Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asenne ja ahkeruus ratkaisevat kaikki ongelmat? Ei pidä paikkaansa

Sunnuntai
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Amerikkalaiskoulussa lapsille opetetaan, että kaikki on itsestä kiinni. Asenne ja ahkeruus ratkaisevat, eikä mikään ole mahdotonta.

Bullshit, vastaisi suomalaisäiti, ellei hän pelkäisi pilata kannustavaa ilmapiiriä mannermaisella kyynisyydellä.

Monessa asiassa asenne ratkaisee, mutta vanhemmuudessa ei. Äidillä voi olla kuinka mahtava tsemppi tahansa, mutta ei hän menesty työelämässä, ellei hänellä ole varaa panna lasta hoitoon. Sen huomaa juuri Yhdysvalloissa, jossa kunnallinen päivähoito on harvinaisuus.

Nuoret amerikkalaismiehet eivät ole sellaisia isiä kuin haluaisivat, kertoi The New York Times -lehti heinäkuussa. Families and Work -instituutin tutkimuksen mukaan pari–kolmikymppiset amerikkalaismiehet suhtautuvat tasa-arvoisemmin töihin ja kotitöihin kuin isänsä. Perinteistä työnjakoa naisten ja miesten välillä kannatti enää kolmannes.

Lapsen syntymä muutti tilanteen: äkkiä 53 prosenttia nuorista isistä oli sitä mieltä, että perinteinen perhemalli, jossa mies käy töissä ja äiti hoitaa lapset, onkin perheen kannalta paras.

Tähän on monia syitä. Lapsen hoito voi olla raskaampaa kuin kumpikaan vanhempi on osannut kuvitella. Lapsen hoidon ja amerikkalaisen työelämän sovittaminen se vasta raskasta onkin.

Työpäivät ovat pidempiä kuin Suomessa, lomia on vähemmän ja lastenhoito on kallista. Äkkiä tuntuukin järkevältä ja taloudellisesti välttämättömältä, että äiti jää lasten kanssa kotiin.

”Miehet sanovat, etteivät tajunneet etukäteen, miten lapsi hankaloittaa uraa. Sitähän naiset ovat sanoneet vuosikausia”, sanoi Center for Talent Innovation -tutkimuslaitoksen johtaja Laura Sherbin The New York Timesissa.

Kun seuraan amerikkalaisnaisten elämää, ihmettelen aina, miten he jaksavat. Miksi he eivät nouse barrikadeille?

Moni on niellyt selityksen, että kyse on perheen omasta valinnasta, vaikka he eivät itse olisi kannattaneet sitä. Näin tukahdutetaan ajatus, että yhteiskunta voisi mitenkään auttaa. Ja jos naiset valittavat, heitä voi aina syyttää huonoiksi äideiksi.

Yhdysvallat on Eurooppaa pidemmällä rotujen välisessä tasa-arvossa. Eurooppa taas on Yhdysvaltoja edellä sukupuolten tasa-arvossa. Tästä kertoo sekin, että Yhdysvalloissa on jo ollut musta presidentti, mutta ei naispresidenttiä – Euroopassa päinvastoin.

Nyt keskustelu Yhdysvalloissakin on muuttumassa: demokraatti Hillary Clinton vaatii Yhdysvaltoihin palkallista äitiyslomaa, jota monet yritykset tarjoavat vapaaehtoisesti.

Kun vielä näkisi senkin, että lastenhoidosta puhuisivat muutkin kuin naiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat