Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Globalisaatiopuhe loppui, mutta katosiko itse ilmiö?

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Globalisaatio, taloudellisen toiminnan lisääntyvä kansainvälistyminen, on tunnetusti maailmaamme mullistava ilmiö. Vai onko sittenkään?

Viime vuosina maailmankaupan kasvuvauhti on hidastunut pieneen murto-osaan siitä, mitä se oli taannoin. Merkitykseensä nähden tämä ilmiö on jäänyt vähälle huomiolle.

Omaa kieltään puhuu esimerkiksi paljon seurattu kuukausikatsaus World Trade Monitor, jota julkaisee alankomaalainen tutkimuslaitos CPB, Suomen Vattin paikallinen vastine.

Jälkikäteen ajatellen jonkinlainen "globalisaation kultakausi" oli vuosina 1992–2007. Ajanjakso alkoi Neuvostoliiton hajoamisesta ja päättyi finanssikriisiin. Sen aikana maailmankaupan volyymi kasvoi seitsemän prosenttia vuodessa. Vuoden 2007 jälkeen maailmankauppa on kasvanut enää kaksi prosenttia vuodessa. Ja viimeksi kuluneen vuoden aikana, syksystä 2014 kesään 2015, lukema oli enää 0,8 prosenttia.

On syytä huomata, ettei globalisaatiota ole kaikki, joka mielletään sellaiseksi. Esimerkiksi useimmat EU-maat ovat – koko EU:n ja sen edeltäjän EEC:n historian ajan – käyneet ulkomaankauppaa keskimäärin yhä lyhyempien välimatkojen päähän.

Pakolaiskriisin aikana unohtuu helposti, että EU:n ulkoraja on ensisijaisesti tullimuuri. EU:n ja muiden vapaakauppaliittojen tavoitteena on helpottaa juuri sitä, että niiden jäsenmaat kävisivät kauppaa keskenään eivätkä muun maailman kanssa. Niin kauan kuin maapallon laajuista vapaakauppaliittoa ei ole olemassa, alueelliset vapaakauppaliitot ovat siis tietyssä mielessä globalisaation vastaisia rakennelmia.

Hätkähdyttävä muutos on tapahtunut siinäkin, miten paljon itse sanaa globalisaatio käytetään julkisessa keskustelussa. Suomessa se näyttää tulleen laajempaan käyttöön vuonna 1997. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa se esiintyi tätä ennen vain pari kertaa vuodessa, mutta vuonna 1997 yhtäkkiä 40 kertaa.

Tämän jälkeen sanan suosio vain kasvoi. Vuosina 2003–2007 se oli lehdessä keskimäärin 109,4 kertaa vuodessa.

Tuoreimman viisivuotiskauden 2010–2014 lukema on sen sijaan vain 26,8 kertaa. Sanan esiintymistiheys sanomalehtitekstissä on siis nopeasti laskenut alle neljäsosaan.

Viime vuosikymmenellä viestimissä esiintyi tämän tästä puheenvuoroja, joiden mukaan globalisaatiota ei tule pelätä tai vastustaa, koska pääsy maailmanmarkkinoille nostaa köyhiä maita köyhyydestä tehokkaammin kuin mikään kehitysapu. Nämä puheenvuorot ovat nyt kadonneet, sitä mukaa kuin on hiipunut myös itse globalisaatio.

Ehkä tämä on silti vähemmän dramaattista kuin tilastolukujen perusteella näyttää. On mahdollista argumentoida, että globalisaation vauhti "kultakaudella" johtui kansainvälisen työnjaon uudelleenorganisoimisesta, joka toi Kiinan ja Intian kaltaisiin maihin modernin vientiteollisuuden. Tämä uudelleenorganisoiminen ei ole sinänsä sittemmin peruuntunut, vaikka se ei enää jatku yhtä nopeasti.

Jos maailmankaupan painopiste siirtyy yhä köyhempiin maihin, se voi myös tällöin vähentää köyhyyttä, vaikka kaupan kokonaisvolyymi ei suurenisikaan. Vaikutus on kuitenkin sitä vaimeampi, mitä vähemmän jaettava kakku kasvaa.

Tekeekin siis mieli puhua entistä enemmän konditionaalissa: globalisaatio nostaisi köyhyydestä, jos sitä yhä tapahtuisi.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat