Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi 70-luvulla kossua sai vain kaksi pullollista kerrallaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.
ikon graphics

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Menkäämme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

 

Ystäväni kanssa muistelin että 1970-luvulla yksityishenkilön oli mahdollista ostaa kerralla enintään kaksi pulloa koskenkorvaa tai neljä pulloa vodkaa. Ystäväni muistelee asian olleen niin, että ostaa sai kaksi kumpaakin. Onko sen ajan käytännöissä alkoholin myynnissä ollut kyse siitä, mistä alkoholijuoma oli tehty, ja vaikuttivatko juoman mausteet kertaostoksen sallittuun kokoon?
– Esko
 

Oi niitä aikoja. Torsti muistaa itsekin vanhat ostorajoitukset. Koska muisti on kuitenkin pettävä, käännyin tällä kertaa Hotelli- ja ravintolamuseon puoleen.

Sieltä kerrottiin, että ostorajoitusten määrä ja sisältö vaihtelivat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Myymälöiden esimiehillä oli myös mahdollisuus tehdä rajoituksiin tapauskohtaisia poikkeuksia. Asiakas saattoi siis esimerkiksi maineensa tai pitkän kauppamatkan takia saada enemmän alkoholia kerralla.

1970-luvun alussa ostorajoitukset koskivat vain henkilökorttiin eli viinakorttiin sidottuja väkeviä viinejä (4 litraa) sekä väkeviä, joita sai ostaa kerrallaan kaksi litraa, joista enintään litra sai olla kotimaista maustamatonta viinaa.

Poikkeuksen muodosti Dry Vodka sekä vuodesta 1972 myös Finlandia-vodka, joita sai kaksi litraa kerralla.

Viinakortit poistuivat 1971, mutta kertaostosten rajoitus jäi. Pari vuotta myöhemmin väkevät viinit vapautuivat rajoituksista. Vuonna 1978 myös väkevän viinan maarajoituksista luovuttiin. Kertaostorajat poistuivat vuonna 1987.

1970-luvulla oli siis mahdollista ostaa kerralla vain kaksi pulloa väkeviä, ja ennen vuotta 1978 Koskenkorvaa sai vain yhden pullon kerrallaan, jos myymäläpäällikkö ei antanut poikkeuslupaa.

Hintojen säätelyllä ja ostorajoituksilla pyrittiin ohjaamaan asiakkaiden kulutusta miedompiin juomiin. Niillä ei ollut juuri lainkaan myyntirajoituksia.

Etenkin kotimaiseen väkevään alkoholiin ajateltiin liittyvän suuria käyttöhaittoja. Sinänsä kotimainen ja ulkomainen viina olivat tuolloinkin yhtä haitallisia, mutta alkoholipolitiikan tekijät pitivät kotimaisen väkevän viinan kysyntää liian suurena.

 

Muutos miesten ulkomuodossa on silmiinpistävä. Ennen kaljuuntumista liian varhain pidettiin ongelmana. Nykyään varsin nuortenkin miesten kaljuja vilahtelee katukuvassa yhtenään. Tuskin luonnollinen tai jostakin sairaudenlajista johtuva hiustenlähtö on tätä vauhtia yleistynyt. Mikä on siis ilmiön selitys?
– Harvahiuksinen mies
 

Muotivirtauksista on vaikea lausua lopullisia totuuksia, mutta tikkaremmin parturi uskoo ilmiön selittyvän kahdella toisiinsa kietoutuvalla ilmiöllä.

Näistä keskeisempi on kasvava joukko miehiä, jotka ajelevat päänsä kotitrimmereillä koska se on halpaa ja helppoa. Tämä joukko ei yleensä ole erityisen kiinnostunut ulkonäöstään, vaan lähestyy hiustenleikkuuta käytännönläheisesti. Ilmiön kasvuun on voinut vaikuttaa myös kotiparturisettien halpeneminen ja yleistyminen.

Toisaalla ovat sitten miehet, jotka kyllä piittaavat ulkonäöstään, mutta joiden hiukset ovat alkaneet harventua. Ennen vanhaan tämä joukko olisi luultavasti pyrkinyt piilottelemaan hiustenlähtöään kampauksilla tai hatuilla.

Nyt kun kalju pää ei enää erotu katukuvassa, moni kokee kuitenkin tyylikkäämmäksi ajaa kaiken pois. Näin hiuksettomasta päästä tulee ikään kuin oma valinta eikä hiustenlähdön seurausta.

 

Kakka juuttuu joskus todella vahvasti posliiniin. Mikä siinä on liima-aineena?
– Ile ihmettelee
 

Ulosteen liimaa pyttyyn siinä oleva sulamaton rasva. Kun rasvan määrä ulosteessa ylittää 7 grammaa kilolta, kakka alkaa tarttua pyttyyn, kertoo tikkaremmin gastroenteorologi.

Koska rasva ei ole vesiliukoista, pytyn huuhtelu ei aina auta.

Rasvanpoistoon tarkoitetun puhdistusaineen pitäisi kuitenkin saada roiskeet irtoamaan.

Likainen pytty ei kerro suoraan liiallisesta rasvan saannista. Periaatteessa kehomme hyödyntää ja varastoi syömämme rasvan hyvin tehokkaasti.

Rasvojen imeytyminen suolistossa on kuitenkin monipolvinen prosessi, jonka toiminnassa voi olla yksilöllisiä eroja.

Jos asia vaivaa, voi tilannetta parantaa syömällä enemmän kuitupitoista ruokaa, kuten vihanneksia ja hedelmiä. Sulamaton kuitu kulkeutuu suoliston läpi pyttyyn ja laskee rasvan suhteellista osuutta lopputuotteessa.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa. Voit osallistua keskusteluun osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat