Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kova valvomaan, pihistelee murotaikinassa” – näin Merkeliä luonnehditaan

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kalle Koponen
Merkel skoolaa syyskuussa 2012.
Merkel skoolaa syyskuussa 2012. Kuva: Kalle Koponen

Merkelin hyvä viinapää

”Hän juo valkoviiniä, ja minä juon olutta”, Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg paljasti Aftenpostenille kesäkuussa 2015. ”Olin erittäin vaikuttunut hänen kestokyvystään. Meillä oli oikein hyvä ilta Stralsundissa.”

Merkel ja Stoltenberg tapasivat Stralsundissa Saksassa toukokuussa 2012.

Stoltenberg on kertonut, että Merkel ajoi häntä Naton pääsihteeriksi. Ystävyyttä tuskin on haitannut se, että Stoltenberg on istunut Merkelin kanssa useammankin kerran drinkkien äärellä. ”Sanotaanko niin, ettei hän ole se, joka lähtee ensimmäisenä”, Stoltenberg on todennut.

Merkel tukee kokoomusta

Merkel ei ole unohtanut, että Euroopan mahtavimmalla puolueella CDU:lla on Suomessa sisarpuolueena kokoomus. Hän lensi sekä ennen vuoden 2011 että ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja Helsinkiin käytännössä tukemaan kokoomuskampanjaa.

Tulkaa eurooppalaisiksi, ei vain suomalaisiksi

Maaliskuussa 2015 helsinkiläisyleisö pääsi esittämään Merkelille kysymyksiä avoimessa tilaisuudessa Helsingin yliopiston juhlasalissa. Maailman mahtavimmalta naiselta kysyttiin neuvoja suomalaisopiskelijoille. Hän kehotti matkustamaan, hakeutumaan opiskelijavaihtoon ulkomailla ja katsomaan myös Eurooppaa kauemmaksi.

”Tulkaa nuoriksi eurooppalaisiksi, älkää vain suomalaisiksi”, Merkel sanoi.

Angie on Energie Cottbus -fani

Angela Merkel innostuu jalkapallosta. Hänet valittiin vuonna 2008 suosikkiseuransa Energie Cottbusin kunniajäseneksi. Cottbus sijaitsee itäisessä Saksassa hieman Berliinistä etelään. Joukkue pelaa Saksan kolmannessa liigassa. Kun Saksan maajoukkue pelaa arvoturnauksissa, pidättyvän Merkelin on usein nähty lähes riehaantuvan.

Mutti pihistelee kakun päällisessä

Kun Angela Merkel lepää, hän leipoo. Vaalikamppailussa 2013 hänen hyvin harvoin julkisuudessa esiintyvä miehensä Joachim Sauer valitti, että Merkel pihistelee kakun päälle tulevassa murotaikinassa. Merkel kuittasi miehensä mutinan: ”Johtuu siitä, että hän on leipurin poika.”

Muiden vahinko naurattaa

Pienissä piireissä ja yksityisesti Merkel on hyvin nopea ja nokkela. Erityisesti häntä naurattavat tilanteet, joissa joku muu epäonnistuu, kertoo Spiegelin Dirk Kurbjuweit. Kyse voi olla niin tilannekomiikasta kuin siitä, että joku on epäonnistunut jossakin tehtävässä.

Merkelin timantti

Liittokanslerin tavaramerkiksi on tullut hänen käsiensä asento: etusormet ja peukalot muodostavat ”timantin”.

Saksassa puhutaan Merkel-vinoneliöstä, Merkel-Rautesta. Hän itse on kertonut keksineensä käsien asennon ilman tyylikonsultteja: ”Laitoin ne näin, koska siinä oli tiettyä symmetrisyyttä.”

Kova valvomaan

Merkel on väkevä, sillä hän pystyy matkustamaan viikon aikana useiden mantereiden välillä ja neuvottelemaan läpi yöt. Itä-Ukrainan sodan kriisineuvotteluiden aikaan Merkel kävi viikon sisällä Washingtonissa, Minskissä, Kiovassa, Moskovassa, Berliinissä ja Brysselissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat