Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko taiteilijat onnellisempia työssään kuin minä, tavallinen insinööri?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Ystävät, kohtaamme jälleen! Nimimerkki Montaa mieltä lähestyy minua kirjeellä: ”Kun kirjoitat viktoriaanisesta, eikö pitäisi johdonmukaisuuden vuoksi kirjoittaa yrjöäänisestä? Viktoriaaninenhan on tuota moninkertaistettua käännelmää kuten shortsit ja muffinsit. Kaikki joutaisivat kielen käytön tunkiolle.”

Olenko kertonut, kuinka rakastan ihmisiä, jotka suhtautuvat kieleen intohimoisesti?

Viimeksi oli puhe myös kielen ja murteen määrittelystä. Timo Laes, lehtori emeritus, kirjoittaa: ”Kieli on poliittinen asia ja varsinkin murre, koska poliittisuus paistaa jo sanasta sinänsä. Murre tuo mieleen murteellisesti puhumisen. Murteellisuus taas paljastaa puhujan puutteellisen kielitaidon. Monissa muissa kielissä käytetään neutraalia sanaa ’dialekti’, suomessa taas pejoratiivista ’murretta’. Mistä tuo sitten lie tullut? Kirjailija Tauno Koskelan, rauman giälen professorin, mukaan suomen kielessä on vain yksi murre, kirikiäle murre, joka on saatu aikaan murtamalla dialektit ja kokoamalla aineksista hajuton ja mauton, kaikkien ymmärrettäväksi tarkoitettu suomen yleiskieli.”

 

Hautausmaalla käynnin yhteydessä mietin, kuinkahan monta sukunimeä Suomessa (elossa ja kirjoilla olevat) on käytössä?

– Eero Heikkilä

 

Väestörekisterikeskuksesta kerrotaan, että heidän tietojärjestelmäänsä kirjattuja, elossa olevien henkilöiden nimiä meillä on yhteensä 248 371. Mukana ovat myös avioliiton seurauksena syntyneet yhdistelmänimet. Suomessa asuvilla, elossa olevilla Suomen kansalaisilla on yhteensä 150 448 uniikkia sukunimeä ja ulkomailla asuvilla, elossa olevilla maamme kansalaisilla vielä 35 930 nimeä, joita ei esiinny Suomessa.

Suomessa asuvilla, elossa olevilla muiden maiden kansalaisilla on 61 993 sukunimeä, joita suomalaisilla ei esiinny.

Sitten ovat vielä vainajat. Kuolleiden Suomen kansalaisten sukunimiä, joita ei esiinny elävillä, löytyy väestötietojärjestelmästä 21 808.

Väestörekisterikeskus ei yksityisyydensuojan vuoksi kerro julkisessa nimipalvelussaan nimiä, joita on alle 20 kappaletta. Maamme yleisimmät sukunimet ovat Korhonen (22 768), Virtanen (22 493), Mäkinen (20 512), Nieminen (20 441) ja Mäkelä (19 138). Listauksen häntäpäässä on myös 887 nimeä, jotka esiintyvät juuri 20 kertaa. Niistä suosikkejani ovat muun muassa Aladin, Kangasrääsiö, Onni, Zeus ja Ämtö.

Poden kolmenkympin kriisiä (tosin olen jo lähemmäs 40). Olen ihan tavallinen insinööri. Mieheni on ihan tavallinen, kuten myös sukulaiseni, lapsuuteni, ystäväni ja harrastukseni. En tule mistään jännittävästä teatteriperheestä. Ovatko sellaiset, joiden harrastuksesta tulee työ (esim. taitelijat, urheilijat) onnellisempia työsaralla kuin meikäläiset? Onko heitä syytä kadehtia? Voisinko vielä löytää aitoa työintohimoa? Alaako vaihtamalla? Vai kannattaisiko tyytyä tähän tavanomaisuuteen?

– Projekti-insinööri

 

Ensiksi luopuisin ”tavallisuuden” käsitteestä. Useimmiten käsityksemme siitä, että olemme tavallisempia tai epätavallisempia kuin muut, ovat omia fiktioitamme.

Lukupiirini psykologi toisti samaa kuin niin usein: henkilökohtainen merkityksenanto ratkaisee.

Vertailu sinänsä ei kannata – eri työt ovat raskaita tai antoisia eri tavoilla.

Työterveyslaitoksen parin vuoden takainen selvitys kyllä paljasti, että ainakin Suomessa taiteilijat ovat muiden alojen työntekijöihin nähden varsin stressaantuneita ja kärsivät masennus- ja uupumusoireista. Tämä selittyy osin työn luonteella: siihen liittyy usein epävarmuus tulevasta ja jatkuva oman sielun syvyyksistä ammentaminen. Epäsäännöllisen työn ja perhe-elämän yhdistäminen on myös haastavaa. Toisaalta työssä korostuu merkityksellisyyden kokemus – ehkä juuri se, mistä viestissäsi puhut.

Psykologi muistutti, että identiteetin rakentaminen työn kautta on omalla tavallaan ongelmallista: ”Jos identiteetti perustuu pitkälti yhteen asiaan, muodostuu itsetuntokysymys monesti vaikeaksi. Kelpaavuus ihmisenä linkittyy tiiviisti työelämässä menestymiseen.”

Brittiläinen tilasto- ja onnellisuustutkija Nic Marks on määritellyt viiden asian listan, joka hänen selvitystensä mukaan tekee ihmiset onnelliseksi: aktiivisuus, ihmiskontaktit, anteliaisuus, oppiminen sekä huomion kiinnittäminen yksityiskohtiin. Hämmästyttävää kyllä, Marksin tutkimuksissa suomalaiset ovat varsin onnellisia työssään.

Suomessa Työterveyslaitoksen tutkijat ovat kehitelleet ”työn imun” käsitettä, joka kuvaa työn mielekkyyttä. Esimerkiksi työn haasteellisuus ja omat vaikutusmahdollisuudet vaikuttavat paljon. Sivuilla www.ttl.fi/tyonimu voit tehdä testin, joka kertoo, miten voit työssäsi. Ei se lopullista totuutta anna, mutta auttaa pohtimaan, miten haluaa elää ja missä rajoissa se on mahdollista toteuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat