Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varoitus: ammatti saattaa muuttaa sinua ihmisenä

Uutistoimittaja on impulsiivinen, ja opettaja kaitsee kassajonossakin. Se ei ole ehkä luontaista vaan ammatissa opittua. Mitä järkeä on siis etsiä pestiin sopivinta persoonaa?

Sunnuntai
 
Katja Kuokkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Tässä sitä taas ollaan. Viikonloppu on alkamassa, ja ryhdyn vasta torstai-iltana kyselemään lähipiiriltä, mitä tehtäisiin. Ei ole ensimmäinen kerta, kun ystävät ovat jo lyöneet lukkoon omat suunnitelmansa.

Toistuva tilanne herättää miettimään, olenko impulsiivinen luonnostani vai juontuuko lyhytjännitteisyys työstäni. Uutistoimittajana ei useinkaan tiedä töihin mennessään, mikä on työvuoron kulku. Juurruttaako ammatti siis ihmiseen toimintamalleja niin, että töissä opitut tavat alkavat ohjata käyttäytymistä myös vapaa-aikana?

Tavallisestihan ajatus on päinvastainen: että ihminen hakeutuu luonteensa mukaisiin töihin ja esimerkiksi persoonallisuustesteillä saadaan rekrytoitua paras tyyppi tehtävään.

Tätä pitää testata muita töitä tekevien kokemuksilla.

Juristina toimivalla ystävällä on aina kalenteri täynnä menoja. Joskus taitaa olla pari päällekkäinkin. Hän sanoo olevansa kaoottinen luonne. Tarkemmin ajatellessaan ystävä havahtuu: työhän onkin opettanut hänet tekemään asioista prosesseja.

Esimerkiksi lomalle lähdön juristi hoitaa prosessina – aivan kuten töissä – Post-it-lapuin. Neuvottele lomapäivät, varaa matka, mieti, kuka tulee mukaan, tarvitaanko viisumi? Juristiystävä tajuaa toimivansa arjessaan kaoottisen luonteensa vastaisesti.

Entä opettajaystävä? Kauppareissulla kassajono jumiutuu. Opettaja kurtistaa kulmiaan. Hänen tekee mieli lähteä selvittämään tilannetta. Kohta saattaisi tulla suusta, että eikö tässä nyt kannattaisi tehdä näin, että päästäisiin tilanteessa eteenpäin.

Opettaja malttoi mielensä, mutta hän uskoo, että yläasteikäisten nuorten pitäminen ruodussa on vaikuttanut hänen ajatusmalleihinsa.

Satu Matikainen on TE-asiakaspalvelukeskuksessa työlinjan uraohjauksen psykologina. Se tarkoittaa, että hän pui työkseen ihmisten ammatinvalintaa ja työuria. Keskustelut eri puolilla Suomea asuvien asiakkaiden kanssa hoituvat netissä.

Matikaiselle on uusi näkökulma, että ammatti saisi ihmiset muuttamaan toimintatapojaan. Hän saa kuitenkin heti kiinni ajatuksesta.

Esimerkiksi hän ottaa kirjanpitäjän ammatin. Siinä säntillisyys on erittäin hyvä ominaisuus. Jos hänen asiakkaansa olisi hakeutumassa kirjanpitäjäksi, Matikainen voisi kysyä, onko tämä säntillinen.

Määrittääkseen asiakkaan soveltuvuutta kirjanpitäjäksi Matikainen voisi kysyä, onko säntillisyys asiakkaalle luontaista vai onko tämä opetellut sellaiseksi työtä varten.

Ammatti todella näyttää tämän suppeahkon aineiston perusteella luovan arkisia toimintamalleja. Havainto voisi ravisuttaa esimerkiksi rekrytointikäytäntöä, joka on vakiintunut erityisesti asiantuntija- ja johtajavalinnoissa.

Näissä rekrytoinneissa parasta hakijaa seulotaan persoonallisuustestein. Nämä yleisesti käytössä olevat persoonallisuustestit perustuvat Matikaisen mukaan hakijan luonteen analysointiin. Niillä haetaan sitä ihmistä, jonka luontaiset ominaisuudet vastaavat haluttua toimenkuvaa.

Jos ihminen kuitenkin muuttaa jopa arkirutiinejaan ammatissa opittujen tapojen vuoksi, persoonallisuustestit olisivat toissijaisia. Motivoitunut ihminen pystyisi suoriutumaan tehtävistä, vaikkei persoonallisuustestien mukaan olisikaan napakymppi toimenkuvaan.

Silloin persoonallisuustestit joko joutaisivat romukoppaan, tai ainakin tulosten analysoinnissa pitäisi olla nykyistä enemmän joustonvaraa.

Ehdoton ei tietenkään tarvitse olla. Luontaisilla vahvuuksilla on sijansa ammatinvalinnassa. Jos ihminen voi hyvin työssään, hän on todennäköisesti ammatissa, joka myös sopii hänen luonteeseensa.

Uutistyössä minulle on hyötyä lehmänhermoisuudesta. Paniikki ei iske helposti, kun kiire pakottaa toimimaan nopeasti. Tämä taitaa olla luontaista, sillä muistan jo lapsena pitäneeni hätäilyä käsittämättömänä. Miksi esimerkiksi bussipysäkille piti mennä seisomaan vartti etuajassa? Minusta se oli ajanhukkaa – riittää, että on ajoissa.

Juristiystävä puolestaan nauraa omalle taipumukselleen määrittää termejä. Oikeustiede sopii hänelle, koska hän haluaa satunnaisenkin keskustelun aluksi aina tietää tarkasti, mistä puhutaan. Mitä järkeä on väitellä vaikka jonkin asian pienuudesta tai suuruudesta, jos lopussa käy ilmi, että on kyse samasta luvusta?

Opettajaystävä puolestaan tuuppaa erityisesti puolituttuja eteenpäin elämässä. Se kumpuaa luonteenpiirteestä, jota epävarmojen koululaisten rohkaiseminen vahvistaa.

Aika harva piirre ihmisessä on lopulta sellainen, että siitä seuraisi vain huonoja asioita. Matikainen vertaa luonteeseen liittyviä ominaisuuksia pyörällä ajamiseen: ne tulevat työelämässä automaattisesti. Ammatin synnyttämät tai vahvistamat ominaisuudet puolestaan ovat hänestä kuin kielitaito. Niitä pitää ylläpitää.

Silloin tällöin psykologi Matikainen käy asiakkaansa kanssa keskustelun uusien toimintatapojen oppimisesta. Asiakas esimerkiksi taistelee toistuvasti jonkin työasian kanssa. Kun Matikainen ehdottaa uutta ajattelutapaa, asiakas voi olla huolissaan, että hän menettää samalla hyvän luontaisen ominaisuutensa.

Se on Matikaisesta turha huoli. Ihmiselle on päinvastoin eduksi ja valtti työelämässä, jos pystyy yhdistämään luontaisen ja opitun toimintamallin osaksi ammatillista työkalupakkiaan. Silloin voi työkriisissä vetäytyä tilanteesta ja katsoa ikään kuin ulkopuolelta, millainen toimintatapa olisi paras.

Luontaista tai ammatissa opittua, minulle on päästäisen kärsivällisyydestä hyötyäkin. Kun asioita ei ole sovittu pitkälle tulevaisuuteen, voin usein vastata yllättävään tapaamisehdotukseen kyllä. Stressinsietokyky taas lohduttaa lauantai-iltana kotisohvalla istuessa: turha tässä on hermostua, ensi viikolla otan viikonloppumenot puheeksi jo keskiviikkona.

Katja Kuokkanen HS
katja.kuokkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat