Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ovat geneettisesti harvinaisen jääkautinen kansa

Sunnuntai
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Syksyllä 2009 olin juttukeikalla Vantaan Hakunilassa. Kiersin rappukäytäviä ja laskin nimiä.

Ponikuja 4:n A-rapussa oli 24 asuntoa, joista 14:n ovessa oli ulkomainen sukunimi: Zaman, Hersi, Djeddou. Raudikkokuja 5:n A-rapussa oli 36 ovea, joista 24:ssä ulkomaalainen nimi.

Hakunila oli kansainvälistynyt. Se hämmensi alkuperäisväestöä.

Hakunilan rakentaminen alkoi 1960-luvun lopulla. Monelle syntyi syvä tunneside. Trukkikuski Huupponen toivoi, ettei Hakunila slummiudu. Perusmies Järäinen uskoi, että lähiö oli rauhoittumaan päin. Suomen ensimmäistä naisvanginvartijaa Sjöblomia nyppi, ettei pihatalkoisiin tule porukkaa.

Ja maahanmuutto. Se mietitytti.

"Joku bušmanniheimo ei pitäisi oloaan mukavana, jos sinne tulisi kauhea lauma muita. Ei ole Hakunila samanlainen kuin kolmekymmentä vuotta sitten", Sjöblom sanoi.

Rouvan kielenkäyttö oli roisia, mutta oli helppo ymmärtää hänen tuskansa. Hän ei tunnistanut sitä Hakunilaa, johon oli nuorempana juurtunut.

"Tämä voi kuulostaa vähän hölmöltä, mutta suomalaiset ovat suomalaisia", rouva sanoi.

"En halua, että tästä tulisi jumalaton sekoitus, jonka lopputuloksena olisi liian vähän suomalaisia."

Mitä se tarkoittaa, kun sanotaan: Suomi suomalaisille?

Keitä me olemme? Mistä tulivat rouva Sjöblomin esi-isät? Entä Huupposen ja Järäisen?

Jääkausi loppui 11 000 vuotta sitten. Euroopassa oli ollut jääkaudella refugioita, lämpimiä taskuja, joissa eli ihmisiä, kertoo biologisen arkeologian dosentti Markku Niskanen.

Yksi refugio oli Ranskan ja Espanjan rajalla. Kun jäätikkö suli, alkoi kansainvaellus pohjoiseen. Noin 10 000 vuotta sitten Norjan kautta tuli Pohjois-Suomeen porukkaa. Se sekoittui kaakosta, Ukrainasta ja Etelä-Venäjältä samoihin aikoihin tulleeseen väestöön.

Heistä tuli saamelaisia, Näkkäläjärviä ja Morottajia.

Tämä Suomen ensimmäinen muuttoaalto selittää sen, että saamelaisilla ja Espanjan baskeilla on paljon samoja geenejä. Baskit ovat niiden jälkeläisiä, jotka jäivät Ranska–Espanja-rajan refugioon, saamelaiset taas niiden, jotka lähtivät pohjoiseen.

Toinen merkittävä jääkauden refugio oli nykyisen Ukrainan ja Etelä-Venäjän alueella Mustanmeren pohjoispuolella. Siellä on juuret suurimmalla osalla suomalaisista. Sieltä saavuimme me Huupposet, Järäiset ja Niemiset.

Seuraava murros tapahtui 5 000 vuotta sitten. Suomeen saapui Etelä-Venäjän ja Ukrainan alueelta lähtenyttä arokansaa, joka oli kesyttänyt hevosen. Keski- ja Pohjois-Euroopassa se osittain geneettisesti syrjäytti paikallisia maanviljelijöitä ja metsästäjä-keräilijöitä.

Dosentti Niskasen mukaan tuolloin syntyi Suomen kahtiajako läntisiin maanviljelijöihin ja itäisiin metsästäjä-keräilijöihin. Se näkyy geeneissämme, mutta vielä paremmin sen ymmärtää, kun matkustaa Ilomantsista Raumalle. Niissä on eri meininki.

Entä rouva Sjöblom? Sjöblomien juuret lienevät Suomen ruotsinkielisessä väestössä. Heidän esi-isänsä saapuivat pääosin 1100–1200-luvuilla Ruotsista, kun Suomen läntiset osat liitettiin Ruotsin valtakuntaan.

Jääkauden jälkeen tarvittiin siis useampi kansainvaellus ja noin 9 800 vuotta kypsyttelyä, että keksittiin suomalaisuus.

Viimein, 1800-luvulla, ruotsia puhunut yliopistoväki opetti heimolaisille – hämäläisille ja karjalaisille –, että he ovat yhtä kansaa.

Oli toki suomalainen kieli, muttei kansallista identiteettiä. Se liimattiin otsaan kuin postimerkki.

Ja katso, liima piti. Kun Lenin syksyllä 1917 kaatoi Venäjän väliaikaishallituksen ja hämmentyi vallankumouksesta, suomalaiset näkivät tilaisuutensa koittaneen. Svinhufvud ja Enckell matkustivat Pietariin ja kysyivät, saavatko suomalaiset nyt oman valtion.

Lenin allekirjoitti ja tuikkasi vielä: "Oletteko nyt tyytyväisiä?"

Sitten ei tapahtunut kummempia – oli sisällissota, kaksi sotaa Neuvostoliittoa vastaan ja yksi Saksaa vastaan –, kunnes vuonna 1995 Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa. Jutila rillasi. Nokia myi huippuvuonna 2008 lähes puoli miljardia kännykkää.

Sitten hyytyivät Nokia ja metsäteollisuus. Työt valuivat Euroopasta halvemman työvoiman maihin. Automatisaatio lisäsi koneiden töitä, ja seurauksena lisää suomalaisia potkittiin kortistoon.

Nyt ollaan lokakuussa. Opelin tuulilasissa oli aamulla kuura. Alkaa pitkä talvi.

Talous laahaa ja Tornioon valuu ihmisiä, joiden juuret ovat Lähi-idässä ja Afrikassa. Turvapaikanhakijoita saattaa saapua tänä vuonna jopa 50 000.

Miten me tästä selviämme, dosentti Niskanen?

"Tämänhetkinen muuttovirta on ihan pieni pisara", hän sanoo.

Niskasta sopii kuunnella. Hän ei lennä tuulten mukana, koska hän katsoo Suomea yli 10 000 vuoden ajalta.

Historiassa on ollut paljon tämänhetkistä ankarampia muuttoaaltoja. Todellinen kohtalonhetki oli silloin, kun nuorakeraamisen kauden ratsukansat jyräsivät Keski-Euroopan maanviljelijöiden ja osin myös Suomen metsästäjä-keräilijöiden ylitse.

"Se tarkoitti etnistä puhdistusta ainakin Keski-Euroopassa. Enemmistö geenipoolista korvaantui", Niskanen sanoo.

Tällä kertaa ei ole hätää. Kyse on historiallisesti pienestä muuttoliikkeestä. Suomi on syrjäinen ja osuu ylipäätään harvoin kansainvaellusten reitille. Siksi meitä on vain viisi miljoonaa, seitsemäsosa Tokion väestöstä.

Tälle ilmiölle on akateeminen termikin: etäisyyden aikaansaama isolaatio.

"Meillä geneettiset etäisyydet näihin varhaisiin maaviljelijöihin ovat paljon pidemmät kuin muilla eurooppalaisilla", Niskanen toteaa.

Geeneissämme on siis muita eurooppalaisia enemmän jääkauden metsästäjä-keräilijöitä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että heidän jälkeensä aika harva on viitsinyt tulla tänne asti.

"Kun katsoo meitä, niin olemme geneettisesti aika jääkautisia."

Tommi Nieminen
tommi.nieminen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat