Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heijastin on aidointa suomalaisuutta

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Jos käytte loppusyksystä Lontoossa, saatatte nähdä illan pimeydessä nopeasti etenevän, keskipituista hieman lyhyemmän hahmon, jolla välkkyy takin liepeessä heijastin. Se hahmo olen minä.

Olen Lontoon yli kahdeksasta miljoonasta asukkaasta ainoa, joka käyttää heijastinta. (Suomalaisia turisteja ei lasketa.)

Pimeän aikaan tähyän kaduille etsien toista heijastimen kantajaa. Haluaisin mennä tervehtimään tuntematonta veljeäni tai sisartani, vertailemaan heijastintemme heijastuspintaa ja -voimaa sekä kirkkautta, ehkä jopa kilauttamaan heijastimia yhteen. Kippis!

Toistaiseksi en ole häntä kuitenkaan kohdannut. Olen yksin heijastimeni kanssa.

Tunnen heijastimestani samanaikaisesti sekä ylpeyttä että häpeää.

Miljoonien muiden jalankulkijoiden valitessa vapaaehtoisen sulautumisen pimeyteen vaikuttaa heijastimen käyttö hieman arrogantilta. Nolottaa vetää heijastimella tällä tavalla huomiota puoleensa. Minähän välkyn kuin joulukuusi. Vähän kuin toitottaisi hyvin alkeellisella tavalla (halvalla muovinpalalla) muille, että älkää ainakaan minun päälleni ajako, olen Very Important Person.

Toisaalta taas heijastin on suuri ilon ja ylpeyden aihe. Miten halpa muovinpala voikin olla niin fiksu ja käytännöllinen?

Heijastimella on kokoaan suurempi tehtävä, mutta meteliä itsestään se ei pidä. Heijastin ei vaadi sijoituksia, huoltoa eikä huomiota. Siinä se killuu ja heijastaa – kunnes piiloutuu kesäkuukausiksi hanskalaatikkoon. Sitä ei tarvitse edes kiillottaa. (Juhannuksen aikoihin käyn tosin aina vaivihkaa kiillottamassa omani säämiskällä. Haluan osoittaa heijastimelleni, että arvostan sitä.)

Heijastin onkin tavallaan aidointa suomalaisuutta. Aitoudella tarkoitan sitä, miten haluamme muiden meidät näkevän.

Heijastintemme tavoin me suomalaiset haluamme esiintyä välkkyinä mutta vaatimattomina, luotettavina mutta leikkisinä. Suomalainen haluaa saada tunnustusta luotettavana ongelmanratkaisijana. Hänen heijastimensa on luotettava ongelmanratkaisija.

Ehkä meidän kaikkien pitäisi yrittää olla enemmän kuin heijastimemme. Ehkä juuri heijastin sopisi maamme roolimalliksi ja arvojohtajaksi.

Ja Suomi-emojeihin heijastin on pakko saada. Jos heijastin ei pullahda ulos ulkoministeriön emoji-joulukalenterista, olen hyvin pettynyt. Mikä kuvasymboli sopisikaan suomalaiseen viestittelyyn paremmin kuin heijastin? Onko pimeän aikaan edes turvallista lähettää tekstiviestejä ilman emoji-heijastinta?

Jos olette Lontoossa ja huomaatte vinhaa vauhtia etenevän, hieman äkeänoloisen hahmon, jonka askellusta pimeässä heijastin tahdittaa, tulkaa sanomaan terve. Tarjoan teet jokaiselle, jolla on heijastin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat