Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauhea toinen erä – Suomen ehkä lahjakkain nyrkkeilijä palasi kaikkien aikojen otteluun

Elokuussa 1962 kokkolalainen otteli nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta. Nyt siitä tehdään elokuvaa.

Sunnuntai
 
Nyrkkeilyn legenda Olli Mäki kertoo, kuinka hänet tyrmättiin 53 vuotta sitten
Nyrkkeilyn legenda Olli Mäki kertoo, kuinka hänet tyrmättiin 53 vuotta sitten
Ohjaaja Juho Kuosmanen tekee elokuvaa Olli Mäen elämästä ja kaikkien aikojen suomalaisottelusta, joka järjestettiin Olympiastadionilla elokuussa 1962. Mäki oli kenties kaikkien aikojen lahjakkain suomalaisnyrkkeilijä, mutta ottelun toisessa erässä hänelle kävi kalpaten. Hallitseva mestari, yhdysvaltalainen Davey Moore, antoi koukkusarjan puhua.

Olympiastadionin kentälle köpöttää 78-vuotias hauras mies.

Entinen ammattilaisnyrkkeilijä Olli Mäki ottaa pipon päästään ja nousee kehätasanteelle. Hän astuu köysien välistä kehään ja alkaa poseerata. Liikkeet tulevat selkäytimestä: Pää kyyryyn. Vasen kylki eteen. Vasen nyrkki nousee suojaamaan leukaa, ja oikea nyrkki virittyy iskuun.

Tekee mieli pakittaa.

Elokuussa 1962 Olympiastadionilla järjestettiin kaikkien aikojen suomalainen nyrkkeilyottelu.

Ja nyt, lokakuisena yönä 2015, maineikas ottelu luodaan uudestaan, yksityiskohtia myöten.

kaisa rautaheimo hs
Olli Mäki sai elokuvan statisteilta suuret suosionosoitukset, kun hän lokakuun puolivälissä nousi Olympiastadionille rakennettuun kehään.
Olli Mäki sai elokuvan statisteilta suuret suosionosoitukset, kun hän lokakuun puolivälissä nousi Olympiastadionille rakennettuun kehään.

Näky on erikoinen: taivas Helsingin yllä on jo tumma, sillä on ilta, mutta rakentajat virittävät Olympiastadionin keskelle nyrkkeilykehää. Sen yläpuolelle on pingotettu telttakankaasta katos, josta roikkuu kirkkaita kehälamppuja. Kehä on kopio siitä, joka oli stadionilla kesällä 1962.

Kentällä seisoskelee noin neljäsataa ihmistä. Heistä yli kolmesataa on statisteja eli elokuva-avustajia. Statistit on maskeerattu esittämään helsinkiläisiä sellaisina kuin helsinkiläiset olivat elokuussa 1962. He näyttävät samanaikaisesti tyylikkäiltä ja lohduttoman tyylittömiltä: miehillä on lippalakkeja ja popliinitakkeja, naisilla polviin asti ulottuvia hameita ja tupeerattuja tukkia.

Mäki oli 1950, -60 ja -70-lukujen supertähti, ehkä lahjakkain suomalaisnyrkkeilijä koskaan. Juuri hänen takiaan me värjöttelemme stadionilla tänä iltana.

Vaikka Mäellä on Alzheimerin tauti, hän vaikuttaa hämmästyttävän nuorelta keinahtaessaan valokuvaajalle. Mäki nojaa kehäköysiin ja ponnahtaa niiden avulla pystyyn kuin vieteriukko.

Mäki on palannut 53 vuoden jälkeen Olympiastadionille vaimonsa Raija Mäen kanssa. Eikä sattumalta. Ohjaaja Juho Kuosmanen tekee elokuvaa Mäkien elämästä ennen suurta ottelua.

Ensio Ilmonen
Toinen erä oli kohtalokas. Moore iski Mäen kanveesiin.
Toinen erä oli kohtalokas. Moore iski Mäen kanveesiin.

Elokuvan tarina huipentuu ammattilaisnyrkkeilyn kevyen sarjan MM-otteluun, jossa kokkolalainen Mäki kohtasi ohiolaisen maailmanmestarin Davey Mooren. Ottelu jäi historiankirjoihin. Se oli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn MM-ottelu Pohjoismaissa ja Suomen kaikkien aikojen nyrkkeilyilta.

Siihen aikaan ammattilaisnyrkkeilyn suosio ja merkitys oli suurempi kuin nyt. Keskenään kinaavia lajiliittoja ja mestareita oli vähemmän, ja mestarit olivat kansallissankareita.

Niinpä stadionilla oli elokuussa 1962 täysi hulabaloo. Väkeä oli yli 23 000, ja joukossa oli niin Helsingin kermaa, keskiluokkaa kuin työväenluokkaista nyrkkeilyväkeä.

Kuosmasen elokuvan yksi avainsana on Kokkola. Kotipaikka yhdistää sekä tekijöitä että elokuvan kohteita. Olli Mäkeä esittää kokkolalainen näyttelijä Jarkko Lahti, samoilta seuduilta olevaa Raijaa taas kokkolalainen Oona Airola.

Koska Mäen legendaarinen manageri Elis Ask oli stadilainen, häntä esittää Eero Milonoff, joka on Helsingistä.

Ask oli itsekin entinen ammattilaisnyrkkeilijä, erikoinen ja äkkipikainen persoona. Hänen kerrotaan olleen Ugandan sotilasdiktaattorin Idi Aminin ystävä, sillä tämä kutsui Askin vuonna 1977 heinäkuussa Ugandaan.

Mäki muistaa Askin, muttei hyvällä: "Se esitti mestaria silloinkin, kun ei ollut mestari."

Eikä Ask kuulemma ollut managerina sen kummoisempi.

Kaisa Rautaheimo HS
Näyttelijä Jarkko Lahti asteli Olympiastadionin kehään, kuten Olli Mäki 53 vuotta aiemmin.
Näyttelijä Jarkko Lahti asteli Olympiastadionin kehään, kuten Olli Mäki 53 vuotta aiemmin.

Näyttelijä Jarkko Lahti lompsii lenkkareissa ja toppatakissa paikalle. Täytyy myöntää: Lahdessa on paljon samaa kuin nuoressa Olli Mäessä. Hiukset on kammattu sivujakaukselle, posket ovat lommoilla. Lahden normaalipaino on 61 kiloa, mutta kuvauksia varten hän pudotti kahdessa viikossa 53,9 kiloon.

"Viimeinen kilo meni saunomalla. Olen viimeksi painanut saman verran 14-vuotiaana", hän sanoo.

Kokkolassa Olli Mäki on legenda, ja Lahti oppi ihailemaan häntä jo lapsena. Pikkukaupungissa kerrottiin tarinoita miehestä, joka söi raakaa läskiä ennen ottelua ja nappasi kärpäsiä lennosta. Nyt Lahden kuva Mäestä on laajentunut.

"Hän oli eettinen nyrkkeilijä."

Mitä ihmettä se mahtaa tarkoittaa? Eettinen on muodikas sana, jonka voi liittää lähes mihin tahansa.

Lahti selittää. Olli Mäestä tuli amatöörien ja ammattilaisten Euroopan mestari, vaikka hän ei pyrkinyt tyrmäämään ja nöyryyttämään vastustajiansa. Mäki napsi siistejä pistevoittoja. Hän oli Lahden mielestä myös yhteiskunnallinen esikuva.

Totta se tavallaan on, vaikkei Mäki ollut poliittinen hahmo.

Vuonna 1960 hänet pudotettiin Suomen olympiajoukkueesta, vaikka häntä pidettiin todennäköisenä kultamitalistina. Porvarillisen SVUL:n johto vaati, että Työväen urheiluliittoa edustavan Mäen olisi pitänyt vaihtaa liittoa, jotta hän olisi päässyt kisakoneeseen.

Mäki pysyi työväenluokan leirissä. Hän kieltäytyi.

Kaisa Rautaheimo HS
Kolmesataa statistia oli puettu 1960-luvun alun helsinkiläiseen muotiin.
Kolmesataa statistia oli puettu 1960-luvun alun helsinkiläiseen muotiin.

Elokuvaa varten Jarkko Lahden täytyi opetella Mäen kehonkieli. Siihen taas oli vain yksi metodi: täytyi opetella nyrkkeilemään.

Lahti alkoi treenata kesällä 2011. Silloin ohjaaja Kuosmanen ensimmäisen kerran vihjasi elokuvahankkeesta.

Nyt Lahti on nyrkkeillyt neljä ja puoli vuotta ja noussut kaksi kertaa kehään virallisessa ottelussa. Ensimmäisessä hän sai selkäsaunan 19-vuotiaalta juniorilupaukselta. Toinen ottelu oli jo hieman tasaisempi.

"Nyrkkeily on opettanut paljon ihmisenä olemista", Lahti sanoo.

"Siinä oppii kunnioittamaan ja olemaan aidosti nöyrä. Siinä mennään omien pelkojen ja kivun ohi."

Olympiastadionin kuvauksissa on glögin ja nuudeliannoksen mittainen tauko. Statistit asettuvat pitkään jonoon. Olli Mäelle riittää kuuma juoma.

Ensi vuonna Mäki täyttää 80 vuotta. Toki se näkyy, sillä Alzheimerin tauti puhkesi vuosia sitten. Sairaus kangistaa liikkeet ja muisti pätkii, mutta Mäki on huumorintajuinen. Ikäisekseen ihme sissi.

Hän viihtyy kolealla stadionilla iltamyöhään. Kuvauksia seuraa myös seitsemän Mäkien lastenlasta.

"Me ollaan täällä aamuun saakka", Olli Mäki sanoo.

Kaisa Rautaheimo HS
Olli Mäki saapui Olympiastadionille vaimonsa Raija Mäen kanssa.
Olli Mäki saapui Olympiastadionille vaimonsa Raija Mäen kanssa.

Se on toki huumoria, ja tämän tietää jo siitä, että aina vitsin lohkaistuaan Mäki napsauttaa seitinohuen nyrkiniskun vierustoverin olkavarteen.

Aika usein se on vaimo Raija. Hän on ollut Ollin kanssa jo 55 vuotta.

"Se olisi ollut makee se Everlastin hattu, mutta kun ei löytynyt", Raija Mäki harmittelee korjatessaan pipoa Ollin päässä, sillä Everlast on nyrkkeilypiirien suosima merkki.

Hän painaa North-merkkisen pipon syvemmälle päähän.

Näyttelijä Jarkko Lahti hakee oikeaa nyrkkeilyasentoa. Hän esittää Olli Mäen pojalle, nyrkkeilyvalmentaja Pekka Mäelle, tulkintaansa siitä, mitä tapahtui MM-ottelun toisessa erässä. Samalla kun Lahti kertoo, hän hakee Mäen ja Mooren liikeratoja.

"Lopuksi Moore löi sarjan uppareita. Se oli siinä", Lahti sanoo.

Upparit ovat nyrkkeilykielellä upper cuteja eli yläkoukkuja. Lahti kyyristyy ja heilauttaa upparin ilmaan.

Elokuussa 1962 kyllä tiedettiin, että Davey Moore on armottoman kova nyrkkeilijä. Moni ajatteli, että manageri Ask työnsi Mäen kovaan MM-otteluun aivan liian nopeasti, raakileena.

"Ajattelin, että kyllä mä sen voitan. Että se on jo vanha mies", Mäki muistelee.

Se on taas Mäen huumoria. Hän oli ottelun aikaan 27-vuotias, Moore 29-vuotias. Mäki napsauttaa hennon nyrkiniskun olkavarteen.

"Se oli ensimmäinen ottelu, jonka näin", sanoo vaimo Raija. He olivat tavanneet kaksi vuotta aiemmin, mutta MM-otteluun asti Raija oli jättänyt matsit katsomatta.

Koko ottelupäivä oli jotenkin outo, Raija kertoo. Aamulla Olli kävi punnituksessa, ja sen jälkeen Raija ja Olli kävivät ostamassa kihlasormukset Helsingin keskustassa ja menivät Raijan veljien ja näiden vaimojen kanssa Primulaan.

Kihlajaiskahvien jälkeen Olli Mäki lähti Olympiastadionille. Ainoa asia, joka kuulemma jännitti, oli se, että hän oli joutunut pudottamaan painoaan kahdessa viikossa 63 kilosta 57 kiloon.

Ei Mäkeä niinkään Moore huolestuttanut, vaan kova painonpudotus: kuinka monta Mooren iskua hän kestäisi?

Vastaus paljastui jo ensimmäisessä erässä.

"Moore sai vasemman suoran mua otsaan. Se tuntui heti, pyörrytti", Mäki sanoo.

Kun elokuun 1962 MM-ottelun katsoo vanhalta filmiltä, ensimmäinen erä vaikuttaa kuitenkin tasaväkiseltä.

Moore kyttäsi ja säästeli, ja Mäki sai iskettyä muutaman sarjan suojauksen läpi.

Kongi kumahti, nyrkkeilijät vetäytyivät nurkkiinsa.

Sitten alkoi kauhea toinen erä.

Olympiastadionin kuvaukset venyvät.

Ohjaaja Kuosmanen ohjeistaa väkeä. Iäkkäät Mäet ovat lähteneet jo tunteja aiemmin kotiin, kun viimein puoli kahdelta yöllä alkaa itse MM-ottelun kuvaaminen.

Davey Moorea esittää Ruotsissa asuva nuori ugandalaisnyrkkeilijä John Bosco Jr., joka muistuttaa hämmästyttävän paljon Moorea.

Lahti ja Bosco Jr. asettuvat vastakkaisiin kehänurkkiin.

Koreografia on selviö: kohtaus menee niin kuin Mäen ja Mooren MM-ottelu kulki.

Niinpä toisessa erässä Bosco tekee valeiskun. Näyttelijä Lahti pudottaa suojauksensa, kuten nyrkkeilijä Mäki pudotti, ja Boscon oikea yliolan koukku osuu Lahtea ohimoon.

Mitä tässä vaiheessa elokuussa 1962 Olympiastadionilla tapahtui?

Olli Mäki putosi kanveesiin. Raija Mäki istui kaukana kehästä katsomossa ja panikoi: tähänkö kaikki päättyi, miehen kanssa, jonka hän oli muutama tunti aiemmin kihlannut.

Suuri MM-ottelu ratkesi siihen iskuun, vaikka se ei siihen vielä päättynyt. Olli Mäki nousi ylös. Heti perään Moore löi taas oikean koukun ohimoon, ja Mäki valahti polvilleen. Hetkeä myöhemmin Moore löi Mäen vielä kolmannen kerran kanveesiin, mutta Mäki nousi vielä kerran ylös.

Tällä kertaa hän oli jo täysin sekaisin. Moore ahdisti hänet köysiin ja moukaroi sarjan koukkuja päähän.

Tuomari levitti kädet.

Ottelu oli ohi.

Kaisa Rautaheimo HS
Olympiastadionin kenttä lavastettiin elokuun 1962 MM-ottelun mukaiseksi.
Olympiastadionin kenttä lavastettiin elokuun 1962 MM-ottelun mukaiseksi.

Mäen lyöneen Davey Mooren elämä loppui kauhealla tavalla. Maaliskuussa 1963, vain seitsemän kuukautta myöhemmin, Moore otteli meksikonkuubalaista Sugar Ramosia vastaan. Kymmenennessä erässä Moore putosi köysien kautta kanveesiin, mutta nousi ylös ja otteli erän loppuun. Moore pääsi vielä pukuhuoneeseen asti, mutta vaipui siellä koomaan.

Hän kuoli 75 tuntia myöhemmin.

Kuolema pysäytti myös Mäen pariskunnan. Vastahan Moore oli ollut Helsingissä, sympaattinen tyyppi, vahva kuin myskihärkä.

"Kuolema oli tosi järkyttävää", Raija Mäki sanoo. "Se pani miettimään, että kannattaako Ollinkaan jatkaa."

Hetki sitä yhdessä mietittiin, mutta vain hetki.

Totta kai Olli Mäki jatkoi. Niin nyrkkeilijät tekevät, sillä kehä vetää puoleensa. Heistä moni sanoo, että ottelua edeltävä, ottelun aikainen ja välittömästi sen jälkeinen tila on kuin huumetta: pelkoa ja pelon ylittämistä, ja sen seurauksena erittyvää adrenaliinia.

Mooren kuoleman jälkeen Mäki otteli vielä 37 kertaa ammattilaisena ja nousi Euroopan mestariksi. Viimeinen ottelu oli vuonna 1973.

Miltä Mäen pariskunnasta tuntuu nyt, kun heidän elämästään tehdään elokuva?

Olli Mäki lämpeni heti. Raijaa taas mietitytti alussa. Se tuntui oudolta, kunnes ajatukseen tottui.

"Nämä kaverit ovat olleet hirveän ihania", Raija sanoo. "Se on saanut meidätkin innostumaan."

Jo nyt tiedetään, missä Mäen pariskunnasta kertova elokuva saa ensi-iltansa, eikä se ole hullumpi paikka: Cannesin elokuvajuhlat toukokuussa 2016.

Se taas johtuu siitä, että ohjaaja Kuosmasen lyhytelokuva Taulukauppiaat voitti Cannesissa opiskelijaelokuvien sarjan vuonna 2010.

Se on hieno homma. Saa kulttuuriväki Välimerellä asti kuvan siitä, mitä kerran tekivät Raija ja Olli Mäki.

Kaisa Rautaheimo HS
Jarkko Lahti näyttelee elokuvassa Olli Mäkeä.
Jarkko Lahti näyttelee elokuvassa Olli Mäkeä.

¨kaisa rautaheimo hs
Davey Moorea elokuvassa näyttelevä kilpanyrkkeilijä John Bosco Jr. kohtasi oikean Olli Mäen.
Davey Moorea elokuvassa näyttelevä kilpanyrkkeilijä John Bosco Jr. kohtasi oikean Olli Mäen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat