Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käpylässä koti-isät kysyvät hiekkalaatikolla neuvoa toisiltaan: ”Jätkät, onko tämä normaalia?”

Sunnuntai
 
Jaana Rinne
Käpylän koti-isät kertovat - mikä koti-isyydessä on parasta?
Käpylän koti-isät kertovat - mikä koti-isyydessä on parasta?
Ovatko Käpylän koti-isät myytti vai todellisuutta? Lähdimme ottamaan asiasta selvää alueen leikkipuistoihin. Toimittaja: Jussi Konttinen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala

Luonto tekee kuolemaa, mutta Sofianlehdonkatu 9:n sisäpihalla Helsingin Käpylässä sykkii elämä. Alle kouluikäiset lapset juoksevat kiljuen ympyrää. Vauvat tuhisevat vaunuissaan, ja herätessään he näkevät yläpuolellaan tuttuja kasvoja, isiä.

Tukholmassa on jo pitkään puhuttu latteisistä. Södermalmin muodikkaassa kaupunginosassa suomalaisturisti on voinut nähdä isiä lastenvaunujen kanssa. Sanotaan, että Helsingin Käpylä on samanlainen edelläkävijäisien kaupunginosa. Lapsiperheiden asuttamassa puutaloidyllissä näkee miesporukoita touhuamassa lasten kanssa pihoilla.

Mitä nämä miehet ajattelevat isyydestä ja kotiin jäämisestä?

Laura Oja
Kahden lapsen isä Leo Stranius antaa Seljalle vauhtia keinussa.
Kahden lapsen isä Leo Stranius antaa Seljalle vauhtia keinussa.

Kolmivuotiaan Ruskan ja puolitoistavuotiaan Seljan isä Leo Stranius jäi vuodeksi hoitovapaalle vuonna 2013. Hän oli jo yksinhuoltajaisän poikana oppinut kantamaan vastuuta itsestään ja muista. Isä teetti muun muassa kaikki kotityöt pojallaan.

Isyysvapaa kannatti, vaikka se oli haastavaa, 40-vuotias Stranius sanoo nyt. Kun arki on lapsen kanssa tylsää, hän muistaa tutkimukset, joiden mukaan suurin osa miehistä katuu kuolinvuoteellaan sitä, että on ollut liikaa töissä ja liian vähän lastensa kanssa.

”Sitä minä pohdiskelen aktiivisesti silloin, kun kotona oikein ärsyttää. Tiedän toki sisimmässäni muutenkin, että isä–lapsi-suhde kantaa pidemmällä tähtäimellä.”

Isyyslomasta on jäänyt taskunpohjalle hymyjä, hauskoja leikkejä ja arjen yllättäviä käänteitä. ”Opin myös uusia asioita, kestovaippojen toiminnasta vauvaruokintaan.”

Sen sijaan muiden ihmisten hehkutus koti-isyyden hienoudesta sai Straniuksessa aikaan vahvasti ristiriitaisen olon. Isän vapaata pidettiin ”tosi siistinä juttuna”, mutta puolison puolentoista vuoden kotona oloa itsestäänselvyytenä.

”Se oli jotenkin huvittavaa. Ja vähän imartelevaa myös. Koti-isyyden yltiöpäinen hehkutus todistaa, miten kaukana olemme miesten ja naisten tasa-arvosta.”

Kun Stranius palasi kotona olon jälkeen töihin, työpaikan joskus hankalat ihmissuhteet tuntuivat lastenleikiltä. ”Aikuiset osaavat kommunikoida sivistyneesti. He eivät huuda, lyö, huido tai kakkaa lattialle”, Stranius muistuttaa.

Laura Oja
Alvarin isä Olli Väyrynen jää ensi vuonna hoitovapaalle. Hän haluaa kokea kotikaaoksen.
Alvarin isä Olli Väyrynen jää ensi vuonna hoitovapaalle. Hän haluaa kokea kotikaaoksen.

Pihan muut isät jäävät hoitovapaalle ensi vuonna. Vapaalta odotetaan eri asioita: yksi haluaa asettautua vaimon osaan, toinen tekee samalla ammatillisen irtioton.

Seitsemän kuukauden ikäisen Alvarin ja nelivuotiaan Emilin isän Olli Väyrynen mielestä ansiosidonnaista isyyskuukautta kannattaa kokeilla pelkästään taloudellisen järkevyyden takia. Hänestä on ylellistä saada korvausta lapsen kanssa vietetystä laatuajasta.

33-vuotias Väyrynen haluaa myös kokea kotikaaoksen. Sen haltuun saamiseksi hän aikoo hyödyntää sisäistä insinööriään.

”Luon lapsille tiukat rutiinit ja aikataulutan päivät Excel-taulukkoon.”

Tarik Hossainin, 32, suunnitelmat eivät ole yhtä kunnianhimoisia. Hän aikoo käydä Haltialan kotieläintilalla katsomassa seitsemän kuukauden ikäisen Fransin kanssa eläimiä. ”Haluan ehdottomasti nähdä Fransin reaktion, kun hän näkee lehmän.”

Laura Oja
Fransin syntymä on tuonut Tarik Hossainin mieleen muistoja omasta lapsuudesta.
Fransin syntymä on tuonut Tarik Hossainin mieleen muistoja omasta lapsuudesta.

Juuso Janhunen, 32, aikoo hoitovapaan aikana lukea puolivuotiaalle Eemelille kirjoja, viedä taidenäyttelyihin, soittaa musiikkia ja antaa pojan tutkia kaikkea, mitä vastaan tulee. ”Haluan myös, että hän tapaa heti pienestä pitäen erilaisia ihmisiä ja kuulee heidän juttujaan.”

Suunnitelmat kuulostavat suloisilta, mutta Sofianlehdonkadun isät ovat pohtineet myös vaikeita asioita: uhmaikää ja sitä, kuinka he saavat lapset tottelemaan. Myös johtajuus mietityttää.

Isät eivät tahdo, että heitä totellaan, koska he ovat isiä, vaan koska tottelemiseen on hyvä syy. Johtajuus ei ole pullistelua tai äijäilyä, he lisäävät. Isien mielestä toimivia kasvatusmetodeja ovat lempeys, intuitio, avoimuus ja määrätietoisuus, mutta myös esimerkin näyttäminen ja johdonmukaisuus.

”Välillä tuntuu, että jokainen lause alkaa kiellolla, mutta uskon, että selkeät rajat luovat lapselle turvallisuutta”, Väyrynen sanoo.

Laura Oja
Juuso Janhunen haluaa, että Eemeli tutustuu pienestä pitäen erilaisiin ihmisiin.
Juuso Janhunen haluaa, että Eemeli tutustuu pienestä pitäen erilaisiin ihmisiin.

Vaikka sosiaalisen median aikana ei olla enää niin naapuruston ja hiekkalaatikon varassa kuin ennen, piha on Sofianlehdonkadun isille se tärkein paikka.

Hiekkalaatikolla keskustelu avataan usein kysymällä: ”Jätkät, onko tämä normaalia?”

Olli Väyrynen sanoo, että netin tarjoamat neuvot kannattaa unohtaa silloin, kun lapsi heittää suuttuessaan ruuat seinille. Hiekkalaatikolla kuulee, että naapurit ovat selvinneet ihan samanlaisesta draamasta.

Hiekkalaatikkovertaistuella lasten pahimmatkin uhmat alkavat tuntua normaaleilta, ja neuvojen päälle saa nauraa.

Sofianlehdonkadun pihalle on joka vuosi ilmestynyt lisää lapsia ja isiä.

”Kun olin Ruskan kanssa hoitovapaalla, tässä oli kuusitoista samanikäistä lasta ja heidän vanhempansa. Nyt heitä on paljon enemmän”, Leo Stranius kertoo.

Käpylä tunnetaan yhteisöllisyydestä. Idylli kiteytyi elokuisissa sadonkorjuujuhlissa. Lapsille oli järjestetty ohjelmaa, ja vanhemmat keräsivät mustaviinimarjoja elävän musiikin säestyksellä.

”Aivan loistava tunnelma”, baarien Kalliosta hiekkalaatikkojen Käpylään jo viisi vuotta sitten muuttanut Olli Väyrynen sanoo hymyillen.

Niin ikään Kalliosta hiljattain muuttanutta Janhusta vähän ahdisti. Aikuisuutensa baareissa viettäneelle Kallio-romantiikan karistaminen oli kivuliasta. Hän epäröi Käpylään sopeutumista, mutta kun vauva ilmoitti tulostaan, muuttoa suunnitellessa päiväkodit ja jalkapallokentät alkoivatkin olla kovia myyntivaltteja.

Tottahan Käpylän paratiisissa on käärmeensä: Alepaan on murtauduttu, ja kaupan pihalta on varastettu lapsen polkupyörä. Hossain muistaa pihayhtiön juhlissa vierailleen sekakäyttäjän. Ruiskuneulojakin on löytynyt.

Hiekkalaatikolle kokoontuneilla miehillä on hyvät työpaikat. He eivät ole jääneet tai jäämässä kotiin työttömyyden takia.

Tarik Hossain on digitaalisen informaation tarjoamiseen erikoistuneen Bisnoden analyytikko. Juuso Jantunen toimii suunnittelijana mainosalalla. Leo Stranius on Suomen Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja, ja Olli Väyrynen työskentelee Finavialla analytiikan päällikkönä.

Suomessa vain alle kymmenen prosenttia miehistä käyttää isäkuukauden, hoitovapaalle jää alle viisi prosenttia isistä.

Nämä hyvin toimeentulevat edelläkävijäisät ovat toiveikkaita synkistä luvuista huolimatta. Idealistit uskovat, että muutos on käynnissä. Jostain on aloitettava. Toivottavasti muutos lähtee leviämään tältä hiekkalaatikolta, isät sanovat.

Tähän asti ongelmana on ollut suomalaisten miesten joustamaton työaika. Isät tietävät kertoa, että Ruotsissa puolisot voivat pilkkoa ja jakaa vapaita helpommin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat ovat esittäneet, että kiintiöt ovat ainoa tapa saada miehet kotiin. Esimerkiksi Suomeen ehdotettu 6+6+6-malli jyvittäisi puoli vuotta ansiosidonnaisesta vanhempainvapaasta isille.

Stranius kertoo, että 6+6+6-mallia sanotaan kalliiksi, mutta hänestä perhevapaiden jyvittäminen on pohjimmiltaan tahtoasia.

Kaikki isät eivät kannata kiintiöitä. Olli Väyrynen uskoo perheiden pystyvän itse miettimään, miten ja minkälaisten tarpeiden mukaan vanhempainvapaat jaetaan. ”Silti olen sitä mieltä, että vanhempien on aika päästää lopullisesti irti vanhasta mallista, jonka mukaan nainen hoitaa lapset.”

Janhunen nyökkää. Hänen mielestään vanhempia pitäisi kannustaa jakamaan vastuita lastenhoidosta myös työelämän takia. ”Miesvaltaisuus ei ole työpaikoille hyväksi, koska silloin näkökulma tekemiseen pysyy rajoittuneena. Samalla naisten etenemismahdollisuudet paranisivat.”

Vanhemmuuden kustannusten jakamisen kannalta tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä naiset alkavat olla koulutetumpia kuin miehet. ”Se vaikuttaa tulevaisuudessa niin, että naisen kannattaa jäädä töihin ja miehen kotiin”, analyytikko Hossain ilahtuu.

Kun Tarik Hossain työskenteli lentäjänä, yksikään hänen työkavereistaan ei ollut vanhempainvapaalla. Hän päättelee asenteen johtuneen organisaatiosta, joka ei ole tottunut ajatukseen miehen vanhempainvapaasta, ja toisaalta ammatista, jossa kolmen kuukauden lentämättömyys voi joskus olla turvallisuusriski.

On lukemattomia syitä, joiden takia isä joutuu olemaan erossa lapsesta. Esimerkiksi erotilanteissa isä toimii harvoin varsinaisena huoltajana.

”Yhden tutun puoliso on rauhanturvavälitystehtävissä kuukausia ulkomailla. Niinä aikoina äiti on lasten kanssa kotona. On hyvä, että rauhanturvaajien puolisoille löytyy oma vertaistukiryhmä”, Stranius miettii.

Laura Oja
Leo Stranius oli hoitovapaalla vanhemman lapsensa kanssa vuonna 2013. Hiekkalaatikko on tullut tutuksi puolitoistavuotiaan Seljankin kanssa.
Leo Stranius oli hoitovapaalla vanhemman lapsensa kanssa vuonna 2013. Hiekkalaatikko on tullut tutuksi puolitoistavuotiaan Seljankin kanssa.

Hiekkalaatikolla isät ja äidit puhuvat aika lailla samoista asioista. Kuten synnytyksestä.

Kaikki tietävät, miten maailmaan tullaan, mutta ei sitä oikeasti tiedä, ennen kuin on ollut itse paikalla, Tarik Hossain väittää. Kauppakorkeakoulun loppututkintokaan ei auttanut häntä synnytyksessä.

Hossain huomasi, ettei miehen elämän käännekohdassa voi luottaa edes elokuviin. Leffoissa kätilö pyytää äitiä ponnistamaan, ja seuraavassa kuvassa vauva on isän sylissä. Todellisuudessa pelkästään kohdunsuun kivuliaan avautumisen seuraaminen kesti kolme päivää, ja synnytyssalissa äidin lisäksi sisunsa joutui todistamaan myös isä.

”Terävät kirurginsakset oli juuri otettu pakastimesta, mutta napanuora oli niin liukas, että sakset lipsuivat. Rahoittelin itseäni sanomalla, että sinulla on nyt huuma päällä ja kädessäsi tosi terävät sakset. Älä leikkaa kätilöä äläkä leikkaa skidiä”, Hossain muistelee.

Janhunen, Stranius ja Väyrynen nauravat Hossainin tarinalle niin kuin jätkäporukassa nauretaan.

Synnytyssalissa heitä ei naurattanut. Väyrysen elämän pisimmät sekunnit alkoivat neljä vuotta sitten lokakuussa, kun vastasyntynyt ei hengittänyt. Aika tuntui pysähtyvän, mutta onneksi painajaismaisesta tilanteesta selvittiin säikähdyksellä.

Stranius nyökkää. Hän suunnitteli tarkasti esikoisen synnytystä, mutta luomusynnytys vesialtaassa Kätilöopiston Haikaranpesässä vaihtui hätäsektioksi.

”Jäin hädissäni synnytyshuoneeseen veren ja muun sotkun keskelle. Vasta sitten helpotti, kun pääsin katsomaan puolisoani heräämöön ja vauvaa tarkkailuhuoneeseen.”

Janhusen kurimus alkoi jo kotona. Kun aviopari lähetettiin kahden vuorokauden supistelun jälkeen Kätilöopistolta vuorokaudeksi takaisin kotiin, taksikuskikin sääli väsyneitä ja pettyneitä vanhempia.

”Synnytysvalmennuksesta ei ollut lopulta synnytyksessä mitään hyötyä, koska jokainen kosketus teki puolisolleni kipeää. Hain siinä sitten vesilasia ja yritin olla hengessä mukana.”

Isyys on täynnä uusia asioita, mutta jotkut asiat ovat miehille tuttuja entuudestaan. Lasten syntymän myötä Käpylän isien mieleen on palautunut muistoja omasta lapsuudesta.

Kun Emil Väyrynen oppi kaksi viikkoa sitten pyöräilemään, Olli Väyrysen mieleen nousi tuttu riemu. ”Iloitsimme yhdessä, eikä ylävitosia säästelty.”

Myös Tarik Hossain on pannut merkille muistojen palaamisen.

”Yhtenä aamuna otin Fransin rinnalleni. Maatessamme tajusin, että henkeni haisee, ja siirsin poikaa kauemmaksi. Alitajunnasta nousseessa muistikuvassa makasin suunnilleen saman ikäisenä oman isäni rinnalla ja haistoin hänen hengityksensä tympeän hajun. Isän henki haisi, äidin ei.”

Samastumisen lisäksi miehet ovat huomanneet tunnerekisterin laajentumisen. Tunteiden nopea vaihtelu surusta ja suuttumuksesta äärimmäisiin onnen ja rakkauden tunteisiin on tullut tutuksi. Itkuun purskahtamiseen tarvitaan vain vaikeista synnytyksistä kertova juttu Vauva-lehdessä tai tulevaisuuden poliittisia päätöksiä käsittelevä Facebook-ketju.

Näillekin miehille maailman parantamisesta puhuminen on helpompaa kuin isän rakkaudesta puhuminen. Sitä asiaa on oikein mietittävä.

Hetken päästä Stranius sanoo: ”Minulla se tuntuu lämpönä, kun suukotellaan ja ollaan lähellä, ja sydämenpohjaa ruoppaavana epätoivona, kun luen uutisen esimerkiksi rannalle huuhtoutuneesta pienestä lapsesta enkä pysty lopettamaan itkemistä.”

Olli Väyrysen rakkaus kiteytyy molemminpuolisessa läheisyyden tarpeessa, joka täyttyy lauantaiaamuisin, kun hän katsoo poikansa kanssa sylikkäin Pikku Kakkosta. ”Ne hetket ovat yhtä tärkeitä minulle kuin lapsille.”

Juuso Janhunen kuvailee tunnetta lumoavan ja pelottavan vastuun ja ihmettelyn sekoitukseksi. ”Melkein lamaannun tajutessani, että tuo vaunuissa maailmaa ihmettelevä tyyppi on minun. Toisaalta on maagista katsoa kaverin kehittymistä. Se on ihan hullua. Luulisi, että siinä olisi liikettä eteen- ja taaksepäin, mutta ei. Kun kaveri kierähti eilen ensimmäisen kerran mahalta selälleen, ajattelin, ettei se varmaan osaa sitä heti toistaa. Mutta kaveri teki sen heti uudelleen.”

Isyys on tehnyt minusta maailmanparantajan, ilmastoaktiivi Leo Stranius sanoo. Hän haluaa, että hänen lapsensa saavat elää päästöjen suhteen yhtä hyvää elämää kuin hän itse.

Yksimielisyys vallitsee myös siitä, että maailma paranee piirun jo sillä, kuinka kotona oleminen lähentää puolisoita. Lapseen liittyvien toiveiden tai pelkojen käsittely opettaa ymmärtämään toisen arvomaailmaa ja ajatuksia. Arvot muuttuvat teoiksi. Arjessa ei mietitä, miten asioita sanotaan tai tehdään, kunhan asiat saadaan aikaisiksi. Koti- ja kasvatusasiat mietitään yhdessä. Kun molemmat puolisot hoitavat perhettä koskevia asioita,kumpikaan ei voi lähteä karkuun.

Tarik Hossain sanoo oppineensa isyyden aikana tuntemaan puolisonsa paremmin ja näkemään tässä uuden ulottuvuuden. Hän on oppinut rakastamaan vaimoaan uudella tavalla.

Olli Väyrynen muistuttaa, että koti-isyys on hyvin konkreettinen tapa näyttää lapsille, mitä on tasa-arvoinen vanhemmuus. ”Lapset ottavat mallia vanhemmistaan koko ajan, joten se, miten vanhemmat kohtelevat toisiaan, on apuna lapselle teini-iässä, seurustelun aloittamisessa ja kaikissa elämän yhteisöissä.”

Perinteisen, edellisten sukupolvien, mallin mukaan äiti lähti synnyttämään, ja homma hoitui ilman isää omalla painollaan. Isän rooli oli juhlia varpajaisia toisten miesten kanssa heti, kun puhelimitse oli vastaanotettu tieto vauvan sukupuolesta, painosta ja pituudesta.

Polvi on pojasta parantunut.

Ei tullut mieleenkään lähteä samana iltana jätkien kanssa bailaamaan, Sofianlehdonkadun pihan isät sanovat. Kotiin päästyä varpajaiset unohtuivat, koska aika riensi vauvaa hoitaessa. 

Laura Oja
Tarik Hossain (vas.), Juuso Janhunen ja Olli Väyrynen saavat toisiltaan vertaistukea, kun Fransin, Eemelin ja Alvarin kanssa tulee pulmia.
Tarik Hossain (vas.), Juuso Janhunen ja Olli Väyrynen saavat toisiltaan vertaistukea, kun Fransin, Eemelin ja Alvarin kanssa tulee pulmia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat