Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silloin kaali osui miliisiautoon – Virossa on muisteltu syksyä 1980, jolloin nuoret kapinoivat ankeutta vastaan

Vladimir Sapožnin oli mukana, kun nuoriso kapinoi Tallinnassa vuonna 1980. Hän muistelee Kadriorgin stadionilla, mitä tapahtui kaupungin harmaan julkisivun takana.

Sunnuntai
 
Tiit Heinloo
Pseudopunkbändi Propeller esiintyi Viron radion ja television välisen jalkapallo-ottelun tauolla Kadriorgin stadionilla Tallinnassa 22. 9. 1980. Kun bändi ei saanut esittää toista settiä, nuoriso alkoi kapinoida ja levottomuudet levisivät syys-lokakuussa eri puolille Viroa.
Pseudopunkbändi Propeller esiintyi Viron radion ja television välisen jalkapallo-ottelun tauolla Kadriorgin stadionilla Tallinnassa 22. 9. 1980. Kun bändi ei saanut esittää toista settiä, nuoriso alkoi kapinoida ja levottomuudet levisivät syys-lokakuussa eri puolille Viroa. Kuva: Tiit Heinloo

Tammsaaren puistossa Tallinnassa seisoo viisitoistavuotias Vladimir Sapožnin. Hän ei ole suinkaan hieromassa farkkukauppaa suomalaisturistien kanssa, vaan tähyilee vanhastakaupungista lähestyvää parinsadan nuoren joukkoa.

Sapožnin haluaa liittyä joukkoon, joka on matkalla hotelli Virulle päin. Tallinnassa ovat meneillään nuorisoprotestit, jollaisia ei ole neuvosto-Virossa ennen koettu. On lokakuu vuonna 1980.

Marko Mumm
Kadriorgin stadion on Vladimir Sapožninille tuttu paikka. Sieltä alkoivat neuvosto-Viron nuorisolevottomuudet syksyllä 1980.
Kadriorgin stadion on Vladimir Sapožninille tuttu paikka. Sieltä alkoivat neuvosto-Viron nuorisolevottomuudet syksyllä 1980.

Tumma Lada pysähtyy Sapožninin luo, ja autosta nousee vieras mies. Sapožnin pinkaisee puistoon. Mies kapuaa takaisin autoon ja alkaa ajaa takaa – puiden ympäri ja kukkapenkin yli. Sapožnin pakenee kadun toiselle puolelle Eesti Energian, nykyisen Lemonin ostoskeskuksen sisäpihalle, takaovesta sisään yhtiön keittiöön ja ruokalan ovesta ulos.

Sapožnin arvelee, että mies edustaa Neuvostoliiton salaista turvallisuuspoliisia KGB:tä. Hän itse on Tallinnan 21. koulun oppilas ja pelkää. Ilmeisesti myös KGB-miehellä on syytä huoleen. Jotkut koulun oppilaat ovat kertoneet kuulusteluissa suunnitelmasta, jonka mukaan nuoret aikovat ryöstää metsästysaseita myyvän liikkeen, heittää miliisiautoja polttopulloilla, mennä hotelli Virun luokse ja ottaa turisteja panttivangeiksi sekä nostaa illalla salkoon Viron tasavallan sini-musta-valkoiset liput.

Mitään niin hurjaa ei Tallinnassa lopulta tapahtunut, mutta paljon enemmän kuin kaupungin harmaan julkisivun perusteella saattoi kuvitella.

Vuoden 1980 laajat nuorisoprotestit olivat poikkeuksellisia koko Neuvostoliitossa. 35 vuoden takaisia tapahtumia on muisteltu tänä syksynä Virossa paljon, sillä toimittaja Tarmo Vahter julkaisi ennen näkemättömään arkistoaineistoon ja asianosaisten haastatteluihin perustuvan kirjan "Karuks istus vangitornis. . ." 1980 –aasta mis raputas Eestit. (Vuosi, joka ravisteli Viroa.) Se kuvaa, kuinka neuvostojärjestelmän puolustajat ja vastustajat toimivat.

Vladimir Sapožnin kaartaa Harley-Davidsonilla Kadriorgin stadionille. 50-vuotias Sapožnin on tehnyt uraa monissa kansainvälisissä yrityksissä, työskentelee nyt Fazer Eestin myyntipäällikkönä ja harrastaa kaukomatkailua. Sellainen tulevaisuus ei häämöttänyt nuorukaisen näkökentässä syksyllä 1980.

Neuvostoliitto oli hyökännyt edellisvuonna Afganistaniin ja lähetti Virostakin sotaan asepalvelusikäisiä miehiä. Venäjän kielen opetuksen määrää oli lisätty Viron kouluissa, ja Tallinnaan rakennettiin uusia lähiöitä muualta Neuvostoliitosta muuttavaa väestöä varten.

Sapožnin istuu stadionin tyhjään katsomoon muistelemaan.

Täältä kaikki alkoi 22. syyskuuta. Sapožnin oli uuden musiikin ystävä ja tuli stadionille katsomaan pseudopunkbändi Propelleriä. Samasta syystä paikalle oli tullut 6 000–7 000 muutakin katsojaa, pääasiassa koululaisia. Propellerin piti esiintyä Viron television ja radion välisen jalkapallopelin tauolla ja lopussa.

Tunnelma oli kuitenkin niin "epäneuvostoliittolainen", että televisio- ja radiokomitean johtaja kävi tauon jälkeen kieltämässä toisen esiintymisen.

Kun peli oli ratkennut, voittajajoukkue palkittiin pokaalilla. Hävinnyt joukkue sai sovhoosista kerättyjä kaaleja, nauriita ja porkkanoita, ja pelaajat alkoivat kopitella yleisön kanssa juureksilla.

Stadionille saapui kaksi miliisiautoa rauhoittamaan tilannetta, ja tunnelma kiristyi. Kun kaali jysähti miliisiautoon, yleisö riemastui. "Kuin joku olisi tehnyt maalin", Sapožnin sanoo.

Nuorisojoukko poistui stadionilta kävellen keskikaupunkia kohti ja tukki tiet. "Kadriorgin päätepysäkillä keikutettiin raitiovaunua, ja siitä iskettiiin ikkuna rikki. Miliisiautoja tuli lisää, ja niitä keikutettiin. Roskiksia kaadettiin."

Samaan aikaan, kun nuoriso riehui, virallinen neuvosto-Viro juhlisti Tallinnan fasismista vapautuksen päivää ja katuja reunustivat neuvosto-Viron sini-punaiset liput sirppeineen ja vasaroineen.

Sapožnin näki, kuinka joku kiskoi alas lipun. Lipun kiskoja joutui miliisiautoon, ja kymmenet muutkin nuoret viettivät yönsä säilössä, käy ilmi Vahterin kirjasta. Kaduilla yhteenotot virolaisten ja venäläisten nuorten välillä lisääntyivät.

Sapožnin joutui rehtorin kansliaan, jossa KGB:n tutkija pyysi tunnistamaan kuvista tovereita.

"Se oli epämiellyttävää, mutta en tietenkään 'muistanut' ketään."

Levottomuuksiin osallistuneiden koululaisten joukossa oli Vahterin kirjan mukaan monia lapsia, joiden vanhemmat olivat korkeassa asemassa olevia kommunisteja.

Vladimir Sapožninin isä Oleg Sapožnin oli Moskovan olympialaisten purjehdusregatan järjestelykomitean johtaja. Regatta pidettiin Tallinnassa kesällä 1980. Hän oli siinä mielessä etuoikeutettu, että pääsi matkustamaan ulkomaille.

Viranomaiset uhkailivat lapsia sillä, että heidän hyvässä asemassa oleville vanhemmilleen voi käydä huonosti, Sapožnin muistelee. Hänelle itselleen asia tuli ajankohtaiseksi lokakuussa 1980, kun hän oli matkalla nuorten joukkotapaamiseen. Se oli sovittu vanhaankaupunkiin, Nigulisten kirkon lähellä sijaitsevan jäätelökahvilan luo.

Kun Sapožnin oli kävelemässä kahvilalle, tuttu mies painiseurasta, ilmeisesti KGB:n yhteyshenkilö, varoitti ohi kävellessään Sapožninia aiheuttamasta vanhemmilleen ongelmia.

"Se oli ystävällinen varoitus. Mies lausui sen niin huomaamattomasti, ettei edes pysähtynyt kohdallani", Sapožnin kertoo.

Siksi hän ei siis mennytkään sovittuun paikkaan joukkotapaamiseen, vaan päätti odottaa nuorisojoukkoa Viru-hotellin luona.

Helsingin Sanomat uutisoi protesteista 18. 10. 1980: "Viron nuorisomielenosoitus on aikoihin ensimmäinen yhteiskunnallisen levottomuuden osoitus, joka on saanut vahvistuksen täkäläisissä tiedotusvälineissä."

Viron tiedotusvälineissä oli tosiaan ilmestynyt ensimmäinen uutinen levottomuuksista. Sen mukaan mielenosoittajia ja heidän vanhempiaan vastaan oli ryhdytty rikosoikeudellisiin toimiin. Joitakin nuoria erotettiin koulusta. Sadat koululaiset joutuivat kuulusteluihin, ja osaa heistä miliisi kohteli väkivaltaisesti.

Sapožnin kävi miliisiasemalla kuulusteluissa, mutta kiisti osallisuutensa. Miliisin esittämät tuntomerkit eivät täsmänneet. Mitä nuoret mielenosoittajat sitten olivat vaatineet?

Vahterin kirjan mukaan kaupungille kokoontuneiden joidenkin satojen nuorten iskulauseet olivat hajanaisia. He huusivat: Leipää! Savumakkaraa! Venäläisille ikuinen lomalippu Venäjälle! ja Sieg Heil!

Natsitervehdykset olivat levinneet joidenkin neuvostonuorten pariin antifasistisesta rikoselokuvasta San Babila, 20 tuntia, jota oli esitetty Neuvostoliiton elokuvateattereissa.

"Sieg Heil! oli irvailua ja protestia neuvostovaltaa vastaan vailla ymmärrystä sen merkityksestä", Sapožnin selittää.

Hänestä nuorison liikehdintä vuonna 1980 oli "protesti yleistä harmautta vastaan".

Viranomaiset saivat taltutettua nuorisolevottomuudet lokakuun loppuun mennessä. Se tapahtui muun muassa niin, että nuoret eivät saaneet enää liikkua iltakahdeksan jälkeen ulkona ilman huoltajaa.

Oleg Sapožnin eteni urallaan klassisen musiikin konsertteja järjestävän Eesti Kontsertin johtajaksi. Vladimir lähti Leningradiin opiskelemaan merimieheksi välttääkseen neuvostoarmeijan. Kun laulava vallankumous alkoi Tallinnassa seitsemän vuotta nuorisolevottomuuksien jälkeen, Vladimir Sapožnin oli jälleen kaupungissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat