Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niskaan huohottavat kotiryssät katosivat Tehtaankadulta

Venäjällä on Suomessa 48 diplomaattia mutta – toisin kuin ennen – he eivät juuri sotkeudu Suomen asioihin, kirjoittaa Jussi Konttinen.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Helsingin kirjamessuista maalailtiin etukäteen kauhukuvia ”Venäjän pehmeän voiman näytöksenä”, mutta lopulta esillä olivat lähinnä tunnetut toisinajattelijat, kuten Mihail Šiškin, Boris Akunin ja Ljudmila Ulitskaja.

Venäjää väitetään taitavaksi informaatiovaikuttajaksi: on trolleja, Sputnik Newsiä ja Russia Todayta. Minusta Venäjä hoitaa työnsä vähintäänkin puutteellisesti.

Vaikuttamisen tärkeimpiä muotoja on suhdetoiminta, lobbaus. YYA-Suomessa instituutio oli viety huippuunsa, kun jokaisella merkittävällä vaikuttajalla oli Tehtaankadulla yhteyshenkilö, niin sanottu kotiryssä.

(En kannata halventavan r-sanan käyttöä, mutta tässä on kyse historiallisesta käsitteestä.)

Olen kirjoittanut satoja Venäjää käsitteleviä juttuja. Jos seuraisin vaikka jotain teollisuudenalaa, lobbarit olisivat taatusti kimpussani, mutta Venäjän hallinto on jättänyt minut rauhaan.

Kun olin kuusi vuotta toimittajana Pietarissa, yksikään viranomainen ei ottanut minuun yhteyttä. Sen sijaan jenkkidiplomaatti kutsui lounaalle.

Helsingissä hiljaisuus on jatkunut. Kutsuin kerran itse Venäjän suurlähetystön lehdistösihteerin lounaalle. Tunnelma oli vaivaantunut. Kuljettaja odotti ulkona. Minusta tuntui, että olin saattanut diplomaatin kiusalliseen tilanteeseen.

Mikä pahinta, minua ei ikinä kutsuta Tehtaankadun vastaanotoille. Olen ollut siellä vain kerran vahingossa. Ehkä suurlähetystö pitää minua toivottomana tai merkityksettömänä tapauksena. Toisin kuin sitä neuleoppaiden laatijaa, joka oli lähetystön kokkareilla kirjamessujen aikaan.

Vitsailu sikseen. Mitä tiedämme Venäjän avoimen suhdetoiminnan tasosta Suomessa?

Kaksi Venäjää seuraavaa toimittajaa vahvistivat havaintoni: heihin ei ollut oltu yhteydessä.

Toinen mainitsi, että Venäjän virallisen lehden Rossiiskaja Gazetan ”Suomen-syöjättäreksikin” kutsuttu toimittaja Nadežda Jermolajeva pyrki kaveriksi kymmenisen vuotta sitten.

Kaksi päällikkötoimittajaa toistivat samaa: ”Virallisen Venäjän yhteydenpito on nykyään hämmästyttävän vähäistä.”

”Ei kotiryssää, ei vaikuttamisyrityksiä henkilökohtaisilla kontakteilla, passiivisuutta.”

Konkarikollega valisti minua, etteivät neuvostodiplomaatitkaan juuri pitäneet yhteyttä toimittajiin vaan järjestelmän kasvatteina pelkäsivät vapaata sanaa. ”Jos joku toimittaja otti yhteyttä Tehtaankadulle, he saivat hepulin.”

Sama perinne taitaa jatkua. Nykyään kommenttipyyntöjä pitää lähetellä suurlähetystön yhteiseen sähköpostiin, josta putkahtaa vastaus: emme kommentoi. Venäjällä ei ole Suomessa puhemiestä. Ilmeisesti oma-aloitteisuus on venäläiselle virkamiehelle henkilökohtainen riski.

Entäpä poliitikot? Tunnetuin kotiryssä Viktor Vladimirov kertoi muistelmissaan, että kun Suomi sai hallituksen 1979, hän tunsi lähes kaikki ministerit.

Kysyin asiaa muutamalta poliitikolta, joihin olisi Vladimirovin aikana ilman muuta pidetty yhteyttä.

Fennovoimasta päättänyt ministeri Olli Rehn (kesk) kertoo pärjäävänsä ilman säännöllistä yhteydenpitoa ja tapaavansa Venäjän edustajia tarpeen vaatiessa.

”Venäjän hallituksesta olen tavannut varapääministeri Arkadi Dvorkovitšia. Suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev pitää yhteyttä normaalin kaavan mukaan.”

Rehn tuntee entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin, jolla tosin ei ole asemaa nykyhallinnossa.

Ilkka Kanerva (kok) sanoo, että häneen pitävät yhteyttä kymmenet eri maiden diplomaatit, mutta Venäjän aktiivisuus on vähäistä. Yhteys on suurlähettilääseen ja Moskovassa Etyj-edustajiin Sergei Naryškiniin ja Aleksei Puškoviin.

Erkki Tuomioja (sd) kertoo, että nyky-Venäjän edustajien kanssa hän on ollut tekemisissä vain virallisissa yhteyksissä. Vakituisena yhteyshenkilönä hänellä oli viimeksi 70-luvun alussa Valentin Kossov. Tuomiojasta instituution merkitystä on liioiteltu.

Ulkoasiainvaliokuntaa johtava Antti Kaikkonen (kesk): ei säännöllistä yhteydenpitoa. Kokoomuksen Venäjä-osaaja Kai Mykkänen: ei säännöllistä yhteydenpitoa, kokee voivansa tarvittaessa tavoittaa Venäjän edustajia.

Venäläisdiplomaatit eivät liioin tapaa Ville Niinistön tai Carl Haglundin kaltaisia ”ideologisia vastustajia”.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk) sentään kertoo keskustelevansa Rumjantsevin tai hänen kakkosmiehensä Sergei Beljajevin kanssa, ”jos aihetta on”.

Onko kotiryssien katoaminen sitten ongelma? Eikö ole myönteistä, jos venäläiset eivät enää pyri sekaantumaan Suomen asioihin?

On. Hygienia on hyvästä. Mutta asialla on toinenkin puoli. Diplomaattien ydintehtäviä on tiedon hankinta. Suurlähetystön nettisivuilta käy ilmi, että Suomessa on 48 venäläistä diplomaattia. Mitä ihmettä he tekevät?

Jos he käpertyvät Tehtaankadun aitojen suojaan, herää kysymys, miten ja millaisen tilannekuvan he välittävät Suomesta Moskovaan.

Onko Moskovassa enää Suomeen liittyvää osaamista?

Samoin voi olla tiukan paikan tullen ongelmallista, jos suomalaisilla poliitikoilla ei ole henkilökohtaisia väyliä Venäjän päättäjiin.

Millainen sitten olisi toimittajan ihannediplomaatti?

Hän auttaisi, jos tarvitsisi haastattelun joltakin päättäjältä. Nykyisellään toimittajan on helppo saada yhteyksiä Venäjän kansalaisjärjestöihin, tutkijoihin ja oppositioon, mutta valtaapitäviä on hankalampi tavoittaa perustelemaan toimintaansa.

Diplomaatti voisi myös sparrata ajatuksia Venäjästä väittämällä vastaan. Pieni vinoilu olisi sallittua molemmin puolin. Ammatillinen etäisyys säilyisi.

Mutta nykytilanteessa on puolensa. Ainakin on työrauha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat