Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen votkatehtailija koettelee suomalaista mökkinaapuriaan

Sunnuntai
 
Jussi Konttinen / HS
Valtionmetsän ruska syleili toimittajan mökkiä lokakuussa.
Valtionmetsän ruska syleili toimittajan mökkiä lokakuussa. Kuva: Jussi Konttinen / HS

Lähin mökkinaapurimme Laatokalla on Nikolai. Hän johtaa lähikaupungin votkatehdasta, joka toimii paljonpuhuvasti entisen meijerin tiloissa.

Nikolai on mukava mies mutta meidän makuumme turhan ihastunut maansiirto- ja metsänraivaustöihin. Hänelle mökkeilyssä on kyse jatkuvasta luonnon kukistamisesta.

Syyslomalla hän esitteli aikeitaan kaivaa tontilleen uima-allas. Hän myös kertoi, kuinka häntä piinaa pihan laidalla kohoava iso kivi.

”Porasin sen täyteen reikiä. Toivottavasti se siitä halkeaisi talvella!”

Mökkejämme erottaa toisistaan kukkulallinen valtionmetsää. Jo aiemmin Nikolai on hakannut puolet kukkulasta raiskioksi. Nyt hän haluaisi kaataa pihlajapuut meidänkin puoleltamme rinnettä. Hän haaveilee mäen laelle pystytettävästä huvimajasta, josta pitäisi olla esteetön näkymä Laatokalle – ja samalla pihallemme.

Epätoivoissani kävin lähikaupungissa metsävirastossa kysymässä, voisinko vuokrata metsikön. Metsävirkamiehen helpointa olisi vuokrata metsä mehiläistarhaa varten.

”Ja on myös mahdollista vuokrata valtionmetsä sienten ja marjojen keruuta varten. Mutta tähän tarkoitukseen on annettu vain 250 hehtaaria Putinille”, hän pudotteli lakonisesti uutisensa ilmeisesti läheiseen Marjalahteen viitaten. Siellä sijaitsee huvila, jossa presidentti ehkä viettää aikaansa.

Olisi tietysti mukavaa olla varma, ettei joudu palaamaan marjametsästä tyhjin käsin. Pidän hunajastakin. Vuokrausproseduuri kuulosti kuitenkin hankalalta ja epävarmalta, enkä ole Venäjän presidentti.

En innostunut myöskään virkamiehen ehdotuksesta lähettää tarkastajat syynäämään Nikolain hakkuita. Naapurisopu lienee vähintään yhtä tärkeä viihtyvyystekijä kuin metsä.

Päätin siis yrittää vielä hyvällä. Ilmoitin Nikolaille ystävällisesti mutta lujasti, ettemme hyväksy hänen aikeitaan.

”Haluatte asua polttopuun keskellä!” hän päivitteli. Olisin voinut vastata, että itse haluat asua soramontussa, mutta vaikenin.

Samana iltana Nikolai oli keksinyt jo kompromissin:

”Hyvä on, en kaada pihlajia, mutta leikkaan niiden latvat oksasahalla!”

Kesällä kerroin, kuinka Laatokan-mökillämme vierailleen suomalaisen ystävän kävi köpelösti: Venäjän tulli takavarikoi paluumatkalla hänen Saabinsa. Venäjälle ensi kertaa autolla tulleena hän ei älynnyt täyttää tulliselvityslomaketta.

Nyt auto on ollut neljä kuukautta Venäjän tullin häkissä. Tulli vaati sakkoa, joka on ”vähintään puolet mutta enintään kaksi kertaa auton arvo”.

Lokakuun alussa Petroskoin kaupunginoikeuden tuomari Margarita Kartavyh totesi, että ystäväni on teollaan osoittanut ”halventavaa suhtautumista velvollisuuksiinsa ja aiheuttanut merkittävän uhan yhteiskuntajärjestykselle”.

Samalla hän myönsi, että tapauksessa on lieventäviä asianhaaroja, ja alensi sakkoa runsaaseen 400 euroon.

Kysyin kaveriltani, haluaako hän valittaa Karjalan korkeimpaan oikeuteen. Sakko maksuun ja auto Suomeen, kuului vastaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat