Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laatokalla on kolme Putiniin yhdistettyä huvilaa, mutta niitä saa ihailla vain kaukaa

Toimittajan perheen veneretki Kremlin isännän väitettyyn lomapoukamaan päättyi u-käännökseen.

Sunnuntai
 
Jussi Konttinen HS
Laatokan Marjalahdella kohoaa kuparinvärinen rakennus, jonka isäntä ei ollut lokakuussa kotosalla.
Laatokan Marjalahdella kohoaa kuparinvärinen rakennus, jonka isäntä ei ollut lokakuussa kotosalla. Kuva: Jussi Konttinen HS
Toimittaja vuokrasi tontin Karjalasta ja rakennutti sille mökin.

Laatokasta uhkaa loppua vesi. Kahdessa vuodessa se on laskenut puolellatoista metrillä kesämökillämme.

Laiturinpää on jo kuivalla maalla, ja lahtemme pohjukka on muuttunut uppotukkien peittämäksi jättömaaksi.

Syyslomalla veneretkemme tyssäsi kapeaan Aakionsalmeen, joka oli kuivunut kokonaan. Asettelimme alle pyöreitä puita ja kiskoimme venettä kuivalla maalla melkein sata metriä. Lapset kantoivat tavaroita. Tunnin puurtamisen jälkeen olimme taas vesillä.

Retkikohteemme oli Marjalahti kymmenen kilometrin päässä mökiltämme. Se ei olekaan aivan tavallinen lahti, vaan kuulu luonnonkauneudestaan, jyrkistä kallioseinämistään ja pienestä vesiputouksestaan.

Nykyään Marjalahti tunnetaan myös siitä, että siellä ehkä viettää aikaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin, tai ainakin hänen ystävänsä. Laatokalla on kolme Putiniin yhdistettyä huvilaa. Yksi on Valamossa, vuonna 2007 valmistuneessa sivuluostarissa, joka on tietysti pyhitetty ruhtinas Vladimirille.

Toinen on Eliel Saarisen piirtämän Winterin huvilan kupeessa Sortavalan lähistöllä. Kesällä huvilan laiturissa näkyi kaksi komeaa jahtia.

Kolmas on Marjalahti, jonka rakennuttaja on lehtitietojen mukaan Rossija-pankki. Sen taas omistaa Putinin ystävä Juri Kovaltšuk, joka on EU-pakotteiden kohteena.

Ymmärrän täysin Putinin viehtymyksen Laatokkaan. Täällä on rauha tutkailla sielun sopukoita ja miettiä seuraavaa siirtoa. Kenet heittäisi telkien taakse, iskisikö Ukrainaan vai Syyriaan? Valamon isät antavat siunauksensa.

Marjalahti on vaikea saavuttaa. Sinne johtaa huomaamaton, uusi tie metsän halki.

Kesällä ajoin tietä toisen perheenisän ja lapsilauman kanssa, kunnes vastaan käveli tien leveydeltä viisi univormupukuista mutta tunnuksetonta miestä.

Hymyilimme ja teimme u-käännöksen.

Vesitse Marjalahdelle on matkaa lähimmistä kylistä parikymmentä kilometriä. Nettifoorumeilla väitetään, että lahtea vartioisivat valtiojohdon suojelupalvelun veneet, mutta me saimme puksuttaa pitkää ja kapeaa lahtea ylhäisessä yksinäisyydessä. Sitten rannalla kohosi erikoinen, kuparinvärinen luomus, jonka suunnitteluun oli selvästi käytetty arkkitehtia. Valtava huvila vaikutti autiolta. Alue oli tiukasti eristetty metalliaidalla, jossa näkyi hälytyslaitteita.

Kilometrin päässä Marjalahden pohjukka sen sijaan kuhisi elämää: kaivinkone, kuorma-autot ja miehet ahersivat rakennustyömaalla. Paikalla kohosi erikoinen lennonjohtotornia muistuttava rakennelma, jonka takana aaltoili iso, kaareva betonirakenne.

Pyörähdimme lahden pohjukassa – ja teimme u-käännöksen. Meillä Laatokalla ei ole tapana mennä kutsumatta kylään.

Parempi meininki oli sittenkin ulapan laidalla Säämingin kuuluilla hiekkarannoilla. Ympärillä loisti ruska kaikissa väreissään. Kaukana siinsi Valamo. Varvikko notkui meheviä, ylikypsiä puolukoita.

Paluumatkalla kaksi laatokannorppaa tähysti vierailijoita. Liekö olleet sitten suojelupalvelun hommissa.

Jussi konttinen hs
Sortavalan lähellä, Winterin huvilan kupeessa, oli kesällä laiturissa kaksi huvijahtia.
Sortavalan lähellä, Winterin huvilan kupeessa, oli kesällä laiturissa kaksi huvijahtia.
jussi konttinen hs
Marjalahden pohjukassa on rakennustyömaa. Aiemmin paikalla toiminut lomakylä joutui lopettamaan, kun Venäjän vip-henkilöt kiinnostuivat lahdesta.
Marjalahden pohjukassa on rakennustyömaa. Aiemmin paikalla toiminut lomakylä joutui lopettamaan, kun Venäjän vip-henkilöt kiinnostuivat lahdesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat