Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vuotta sitten Helsinki oli piikkilankojen ympäröimä suljettu kaupunki

Lankaa kului satoja kilometrejä ja aitaan johdettiin sähköä.

Sunnuntai
 
pekka mykkänen hs
Pakolainen ylitti elokuussa Serbian ja Unkarin rajaa.
Pakolainen ylitti elokuussa Serbian ja Unkarin rajaa. Kuva: pekka mykkänen hs

Helsingin Pirkkolan urheilupuistossa näkee omituisia maavalleja, joiden toinen sivu on loiva ja toinen jyrkkä. Ne kulkevat vanhojen juoksuhautojen ja bunkkerien edessä.

Maavallin takana on piileskellyt piikkilankaeste, jota ei ole voinut havaita edestä. Se on ollut siellä suojassa tykkitulelta.

Tasan sata vuotta sitten Helsinki kiedottiin piikkilankaan.

Lankaa meni satoja kilometrejä, sillä piikkilankaeste ei ollut mikään laidunaita, vaan kuusi metriä paksu risteilevien lankojen kudos. Paikoin tehtiin ulommaksi vielä toinen estevyöhyke.

Langat jätettiin löysälle, joten ne eivät ponnahtaneet katkaistaessa sivuun. Ne kiinnitettiin tolppiin, jotka olivat eripituisia – siksi, ettei esteen päälle voinut heittää lankkuja sillaksi.

Linnoitteita tutkinut arkeologi John Lagerstedt kertoo löytäneensä tolppia Vantaan Länsimäestä. Muualta ne on viety pois tai ne ovat lahonneet paikalleen.

Sadat lankakilometrit tilattiin suomalaisilta valmistajilta.

"Wärtsilältä Karjalasta, luultavasti myös Taalintehtaalta ja ehkä Fiskarsilta", sanoo professori Markku Kuisma.

Se oli teollisuuden kulta-aikaa, sillä armeija osti kaikenlaista tarviketta ja hyvään hintaan.

Helsingissä langat myös sähköistettiin. Eristimet tilattiin Strömbergiltä. Kohta kuitenkin ymmärrettiin, että niiden posliini rikkoutuisi tykkitulessa. Strömbergillä kehitettiin paperinen eristemalli, kertoo Lagerstedt. Sitä myytiin niin suuria määriä, että Strömberg saattoi laajentaa tehdastaan.

Piikkilanka on yksinkertainen mutta viheliäinen. Se hidasti mutta ei estänyt. Se nähdään nyt Unkarin rajalla.

Piikkilangalla on paitsi torjuttu vihollista myös estetty omia pakenemasta. Se on ollut keskitysleirien ja diktatuurien symboli. Sillä on hyvin huono maine, ja sen vuoksi Saksakaan ei haluaisi rakentaa rajalleen aitaa, sillä se näyttäisi kuvissa pahalta.

Piikkilanka keksittiin 1800-luvun loppupuolella. Siviilissä piikkilanka mullisti Yhdysvaltain karjatalouden. Karja saatettiin sulkea laitumilleen ja pitää eläimet erillään viljelyksistä ja rautateistä. Preerioilla aitojen rakentaminen oli ollut lähes mahdotonta puupulan vuoksi.

Piikkilangan tulon myötä tarvittiin myös vähemmän cowboy-työvoimaa. Onkin sanottu, että piikkilanka kesytti Villin lännen.

Lankaa on hyvin monenlaista, ja piikkien tiheys ja muoto vaihtelevat. Karjalaitumella kävi harvapiikkisempi, rintamalla piti olla tiheämpää ja repivämpää. Nykyisin piikkilankaa käytetään tiuhana ja löyhänä keränä, jossa on leikkaavia teriä.

Moni on lapsena loukannut itsensä ruosteiseen piikkilankaan, mutta nykyään sitä sattuu enää harvoin. Vuodesta 1996 lähtien piikkilankaa ei ole enää Suomessa saanut käyttää eläinten aitaamiseen.

Helsingin maalinnoituksen valtavat lankamäärät kerättiin tarkasti pois. Se oli arvokasta tavaraa, jolle oli käyttöä laitumilla ja niityillä. Ehkä osa on sulatettu romumetallina, arvelee Lagerstedt.

Hän kertoo kuitenkin havainneensa, että monin paikoin, esimerkiksi Vartiokylässä, monet kaduista noudattelevat vanhojen piikkilankaesteiden linjoja.

HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa. Sarja jatkuu vuoteen 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat