Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Empatiaa pitäisi opettaa kouluissa

Sunnuntai
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.

Maailmantila ja oma elämäntilanne yhdistyvät päässäni niin, että tavatessani nuoren irakilaismiehen ajattelen hänen äitiään.

Tuntuu oudolta kysyä, mitä äidille kuuluu. Mutta menköön, keskustelu on muutenkin suoraa. Koolla on Helsinkiin päätyneitä turvapaikanhakijoita. Yhden veli on tapettu. Yksi lapsi on liikkeellä isoäidin kanssa, koska äiti kuoli autopommissa. Yhdellä on vauva sylissä.

Katsomme Facebook-kuvia matkasta Suomeen. He todella ovat kävelleet tarpeeksi. Mitä seuraavaksi tapahtuu? Kukaan ei tiedä.

Mitä äiti sanoi, kun lähdit? Mitä äidit nyt sanovat: Sinun on mentävä. Olethan varovainen. Haluaisin tulla perässä, mutta en voi, koska olen jo vanha. On sanottu hyvästi.

Entä äidit, joiden lapset ovat ihan nuoria lähtiessään. Mitä äidit sanovat, kun poika lähtee matkaan, jonnekin kauas, vieraiden armoille? Voimme vain kuvitella. Tai ehkä emme osaa.

Ja me vanhemmat täällä Suomessa. Olemme vastuussa siitä, mitä opetamme lapsillemme erilaisuudesta, kilttiydestä, ihmisten kohtaamisesta, ennakkoluuloista, jakamisesta. Empatiasta.

Mitä jos epäonnistumme?

Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio kirjoitti Suomen Kuvalehdessä (14. 8.), että empatia on taito. Sitä pitää harjoitella.

Empatia on kykyä nähdä maailma toisten silmin. Se on eri asia kuin sympatia. "Empatia on oman kokemuksen työntämistä sivuun ja keskittymistä ymmärtämään."

Se että nyt jankutetaan pelosta, kertoo omaan kokemukseen keskittymisestä.

Empatiaa pitää opettaa koulussa, kotona, koko yhteiskunnassa. Se on ihmisenä olemisen taito, ja viimeistään nyt on paljastunut, että emme osaa sitä.

Toisista välittäminen on saatava opetussuunnitelmista ja kirkon kirjoista käytäntöön. Olemme "me" emmekä "me" ja "ne".

Käyn töiden takia päiväkodeissa, joissa suurella osalla lapsista on maahanmuuttajatausta. Tänne osa vanhemmista ei halua lapsiaan. He eivät sano sitä suoraan, vaan keksivät hassuja syitä saadakseen lapsensa vähän vähemmän ja vähän toisella tavalla kansainväliseen ympäristöön.

Koulushoppaus alkaa jo päiväkodissa. Erilaisuuden kohtaamista täytyy opetella erityisesti, jos sitä ei opi arjessa omien kokemusten kautta. Käytännössä tosin huomaa nopeammin kuin teoriassa, että kyse ei ole erilaisuuden kohtaamisesta, vaan samanlaisuuden.

Onko universaalimpaa tilannetta kuin pikkulapsen syliin nostava äiti? Tuohon lonkan päälle, niin että toinen käsi jää vapaaksi.

Tällä palstalla Reetta Räty ja Laura Saarikoski kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta. Twitter: ReettaRaty

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat