Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virasto puuttui perämoottorin vaihtoon

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Päätin tässä panna kalastusveneasiani kuntoon ja tilasin vanhaan pulpettiveneeseeni uuden perämoottorin, 30-hevosvoimaisen Suzukin. Kokemuksesta kun tiedän, että kolmekymppisellä se kulkee parhaiten. Ennen nelitahtiset pakkasivat tosin olemaan turhan painavia, mutta tekniikka edistyy ja koneet kevenevät.

Vähätpä ymmärsin, kun en Moskovassa ollut riittävän tarkasti seurannut Suomen uutisia. Totuus alkoi vähitellen valjeta, ja soitto liikenteen turvallisuusviraston Trafin venetarkastajalle varmisti asian: virasto on päättänyt, että 30-hevosvoimainen kone on veneeseeni liian suuri. Veneen sinisessä kilvessä nimittäin lukee, että 20-hevosvoimainen on suurin mahdollinen.

Aiemmin tämmöisiä ylärajoja puhuteltiin valmistajan suosituksiksi. Veneiden tekijät antoivat niitä kuka mistäkin syystä. Testiajosta parin hengen kuormalla saattoi päästä alitehoisella koneella helpommin läpi. Tai sitten oli tehty sopimus jonkun moottorivalmistajan kanssa ja lätkäistiin "maksimiteho" sen mukaan, mitä yhteistyökumppanilla oli tarjota. Sen paremmin veneiden valmistajat kuin ostajatkaan eivät suhtautuneet suosituksiin kuolemanvakavasti.

Hallitus siirsi veneiden rekisteröinnin maistraateilta Trafille valmistellessaan veneiden verotusta: uudella veneverolla pitäisi kerätä 50 miljoonaa euroa valtion kassaan. Trafi puolestaan teki juuri kuten suomalaisen valvontaviranomaisen voi odottaa tekevänkin eli otti tiukan linjan: vanhat veneet vanhoine koneineen siirrettiin uuteen rekisteriin, mutta uusia "ylitehoisia" koneita ei hyväksytä.

Minulla oli siis pari vaihtoehtoa: vaihtaa uusi kone saman tien pienempään tai vaihtaa vene sellaiseen, jonka kilvessä on suurempi teholuku. Niin ja tietysti se kolmas, jonka moni valitseekin: ostat mieleisesi moottorin ja vähät välität rekisteröinneistä.

Viimeksi mainittu on erityisen houkutteleva vaihtoehto. Varmuuden vuoksi voisin laittaa uuden moottorini konekoppaan sähköteipillä tekstin "Suzuki 20". Rekisteröintivelvollisuutta näin pienellä moottorilla varustetulle veneelle ei ole, joten tulevaa veneveroakaan ei tarvitsisi maksaa.

Pikkurikollisuus on mielestäni roistoilun lajeista vastenmielisin, joten hylkäsin tämän kätevimmän, sähköteippiin perustuvan vaihtoehdon. Nyt on vanha vene menossa vaihtoon. Totta puhuen uudessa ja vanhassa veneessä ei ole juuri muuta eroa kuin hinta ja korkein suositeltu moottoriteho.

Olisin voinut niellä omasta tyhmyydestäni johtuvat tappiot kaikessa hiljaisuudessa ja päättää, että Moskovassa asuvan ihmisen valitus Suomen byrokratiasta on naurettavaa. Ellen olisi sattunut lukemaan internetistä Iltalehden uutista venerekisteröintimääräyksistä viime toukokuulta.

Uutisen mukaan Trafi perustelee linjaansa EU:n huvivenedirektiivillä. Näin sieluni silmin, kuinka keinovalot loistavat huviveneasiain kansankomissariaatin ikkunoissa Brysselin yössä. Enkä uskaltanut edes kuvitella, mitä maatalousasiain komissariaatissa puuhataan – peltoalojen satelliittitiedustelun lisäksi.

Pääministeri Juha Sipilä olisi juuri oikea mies panemaan byrokratian kuriin. Sen sijaan hän höpöttää jostain makrotalouden muuttujista, joista kukaan ei ymmärrä mitään. Varaa on, koska hänellä on Timo Soini hallituksessa panttivankina.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat