Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abdirizak Mohamud pääsi turvapaikkapuhutteluun – tällaista siellä oli

Sunnuntai
 
Ann-Mari Huhtanen Jukka Gröndahl
Jukka Gröndahl / HS
Somalialainen Abdirizak Mohamud odottaa turvapaikkapuhuttelun alkamista maahanmuuttoviraston toimipisteessä Lappeenrannassa.
Somalialainen Abdirizak Mohamud odottaa turvapaikkapuhuttelun alkamista maahanmuuttoviraston toimipisteessä Lappeenrannassa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Sarjassa seurataan kolmen turvapaikanhakijan prosessia ja elämää Suomessa.

Neljä vakavaa miestä nousee tummennetuin ikkunoin varustetusta pakettiautosta. He siristelevät silmiään Kaukaan tehtaan takaa nousevassa auringossa.

Artikkeliin liittyvät

”Oot sitten värjännyt tukkas”, maahanmuuttoviraston ovella seisova vartija huikkaa kuskille. He ovat tulleet viime kuukausina tutuiksi. Tämän jälkeen vartija viittoo miehet sisään.

On varhainen aamu Lappeenrannan Satamatiellä. Tänään on tärkeä päivä Abdirizak Mohamudille, sillä hän pääsee lähes yhdeksän kuukauden jälkeen turvapaikkapuhutteluun. Sen perusteella maahanmuuttovirasto päättää, saako hän jäädä Suomeen. Edellisiltana Mohamudia vähän jännitti. Nyt hän hymyilee pienesti: ”Ihan hyvä olo, luottavainen.”

Vartija tarkistaa nelikon puhuttelukutsut ja panee kahvin porisemaan. Mohamud sekä syyrialainen, srilankalainen ja irakilainen turvapaikanhakija istuutuvat kulmaukseen. Sitten vain odotetaan.

Puolen tunnin päästä saapuvat oikeusavustajat, ja pian turvapaikanhakijat kutsutaan huoneisiin, joissa on videonäyttö ja tietokone pöytäkirjan tekoa varten.

Nyt se alkaa.

Puhuttelija aloittaa: ”Eli huomenta ja tervetuloa maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhutteluun.” Sen jälkeen hän esittelee itsensä sekä videoyhteyden päässä olevan tulkin.

”Oletko saanut somaliankielisen lomakkeen oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi? Oletko lukenut ja ymmärtänyt, mitä siinä sanotaan?”

Se on rutiinikysymys. Puhuttelija myös tarkistaa, voiko Mohamud hyvin ja ymmärtääkö tulkkia. Peruskysymysten listaa on lyhennetty hakijamäärän lisäännyttyä. Nyt hakijoille varataan lyhyempiä aikoja ja puhuttelijat miettivät tarkemmin, mitä on oleellista kysyä. Virasto tehostaa.

Sitten on henkilötietojen vuoro. Abdirizak Mohamudilla, kuten suurella osalla somalialaisista, ei ole henkilöllisyystodistusta. Mutta vaikka olisikin, sillä ei olisi merkitystä: virasto ei katso niitä luotettaviksi, koska Somaliassa on sisällissota, hallinto ei toimi eikä kunnollista väestörekisteriä ole.

Tämän jälkeen puhuttelija pyytää Mohamudia kertomaan tapahtumista ja syistä, joiden vuoksi tämä on joutunut lähtemään kotimaasta eikä voi palata.

”Yksityiskohtaisesti mutta pätkissä, jotta tulkki ehtii tulkata ja minä ehdin kirjata tätä pöytäkirjaa”, hän tähdentää.

Mohamud aloittaa, tulkki kääntää.

”Olen lähtenyt kotimaastani kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on, että isäni oli turvallisuuspoliisi.  . .”

Tarina on pitkä ja polveileva mutta johdonmukainen. Mohamud kertoo isästään, äidistään, elämästä Mogadishussa. Jalkallosta ja al-Shabaabista. Kun hän on päässyt loppuun, puhuttelija kysyy, mitä Mohamud pelkää tapahtuvan, jos hänet palautetaan kotimaahan. Vastaus: koston kierrettä.

Puhuttelija alkaa esittää tarkentavia ja täydentäviä kysymyksiä. Hän kysyy päivämääriä, miten jokin asia tarkalleen ottaen tapahtui, mitä Mohamud tarkoitti sanoessaan niin tai näin, kenen hallussa Mogadishun eri alueet milloinkin olivat.

Abdirizakin vastauksissa vilahtelee paikkoja. Asuinalueiden, elokuvateatterin, moskeijan ja kadun nimiä. Hän vastailee rauhallisesti eikä pidä pitkiä miettimistaukoja.

Pariin otteeseen tulkki selittää asian uudestaan, kun Mohamud ei ymmärrä. Se on ihan ok. Välillä puhuttelija tarkistaa, onko lisättävää.

Kun Abdirizak Mohamudilta kysytään äidistä, hänen äänensä pienenee. Puhutteluissa käydään usein läpi vaikeita asioita ja kokemuksia. Vainoa, väkivaltaa, syrjintää. Pelkoa, turvattomuutta, epätietoisuutta. Moni turvapaikanhakijoista on traumatisoitunut, eikä voi odottaa, että traumasta kärsivä kertoisi kokemuksistaan yhtä johdonmukaisesti ja täsmällisesti kuin terve ihminen. Mieli torjuu ahdistavia muistoja. Ne sirpaloituvat. Myös aika syö muistia.

Virastossa tiedetään tämä. Trauman vaikutusta kertomukseen lienee silti vaikea arvioida. Puhuttelijat ovat oikeustieteen ammattilaisia, eivät psykologian. Selvimpiä ovat tapaukset, joissa hakija kertoo itse terveysongelmistaan, esittää lääkärinlausunnon tai antaa luvan hoitotietoihin.

Välillä puhuttelija kysyy, haluaako avustaja tehdä tarkennuksia. Haluaa.

Avustaja kyselee kohdista, joihin on jäänyt aukkoja. Hän myös pyytää Mohamudia kertomaan tapahtuneesta, josta tämä on kertonut poliisille, mutta ei ole vielä maininnut puhuttelussa. Toisin sanoen pitää huolen siitä, että kaikki päätöksen kannalta oleellinen tulisi kerrotuksi ja kirjatuksi.

On tauon aika. Abdirizak Mohamud istahtaa odotustilaan, ristii kätensä ja tuijottaa eteensä.

Vielä aamulla Mohamud ja syyrialainen juttelivat niitä näitä. Syyrialainen on samalla suomen kielen tunnilla, ja opettaja kutsui häntä vitsiksi, Mohamud kertoili suomeksi. Miehiä nauratti. Vitsi.

Enää ei vitsailla, vaan keskitytään.

Haastattelun edetessä puhuttelija on mennyt yhä tarkemmin yksityiskohtiin. Välillä puhuttelija kysyy samaa asiaa eri tavoin, välillä palaa jo käsiteltyyn.

Puhuttelija vertaa kuulemaansa koko ajan poliisin muistioihin ja yleiseen tietoon Somalian tilanteesta. Hän haluaa saada tarkempaa tietoa, mutta tarttuu myös epäselvyyksiin ja ristiriitoihin. Hän esimerkiksi kysyy Mohamudilta suoraan, miksei tämä ole maininnut poliisille yhdestä turvapaikkaperusteisiin liittyvästä tapahtumasta, josta nyt kertoo.

Ennen kuin turvapaikkahakemus siirtyy maahanmuuttovirastolle, hakija käy kerran tai kahdesti poliisiasemalla. Poliisi selvittää hänen henkilöllisyytensä, maahantuloreitin sekä sen, onko hänellä viisumia tai onko hänet rekisteröity toisessa maassa.

Mohamud kertoo puhuttelijalle vastanneensa poliisin kysymyksiin. Hänen mukaansa poliisi ei kuitenkaan mennyt yksityiskohtiin eikä antanut mahdollisuutta kertoa koko tarinaa alusta loppuun, vaan keskittyi sille kuuluviin seikkoihin.

Kertomuksensa tueksi Mohamud on näyttänyt puhuttelijalle valokuvia matkapuhelimestaan. Yhdessä hän poseeraa lasten kanssa jalkapallokentällä. Mogadishussa Mohamud valmensi lapsia ja nuoria, siitä ei al-Shabaab pitänyt.

On kulunut kaksi tuntia ja 17 minuuttia. Varsinainen haastattelu on päättymässä, ja Mohamud haluaa esittää vielä toiveen.

”Minulla ei ole mitään kysyttävää tai lisättävää, mutta haluaisin esittää toivomuksen, että Suomen valtio antaisi minun jäädä maahan, koska kotimaassani minut on tuomittu kuolemaan.”

Tätä ennen Mohamudilta on rutiininomaisesti kysytty, miten hän suhtautuisi kielteiseen turvapaikkapäätökseen. Jokainen arvaa vastauksen.

Lopuksi tarkistetaan pöytäkirja. Mohamud keskeyttää suomenkielistä tekstiä somaliaksi kääntävän tulkin kymmenen kertaa. Hän esimerkiksi korjaa erisnimen kirjoitusasua, huomauttaa, että hänen mainitsemansa asia puuttuu ja tarkentaa erään tapahtuman ajankohtaa. ”Hyvä, että olet tarkka”, puhuttelija kehuu.

Puhuttelijalle on silti vielä kysyttävää. Vasta niiden jälkeen Mohamud allekirjoittaa 15 pöytäkirjan sivua.

Nyt on mennyt neljä tuntia, mikä on tavanomainen aika haastattelulle. Puhuttelija poistuu pikaisesti ja huikkaa: ”Heippa!”

Ohi on. Tai no, ohi ja ohi. Seuraavien kuukausien aikana puhuttelun pitänyt – tai joku toinen maahanmuuttoviraston ylitarkastajista – arvioi, uskooko Suomi Mohamudia, uskooko se vain osan tarinasta vai ei ollenkaan. Yleisempää on, että kokonaan tai ei lainkaan.

Arviointiin vaikuttavat kirjalliset todisteet sekä kertomuksen yksityiskohdat ja ristiriidat. Virasto peilaa kertomusta lähtömaasta olevaan tietoon, kuten ulkomaisten viranomaisten sekä ihmisoikeus- ja pakolaisjärjestöjen raportteihin ja suosituksiin sekä uutisointiin. Tietoja ei voida tarkistaa lähtömaan viranomaisilta tai edes sukulaisilta, sillä kyse on lain mukaan salassapidettävistä asioista.

Kun uskottavuus on arvioitu, pohditaan, onko hakija kokenut vainoa. Se on pakolaisaseman saamisen ehto. Ei riitä, että hakija on kokenut sitä aiemmin, vaan pitäisi kokea sitä vastakin.

Vaikka turvapaikan saamisen edellytykset eivät täyttyisi, Mohamud voi saada oleskeluluvan toissijaisen tai humanitaarisen suojelun perusteella. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Somaliasta tulleille on myönnetty oleskelulupia toissijaisen suojelun perusteella maan huonon turvallisuustilanteen vuoksi. Ehtoja on tosin nyt tiukennettu. Vaikka päätös pohjautuu viraston turvallisuusarvioon, loppujen lopuksi kaikki perustuu hakijan kokemuksiin.

Abdirizak Mohamud nousee jälleen punaiseen pakettiautoon. Se vie hänet takaisin Konnunsuolle. Lähiaikoina hänet siirretään sieltä joko Lammin tai Vaasan vastaanottokeskukseen odottamaan. Juuri nyt hän on huojentunut siitä, että asia etenee.

Jos kaikki menee hyvin, noin kolmen kuukauden kuluttua Mohamud istuu poliisiasemalla jossain päin Suomea. Vasta sitten hän kuulee, uskottiinko häntä vai ei.

Jutun puhutteluosuus on kirjoitettu äänitetyn nauhoitteen perusteella, Mohamudin ja viraston suostumuksella. Juttua varten on haastateltu maahanmuuttoviraston ylitarkastajaa Anne Siitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat