Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin ihminen on maailman mittakaavassa ökyrikas?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Viime palstalla ollut vastaus alkoholin ostorajoituksista ei mennyt ihan nappiin. Vaikka litramäärät menivät oikein, sekosi Torsti sanoessaan, että väkeviä sai 1970-luvulla kaksi pulloa kerrallaan, vaikka olisi tietenkin pitänyt puhua litroista.

Eli Irwininkin mainitsema ”täysi lasti” oli siis neljä pulloa (eli kaksi litraa), joista enintään puolet, eli kaksi pulloa (tai yksi litra) sai olla kotimaista maustamatonta viinaa.

Vastauksessa oli toinenkin virhe. Kuten Jari Laiho huomautti, viinan ostorajoitukset poistuivat vuonna 1986, eivät 1987. Tikkaremmi luotti vuoden 1986 Alkon vähittäismyyntihinnastoon, jossa rajoitus lukee, vaikka se oli jo poistettu.

Alkossa myyjänä työskennellyt Ari Valtonen muisteli, että kahden litran rajoituksesta oli erilaisia malleja. ”Meillä Itä-Pasilassa (silloinen Helsinki 11) rajoitusta piti alempiin sosiaaliryhmiin (määriteltiin pukeutumisen ja puhetyylin perusteella) kuuluvien osalta noudattaa, ettei perheen toimeentulo vaarannu. Edustin itse mielestäni humaania näkemystä, että riittävänä (ja siten perusteltuna) syynä myydä kerralla enemmän oli pidettävä jo sitä, että haalarin taskussa oli likvidejä varoja enemmän kuin kahden litran ostokseen.”

 

Laulussa Sörkan ruusu on kohta: teen varpusesta flitsharin. Käsittääkseni varpunen tarkoittaa neljänneslitran pirtupulloa, mutta mikä on flitshari? Ja vielä ikuisuuskysymys: kumpi on oikein, Sörkkä vai Sörkka?

– Sörkan sälli

 

Flitshari tai flitšari oli nimitys grogille, jossa pirtua sekoitettiin teehen. Ruusu siis kaataa itselleen drinkin.

Tikkaremmin slangiekspertin mukaan flitshari-sanaa käytettiin 1910−1940-luvuilla. Sen jälkeen se on koko lailla kadonnut.

Toinen kysymyksesi on todella ikiaikainen ongelma. Hyvän esimerkin tästä tarjoaa käsittelemämme kappale. Vanhin Kansalliskirjastossa oleva nuotti kappaleesta on Amarillo-orkesterin kustantama vuodelta 1932, ja siinä kappaleen nimeksi mainitaan Sörkan ruusu. Kuitenkin jo saman nuottivihon sisällysluettelossa kappale on kirjoitettu Sörkän ruusu.

Myös vuonna 1932 julkaistulla savikiekolla, jossa kappaleen esittävät Ilmari Sitari ja Amarillo-orkesteri, kappaleen nimenä on Sörkän ruusu.

Torsti tyytyy siis toteamaan, että molemmille muodoille on perusteensa ja kannattajansa. Helsingin Sanomien kielipoliisin mukaan kysymys on tavallaan älytön. Kyse on slangista, joka elää käytettäessä, eikä lopullisia totuuksia ole.

 

Aloin pohtia, olenko maailmanlaajuisesti ajatellen rikas. Kuuluuko keskituloinen suomalainen rikkaimman kymmenen prosentin joukkoon maailmassa? Entä kuinka paljon pitäisi olla tuloja ja mammonaa, jotta olisi oikein ökyrikas ja kuuluisi varakkaimpaan yhteen prosenttiin?

– Rikas vai ei

 

Vastaaminen ei ole helppoa. Iso kysymys on esimerkiksi, kuinka eri maiden hintatasot huomioidaan varallisuutta vertailtaessa. Entä miten pitäisi laskea verot ja niillä saatavat palvelut? Myös velkojen huomioiminen on hankalaa. Vaikka suomalaisella opiskelijalla opintovelan määrä voi ylittää varallisuuden, onko hän köyhempi kuin intialainen kerjäläinen?

Sitten lukuja. Giving What We Can -hyväntekeväisyysjärjestön sivuilta löytyy melko pätevä varallisuuslaskuri (www.givingwhatwecan.org/get-involved/how-rich-am-i), joka huomioi asuinmaan hintatason ja perhekunnan koon. Sen perusteella yksin asuvan suomalaisen tulisi tienata vuodessa 15 500 euroa noustakseen globaaliin 10 prosenttiin ja 50 000 euroa päästäkseen prosenttikerhoon.

Noin 75 prosenttia suomalaisista kuuluu siis globaalisti eniten tienaavaan 10 prosenttiin. Globaaliin yhden prosentin kerhoon yltää noin joka kymmenes suomalainen.

Varallisuuden puolelta asiaa on arvioinut sveitsiläinen Credit Suisse -pankki. Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan kymmenen vauraimman prosentin joukkoon maailmassa pääsi noin 68 000 euron omaisuudella ja rikkaimpaan prosenttiin 704 000 euron omaisuudella.

Suomessa varallisuus tilastoidaan perhekunnittain. Hieman soveltaen voidaan kuitenkin todeta, että kymmenen rikkaimman prosentin joukkoon eli yli 68 000 euron omaisuuteen yltää noin joka toinen suomalainen. Yli 704 000 euron edestä henkilökohtaista omaisuutta olisi samalla lailla laskien noin 54 000 suomalaisella, mikä vastaa noin yhtä prosenttia suomalaisista. Näin laskien Suomen rikkaimpaan prosenttiin kuuluvat kuuluisivat myös maailman rikkaimpaan prosenttiin.

Credit Suissen lukujen epäillään olevan kuitenkin alakanttiin, koska kaikkein rikkaimmat piilottavat usein omaisuuttaan erilaisten hallintamenettelyjen taakse eikä niistä näin ollen saa selvyyttä.

Näin ajatellen yhden prosentin joukkoon vaadittaisiin siis vieläkin suurempaa omaisuutta. Mutta sitä, kuinka paljon suurempaa, ei tikkaremmi uskalla arvailla.

 

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat