Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako suvakille nauraa?

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Teinipoikani ei tiennyt, mitä tarkoittaa suvakki. Ei ollut ikinä kuullutkaan. Se on hyvä. Selitin, että suvakki on vähän kuin vajakki. Mies taas selitti, että suvakki on ylisuvaitsevainen, kuuluu suvaitsevaistoon, mikä sekin on haukkumasana.

Poikaa nauratti. ”Onks äiti suvakki”, hän hörötti. Yllättäen mies alkoi puolustaa minua: ”Ei, ei, äiti ei ole suvakki. Äiti on kriittinen.” Katsoin äimistyneenä. Nauratti. En tunnistanut itseäni kummastakaan. Ihmisiä luokitellaan nyt niin höhlästi, jopa kotona.

Tuli heti mieleen Anne-Lise ja Kurt, suosikkihahmoni norjalaisen Erlend Loen kirjasarjassa. Kurt on hyväsydäminen trukkikuski, ja hänen vaimonsa Anne-Lise on, no, sellainen suvakki.

Oli pakko kaivaa Loen kirja hyllystä.

Kymmenen vuotta sitten julkaistussa Kurtilla keittää -kirjassa Kurt löytää satamassa kontista 12 bangladeshilaista turvapaikanhakijaa. Hän ajattelee ensin, ettei kerro Anne-Liselle, tämä alkaisi vain höpöttää ja häärätä. Niin käykin. Anne-Lise vie heti tulijoille lämpimiä vaatteita, pesukoneen ja voikukkaviiniä – ja pyytelee anteeksi miehensä puolesta, jo etukäteen.

Kirjassahan ovat Suomen tämän hetken puheenaiheet: kiitollisuuskysymys, kotimajoitus, naisten ja työpaikkojen vieminen.

Tulokas Rashid ei laita saamaansa takkia päälle. En pidä takeista, jotka ovat väriltään harmaita ja tylsiä, hän sanoo. Hän vilustuu, ja Anne-Lise majoittaa hänet heille kotiin. Tulee riitaa. Kurt lähtee kotoa ja muuttaa konttiin. Silti Kurt on valmis puolustamaan turvapaikanhakijoita ja menettää sen takia myös työpaikkansa. Tilalle palkataan tietenkin Rashid, joka onkin yhdennentoista polven trukkikuski. Tämä huippuosaaja tekee trukilla piruetteja ja samalla soittaa ilmakitaralla Stairway to Heavenia.

Loen kirjassa nauretaan kaikille osapuolille.

Rashid soittaa kotimaahansa, ja Anne-Lise haluaa tietää, mitä hän sanoo. Joku tulkkaa: Hän sanoo, että on hankkinut työpaikan ja asuu hyväuskoisen ja hiukan höperön naisen luona, jonka mielestä kaikki mitä hän sanoo on jännittävää ja joka laittaa hänelle ruokaa ympäri vuorokauden ja neuloo hänelle kaiken mitä hän vain vihjaiseekin. --- Lisäksi hän sanoo, ettei sinulla ole rytmitajua ja tanssit kuin lehmä. Anne-Lise raivostuu. Se on pahin loukkaus, jonka hän on kuullut. Kurt ja Rashid nyökyttelevät toisilleen: Anne-Lise on sekopää.

Suuri osa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista käännytetään. Niin käy myös Rashidin perheelle Loen kirjassa. Perustelut tulevat kirjeessä: Norja on kaunis maa, jossa ei ole kaikkien suotu asua. Meillä on jo ne ihmiset joita tarvitsemme. Olemme päättäneet tehdä töitä sen hyväksi, että tänne syntyneet saisivat enemmän rahaa ja autoja ja veneitä, emmekä halua heittää rahaa hukkaan sellaisiin kuin sinä. Voit toisin sanoen unohtaa koko oleskeluluvan. Me emme tarvitse sinua, sitä paitsi sinä näytät meistä omituiselta. Onnea matkaan. Terveisin Valtio.

No, Rashidin perhe toivotetaan sitten tervetulleiksi ainakin Kanadaan, Japaniin ja Suomeen. Ehkä he ovat täällä jo?

Meillä kotona minä olen radikaali mutta varautunut ja hitaasti lämpiävä. Mies on metsästystä harrastava pukumies, mutta suusta tulee ihan hippejä lauseita. Ei ihme, kun nuoruuteen kuuluivat Annetaan lapsille maapallo -kiertueet ja rauhanmarssit.

Mies katsoo ajankohtaisohjelmaa turvapaikanhakijoista ja sanoo: ”Tää maapallohan ei kuulu vain meille, vaan kaikille.”

Suvakkisedät tulevat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat