Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella on mennyt kauan huonosti, ja se on tehnyt kolmekymppisistä epäluuloisia itkeskelijöitä

Sunnuntai
 
Maria Pettersson Helsingin Sanomat
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Olen 31-vuotias ja ollut nyt aikuinen 13 vuotta. Suurimman osan aikuisikääni Suomi on ollut taantumassa tai lamassa. Ekaluokkalainen kummilapseni ei ole elänyt päivääkään Suomessa, jonka taloudella menisi hyvin.

Tutkijat ovat alkaneet selvittää, mitä taantumassa rämpiminen tarkoittaa sukupolvelleni, länsimaissa 1980-luvulla syntyneille ihmisille, jotka aikuistuivat nousukaudella ja ikänsä puolesta kuuluisivat nyt työmarkkinoille.

Vaikuttaa siltä, että talousvaikeudet ovat jättäneet sukupolveeni jälkensä kaikkialla maailmassa. Ne ovat ehkä peruuttamattomasti muuttaneet ajatustamme työstä, työnantajista ja työyhteisöistä. Meistä on tullut epäluuloisia itkeskelijöitä.

On olemassa röykkiöittäin oppaita siitä, miten minun sukupolveani, Y-sukupolvea, pitäisi johtaa. Monissa sanotaan, että haluamme mielekkään työn ja olemme tarkkoja arvoistamme. Ilman finanssikriisiä näin ehkä olisikin.

Työelämän sukupolvet -nimisessä tutkimuksessa kävi ilmi, että omien arvojen edistäminen ei olekaan meille yhtä tärkeää kuin edellisille sukupolville. Heistä 79–89 prosenttia halusi työllään edistää tärkeiksi kokemiaan asioita. Meidän kohdallamme luku oli 68 prosenttia.

Se on yhä yli puolet, mutta ero on selvä. Me emme valitse työpaikkaamme hyvis- ja pahisyrityksen väliltä, me valitsemme (jos valitsemme) työllisyyden ja työttömyyden väliltä.

Myös työn sisällöllä on meille vähemmän väliä. Vanhemmissa sukupolvissa 68–75 prosenttia ihmisistä piti työn sisältöä tärkeämpänä kuin työsuhdetta. Meistä niin ajatteli vain hiukan yli puolet. Suomessa valitetaan usein, että nuorille kelpaa vain kiva työ. Se taitaa olla harhaluulo.

Toinen valituksen aihe on, että pari-kolmekymppiset vaativat heti jättipalkkaa. Sekään ei täysin pidä paikkaansa, mutta palkkatoiveelle voi olla hyvä syy.

Joskus oli ihan järkevää ajatella näin: Aloitan pienellä palkalla, teen työni hyvin ja opin lisää. Palkka kasvaa kokemuksen ja työvuosien myötä ja muotoutuu hiljalleen ihan mukavaksi.

Nykyään pieni palkka ei ehdi muuttua isoksi tai edes siedettäväksi ennen kuin työsuhde päättyy. Sitten pitää aloittaa alusta, jälleen pikkupalkalla.

Työnantajalle tilanne, jossa untuvikko vaatii suurta liksaa, on tietysti mahdoton. Mutta jos on valmis tarjoamaan turvaa, ei välttämättä tarvitse tarjota niin paljon rahaa. On todettu, että Y-sukupolvi arvostaa turvattua työpaikkaa suuren palkan sijaan. Jos tarjolla on hyhmäinen pätkätöiden sarja, tulemme epäluuloisiksi ja vaadimme epävarmuudesta riittävää korvausta.

Suomalaistutkijoiden mukaan työsopimukset olivat joskus kaksiosaisia. Ensinnäkin oli se työsopimus, joka solmittiin paperilla. Siinä työntekijä lupasi tehdä tietyn verran töitä ja työnantaja lupasi maksaa tietyn verran palkkaa. Tämä osa työsopimuksia on edelleen olemassa.

Toinen, kirjaamaton sopimus, on nyt murtunut. Siinä työntekijä ja työnantaja sopivat, joskus sanattomasti, että työnantaja tarjoaa varman työpaikan ja mahdollisuuksia kehittyä uralla. Tästä vastineeksi työntekijä oli valmis kehittämään työpaikkaa ja sitoutumaan siihen sekä venymään.

Meidän sukupolvemme on vähemmän lojaali työnantajille, sanovat tutkijat. Ei ihme, onhan työnantaja vähemmän lojaali meille. Olemme astuneet työelämään tilanteessa, jossa venyminen ja erinomainen työpanos eivät takaa työsuhteen jatkumista.

Työn määrästä me emme valita samaan tapaan kuin meitä vanhemmat. Alle kolmannes oli sitä mieltä, että töitä on liikaa tai että työ vie liikaa aikaa. Lisäksi olimme parhaita priorisoimaan tehtäviä. Me myös sopeudumme paremmin, ja muutokset töissä haittaavat meitä vähemmän kuin vanhempia.

Lisäksi haluamme oppia ja kehittää itseämme enemmän kuin muut sukupolvet. Onhan meillä enemmän opittavaakin kuin konkareilla, mutta vaihdamme myös hanakammin työpaikkaa, jos muualla voi oppia enemmän.

Voisi ajatella, että olemme niin erinomainen sukupolvi, että haluamme oikein kovasti kehittää itseämme. Toisaalta kyse voi olla jälleen yhdestä selviytymisstrategiasta: meidän kannattaa kerätä osaamista, koska sen saa mukaansa, vaikka työpaikka lähtisi alta.

Suomalaistutkijat selvittivät myös, kenen puoleen ihmiset kääntyvät kohdatessaan ongelmia. Nykyisistä neli-viisikymppisistä 44 prosenttia oli hakenut apua ammattiyhdistysliikkeeltä. Me tukeudumme ystäviimme ja terapeutteihimme. Useampi meistä (16%) on hakenut apua terapeutilta kuin ammattiyhdistykseltä (14%).

Tämä saattaa osittain johtua siitä, että työhön liittyvät ongelmamme ovat erilaisia tai että emme ole vielä urallamme törmänneet tilanteeseen, jossa liitto voisi olla avuksi. Liitot myös tekevät työtä, jonka tarkoitus on ennaltaehkäistä tilanne, jossa ihminen päätyy työhuolineen terapiaan. Liittojen on silti syytä miettiä tarkasti, miten ne saisivat sukupolvemme käyttämään osan epävarmoista tuloistaan mieluummin niiden jäsenmaksuihin kuin terapiaan.

Ne, jotka päätyvät terapiaan, saattavat silti olla voittajia – ainakin jos verrataan siihen, millaisia muita selviytymiskeinoja sukupolvellamme on. Tutkimuksessa kävi ilmi, että koemme työelämässä muita enemmän ulkopuolisuutta, kaoottisuuden tunnetta ja yksinäisyyttä. Se ei ole ihme: vuokratyössä työyhteisö voi vaihtua päivittäin, freelancereilla sitä ei ole, pätkätyöläinen ei välttämättä ehdi kotiutua työpaikalle. Niinpä pärjäämiskeinojamme ovat muun muassa herkuttelu, työyhteisöstä vetäytyminen, itseensä sulkeutuminen, kulissien näennäinen pystyssä pito ja itkeminen. Kyllä, itkeminen lasketaan pärjäämiskeinoksi.

Ja sitten on vielä yksi asia, jota me kolmekymppiset teimme työaikana enemmän kuin muut: me haaveilimme. Tutkijat eivät selvittäneet, mistä. Kenties turvallisesta työpaikasta, jossa ei tarvitsisi haaveilla turvallisesta työpaikasta.

Lähteet: Anu Järvensivu, Risto Nikkanen ja Sannu Syrjä (toim.): Työelämän sukupolvet ja muutoksissa pärjäämisen strategiat. Paola Giuliano ja Antonio Spilimbergo: Growing Up in a Recession: Beliefs and the Macroeconomy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat