Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri korttihuijaus – tähtipelaajan paljastukset ravistelevat bridgeä

Sunnuntai
 
Maailman parhaat bridgenpelaajat keksivät ovelia harhautuksia
Maailman parhaat bridgenpelaajat keksivät ovelia harhautuksia
Aktiiviset bridgenpelaajat ovat selvittäneet, miten kaksi bridge-eliitin pelaajaparia huijasi kovan luokan korttipelikisoissa. Suomalaispelaajat osoittavat, miten Monacon Fulvio Fantoni ja Claudio Nunes sekä Israelin Lotan Fisher ja Ron Schwartz näyttävät toimineen. Toimittaja: Katja Kuokkanen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru. Grafiikka: Boris Stefanov

Puoli kahdelta yöllä 15. elokuuta Boye Brogeland seisoi Chicagon Hilton-hotellin käytävällä ja katsoi typertyneenä, kun Lotan Fisher ryntäsi tuomariston huoneesta kiljuen ja hyppien.

Fisherin joukkue oli juuri voittanut välierän bridgen huipputurnauksessa vain yhdellä pisteellä.

Brogeland oli oppinut tuntemaan ystävänsä Fisherin röyhkeänä ja kovaäänisenä miehenä, mutta tämä oli hieman liikaa.

Huippubridgen piirit ovat pienet, ja vielä edellisissä arvokisoissa norjalainen Brogeland ja israelilainen Fisher pelasivat samassa joukkueessa.

Bridge on korttipeli, jota pelataan pareittain. Huipputasolla joukkueessa on kolme paria eli yhteensä kuusi pelaajaa.

42-vuotias Brogeland vetäytyi korttelin päässä olevaan omaan hotelliinsa, mutta uni ei tullut. Pelitapahtumat ja Fisherin rehvakas tuuletus jäytivät mieltä.

Brogeland torkahti pariksi tunniksi ja havahtui aamuseitsemältä. Jotain kummallista eilen tapahtui, mutta Brogeland ei ymmärtänyt, mitä.

Hän ei noussut vuoteestaan vaan otti syliinsä tietokoneen. Huippubridgen pelinkulku dokumentoidaan. Ehkä edellisen päivän peliarkistoista selviäisi, mitä korttipöydissä oli tapahtunut, hän ajatteli.

Brogeland soitti joukkueensa koolle. Yhdessä he ryhtyivät käymään läpi jakoja toisensa perään.

Pian he havaitsivat jotain todella outoa. Fisher ja tämän pari Ron Schwartz saivat kuuden tunnin aikana aivan uskomattoman hyviä jakoja. Yleensä noin hyviä jakoja saa odottaa vuosia.

Lisäksi Fisher ja Schwartz näyttivät tekevän pelissä epäloogisia valintoja, jotka kuitenkin johtivat jatkuvasti voittoihin.

”Silloin tajusin. Kaikki se, mitä aiempina vuosina oli tapahtunut, kirkastui”, Brogeland kertoo puhelimessa.

Myöhemmin samana päivänä hän törmäsi Hiltonin hisseillä Lotan Fisheriin. Brogeland kysyi tältä erikoisesta pelitaktiikasta.

”Syytätkö sinä minua huijariksi?” Fisher ärähti. Sitä sanaa Brogeland ei käyttänyt – bridge on herrasmieslaji. Ei ollut sopivaa syyttää pelaajaa epärehellisyydestä ilman todisteita.

Fisherin hyökkäys oli Brogelandin mielestä kuitenkin paljastava. Räyhääjällä taitaa olla jotain salattavaa, norjalainen huippupelaaja ajatteli.

Lotan Fisher
Lotan Fisher
Ron Schwartz
Ron Schwartz

Välikohtaus hissillä sinetöi päätöksen.

Brogeland päätti käynnistää operaation, joka on tänä syksynä ravistellut bridgemaailmaa.

Hän päätti todistaa Fisherin ja Schwartzin huijareiksi.

Monen mielikuvissa bridge on korttipeli, jota hopeahapsiset leidit pelaavat sherryä ja teetä siemaillen.

Bridge on kuitenkin erittäin monimutkainen taktiikkapeli, jonka huiput ovat hyvin ansaitsevia ammattilaisia. Elokuun puolivälissä käynnistyneessä tapahtumasarjassa on kyse juuri huipputason kilpabridgestä.

Pelaaja istuu pöydässä pelipariaan vastapäätä, ja he yrittävät voittaa mahdollisimman monta jakoa. Jaossa pakan kaikki kortit on jaettu tasan neljän pelaajan kesken, ja pelin haaste tulee siitä, ettei tiedä, millainen käsi muilla pelaajilla on. Huippubridgessä parin katsekontaktin estää pelipöydän poikki kulkeva seinä.

Taitopelin vaativuus on koukuttanut lukuisia liikemiehiä: esimerkiksi maailman rikkaimpiin kuuluva sijoittaja Warren Buffett ja Microsoftin perustaja Bill Gates pelaavat mielellään parina. Maailman parhaissa joukkueissa on viisi tähtipelaajaa ja varakas sponsori. Yleensä rahamies ostaa ympärilleen huippuammattilaisia.

Brogelandin ja israelilaisparin yhteinen peliura päättyi siihen, kun Fisher ja Schwartz siirtyivät entisen investointipankkiirin Jimmy Caynen tiimiin.

Huiput ansaitsevat satoja tuhansia euroja vuodessa. He lentelevät pitkin maailmaa turnauksiin ja nauttivat makeasta elämästä.

Brogeland palasi Norjaan pari päivää kirvelevän tappion jälkeen. Kotona Flekkefjordissa vatsa temppuili. Tuntui siltä kuin siellä olisi kivi. Brogeland tuijotti tietokoneensa ruutua keskellä etelänorjalaista puutaloidylliä ja nipisteli itseään käsivarresta.

Niin uskomattomia pelitapahtumia paljastui, kun Brogeland klikkasi käyntiin Youtube-videon toisensa perään.

Brogeland katseli videoita edellisistä Euroopan mestaruuskisoista, joissa Fisher ja Schwartz pelasivat Israelin voittoisassa maajoukkueessa. Hän nukkui tuskin kolmea tuntia yössä.

Tuntui vaikealta sulattaa se kaikki paha, mitä rakkaassa lajissa näytti tapahtuneen. Inhottava tunne vatsassa kesti kaksi viikkoa, ikään kuin keho ei olisi hyväksynyt Brogelandin päätöstä.

Isovanhemmat olivat opettaneet bridgen kahdeksanvuotiaalle Boyelle.

Jos huipputasolla huijataan, kyse on hyökkäyksestä hänen rakastaan vastaan, Brogeland ajatteli. Vielä kamalampaa oli, että omat ystävät olivat vetämässä lajin lokaan. Ja heidän kanssaan oli käyty sushilla, tavattu pariskuntien kesken ja puhuttu jalkapallosta.

Brogeland oli vakuuttunut vilunkipelistä, mutta pitäviä todisteita hänellä ei edelleenkään ollut.

Aluksi Brogeland otti yhteyttä bridgen lajiliittoihin niin Norjassa kuin Yhdysvalloissakin ja kertoi epäilyistään. Norjan bridgeliitto osoitti tukeaan mutta ei ryhtynyt toimiin huijausten setvimiseksi.

Chicagon finaalissa Fisher ja Schwartz olivat lopulta voittaneet maailman ykköspelaajat, Monacon Fulvio Fantonin ja Claudio Nunesin.

Claudio Nunes
Claudio Nunes
Fulvio Fantoni
Fulvio Fantoni

Brogeland pyysi Amerikan bridgeliitolta Chicagon turnauksen finaalivideota, mutta liitto ei sitä antanut. Hän arvelee, että Amerikan bridgeliitto pelkäsi oikeusjuttuja, joita huijaussyytökset voisivat poikia.

Pelko oli ymmärrettävää. Vastassa oli varakasta bridgemaailman eliittiä.

Brogeland turhautui. Hän tajusi, että liitoista ei olisi apua.

Ilmiantajaksi ryhtyminen myös mietitytti. Siksi Brogeland päätti mennä poliisin puheille. Kyse oli kansainvälisestä huijauksesta, joten Brogeland marssi Norjan turvallisuuspoliisiin. Kun poliisi kuuli, että kyse on korttipelistä, hänet ohjattiin kotikaupunkinsa poliisilaitokselle.

Brogeland ei halunnut puhua kyläpoliisille. Hän ajatteli, että Flekkefjordin konstaapelit olisivat pitäneet häntä kahelina.

Ylempää organisaatiosta löytyi asiallinen poliisi, joka kehotti Brogelandia viemään perheensä pois kotoa paljastusten ajaksi.

”En pelännyt varsinaisesti, mutta aistit olivat terävinä. Minua hermostutti se, ettei paljastuksia saataisikaan julki. Vaikutusvaltaiset rahoittajat olivat tottuneita siihen, että kaikki ovat ostettavissa. Minä en ollut”, Brogeland kertoo.

Lajiliitoista tai poliisista ei siis ollut apua. Brogeland järkeili, että pelaajien oli puhdistettava laji itse.

Brogeland ei uskaltanut käynnistää operaatiota verkossa, vaikka esimerkiksi Bridgewinners.com olisi voinut olla siihen sopiva sivusto.

Hän alkoi soitella tutuille pelaajille, kertoi epäilyistään ja pyysi heitä avuksi. Puhelinlasku kohosi tuhansiin euroihin. Hän piti yhteyttä vain sellaisiin ihmisiin, joihin tiesi voivansa luottaa.

Ottaessaan yhteyttä pelaajiin hän varmisteli selustaansa. Peliyhteisön tukea tarvittaisiin, kun myrsky puhkeaisi.

Ydinryhmään kuului kymmeniä pelaajia. He katselivat bridgevideoita ja kahlasivat läpi peliarkistoja.

Huijausmenetelmää etsittäessä piti tarkkailla, mikä epäiltyjen pelitavassa oli epäloogista. Sitten sitä, johtiko outo pelitaktiikka voittoihin. Lopuksi piti katsoa, mitä pelin aikana tapahtui pelipöydässä.

Oli kulunut noin viikko Chicagon turnauksesta. Epäilykset vahvistuivat, mutta menetelmä ei selvinnyt.

Brogelandin seuraava siirto oli silkkaa uhkapeliä.

24. elokuuta hän kirjoitti Bridgewinners.com-sivustolle ja syytti julkisesti Fisheriä ja Schwartzia huijaamisesta, vaikka vedenpitäviä todisteita ei ollut. Ellei Brogeland pystyisi todistamaan väitettään, häntä uhkaisivat elinikäinen pelikielto, mahdolliset oikeusjutut ja yhteisön halveksunta.

Samalla Brogeland ja kolme hänen joukkuetoveriaan ilmoittivat luopuvansa arvokisavoitoista, jotka oli saatu Fisherin ja Schwartzin pelatessa joukkueessa.

”Uskomme puhtaaseen peliin, ja rakastamme bridgeä”, he ilmoittivat.

Brogeland otti riskin, koska oli varma huijauksesta. Olisi vain ajan kysymys, milloin Fisherin ja Schwartzin menetelmä paljastuisi.

Vastaiskut tulivat heti. ”Kerro ystävällesi Boyelle, että jos hän tarvitsee pyörätuolia, meillä täällä etelässä on niitä runsain mitoin”, luki yhdessä uhkauksessa.

Israelilaispelaajien palkkaama juristi lähetti varoituksen. Kirjeessä Brogelandia syytetään kaunaisesta likakampanjasta ja vaaditaan anteeksipyyntöä. Vahinkojen ja mielipahan korvaamiseksi juristi vaati Brogelandilta miljoonan dollarin korvausta.

Brogeland tiivisti sähköpostivastauksensa yhteen lauseeseen: ”Hyvä on, haastakaa minut oikeuteen.”

Skandaali paisui, mutta bridgeliitot katselivat tapahtumia sivusta. Liitoille ei riittänyt epäily tutkinnan käynnistämiseksi.

Kesäyön rauha rikkoutui tekstiviestin piipitykseen. Brogeland havahtui sängyssään mökillä Kristiansandin lähellä 31. elokuuta. Perhe oli lähtenyt Flekkefjordista, koska poliisi oli kehottanut olemaan poissa kotoa paljastushetkellä.

Viestittäjä oli ruotsalainen bridgetuomari Per-Ola Cullin: ”Boye. Olen murtanut koodin. 100%. Oletko jo tietoinen siitä? /Per-Ola.”

Puhelimessa Cullin selitti, kuinka Fisher ja Schwartz olivat siirrelleet pelissä käytettyä brickaa eli korttien jakokoteloa pöydällä sen mukaan, mitä maata heidän kannattaisi pelata voittaakseen.

Tieto julkaistiin välittömästi uudella Bridgecheaters.com-sivustolla. Brogeland perusti sen, koska Bridgewinners.com arkaili skandaalin käänteissä.

Brickan siirtely kiinnosti ensimmäisen vuorokauden aikana yli sataa tuhatta lukijaa. Brogelandin painetta helpotti se, että todisteet Fisheriä ja Schwartzia vastaan alkoivat olla aukottomat.

Syyskuun viides päivä Israelin bridgeliitolta tuli tiedote. Chicagon turnauksesta oli kolme viikkoa.

Israel ilmoitti vetävänsä joukkueensa Bermuda Bowlista, bridgen maailmanmestaruuskisoista, jotka alkaisivat syyskuun lopussa Intian Chennaissa.

Bridgepiireissä kuohui. Mutta israelilaispelaajien käry oli vasta alkusoittoa.

Ensin Brogeland sai viestin Alankomaista. Sikäläinen harrastajapelaaja Maaijke Mevius oli seurannut Israelin skandaalia ja kiinnittänyt huomiota edelliseen Euroopan mestaruusfinaaliin. Se oli pelattu Fisher–Schwartzin ja Monacon Fantonin ja Nunesin kesken.

Brogelandin ydinryhmä oli saanut lempinimen Bridge Interpol. Mevius ei kuulunut siihen, eikä hän ollut juurikaan pelannut viime aikoina, sillä perheessä on pieniä lapsia. Tähtitieteilijänä häntä kuitenkin kiehtoi arvoituksen selvittäminen.

Tähdistä oli kyse nytkin. Fulvio Fantoni on bridgen maailmanrankingin ykkönen ja hänen peliparinsa Claudio Nunes maailman toiseksi paras bridgenpelaaja.

Videoita katsoessaan Mevius oli huomannut, että monacolaiset löivät lähtökortin pelipöytään välillä pystysuoraan ja välillä vaakasuoraan. Mevius tajusi, että ne olivat viestejä pelitoverille.

Nyt näyttää kovalta, Brogeland ajatteli viestin saatuaan mutta halusi varmistuksen. Ydinryhmän jäsen Ishmael Del’Monti tutki todistusaineiston ja varmisti nopeasti, että myös maailman kaksi parasta bridgenpelaajaa ovat huijareita.

Huijaus julkistettiin, ja pian myös Monaco ilmoitti vetäytyvänsä Chennain maailmanmestaruuskisoista.

Paljastusten vyöry jatkui. Nimimerkki No matter lähestyi Brogelandia ja antoi vihjeen kolmesta uudesta huijaavasta huippuparista. Niistä ensimmäisinä luhistuivat Saksan Alexander Smirnov ja Josef Piekarek.

He tunnustivat syyllistyneensä epäeettiseen pelaamiseen, ja Saksa vetäytyi MM-kisoista.

Saksalaispari tarttui tarjoukseen, jonka Brogeland kertoo antaneensa jokaiselle huijauspaljastusten kohteelle.

”Soitin ja kerroin, että meillä on todisteet, antakaa itsenne ilmi. Kerroin, että meillä on tiedossa tämä koodi ja julkaisemme sen, ellette antaudu itse.”

Goan-reissun piti olla rentouttava perheloma, mutta perillä Brogeland jatkoi huijausskandaalin penkomista lähes tauotta.

Brogeland oli saanut vinkin, että myös puolalainen huippupari huijaa. Hän otti suoraan yhteyttä johtaviin bridgeliittoihin, koska MM-kisat olivat alkamassa eikä aika riittäisi puolalaisten paljastamiseen netissä.

Päivää ennen Chennain MM-kisojen alkamista Maailman bridgeliitto perui puolalaisen parin Cezary Balickin ja Adam Zmudzinskin kutsun kisoihin.

Brogelandista tuntui uskomattomalta, että vaikka huijausepäilyjen selvittely oli kesken, muu Puolan joukkue sai osallistua kisoihin uudella parilla täydennettynä.

Brogeland matkusti Goalta Chennaihin seuraamaan kisoja ja pelaamaan sivuturnauksissa, koska Norjan joukkue ei selviytynyt maailmanmestaruuskisoihin.

Chennaissa Brogeland sai sankarin vastaanoton. Ilmiantajasta oli tullut bridgen puhdistaja, joka oli suosittua selfieseuraa.

”99 prosenttia pelaajista on puolellani”, hän sanoo.

Lokakuun 10. päivä päättyneissä kisoissa Puola voitti maailmanmestaruuden. Näin siitä huolimatta, että Puola pääsi kisoihin joukkueella, jossa oli ”Bridge Interpolin” mukaan huijareita.

Brogelandin ryhmän paljastukset ovat johtaneet siihen, että jo viisi bridgen eurooppalaista maajoukkuetta on ryvettynyt huijausskandaalissa.

Skandaali ei ole vielä ohi.

Tavalliset bridgenpelaajat ovat hyvin tuohtuneita.

Huijaaminen on bridgessä sama kuin doping urheilussa. Lajin huipulla on käynyt niin monta käryä, että vertailukohtaa voi hakea pyöräilyn ja hiihdon dopingskandaaleista.

”Tällainen oksettaa”, sanoo Suomen bridgeliiton toiminnanjohtaja Hulda Ahonen.

Hän vertaa huijaamista siihen, että yksi satasen sprinttereistä saisi muutaman sadasosasekunnin etumatkaa.

Enää Brogelandin ja hänen luotettujensa ei tarvitse taistella yksin lajin puhdistamiseksi. Ensimmäisinä reagoivat Pohjoismaiden bridgeliitot. Syyskuussa ne lähettivät Euroopan bridgeliitolle kehotuksen huijausten tutkimiseksi.

Pohjoismaiset liitot olivat koolla Ruotsin Falkenbergissä. Ruotsissa nousi myös esille ajatus bridgen oman Wadan eli antihuijaustoimikunnan perustamisesta.

Moni huippupelaaja on nyt ilmoittanut olevansa käytettävissä valvojaksi. Lokakuun lopussa Amerikan bridgeliittokin ilmoitti koonneensa valiojoukon pelaajia iskuryhmäksi huijareita vastaan.

Osa huijareista on tunnustanut, osa pitää matalaa profiilia. Brogelandille ei ole tullut Israelista haastetta oikeuteen.

Euroopan ja Amerikan bridgeliitot eivät ole vielä antaneet virallisia tuomioita. Brogeland toivoo, että lajiliitot toimisivat nopeasti.

”Tärkeintä ei ole huijareiden rankaiseminen vaan se, että he tunnustaisivat, lakkaisivat huijaamasta ja pelaisivat puhtaasti”, hän sanoo.

Kilpabridge on kuin mikä tahansa urheilulaji, jossa voittajille on tarjolla mainetta ja rahaa. Huippupelaajien kärki on niin tasainen, että aina joku keksii uuden tavan huijata.

Se on ihmisluonto.

Jan Johannessen / Dagens Næringsliv
Suuren bridgehuijauksen paljastanut norjalainen kilpapelaaja Boye Brogeland pelasi korttia lokakuun alussa Intian Chennaissa.
Suuren bridgehuijauksen paljastanut norjalainen kilpapelaaja Boye Brogeland pelasi korttia lokakuun alussa Intian Chennaissa.
MILKA ALANEN
Bridge on monimutkainen korttipeli, jota pelataan pareittain.
Bridge on monimutkainen korttipeli, jota pelataan pareittain.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat