Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minä ja se kauhea Makarevitš

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Olin herkässä iässä vuonna 1976, kun Arto Paasilinnan romaani Onnellinen mies ilmestyi. Luin sen heti tuoreeltaan, luin teininä kaiken, minkä käsiini sain.

Romaanin päähenkilö, siltainsinööri Akseli Jaatinen oli sankarini, koska hän ilmoitti siltatyömaan topparoikalle heti tarinan alussa olevansa vittumainen mies. Minäkin halusin olla sellainen!

Asia tuli uudelleen mieleeni haastatellessani äskettäin venäläisen rokin dinosauruksen Mašina Vremenin sielua ja monitoimimuusikkoa Andrei Makarevitšia. Minulle kävi puolen tunnin aikana selväksi, miksi kollegat pitävät häntä hankalana haastateltavana. Yksitavuisten epävastausten jälkeen sain sentään politiikasta jankuttamalla hänen nuppinsa muuttumaan punaiseksi.

Puske se politiikkasi sinne, minne aurinko ei paista, Makarevitš neuvoi. Jatkoin jankuttamista, tähti ähki ja katsoi epätoivoissaan avustajaansa, joka oli nimenomaan kieltänyt poliittiset kysymykset.

Neljä vuosikymmentä Venäjän ja Neuvostoliiton kansalaisia laulattanut Makarevitš on vajaat kuusi vuotta vanhempi kuin minä, hän on syntynyt joulukuussa 1953. Äijä täyttää siis ensi kuussa 62.

Ei uskoisi. Hän on edelleen jotenkin lapsenkasvoinen. Mies, jonka silmät paljastavat, mitä hänen neljä puolisoaan ovat hänessä nähneet. Mies, joka on kirjoittanut sellaisia säkeitä kuin ”paikka valon niin lähellä oli, että olisi voinut käsin koskettaa. Mutta kuka minä olen kristallisäteen katkomaan?”

Haastattelu oli yksi niistä sadoista, joiden jälkeen mietin, miksi minä tähän touhuun olen oikein ryhtynyt. Oikeasti olen suurin piirtein tasapainoinen ihminen silloin, kun aaltojen välistä ei näy kuin pala taivasta ja kaikki muut ihmiset ovat mailien päässä pimeyden takana. Miksen ruvennut vaikka rekkakuskiksi? Saisi laulaa yksin venäläisiä iskelmiä ratin takana, tyhjien asvalttisuorien keskellä.

Minun isäni oli syntyessäni nuori, juuri 22 vuotta täyttänyt. Toisen maailmansodan aikaan hän oli lapsi. Hänen isänsä sen sijaan ehti uurastaa rintamalla.

Isälläni olikin näistä tosiseikoista johdettu teoria: pappa oli mies, isällä siitä oli vähän jäljellä ja minulla ei oikein mitään.

Onneksi ei tarvitse miettiä, mitä sanoisin omalle pojalleni, sillä lapseni ovat tyttöjä.

Lyyrikko Makarevitšin isä ehti kyllä siihen samaan sotaan. Makarevitš vanhempi menetti toisen jalkansa jatkosodan alussa Suomen-rintamalla, ja myöhemmin hänestä tuli arvostettu moskovalainen arkkitehti.

Andreistakin olisi pitänyt tulla arkkitehti, mutta isä tutustutti hänet Beatlesin musiikkiin, ja loppu on venäläisen populaarimusiikin historiaa.

Minun isäni tutustutti minut maailmankirjallisuuteen, ja loppu on suomalaisen journalismin uutismakkaraa, josta en itsekään muista juuri mitään.

Väitän, että jos joku tekisi maailmanlaajuisen isäkompleksivertailun, niin sodan jälkeen syntyneiden ikäluokkien suomalaiset ja venäläiset miehet olisivat aivan omaa luokkaansa kompleksiensa kanssa. Ei se isien vika ole, kyllä he varmasti parastaan yrittivät.

Tässä sitä nyt sitten kiukutellaan, leuhkitaan ja mökötetään. Mutta eihän me silti oikeasti ilkeitä olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat