Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi siviilisäätyä kysytään joka paikassa?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen.

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Alkoholin entiset myyntirajoitukset ovat herättäneet kosolti keskustelua. On pohdittu täyden lastin kokoa.

Monen mielestä Torstin mainitsemat neljä puolen litran pulloa eli kaksi litraa oli alakanttiin, sillä siinä ei mainittu olutta tai viiniä.

Rajoitukset kuitenkin muuttuivat moneen otteeseen. Alkuperäinen, palstalla 18.10. käsitelty kysymys koski 1970-lukua. Siitä suurimman ajan viinit oli jo vapautettu kertaostorajoituksesta, joten Torstikin keskittyi vain väkeviin.

Totta on kuitenkin, että Irwinin Ei tippa tapa -kappaleen julkaisun aikoihin täysi lasti käsitti vielä 2 litraa tislattuja väkijuomia, 5 litraa viiniä – joista enintään 4 väkevää viiniä – ja 8 litraa mallasjuomia tai long drink -juomia. Ja kuten aikaisemmin todettiin, vain puolet väkevistä sai olla kotimaista maustamatonta viinaa.

Alkoholirajoituksista tuli Torstille myös hauskoja muisteloita, jotka eivät kuitenkaan mahdu palstalle. Niitä voi kuitenkin lukea tikkaremmin Facebook-ryhmästä.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Minua mietityttää vastamelukuulokkeiden tekniikka. Korvalle hiljaisuus syntyy sillä, että melu kumotaan syöttämällä ääntä vastakkaisvaiheisena. Mutta miten käytännössä on äänenvoimakkuuden laita; vaikka korva kuuleekin oikeasti hiljaisuutta, niin onko desibeleissä mitattava voimakkuus kuitenkin yhtä kova tai kovempi kuin melu, jota kumotaan? Suojaavatko vastamelukuulokkeet korvia meluisassa ympäristössä vai ovatko kuulosuojaimet ainoa vaihtoehto?

– Vastameluaja

Ääni on aaltoliikettä. Vastamelutekniikassa ääniaalto vaimennetaan toisella ääniaallolla, jonka huiput ja laskut ovat peilikuva alkuperäisestä. Näin äänet kumoavat toisensa ja jäljelle jää hiljaisuutta. Kuulon suojaamiseen vastamelu sopii siis hyvin.

Vastamelutekniikalla on kuitenkin rajoituksensa. Se ei ole kovin tehokas kaikkein korkeimpien äänien kanssa, joten niiltä kannattaa edelleen suojautua perinteisillä passiivisilla kuulosuojaimilla.

Aika usein vastamelukuulokkeissa on myös äänen eristävyyteen perustuva vaimennus juuri korkeita ääniä varten.

Toinen vastamelutekniikan rajoitus ovat nopeat, yllättävät äänet, joihin se ei ennätä reagoida. Parhaiten vastamelutekniikka vaimentaa tasaista jatkuvaa ääntä.

Mitä merkitystä on nykyään henkilön siviilisäädyllä? Miksi sitä kysytään joka paikassa ja tilastoidaan? Mitä väliä, onko joku yksineläjä naimaton, eronnut vai leski, eli millä tavalla on päätynyt yksineläjäksi vai ollut sitä aina? Eikö riittäisi, jos silläkään on merkitystä, että tilastoidaan vain sinkut, parilliset ja perheelliset?

– Siviilisäädytön

Siviilisäädyn, kuten kaiken muunkin tiedon, kysymiseen pitää aina olla perusteltu syy. Jos siviilisäätyä kysytään, voit aina tiedustella, miksi asia on kysyjän kannalta oleellinen.

Tikkaremmin vakuutusalalla toimivat jäsenet kertoivatkin, etteivät yhtiöt kysy siviilisäätyä suoraan. Perhemuotoa voidaan kuitenkin kysyä asiakaspalvelusyistä, esimerkiksi vakuutusten keskittämistä varten tai henkilövakuutusten kohdalla, kun kosketellaan sitä, mitä tapahtuisi onnettomuuden osuessa kohdalle.

Viranomaispuolella siviilisäätyä tai oikeammin perhesuhdetta kysytään ainakin toimeentulotukea haettaessa.

Lomakkeelta löytyvät myös kohdat naimaton, eronnut ja leski. Nämä ovat mukana siksi, että jotkin toimeentulotuessa huomioon otettavat tulot, kuten leskeneläkkeet tai lasten elatusmaksut, riippuvat myös entisistä perhesuhteista eikä jako yksin ja perheessä asuviin kerro kaikkea tarvittavaa.

Kela tai verottaja eivät kysy siviilisäätyä, sillä ne saavat tiedot suoraan Väestörekisterikeskuksen ylläpitämästä väestötietojärjestelmästä, johon tallentuvat tiedot perhetilanteen muutoksista. Sieltä tietoja luovutetaan niitä tarvitseville tahoille, kuten verottajalle, Kelaan tai tutkimuskäyttöön.

Myös Tilastokeskus saa siviilisäätytiedot väestötietojärjestelmästä. Tilastokeskuksessa siviilisäätytietoja käytetään muun muassa avioituvuutta ja avioeroavaisuutta tutkittaessa. Esimerkiksi elinajanodotteissa on havaittu eroja siviilisäädyn mukaan.

Yksi syy aiheen seurannalle on myös historiallinen: vanhimmat väestötilastojen aineistot ovat kirkonkirjoja, joissa siviilisääty mainittiin.

Niinpä siviilisäätyä on tilastoitu yhtä kauan kuin materiaalia on kerätty, eikä yhtenäistä sarjaa haluta lopettaa.

Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma.

Sähköposti: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi

Torsti myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat