Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otin kotiini albanialaisperheen – siitä tuli mielenkiintoinen kaksiviikkoinen

Sunnuntai
 
Outi Pyharanta / HS
Albanialainen Ledia asui toimittaja Satu Vasantolan kotona kaksi viikkoa ja antoi lähtiessään lahjaksi käsintehdyn korun.
Albanialainen Ledia asui toimittaja Satu Vasantolan kotona kaksi viikkoa ja antoi lähtiessään lahjaksi käsintehdyn korun. Kuva: Outi Pyharanta / HS

Lokakuussa opin, millaista on elintasosurffarien elämä.

Tapasin heidät tihkusateisena tiistai-iltana Pasilan poliisitalon pihalla. Keskiviikkona he muuttivat meille.

Iltaviiden aikaan poliisitalon katoksen alla odotteli kolmisenkymmentä turvapaikanhakijaa. Useimmat olivat odottaneet aamusta asti. Kymmenet olivat jo päässeet jatkamaan matkaansa.

Päivystin vapaaehtoistöissä Pelastakaa Lapset ry:n teltalla leikittämässä lapsia ja jakamassa vanhemmille lastenvaatteita. Järjestön työntekijät menivät asemalle vastaan pohjoisesta tulevia junia ja yrittivät löytää junasta ulos tulevien satojen ihmisten joukosta yksin matkustavat alaikäiset. Minä potkin palloa albanialaisen kaksivuotiaan kanssa.

Tyttö ei nauranut, mutta tutki kiinnostuneena lelulaatikkoa. Meillä ei ollut yhteistä kieltä, joten päätin puhua hänelle suomea. Joka sanan kohdalla hän kuunteli pää kallellaan, toisti sanoja ilman aksenttia, niin kuin olisi pienen ikänsä suomea kuullut.

Tytön vanhemmat kulkivat jalkakäytävällä edestakaisin, puhuivat toisilleen ja näyttivät huolestuneilta. Huolestuneemmilta kuin muut tulijat, joista huokui lähinnä väsymys.

”Joko olette rekisteröityneet?”

He pudistivat päätään. He eivät aikoneet hakea turvapaikkaa, koska tiesivät, etteivät sitä albanialaisina saisi. Se oli selvinnyt heille edellispäivänä, kun he tulivat Suomeen.

Vähitellen he alkoivat kertoa tarinaansa erinomaisella englannilla. Siihen kuuluu rekkoja, varkaus, mafia ja uhkauksia, mutta emme menneet vielä yksityiskohtiin. Satoi ja oli tulossa pimeä.

Mies oli pitkään ajatuksissaan ja pudisti sitten päätään.

”Suomi antaa kuulemma turvapaikan vain niille, jotka pakenevat sotaa. On muitakin syitä pelätä kuin sota. On tappajia ja velkojia, on mafia. Albaniassa katoaa ja kuolee ihmisiä liian usein.”

”Onko teillä paikkaa ensi yöksi?”

”On. Yksi ystävällinen vapaaehtoistyöntekijä maksoi meille kaksi yötä hostellista. Toinen on vielä jäljellä.”

”Minä voin maksaa seuraavan”, lupasin, kun en muutakaan keksinyt. Annoin heille puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni.

Puhelin soi seuraavana iltapäivänä. En ehtinyt vastata, ja pian tuli tekstiviesti: ”Rakas rouva Satu! Olemme edelleen hostellissa. Anteeksi, että häiritsemme, mutta meillä ei ole mitään paikkaa, mihin mennä.”

Olin jo edellisiltana kysynyt perheeltäni, mitä mieltä he olisivat, jos kutsuisin albanialaisperheen meille, pariksi yöksi vain. Lapset, omat ja vaihto-oppilas, reagoivat kukin omaan tyyliinsä.

”Joo. Mustakin tuntuis hyvältä, jos voisi auttaa.”

”Ok.”

”Joo, kyl se käy, jos ne ei vaan varasta meiltä telkkaria ja kännyköitä.”

Mies: ”Jos kuitenkin mietittäisiin vielä, löytyisikö muita ratkaisuja.”

Sovittiin, että mietitään, mutta seuraavana päivänä miettimisaikaa ei enää ollut. Perheellä oli pieni lapsi, ulkona satoi, eikä heillä ollut paikkaa, minne mennä. En ollut ollenkaan varma, halusinko vieraita ihmisiä kotiini, mutta ei heitä voinut kadullekaan jättää.

Mies oli työmatkalla, eikä neuvotteluiltaan ehtinyt vastata puhelimeen. Tästä tulisi tekstiviestipäivä.

Vastasin albanialaisperheen isälle.

”Voitte tulla meille pariksi yöksi, mutta pääsen hakemaan teitä vasta iltakymmeneltä.”

”Suuret kiitokset. Kymmenen ei haittaa, voimme odottaa. Kiitos, kiitos. Anteeksi, että häiritsemme.”

Haimme lasten kanssa perheen hostellista myöhään illalla. Ajoin kotiin laittomasti, liian monta ihmistä kyydissäni, lapsi ilman turvaistuinta.

Aamulla jouduin jättämään heidät keskenään. Junassa matkalla töihin laitoin miehelle WhatsApp-viestin:

”Meillä asuu muuten nyt tällainen perhe: äiti Ledia, isä Tomas ja 2 v tyttö, Olimpia. Albaniasta siis. Tervetuloa kotiin huomenna!”

Ledia on ammatiltaan kieltenopettaja, kääntäjä ja tutkija, ja sen huomasi. Kun tulin kotiin töistä, keittiön pöydällä oli lapsen vanha Aapinen, Tatun ja Patun Suomi, vaihto-oppilaan suomen kielen alkeiskirja ja kännykässä kääntäjäohjelma auki. Ledia oli opetellut suomeksi aakkoset, numerot, viikonpäivät, värit, kuukaudet ja vuodenajat.

Illallisella kävi selväksi, että he olivat tehneet kotiläksynsä myös ennen matkaa. He tunsivat Sibeliuksen, Kiven ja Agricolan, peruskoulun, joulupukin ja mustan makkaran. Toki myös sosiaaliturvan.

”Emme halua elää sosiaaliturvan varassa. Haluamme töitä, mitä työtä vain, mutta toivoimme kyllä, että voisimme saada aluksi vähän tukea. Sen verran, että pääsisimme alkuun”, Tomas sanoo.

Jouduin kertomaan, että sosiaaliturvaa ei taida olla heille tarjolla.

Heräsin tilanteeseen kunnolla parin päivän päästä. Lupasin majapaikan pariksi yöksi. Ne olivat menneet, mitä nyt tehtäisiin? Tarkoitus oli auttaa hetken hädässä, tulin ottaneeksi vastuulleni kokonaisen perheen.

Vaihtoehtoja oli kaksi: he hakisivat turvapaikkaa ja muuttaisivat vastaanottokeskukseen tai asuisivat meillä toistaiseksi.

Turvapaikkaa he eivät saisi. Syyskuun loppuun mennessä Suomi oli päättänyt 419 albanialaisen turvapaikasta. Yhdellekään sitä ei ollut myönnetty. Sitä paitsi Tomasilla ja Olimpialla on myös Kreikan kansalaisuus, vaikka he eivät ole siellä koskaan asuneet. EU-kansalainen hakemassa turvapaikkaa toisesta EU-maasta, outo ajatus.

Perhe jäi meille, ja aloimme etsiä heille töitä. Vietimme tuntikausia mol.fissä ja Oikotiellä. Satojen paikkojen joukosta löytyi kaksi, joissa ei vaadittu suomen kielen osaamista: tiskari ja kerrossiivooja. Tiskarilta vaadittiin kuitenkin hygieniapassia. Jäljelle jäi siivoojan paikka. Heidän mielestään se sopisi paremmin Ledialle.

Ledia tiesi jo, mitä maahanmuuttajalta odotetaan: nöyryyttä ja kiitollisuutta. On kiitettävä, jos saa jäädä ja vaihtaa väitöskirjan moppiin.

Soittelimme läpi yrittäjätuttavia, huutelimme Facebookissa. Myötätuntoa löytyi, työtä ei.

Ystävystyimme nopeasti. Sitä tutustuu, kun hyppii pyjamassa toisten sängyn yli päästäkseen suihkuun ja jääkaapille. Lediaa ja minua yhdisti rakkaus kirjoihin, meitä kaikkia kiinnostus politiikkaan.

Kolmantena iltana seisoimme Ledian kanssa keittiössä tiskaamassa. Kuivasimme kattiloita ja puhuimme siitä, että tässä me nyt olemme tiskiharjoinemme, keskellä käännettä Euroopan historiassa. Tästä syksystä ja turvapaikanhakijoiden kohtaloista tehtäisiin vielä monta elokuvaa.

Iltaisin istuimme pitkään ruokapöydässä ja kuuntelimme vuorotellen Chisua ja albanialaista kansanmusiikkia. Nauroimme toistemme vitseille, vaikka emme aina niitä tajunneetkaan.

Osa keskusteluista oli outoja.

Kerroin, että asuimme juuri vuoden Englannissa ja että rauhaa rakastava kuopus inhosi Lontoota.

”Joo, ymmärrän hyvin, siellä on ihan liikaa pakeja (pakistanilaisia).”

”Varmaan liikaa ihmisiä, keitä ihmisiä vaan”, korjasin ja tunsin itseni pikku moralistiksi.

Kerroin, että yksi lapsistamme on adoptoitu ulkomailta.

”Lahjoitteko te viranomaisia Suomessa tai siellä Kolumbiassa? Tietenkin lahjoitte, mutta ketä? Paljonko maksoitte?”

”Emme tietenkään lahjoneet. Haagin lastensuojelusopimus blaablaa, Kolumbian adoptiojärjestelmä blaablaa, Suomen viranomaiset blaablaablaa. Suomessa ei muuten to-del-la-kaan kannata yrittää lahjoa viranomaisia. Ei ikinä, ei missään tilanteessa.”

Nämä olivat noloja hetkiä kaikille. Minä tunsin itseni ylimieliseksi moraalinvartijaksi, he peruivat anteeksipyydellen puheensa. Mutta jos he aikoivat jäädä tänne, heidän oli hyvä oppia, mikä Suomessa on hyväksyttyä ja mikä ei.

He ovat sydämellisiä ja kohteliaita. Mutta ovatko he myös vähän rasisteja? Ainakaan heillä ei ole estoja luokitella ihmisiä kansallisuuden mukaan. Tomas kertoo pitkään siitä, miksi ei voi sietää turkkilaisia. Suomalaiset ovat hänen mielestään rehellisiä ja luonnonläheisiä, vähän pakanoita.

Heidän tarinansa on tämä: Tomasilla on ollut yritys, Ledia on tehnyt töitä opettajana ja kielenkääntäjänä, valmistellut samalla väitöskirjaansa. Ledialle ei paljon maksettu, käännöstöistä neljä euroa sivulta, mutta perhe pärjäsi, koska Tomasin ja hänen serkkunsa bisnes kukoisti. Kunnes he valitsivat väärät yhteistyökumppanit.

He toivat tavaraa Italiasta ja myivät sitä Albaniassa. Eräänä päivänä kolme vuotta sitten kaksi rekkalastillista tavaraa katosi Italiassa. Lastissa oli kiinni suuri osa yrityksen varoista. Varkaus vietiin oikeuteen Albaniassa, mutta Tomasin mukaan tuomari oli lahjottu. Samaan aikaan serkku pelastautui kaatumaisillaan olevasta firmasta väärentämällä papereita niin, että jäljelle jääneet varat kuuluivat hänelle.

Tomasille jäivät velat, joiden korko kasvoi pelottavan nopeasti. Pian velkoja, Tomasin mukaan mafian edustaja, vaati velkaa maksettavaksi kaksinkertaisena ja alkoi uhkailla. Keskelle perheen talouskaaosta oli syntynyt tyttövauva, joka täyttäisi kohta kaksi. Oli päätettävä, jäädäänkö Tiranaan vai lähdetäänkö pakoon.

”Menetimme kaiken. Rahat, yrityksen ja arvokkuutemme. En pystynyt maksamaan mafialle. Tiranaan ei ollut turvallista jäädä.”

Näin Tomas kertoi. Minulla ei ole mahdollisuutta tarkistaa, pitääkö tarina paikkansa. Ystävänä uskon, toimittajana velvollisuuteni on myös epäillä. Hän on kuitenkin kertonut kaikesta avoimesti, myös omista virheistään ja pakenemisestaan. Aika paljon on pitänyt tapahtua, että jättää kotinsa kaksivuotiaan kanssa ja lähtee rahattomana tuntemattomaan maahan uutta elämää etsimään.

Ledian, Tomasin ja Olimpian tarina on vielä kesken. He tulivat Suomeen suurin toivein, mutta lähtivät pari viikkoa sitten Kreikkaan onneaan etsimään. Kuinka epätoivoinen ihmisen pitää olla, että lähtee etsimään parempaa tulevaisuutta juuri Kreikasta? ”Suomi on paratiisi, mutta kaikkiin töihin vaaditaan suomen kielen osaamista ja teillä on omiakin työttömiä. Emme halua olla taakkana emmekä kenenkään elätettävänä”, Tomas sanoi lähtöpäätöksen hetkellä.

He miettivät, miten saavat elätettyä lapsensa. Tiranaan he eivät uskalla mennä, ja työttömyyskorvaus Albaniassa olisi 49 euroa kuukaudessa. Minä mietin sen lisäksi, mitä tässä oikein olisi pitänyt tehdä.

Olisiko Suomen pitänyt antaa heille sosiaaliturvaa? Ehkä ei. Sosiaaliturva ei voi olla automaattisesti saatavilla kaikille, jotka maahan tulevat.

Olivatko he niitä, jotka tarvitsevat eniten apua? Eivät, mutta ei heitä voinut yön selkään jättää.

Olisiko Suomi hävinnyt vai voittanut, jos he olisivat jääneet? Kysyin tätä tilastotieteilijältä ja maahanmuuton kustannuksia laskeneelta tutkijalta. Molempien vastaus oli sama: mahdoton sanoa. Riippuu siitä, miten pian he pääsisivät töihin ja pysyisivätkö he terveinä.

Ehkä parhaan vastauksen antoi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen viime vuonna julkaisema analyysi, jossa on laskettu kolme eri vaihtoehtoa. Sen mukaan hieman alle nelikymppisenä tänne muuttava toisi elinaikanaan Suomelle 150 000 euroa, jos pärjäisi työelämässä niin kuin suomalaiset keskimäärin. Näin ei tietenkään heti olisi käynyt. He ovat kuitenkin korkeasti koulutettuja, joten työnsaantimahdollisuudet olisivat parantuneet, kun he olisivat oppineet kielen. Suomi olisi todennäköisesti jäänyt plussalle, jos he olisivat työllistyneet vuodessa tai parissa.

Perhe asui meillä kaksi viikkoa. Lähtiessään Ledia antoi minulle kauneimman korunsa, Pohjois-Albaniassa käsintehdyn. Yritin ensin kieltäytyä, kunnes tajusin, että koru tekisi meistä tasavertaisempia. Jos vain toinen antaa, ollaan valtasuhteessa. Ystävyyssuhteessa molemmat antavat.

He lähtivät aamukolmelta kohti Kreikkaa. Kotia heillä ei sielläkään ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat