Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskuksessa on kahden kerroksen väkeä – tätä on turvapaikanhakijan arki Konnunsuolla

Konnunsuon vankila on nykyään vastaanottokeskus. Abdirizak Mohamed on odottanut siellä maaliskuusta asti, että jotain tapahtuisi.

Sunnuntai
 
Ensimmäiset hetket Suomessa: Jäätä, kiitos ja ratikkasakot
Ensimmäiset hetket Suomessa: Jäätä, kiitos ja ratikkasakot
Somalialainen turvapaikanhakija Abdirizak Mohamed muistelee ensimmäisiä tuntejaan Helsingissä. Toimittaja Ann-Mari Huhtanen, kuvaaja Jukka Gröndahl, leikkaus Janne Elkki
Sarjassa seurataan kolmen
turvapaikanhakijan prosessia ja elämää Suomessa.

Vihdoin jotain tekemistä! Kysytkö tosissaan, onko muita suunnitelmia?
Abdirizak Mohamed kuulosti puhelimessa innostuneelta. Hän pääsisi esittelemään Konnunsuon.

Nyt Mohamed seisoo huoneen 414 ovella, tervehtii kohteliaasti ja viittoo peremmälle.

Jukka Gröndahl HS
Konnunsuon kuuluisa vankila muutettiin vastaanottokeskukseksi vuonna 2012 ja kalterit katkottiin. Kivimuuri oli purettu jo vuosia aiemmin, mutta verkkoaita jäi.
Konnunsuon kuuluisa vankila muutettiin vastaanottokeskukseksi vuonna 2012 ja kalterit katkottiin. Kivimuuri oli purettu jo vuosia aiemmin, mutta verkkoaita jäi.

Huone sijaitsee vastaanottokeskuksen asuntolan neljännessä kerroksessa. Jykevät puuovet muistuttavat menneestä; ennen tämä oli vankila ja huoneet sellejä.

Mohamed jakaa pikkuruisen huoneen kolmen muun somalialaismiehen kanssa. Neljä sänkyä, jääkaappi, pieni pöytä ja kaappi, jonka päällä on matkalaukku. On myös vessanpönttö, mutta sitä ei juuri käytetä. Häveliäisyyssyistä moni jonottaa alakerran yhteiskäymälään.

Mohamedin suomentunti on juuri päättynyt. Vastaanottokeskuksessa on tarjolla kolme suomen kurssia. Mohamed on suorittanut ne kaikki, mutta syksyn alussa hän aneli opettajalta, että saisi aloittaa ne taas alusta. Mitä muutakaan täällä tekisi?

"Paljon tämä maksaa?" hän kysyy selvällä suomella ja luettelee aamulla oppimiaan sanoja: "Kananmunat, margariini, sipuli."

Suomen suurimmassa vastaanottokeskuksessa on oudon hiljaista, ihan toinen tunnelma kuin kolme viikkoa aikaisemmin. Selviää, että suurin osa asukkaista on ostoksilla Lappeenrannan Lidlissä ja Prismassa. Järjestetty kauppareissu on kahdesti viikossa.

Mohamed saapui Helsinkiin helmikuussa. Maaliskuussa hänet siirrettiin Konnunsuolle. Sen jälkeen turvapaikanhakuprosessissa ei ole tapahtunut mitään.

Konnunsuo on kiehtova paikka. Vanhat punatiiliset vankilarakennukset kohoavat kummulla apeina ja etäisinä. Niitä ympäröivät vankien suosta raivaamat pellot. Ohraa, kauraa, rypsiä.

Sisäpihan asuntolan ulko-oven ikkuna on rikottu ja alle kirjoitettu: "I love Albania."

Noin 40 albanialaista lähti aamulla. Heidät käännytettiin. Kaikki eivät siitä pitäneet.

"Yöllä oli kauhea meteli, ikkunoita rikottiin, poliisikin kävi", Mohamed kertoo.

Sama pieni joukko aiheutti ongelmia pitkin kesää. Oli pahoinpitely ja ilkivaltaa. Paikallisilta tuli valituksia pihalla remuamisesta.

Tämä oli keskuksessa poikkeuksellista, ja henkilökuntaa huolestutti. Muutamat ongelmatapaukset leimaavat helposti kaikkia. Vaikutti, että jotkut albanialaisista yrittivät käyttää turvapaikkajärjestelmää hyväkseen, vaikka suurin osa oli tullut töiden toivossa.

Konnunsuolla on kahden kerroksen väkeä. Mohamedin huoneen ikkunasta näkyy rakennus, jossa asuvat ne "toiset".

Säilöönottoyksikköön suljetaan ne, joiden henkilöllisyydessä on epäselvyyksiä, joiden epäillään tekevän rikoksen tai piiloutuvan välttyäkseen karkottamiselta.

"Minulle on kerrottu, että siellä on ihmisiä, joilla on sormenjäljet jossain Unkarissa tai Italiassa, ja kun poliisi on kysynyt heiltä tästä, he ovat valehdelleet", Mohamed kertoo.

"Toisista" puhuessaan Mohamedin ääni tummuu ja hän kääntää katseensa pois.

Kerran hän näki, kun poliisi vei miehen asuntolasta säilöönottoyksikköön.

"Se tuntui. . . Sitä voi siis käydä niin, että olet täällä ja yhtäkkiä tuolla. Se tuntuu. . ."

Iloisempiin asioihin: yhteiskeittiöön. Se sijaitsee käytävän päässä. Iltaisin on ruuhkaa, kun kymmenet asukkaat käyttävät yhtä uunia ja liettä. Kaikki kokkaavat, vaikka keskus tarjoaa kaksi lämmintä ateriaa päivässä.

Ruoanlaitto on tapa kuluttaa aikaa. Ja tapa juhlia. Kun turvapaikanhakija saa kuulla maahanmuuttoviraston haastattelun päivämäärän, hän yleensä tekee muille ruokaa. Mohamedin haastattelu on 20. lokakuuta. Hän ei ole vielä juhlinut merkkitapaustaan.

"On ne kyllä pidettävä. Muuten muut ajattelevat, että olen turha tyyppi", hän sanoo.

Täällä ei juhlita varsinaista turvapaikkaa, sillä Konnunsuo on transit-keskus. Se tarkoittaa, että haastattelun jälkeen turvapaikanhakijat siirretään toisaalle odottamaan päätöstä.

Keittiössä katsotaan myös televisiota. Al Jazeeran tai Ylen uutisia. Usein jalkapalloa.

Yh. Ääh. Ööörh. Syvät kurkkuäänet sekoittuvat älypuhelimista soivaan arabipoppiin.

Kuntosali sijaitsee päärakennuksen alakerrassa. Mohamed asettuu taljan eteen, tarttuu tankoon ja alkaa tehdä hauiskääntöjä. Samalla hän katsoo itseään peilistä, puree huuliaan, keskittyy. Mohamed bodaa kolme neljä kertaa viikossa. Torstaisin hän käy jumppasalissa katutanssikurssilla.

Jukka Gröndahl HS
Konnunsuolta järjestetään kauppareissu kahdesti viikossa. Kerran Mohamed ehti Prisman lisäksi myös kirpputorille ja osti sieltä Suomi-paidan.
Konnunsuolta järjestetään kauppareissu kahdesti viikossa. Kerran Mohamed ehti Prisman lisäksi myös kirpputorille ja osti sieltä Suomi-paidan.

Salilla on myös irakilaismiehiä. Yksi heistä videoi kuntolaitteita kännykällään. Irakilaiset ovat vasta tulleet ja asuvat jalkapallokentän laidalla parinkymmenen hengen teltoissa. Niiden sijoittelusta voisi päätellä, että telttoja on varauduttu pystyttämään lisää.

Siinä on yksi ongelma. Missä sitten pelataan, jos kenttä muuttuu telttakyläksi?

Jalkapalloa pelataan joka päivä ja ilta. Kaikki pelaavat. Kaikki siitä puhuvat.

Keskuksella on oma joukkue. Se sijoittui kesällä vastaanottokeskusten SM-turnauksessa hopealle. Siitä ollaan ylpeitä. Myös Mohamed oli joukkueessa, mutta loukkaantui ja katseli loppuottelun penkiltä.

Moni kehuu Mohamedia loistavaksi pelaajaksi. Hän itse sanoo, että Baha on paras.

Kun tapaamme Bahan pihalla, hän kertoo olevansa Irakin Samarrasta ja pelanneensa futista ammatikseen.

"Jos saan turvapaikan, onko minun mahdollista pelata Suomen maajoukkueessa? Onko Suomi hyvä?" hän kyselee.

Seuraa vaivaantunut hiljaisuus. Mohamed pelastaa tilanteen ja mainitsee Litmasen.

"Litmanen!" Baha hihkaisee. Kyllä hän Suomen kuninkaan tietää.

Abdirizak Mohamed on ollut Konnunsuolla yli kaksisataa päivää. Ne ovat olleet toistensa kaltaisia.

Urheilun, ruuan ja kielenopintojen lisäksi elämää rytmittää uskonto. Mohamed rukoilee viidesti vuorokauden aikana, yleensä huoneessaan, välillä "moskeijassa". Se on pieni matoin vuorattu huone vanhassa maatilarakennuksessa.

Mohamed riisuu tennarinsa, hipsii takariviin, polvistuu ja painaa päänsä.

Jukka Gröndahl HS
Kuntosali on kovassa käytössä. Mohamed treenaa jopa neljästi viikossa.
Kuntosali on kovassa käytössä. Mohamed treenaa jopa neljästi viikossa.

Rukoilun jälkeen muutama varttuneempi somalialaismiehistä tulee juttusille. He kertovat odottaneensa haastatteluaan jo kahdeksan kuukautta. He eivät ole tyytyväisiä.

Myöhemmin hiekkatiellä käveltäessä Mohamed huokaa: "Ymmärrän heidän turhautumisensa. Kaikki täällä haluavat vain tulla onnellisiksi."

Välillä myös Mohamed turhautuu. Etenkin silloin, kun joku hänen jälkeensä tullut pääsee haastatteluun tai saa päätöksen.

"Olen väsynyt, en uskalla unelmoida, tuntuu kuin olisin vankilassa. Mutta en halua valittaa, olenhan turvassa. Olen onnekas."

Viereiseltä pellolta lehahtaa lentoon satojen hanhien muuttoparvi.

"Kaunista", Mohamed kuiskaa.

Sitten ollaan hetki hiljaa ja vain katsotaan.

 

Osoitteessa Hs.fi on Mohamedin kertomus siitä, miksi hän lähti Somaliasta. Videolla hän muistelee ensimmäisiä tuntejaan Suomessa.

Jukka Gröndahl HS
Musiikkihuoneesta tuli rukoushuone, kun tilat kävivät ahtaiksi. Vastaanottokeskus on mitoitettu 300 asukkaalle, mutta nyt asukkaita on jopa 400.
Musiikkihuoneesta tuli rukoushuone, kun tilat kävivät ahtaiksi. Vastaanottokeskus on mitoitettu 300 asukkaalle, mutta nyt asukkaita on jopa 400.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat