Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressi näkyy lehdissä

Sunnuntai
 
Kimmo Taskinen HS
Paineessa pukkaa punaista pintaan.
Paineessa pukkaa punaista pintaan. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Miten ne selviävät, jotka eivät voi paeta, vaan joutuvat pysymään paikoillaan? Radiossa käsiteltiin kiinnostavaa asiaa. Ei, kyse ei ollut turvapaikanhakijoiden perheistä, jotka odottavat tänne pääsyä siellä jossain. Kyse oli puista.

Ylen Minna Pyykön maailma -ohjelmassa selitettiin, että syksyn värit ovat puiden keino valmistautua talveen, jota ne eivät pääse pakoon.

Punainen väri on stressin merkki. Kyllä, niin selitti kasvifysiologian professori Kurt Fagerstedt.
Keltainen väri on puiden lehdissä olemassa aina, mutta pääsee näkyviin, kun vihreys vähenee. Punainen sen sijaan syntyy lehtiin vasta syksyllä. Silkasta stressistä.

Amerikkalaiset tutkijat kuulemma uskovat, että rohkea punainen on puiden keino suojautua hyönteisiä vastaan: tärkeintä on pitää ulkonäkö kunnossa, ettei vihollinen huomaa, miten vähissä voimissa puu jo on.

Voiko ihminen tämän kuultuaan enää nauttia syksyn punaisten lehtien kauneudesta? Tuleeko aina mieleen se, että punaiset puut ovat stressin vallassa? Auttaisiko puiden halaaminen? Ihmistä se auttaa.

Puiden inhimillistäminen on inhimillistä, sehän on vanhastaan runoilijoiden työtä. Tavallisen ihmisen pitää kai yrittää levollisin mielin ajatella, että stressi tappaa harvoin. Se menee ohi. Kohta koittaa uusi kevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat