Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tämä johtuu nyt siitä, että viiraa korvien välissä"

Asumispalveluiden tilaa selvitetään tammikuussa alkaneessa tutkimushankkeessa. Otteet ovat tutkimushaastatteluista.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

"En pelkää sitä, että mulle tulisi psyykesairaus, mutta olen nähnyt, mitä aiheuttaa, jos se diagnoosi on papereissa, kun menee lääkärille. Yksi [asiakas] oli osastohoidossa sairaalassa, ja hän sanoi, että mulla on varmaan täitä, ihan järjetön kutina. Hänelle sanottiin, että kuule, et saa rauhoittavia, mene lepäämään. Oikeasti hänellä oli pää täynnä täitä. Hän oli ollut koko ajan oikeassa."

– Yksikönvastaava

 

"Kun asiakkaalla tulehtui sappirakko, hänelle annettiin bentsoja – että rauhoitu nyt vähän. Hän sanoi, että hänellä oli ihan hirveät kivut. Sitten se räjähti käsiin se sappirakko, ja hän joutui kiireelliseen päivystysleikkaukseen. Vähätellään, että kun sulla on joku psyyketausta, niin tämä johtuu nyt siitä, että viiraa korvien välissä. Selkeää laiminlyöntiä."

– Yksikönvastaava

 

"Useampaan kertaan törmäsin siihen, että ihminen voi kuolla siihen, ettei häntä vain tutkita. Yhdellä asiakkaalla oli hirveä yskä (– –) Me työntekijät käytiin hänen mukanaan lääkärissä ja vaadittiin, että voiko keuhkoja kuvata edes. Mutta ei; hän tupakoi ja hänellä oli huonot elintavat. Sitä vähäteltiin ja sanottiin, että tämä nyt on tätä tällaista. Sieltä löytyi sitten hirveä kasvain. Puhutaan puolestatoista kuukaudesta, kun hän kuoli kotiinsa."

– Hoitaja

 

"Nyt mielenterveyskuntoutujilta viedään oikeus vanhuspalveluihin. He eivät saa asumispaikkaa, vaikka eivät tarvitsisi psykiatrista hoitoa, vaan somaattista kuntoutusta iän tuomiin vaivoihin. Nämä ihmiset ovat ihan väärässä paikassa."

– Psykososiaalisten palveluiden päällikkö

 

"Täällä keskitytään mielenterveyden sairauksiin, muttei somaattisiin. Minulla on diabetes, ja osa hoitajista täällä ei tiedä siitä sairaudesta hölkäsen pöläystäkään. Kerran minulla oli 39 astetta kuumetta, verensokerit huiteli siellä täällä ja oksentelin. Menin sanomaan hoitajalle, että voisitko soittaa ambulanssin, että mä en uskalla olla. Hän sanoi, että ne nauraisivat sulle päivystyksessä."

– Asumisyksikön asukas

 

"Meillä on täällä semmoinen vitsikin, että kun F-koodi diagnostiikassa jossain kohtaa on, niin hoidon taso muuttuu jo siinä kohtaa. Psykiatrinen diagnoosi aiheuttaa edelleen pelkoja."

– Asumisyksikön johtaja

 

Sitaatit ovat Asumispalvelujen Musta laatikko -tutkimuksen haastattelumateriaalista. Tutkimuksessa selvitetään asumispalvelujen nykytilaa ja haasteita. Sitä rahoittaa Koneen Säätiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat