Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on kieli ja mikä murre?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
IKON Graphics
Kuva: IKON Graphics
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä,
voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhe laulutaidottomuudesta. Keskustelin laulamaan oppimisesta väitelleen psykologin Ava Nummisen kanssa.

Nimimerkki En päässyt Nummisen Laulutaidottomien kuoroon ei usko Nummisen tietoon siitä, että amusikaalisuus ei välttämättä ole pysyvä tila: "Laulutaidottomuus vertautuu värisokeuteen tai tanssitaidottomuuteen liikuntavammana kuten halvaus tai cp-vamma", hän kirjoittaa.

"Yleensä se on perinnöllinen synnynnäinen ominaisuus. Kyse ei ole halukkuudesta vaan kyvyttömyydestä kuulla äänenkorkeuksia, ei sitä voi harjoittaa. Musiikista voi kyllä nauttia muilta osin (sanat, rytmi), mutta laulamaan ja korvakuulolta soittamaan ei opi. Ei myöskään pääse Ava Nummisen organisoimaan Laulutaidottomien kuoroon!"

Otin yhteyttä Nummiseen. Kyseessä lienee väärinkäsitys: kaikki ovat kuulemma kuoroon tervetulleita. Numminen arveli, että opettaja on ehkä tunnilla sanonut, että nyt lauletaan yhdessä, mutta ei ole käynyt aivan selväksi, että tehtävänä on vain tuottaa ääntä.

"Muutamien kertojen jälkeen ihmiset yleensä alkavat uskoa, että kun uskaltautuu päästämään mitä vain ääntä, alkaa rentoutua, ääni alkaa toimia paremmin ja saadaan aikaiseksi myönteistä kierrettä", Numminen kertoi.

Hänen mukaansa äänten korkeuden kuulemisen vaikeutta ei voi verrata värisokeuteen, cp-vammaan ja halvaukseen. "Kyse ei ole on–off-tilanteesta vaan erottelukyvyn jatkumosta, jota voi harjoituksella parantaa. Myös: cp-vammassa ja halvauksessa on myriadi aste-eroja siinä, mitä ihminen voi oppia."

 

Mitä brittiläisen kirjallisuuden käännöksissä toistuva ilmaisu yrjöjen- tai yrjön-aikainen (Georgian) tarkoittaa? Tiettävästi Yrjöjä on ollut Englannin hallitsijoina vuosisatojen saatossa useita. Viittaako ilmaisu johonkin tiettyyn rakennus- ja esinetaiteelliseen tyylisuuntaan kuten barokki, empire, jugend tai muu vastaava?
                                                        – Jorma

 

Yrjöjen aikakausi (Georgian era) kattaa Hannover-sukuisten kuninkaiden Yrjö I:n, Yrjö II:n, Yrjö III:n ja Yrjö IV:n hallitsijakaudet vuosina 1714-1830.

Aikakauden määritelmä ulotetaan usein myös Yrjö IV:ttä seuranneen Vilhelm IV:n hallitsijakauteen 1830-1837. Näin Yrjöjen aikaa seuraisi suoraan viktoriaaninen aika, joka alkaa kuningatar Viktorian noustua valtaistuimelle vuonna 1837.

Lukupiirin taidehistorioitsijan mukaan rakennusten ja esineiden tyylit vaihtelivat yli sata vuotta kestäneen ajanjakson aikana. "Yrjöjen aikainen" ei siis viittaa niinkään esineen tai rakennuksen tyyliin kuin sen ikään.

 

Miten määritellään, mikä on kieli ja mikä murre? Kysymyksen herätti Ruotsin valtion keksintö jakaa suomenkieliset alamaiset "suomenkielisiin" ja "meänkielisiin". Jälkimmäisiä olivat kuulemma Tornionjokilaakson asukkaat, jotka luulivat ennen puhuvansa suomen murretta. Jaettiinko kansa kahtia, jotta suomenkielinen vähemmistö näyttäisi pienemmältä? Oliko kyseessä vähemmistösorron hienostuneempi muoto?
                                                             – Tapio

 

Kielen ja murteen välinen raja ei ole yksiselitteinen. Yksi määritelmä on, että saman kielen eri murteiden puhujat ymmärtävät toisiaan, kun taas erikieliset eivät – tästä on kuitenkin poikkeavia esimerkkejä paljon.

Alun perin murteet ovat tietyn alueen puhuttua kieltä. Nykyisin, kun ihmiset liikkuvat enemmän, murre-erot ovat vähentyneet. Toisaalta, tai ehkä juuri siksi, murteet elävät jonkinlaista uutta tuloaan: niistä on tullut ylpeydenaihe ja harrastamisen kohde.

Olet oikeilla jäljillä siinä, että kieli on varsin poliittinen asia. Kansallisvaltioiden rajat ovat kielten rajoja ja valtioiden rajat tunnetusti keinotekoisia. Meänkielen historiaan liittyy kyllä vähemmistöjen sorto, mutta vähän monimutkaisemmin.

Suosittelen rakastamani Kielikello-lehden vanhaa artikkelia "Meänkieli, yksi Ruotsin vähemmistökielistä" (3/2000). Siinä professori Harri Mantila avaa kielen historian oivallisen tarkasti. Taustalla ovat 1800-luvun lopun ruotsalaistamistoimet, joiden aikana lapsia kaikin tavoin pakotettiin puhumaan ruotsia. Suomenkieliset lapset menettivät oikeuden opetukseen äidinkielellään. Kodeissa suomi kuitenkin säilyi puhekielenä.

Vasta 1970-luvulla suomenkielinen opetus palautettiin kouluihin. Siinä vaiheessa suomen yleiskieli oli kuitenkin Tornionjokilaakson murretta kodeissaan puhuneille lapsille, jos sallitte, täyttä hepreaa. Oppimistulokset olivat kehnoja. Ratkaisu oli, että meänkielestä tehtiin lasten äidinkieli, jossa he myös saivat opetusta. "Uusi kieli" oli syntynyt. (Tosin vähemmistökielen asema virallistettiin vasta vuonna 2000.) Voidaan sanoa, että kielitieteellisesti meänkieli on murre, poliittisesti kieli. Sen asemassa on kyse puhujien oikeudesta omaan kulttuuriinsa ja historiaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat