Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi vaihtaa nuuskan roosaan

Sunnuntai
 
kuva vesa laitinen kuvankäsittely kimmo taskinen hs
Lähetystö nykyisenä nuuskan värisenä (vas.) ja roosana.
Lähetystö nykyisenä nuuskan värisenä (vas.) ja roosana. Kuva: kuva vesa laitinen kuvankäsittely kimmo taskinen hs

Ruotsissa tapahtuu taas merkittäviä asioita: Tukholman kuninkaanlinnaa on alettu maalata vanhaksi roosaksi. Kyse on valtavasta julkisivuremontista, joka kestää vuoteen 2036 ja maksaa arviolta sata miljoonaa euroa.

Miten tämä suomalaisiin liittyy? Tähän asti linna ja Ruotsin suurlähetystö Kauppatorin laidalla Helsingissä ovat olleet kuin kaksi ruskeaa nuuskatyynyä.

Yhteneväisyys ei ole sattumaa. Kun Ruotsin valtio perusti lähetystön Suomeen, se nimenomaan toivoi, että rakennus veisi ajatukset Tukholmaan.

Maalataanko lähetystökin roosaksi?

Tuskin ainakaan pian, tunnemmehan me ruotsalaisten tavat. Pelkästään kuninkaanlinnan uudesta väristä diskuteeraukseen kului vuosia. Loppuvääntö käytiin vanhan roosan ja vaaleankeltaisen välillä. Lopulta Ruotsin valtion kiinteistövirasto tuomaroi: roosa voitti.

Roosaa myös suurlähetystön väriksi puoltaisi se, että risteilyturistit luulisivat yhä tulleensa Helsingin sijasta Tukholmaan. Hämäystä on tehostanut lähetystön katolla liehuva Ruotsin lippu.

Lähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos Jan Nyberg kuitenkin kertoo, ettei maalaus ole vireillä. Kohta varmaan lippukin otetaan vähin äänin salosta.

Ehkä Suomesta on tullut niin ankea maa, ettei Ruotsi enää halua tulla siihen millään lailla sekoitetuksi. Vai onko kyse taitavasta maabrändipelistä?

Ruotsi – roosanpunainen unelma ja Suomi – sen nuuskanruskea naapuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat