Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä viinapää ja draaman taju – Tällainen on Angela Merkel, kertovat Tarja Halonen ja muut liittokanslerin tutut

Maailman mahtavimman naisen vuosikymmen vallassa päättyi kriisiin – alkoiko jo Merkelin lähtölaskenta?

Sunnuntai
 
Markus Jokela / HS
Pääministeri Stubb suojeli Merkeliä rännältä Helsingissä maaliskuussa 2015.
Pääministeri Stubb suojeli Merkeliä rännältä Helsingissä maaliskuussa 2015. Kuva: Markus Jokela / HS

Aluksi näytti, että sillä hetkellä Angela Merkel nousi Euroopan moraaliseksi johtajaksi.

Kävi kuitenkin niin, että se saattoi olla hänen valtakautensa lopun alku.

Tiistaina 15. syyskuuta liittokansleri Merkel käveli puhujanpöntön taakse vierellään Itävallan liittokansleri Werner Faymann. Unkari oli edellisyönä sulkenut rajansa Lähi-idän ja Afrikan pakolaisilta.

Merkel oli toiminut täsmälleen päin vastoin. Hän oli toivottanut turvapaikanhakijat tervetulleiksi.

Saksassa päätöstä oli arvosteltu. Kun eräs toimittaja kysyi kritiikistä, Merkel tulistui. Hänen kasvoilleen levisi puna.

”Jos meidän täytyy nyt alkaa pyydellä anteeksi sitä, että olemme hätätilanteessa ystävällisiä, sitten tämä ei ole minun maani.”

Sellaista saksalaiset eivät osanneet odottaa. Hillitty ja varovainen Merkel, jota Saksassa kutsutaan nimellä Mutti (Äiskä), ei kyennyt peittämään närkästystään.

Saksalaiset tyrmistyivät nimenomaan viimeisestä lauseesta: ”Tämä ei ole minun maani.”

© Bernadett Szabo / Reuters

Moni ajatteli, että Merkel halusi tukahduttaa keskustelun saksalaisia huolettavasta pakolaistilanteesta. Samalla hän jakoi Saksan niihin, jotka ovat hänen kanssaan samaa mieltä, ja niihin, jotka ovat eri mieltä. Ajatus kahtiajakautuneesta Saksasta on historiallisista syistä äärimmäisen kipeä.

Lause jäi kummittelemaan. Tämän syksyn aikana Merkel on ajautunut uransa pahimpaan sisäpoliittiseen kriisiin, ja nyt spekuloidaan jopa hänen valtakautensa mahdollisesta loppumisesta.

Kahden viikon päästä, 22. marraskuuta, Merkelille tulee täyteen kymmenen vuotta Saksan liittokanslerina.

Hän on johdattanut kolme kertaa kristillisdemokraattisen puolueensa CDU:n vaalivoittoon. Ensimmäisellä kaudellaan (2005–2009) Merkel johti kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien suurta koalitiota, toisella (2009–2013) hallituskumppani oli liberaalipuolue FDP, ja Merkelin kolmas hallitus (2013–) muodostettiin jälleen demareiden kanssa.

Merkelin vuosikymmen on tähän syksyyn asti ollut suurta menestystä sekä Saksalle että hänelle itselleen. Siitä hän on voinut kiittää hyvin pitkälti myös henkilökohtaisia ominaisuuksiaan. Mikä on ollut Merkelin salaisuus?

”Angela Merkel eroaa suurimmasta osasta poliitikkoja siinä, että hän aidosti pitää ongelmista. Hänellä on luonnontieteilijän tausta. Ja jos tutkijalla ei ole ongelmia, hänellä on tylsää”, luonnehtii Saksan suurimman viikkolehden Der Spiegelin varapäätoimittaja Dirk Kurbjuweit.

Kurbjuweit tuntee Merkelin erittäin hyvin, sillä hän on eturivin politiikantoimittajana seurannut Merkelin uraa alusta saakka. Hän on myös kirjoittanut Merkelistä kaksi kirjaa ja seurannut liittokansleria valtiovierailuilla eri puolilla maailmaa.

”Angela Merkelillä on erittäin hyvä suurten hetkien taju, ja niissä hän toimii hyvin päättäväisesti”, Kurbjuweit sanoo.

© Michaela Rehle / Reuters
Angela Merkel pitää käsiään usein näin.
Angela Merkel pitää käsiään usein näin.

Näin kävi esimerkiksi vuonna 2011, kun hän heti Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen ilmoitti Saksan luopuvan ydinvoimasta. Se oli ovelaa. Juuri sillä hetkellä edes Saksan suurilla energiayhtiöillä ei ollut kanttia puolustaa ydinvoiman turvallisuutta.

Samaa päättäväisyyttä oli syyskuun alussa, kun Merkel toivotti pakolaiset tervetulleiksi Saksaan.

Merkel teki päätöksen omin päin, väitetään. Sen perimmäiset syyt ovat Kurbjuweitille ja monelle politiikan tutkijalle mysteeri. Tämän jälkeen liittokanslerin suosio lähti laskuun.

”Merkelin poliittisen tulevaisuuden ratkaisee se, kuinka hyvin Saksan hallitus pystyy ratkaisemaan pakolaiskriisin. On selvää, että hän teki suuren poliittisen virheen, kun hän ei millään tavalla kysynyt muilta EU-mailta näkemystä rajan avaamiseen”, Kurbjuweit arvioi.

Merkel ei ole Saksan historian ainoa liittokansleri, joka on asettunut kansan syvien rivien mielipidettä vastaan. Konrad Adenauer ajoi Länsi-Saksan tiivistä yhteistyötä länsivaltojen kanssa, Willy Brandt niin sanottua Ostpolitik-linjaa eli parempia suhteita DDR:ään, Helmut Schmidt ja Helmut Kohl tukivat Naton varustelua Euroopassa, ja Gerhard Schröder jyräsi läpi Agenda 2010 -sosiaaliuudistuksen valtavasta vastustuksesta huolimatta.

Silti tähän saakka Merkel on tunnettu yksinomaan kanslerina, joka on johtanut Euroopan vahvinta maata eleettömästi, hiljaisesti, ilman poliittisia riskejä.

Dirk Kurbjuweit ounastelee, että yllättävän päätöksen takana on osaksi Merkelin DDR-tausta.

”Angela Merkel eli elämästään 36 vuotta muurin takana, ja länsi oli hänelle tavoittamattomissa. On vaikeaa kuvitella, että Merkelin elämän elänyt rakentaisi Saksan rajalle muurin – vaikka siitä käytetäänkin nyt sanaa aita”, hän sanoo.

Hillittyyn ja hallittuun johtamistyyliin kuuluu lähes täydellinen kontrolli. Merkeliltä lipsahtaa vain äärimmäisen harvoin sana, jota hän ei ole tarkoittanut.

Merkel kasvoi pappiskodissa DDR:ssä. Oli monta syytä oppia pitämään salaisuuksia.

”Angela Merkel on isänsä tytär. Hänen pastori-isänsä oli hyvin varovainen ihminen, ja sellainen Merkel on myös itse”, Kurbjuweit sanoo.

Halonen: Merkel on suomalaisen oloinen nainen

Presidentti Tarja Halonen vastaa puhelimeen toimistossaan Siltasaaressa. Hänellä on neljännesvuosisadan historia Angela Merkelin kanssa, sillä he ovat tavanneet ensimmäisen kerran Saksan yhdistymisen aikoihin 1990-luvun alussa.

”Minusta hän on hämmästyttävällä tavalla suomalaisen naisen oloinen: arkinen, tavallinen, ahkera ja tomera”, Halonen sanoo ja lisää hieman myöhemmin: ”Ja itsepäinen.”

Halonen sanoo, ettei Merkel tee suurta vaikutusta ensikohtaamisella, mutta ”ajan myötä hurmaa syvästi”.

Halosta yhdistää Merkeliin tietenkin se, että myös hän oli ensimmäinen nainen maansa korkeimmassa poliittisessa virassa. Saksa on Suomeakin miesjohtoisempi yhteiskunta. Mitä nousu valtaan on mahtanut vaatia Merkeliltä?

Halonen alkaa yllättäen puhua miehistä.

”Väittäisin, että hänen löytämisensä aikoinaan on ollut fiksujen miesten asia. Kollegat ja työtoverit antoivat hänelle mahdollisuuden”, Halonen sanoo.

Tottahan se on. Merkel sai urallaan merkittävää vetoapua esimerkiksi liittokansleri Helmut Kohlilta, joka kutsui nuorta Merkeliä mein Mädcheniksi, tytökseni.

Kuinka naisvaltiojohtajat suhtautuvat toisiinsa? Onko heidän välillään sisarellisuutta?

”Joskus ihan ensimmäisillä tapaamisilla Merkelin kanssa on puhuttu myös naisten asiaa”, Halonen sanoo. ”Meitä ovat koskeneet samanlaiset kysymykset, kuten se, että kritiikki naisjohtajiin kohdistuu useammin siihen, miltä he näyttävät, kuin siihen, mitä he sanovat. Mutta osaamme huumorilla puhua niistä asioista.”

Kun molempien valta-asema 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä vahvistui, naispoliitikkojen asema jäi keskusteluissa syrjään. Keskityttiin Euroopan politiikkaan.

Halonen toivoo, että Merkel selviytyy kriisistään. Halonen nimittäin arvostaa sitä, että Merkel puolustaa voimakkaasti turvapaikanhakijoita, vaikka merkittävä osa saksalaisista suhtautuu heihin nihkeästi.

”Se on ollut hyvin rohkea heittäytyminen Merkeliltä.”

Halosella olisi kuulemma montakin anekdoottia Merkelistä, mutta hän ei vielä niitä kerro.

”Jos joskus vanhempana vielä muistan ne, niin kerron. Joku hienotunteisuus pitää olla nyt.”

Putinin saksa loistavaa, Merkelin venäjä vain hyvää

Suhde Venäjään on Angela Merkelin suurin päänsärky ulkopolitiikassa. Itä-Ukrainan sota muutti Berliinin ja Moskovan normaalisti melko lämpimät suhteet kylmänviileiksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on Merkelille arvaamattomuudessaan vaikea neuvottelukumppani. Suhdetta symboloi tapaus Putinin Sotsin-datshalla vuonna 2007. Tuolloin Putin päästi isokokoisen labradorinnoutajansa Konin neuvotteluhuoneeseen, vaikka hän tiesi Merkelin pelkäävän koiria. Merkel oli tilanteessa silminnähden kauhuissaan.

Viime keväänä Merkel ryhtyi Ukrainan kriisin välittäjäksi.

”Merkelin yritys saada aikaiseksi Minskin sopimus Venäjän ja Ukrainan kanssa oli hänelle erittäin suuri riski. Jos se olisi epäonnistunut, Saksa ja EU olisivat joutuneet hyvin vaikeaan tilanteeseen”, sanoo ulkopolitiikan tutkija Josef Janning, joka johtaa Berliinissä ECFR-ajatushautomoa.

Der Spiegelin Dirk Kurbjuweit sanoo, että Putinin ja Merkelin neuvotteluja helpottaa se, että heillä on kaksi yhteistä kieltä.

”Putinin saksa on loistavaa, lähes täydellistä. Merkelin venäjä taas on hyvää, mutta se jää jälkeen Putinin saksasta”, Kurbjuweit sanoo.

© Fabrizio Bensch / Reuters
Putin päästi labradorinnoutajansa neuvotteluhuoneeseen tammikuussa 2007.
Putin päästi labradorinnoutajansa neuvotteluhuoneeseen tammikuussa 2007.

Putin oppi saksan työskennellessään 1985–1990 Itä-Saksan Dresdenissä KGB:n palkkalistoilla. Merkelillä ja Putinilla on tapana aloittaa tapaamiset venäjäksi ja vaihtaa neuvottelukieli sitten saksaan.

”Uskon, että Merkel pitää Putinia kiinnostavana, koska tämä on tietyllä tavalla valta-asemassaan samalla tasolla”, Kurbjuweit sanoo. ”Hän pitää siitä, että voi mitata voimiaan Putinin kanssa. Kuitenkin Ukrainan kriisin aikana Merkel on vakavasti pettynyt Putiniin.”

Sen sijaan Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman kanssa Merkelin arvioidaan olevan poliittisesti eri aaltopituudella, vaikka maiden suhteet ovat kunnossa. Syynä on Merkelin äärimmäinen asiallisuus. Hän näkee politiikan hoidettavien asioiden jonona.

Obaman vahvuus on hänen karismansa, ja sitä Merkel ei poliitikon ominaisuutena juuri arvosta.

EU:n matriarkka

Brysselissä Angela Merkel toimii eri tavalla kuin Berliinissä.

Tämän syksyn aikana Merkelin suusta on kuultu kymmeniä kertoja vetoomus siitä, että EU-maiden täytyy toimia yhdessä pakolaiskriisissä.

”Nyt Merkel haluaa Euroopan toimivan yhtenäisesti. Kun kesällä neuvoteltiin Kreikan avustuspaketista, hän teki hyvinkin Saksa-lähtöistä, itsekästä politiikkaa”, Spiegel-lehden Dirk Kurbjuweit sanoo.

Heti valtakautensa alussa Merkel sai kotimaassaan arvostusta, kun hän pystyi viemään Saksan kannan läpi EU:n vaikeissa budjettineuvotteluissa.

Brysselissä Merkel on vaatinut jäsenmailta lukuisia rajuja uudistuksia. Hän on ehdottanut muille maille esimerkiksi lomien ja sosiaaliturvan leikkaamista, mutta samoja asioita hän ei ole Saksassa uskaltanut edes yrittää.

Merkelillä on Euroopan unionin suurissa jäsenmaissa loppujen lopuksi hyvin vähän aitoja liittolaisia.

”Puolalaisesta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajasta  Donald Tuskista hän todella pitää. Ranskan presidenttiä François Hollandea Merkel ei pidä suurena poliitikkona, mutta tarvitsee häntä tueksi. Britannian David Cameronin kanssa Merkel olisi hyvin mielellään liittolainen EU:ssa – mutta minkäs teet, Britannia etääntyy unionista. Se harmittaa Merkeliä todella”, Kurbjuweit sanoo.

Suomi – Merkelin toinen varma liittolainen

Merkel hoitaa kiusallisetkin tilanteet elegantisti, kehaisee elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Hän tapasi Merkelin ensimmäisen kerran ollessaan EU:n laajentumiskomissaarina.

”Oli sovittu tunnin tapaaminen Berliinissä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluista. Hän puhui 58 minuuttia Romanian, Bulgarian ja Länsi-Balkanin asioista ja sanoi lopuksi, että tiedätte kyllä minun ja puolueemme CDU:n kannan Turkin asiaan. Mutta Saksa sen sijaan korostaa jatkuvuutta päätöksenteossa”, Rehn kertoo.

ullstein bild

Se oli Merkelin tapa tehdä selväksi – diplomaattisen sisäsiististi –, että kristillisdemokraattinen CDU vastustaa niin jyrkästi Turkin EU-jäsenyyttä, ettei hän haluaisi aiheesta juuri puhua. Sen sijaan Saksa valtiona on sitoutunut EU:n laajentumisprosessiin.

Merkel tuli tutuksi erityisesti vuosina 2009–2014, kun Rehn toimi EU:n talouskomissaarina ja oli eurooppalaisen vallan ytimessä.

”Merkel on erittäin analyyttinen fyysikon koulutuksen saaneena ihmisenä. Hän käy perusteellisesti läpi eri vaihtoehdot. Samalla hän on hyvin päättäväinen, jos hän on jonkin asian päättänyt.”

Liittokanslerin suhdetta Suomeen Rehn pitää ”luontevana ja pohjimmiltaan myönteisenä”. Kaikilla Suomen pääministereillä on ollut hyvä keskusteluyhteys Merkelin kanssa.

”Institutionaalinen jatkuvuus on vahva”, Rehn sanoo.

Sillä Rehn tarkoittaa sitä, että Saksan ja Suomen yhteys toimii siitä riippumatta, ketkä valtioita johtavat. Aivan samoin ajatellaan Saksassa.

”Merkelille Suomi on aina ollut Hollannin lisäksi yksi vähistä varmoista liittolaisista EU:ssa. Hän on aina puhunut Suomesta hyvää”, sanoo Dirk Kurbjuweit.

Noudattaako Suomi sitten nöyrästi Merkelin linjaa EU-asioissa?

Ei välttämättä, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku. Suomi on esimerkiksi pidättäytynyt sisäpoliittisista syistä äänestämästä EU:n pakolaiskiintiöistä ja harannut vastaan Venäjä-pakotteissa.

Toki se on ollut enemmän retoriikkaa kuin reaalipolitiikkaa. Lopulta Suomi on peesannut Saksaa.

”Ainakin EU:n talouskriisin alettua Merkel ja Suomen hallitukset ovat olleet hyvinkin samanlaisilla linjoilla. Ajatukset eurokriisistä ja sen syistä ovat olleet samankaltaisia”, Iso-Markku sanoo.

Hän kehottaa seuraamaan tarkasti, vaikuttaako Saksan ja Suomen suhteisiin se, että Merkelin henkilökohtainen suhtautuminen pakolaistilanteeseen on erilainen kuin Suomen hallituksella.

Saksan ja Suomen seuraava kiista voi syntyä kuitenkin aivan toisesta asiasta, EMU:n eli Euroopan talous- ja rahaliiton uudistamisesta.

”Suomen näkemykset voivat olla [EMU:n syventämiselle] nihkeämpiä. Saksa taas voi löytää yhteisen näkemyksen Ranskan kanssa, ja voi tulla aloitteita, joita Suomessa on vaikea niellä.”

© Arnd Wiegmann / Reuters
Berliiniläinen ravintoloitsija asettaa Merkelin muotokuvan aiempien liittokanslereiden jatkoksi marraskuussa 2005.
Berliiniläinen ravintoloitsija asettaa Merkelin muotokuvan aiempien liittokanslereiden jatkoksi marraskuussa 2005.
Kuka haastaa Merkelin?

”Angela Merkel ei ole ollut koskaan kunnon konservatiivi. Siksi hän on ollut kristillisdemokraattisessa puolueessaan vähän erikoisuus”, politiikan tutkija Josef Janning sanoo.

Janningin mukaan Saksassa on vähän haastajakandidaatteja, vaikka Merkel on joutunut ahtaalle. Omasta puolueesta valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on liian vanha, ja tähän asti varteenotettavana kanslerikandidaattina pidetyn Ursula von der Leyenin lääketieteen väitöskirjasta paljastui epäselvyyksiä. Myös hän on ulkona kanslerikisasta.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Sigmar Gabrielin valtiomieskykyjä epäillään.

Josef Janningin mukaan nyt on ratkaisevaa, millaisen kannatuksen Merkelin CDU saa kevään 2016 osavaltiovaaleissa. Esimerkiksi tärkeässä Baden-Württembergissä valitaan uusi aluehallitus.

”Olen aiemmin arvioinut, että Angela Merkel voi olla Saksan ensimmäinen liittokansleri, joka päättää itse vetäytymisestään. Nyt en ole enää varma. Pakolaiset ovat muuttaneet kaiken”, Janning sanoo.

KORJAUS 10.11.2015. Donald Tusk on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, ei EU-komission presidentti, kuten alunperin jutussa kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat