Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin-veteraanit kertovat paluusokista: S-Marketista ei saa viiniä, ja koiratkin kulkevat kytkettyinä

Berliinissä asumisen jälkeen elämä on tuntunut jotenkin vajaalta. Siellä kaikki oli niin vapaata ja rentoa. Baaritkaan eivät menneet koskaan kiinni. Sitten piti palata tänne koiria ja kansalaisia holhoavaan koti-Suomeen. On se rankkaa.

Sunnuntai
 
liisa takala
Jussi Ekberg asui Berliinissä vuosina 2013–2015. Kesällä hän työskenteli graafisena suunnittelijana Lidlissä. Nyt hän on työtön.
Jussi Ekberg asui Berliinissä vuosina 2013–2015. Kesällä hän työskenteli graafisena suunnittelijana Lidlissä. Nyt hän on työtön. Kuva: liisa takala

Ah, Berliini. Halpaa falafelia, kahden euron tuoppeja ja graffiteja, joita kukaan ei pese pois. Turkkilaisilta saa laatikollisen avokadoja kolmella eurolla, kaikki pyöräilevät, eikä kukaan käytä pyöräilykypärää. Eikä baareissa tule valomerkkiä. Sitä ei vain tule!

Berliini on ollut jo vuosia Euroopan boheemikaupunkien kuningas. Sinne on kevyemmän elämän perässä muuttanut moni oravanpyörän ja Alkon monopolin ahdistama suomalainen. Kukaan ei tiedä, kuinka moni, koska ihmiset eivät välttämättä ilmoita muutostaan viranomaisille.

Suurlähetystön raa'an arvion mukaan kaupungissa asuu 1 600 suomalaista, mutta se on vain arvaus.

"Joukkoon mahtuu kaikenlaisia kansalaisia – opiskelijoita, työntekijöitä, taiteilijoita, hengailijoita", kertoo konsuli Seija Haarala.

Moni lähtee Berliiniin, mutta moni myös palaa sieltä takaisin. Uskallamme olettaa, että keskuudessamme vaeltaa satoja, ellei tuhansia, Berliinin veteraaneja.

Onnekseen graafinen suunnittelija ja dj Jussi Ekberg, 35, muutti Berliinistä juuri Helsingin Kallioon. Suomen berliiniläisin kaupunginosa pehmensi kotiinpaluuta.

"Asuin aikaisemmin Punavuoressa, se oli ihan nastaa myös. Valitettavasti koko tässä maassa ihmiset eivät pääse ihan samalle levelille kuin siellä. Ne eivät pysty ottamaan ihan niin iisisti."

Ekberg lähti Berliiniin nimenomaan ottamaan iisisti. Hän oli palanut loppuun töissä ja kaipasi rennompaa elämää. Sitä löytyi.

Entisenä koiranomistajana Ekberg huomasi, että Berliinissä koiratkin ovat vapaampia. Ne kulkivat vain harvoin hihnassa, mutta pysähtyivät silti kiltisti liikennevaloihin odottamaan omistajiaan.

"En nähnyt yhdenkään koiran tappelevan siellä. Siinä huomaa, että niillä elukoilla on sama kuin meillä ihmisilläkin. Täällä meitä pidetään vähän lieassa, ja sitten joltakin palaa käpy."

Paitsi talutushihnoja, kaikenlaista sääntelyä ja holhoamista tuntui olevan Berliinissä vähemmän kuin Suomessa.

"Jos on tuttu baari, niin sä voit siellä mitään kysymättä kävellä pullon kanssa pihalle, kävellä se kädessä seuraavaan baariin, juoda sen siellä loppuun ja ostaa uuden."

Tästä ihmeellisestä vapaudesta Ekberg saattaisi yhä nauttia, jos ei olisi sattunut rakastumaan. Naisen perässä piti palata Helsinkiin.

Ville Vasaramäki, 31, on asunut taas Suomessa viisi kuukautta, ja

liisa takala
Ville Vasaramäki asui Berliinissä vuosina 2010–2015. Nyt hän on berliiniläisen startup-yrityksen Suomen- toimitusjohtaja.
Ville Vasaramäki asui Berliinissä vuosina 2010–2015. Nyt hän on berliiniläisen startup-yrityksen Suomen- toimitusjohtaja.

kotoutuminen on yhä kesken. Pari viikkoa sitten hän meni S-Marketiin ostamaan viiniä.

"Sitten tajusin, että eihän sitä sieltä saa ja Alkokin oli jo mennyt kiinni."

Hän oli viiden vuoden aikana tottunut siihen, ettei Berliinissä tarvitse suunnitella elämää samaan tapaan kuin Suomessa.

"Helsingissä pitää etukäteen miettiä, mihin mennään syömään ja mihin drinkeille ja mihin tanssimaan. Ja milloin pitää mennä, että pääsee sisään."

Berliinissä hänellä oli tapana tehdä pitkiä retkiä eri kaupunginosiin, valokuvata hylättyjä rakennuksia ja viettää viikonloppuaamut kahviloissa katselemassa nuoria ja kauniita ihmisiä.

"Helsinkihän on kaupunkina ihan mummo."

Eikä täältä saa hyvää kahvia.

"Ei täällä voi vaan lähteä samoilemaan jonnekin Töölöön päin. Ei siellä ole mitään", hän sanoo.

"Tai ehkä mun pitää mennä katsomaan, mitä siellä on."

Ensin Suomessa oli silti kivaa. Viiden vuoden aikana oli tullut uusia ravintoloita ja baareja, ja ystävillä oli uusia ystäviä, joihin oli hauska tutustua.

"Nyt alan jo huomata, että kaikki on aika nopeasti nähty."

Vaan ei Helsinki vielä mitään. Minja Koskela, 28, muutti Berliinin-vuoden

lauri rotko
Minja Koskela asui Berliinissä vuosina 2012–2013. Nyt hän opettaa musiikkia Lahden lyseon lukiossa.
Minja Koskela asui Berliinissä vuosina 2012–2013. Nyt hän opettaa musiikkia Lahden lyseon lukiossa.

jälkeen ensin Turkuun ja sieltä Lahteen.

"Kenellekään ei tarvinnut perustella sitä, että muutin Berliiniin. Jumankauta, että on täytynyt perustella sitä, että muutin Lahteen."

Lahti on Koskelan synnyinkaupunki, ja hän sai sieltä viran lukion musiikinopettajana.

"Berliinissä ja Lahdessa on se yhteistä, että molemmissa voi asua aika halvasti", hän sanoo.

"Siihen se ehkä jääkin", poikaystävä Sami Siltanen, 38, huomauttaa.

rami marjamäki
Sami Siltanen asui Berliinissä vuosina 2012–2013. Nyt hän opiskelee sosiologiaa Tampereella.
Sami Siltanen asui Berliinissä vuosina 2012–2013. Nyt hän opiskelee sosiologiaa Tampereella.

Koskela ja Siltanen muuttivat Berliiniin syksyllä 2012. Töitä tai opiskelupaikkaa heillä ei siellä ollut. Koskela kirjoitti väitöskirjaansa ja otti yksityisiä lauluoppilaita, Siltanen lensi kaksi kertaa kuussa Suomeen soittamaan levyjä klubeille. Berliinin dj-palkkioilla ei olisi elänyt.

Pariskunta on sitä mieltä, että Berliiniin muutosta on tullut niin yleistä, että se on jo huvittavaa.

"Jo pari vuotta ennen meidän lähtöä joku oli sanonut, että Berliini on niin 2008. Olihan se hillitön klisee lähteä sinne", Koskela kertoo.

Mutta klisee ei ole syntynyt tyhjästä, he sanovat. Berliini on mahtava paikka.

Siellä voi olla seksuaalivähemmistöjen queerfestivaali ja kivikautiseen ruokavalioon keskittyvä paleofestivaali vierekkäin. Siltanen kävi päivittäin ihmettelemässä luomukauppojen valikoimaa ja kantoi kotiin Prenzlauer Bergiin erilaisia hunajia, suklaita ja raakamaitoa.

Taivaallista elämää.

Nyt Siltanen asuu Tampereella.

"Tampere ei ole klisee", hän huokaa.

Berliinissä esitystaiteilija Anna-Sofia Sysser, 29, oppi syömään puikoilla.

liisa takala
Anna-Sofia Sysser asui Berliinissä vuosina 2012–2013. Nyt hän opiskelee Aalto-yliopistossa taiteen maisteriksi.
Anna-Sofia Sysser asui Berliinissä vuosina 2012–2013. Nyt hän opiskelee Aalto-yliopistossa taiteen maisteriksi.

Saksaa hän ei oppinut. Kun metrossa tuntemattomat alkoivat jutella, hän ei osannut ensin vastata. Moinen avoimuus kevensi silti oloa. Sitä oli vapaa Suomen sosiaalisista normeista.

Sysser muutti Berliiniin Turusta, kun oli valmistunut Taideakatemiasta. Lähtöpäätös tehtiin poikaystävän kanssa päivässä.

"Ei silloin mietitty yhtään sitä, mikä saattaisi olla vaikeaa."

Berliinissä ei tarvinnut selitellä sitä, että on taiteilija. Se oli perusoletus. Mutta se aiheutti myös ongelmia: taiteilijoiden työvoimasta ei ollut pulaa.

Sysser pääsi mukaan muutamaan esitykseen, mutta töitä oli vain pätkissä. Hän teki itselleen nettisivut, keikkoja Suomeen ja pyrki määrittämään oman taiteellisen työnsä suuntaa.

Kahdeksan kuukauden jälkeen määrittely riitti. Kun Suomesta löytyi kesätyö, oli aika palata kotiin. Hyvästi Hau-teatterin kokeelliset esitykset, Stattbad Weddingin bileet ja lenkit Tempelhofin vanhalla lentokentällä. Päivää, Helsinki!

Suomeen paluuta veteraanit kuvailevat sanoilla sokki ja järkytys.

"Vaikka kävin Suomessa joka kuukausi, paluu aiheutti henkisen murenemisen", Siltanen sanoo.

Ekbergiä ahdistaa Suomen poliittinen ilmapiiri.

"Täällä yhdet valittaa, kun tulee pakolaiskeskus ja islamisaatio on hirveä uhka. Siellä mun naapurissa asui 50 000 muslimia viiden kilometrin säteellä eikä ollut mitään ongelmaa kenenkään kanssa."

Saksalaista olutta on ikävä. Ekberg juo haastattelun aikana Karhua. Nelosta, jotta se maistuisi edes joltakin. Hän odottaa tilaisuutta lähteä uudestaan maailmalle.

Suomi muuttaa ihmistä siinä missä Berliinikin. Vasaramäki on huomannut, että Helsinki tekee hänestä entistä porvarillisemman. Hän on ostanut designhuonekaluja ja aloittanut rahastosäästämisen.

"Mutta kauluspaitaa en käytä. Startupissa ei onneksi tarvitse."

Ah, Berliini. Byrokratiaa, myöhästeleviä ihmisiä ja tuplariviin parkkeerattuja autoja. Töissä pitää roikkua iltakahdeksaan, vaikkei olisi mitään järkevää tekemistä, sairausvakuutusmaksu nielee freelancerin tuloista kohtuuttoman osan eikä kouluissa opeteta kunnolla englantia.

Se Berliini kuuluu lähinnä sivulauseissa, mutta silläkin on väliä. Musiikinopettaja Koskela sanoo, ettei hän lähtisi enää Berliiniin vain Berliinin takia.

"Kun käyn duunissa ja tulen himaan, niin on sama, että tulenko Paavolaan Lahteen vai Prenzlauer Bergiin Berliiniin."

Mieluummin sittenkin opettajana Lahdessa kuin boheemina Berliinissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat