Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahva markka ja Milton Friedman

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Professori Anu Kantola on kirjoittanut Sitralle muistion Muuttuuko maan tapa? Miten Suomessa käytetään talouspoliittista valtaa, joka julkistettiin viime tiistaina. Luin sen saman tien ja nyökyttelin monessa kohtaa.

Sitten kuitenkin harmistuin. Keskellä muuten mainiota esitystään Kantola tekee saman sitkeähenkisen asiavirheen kuin monet muutkin ennen häntä. Virhe on syytä oikaista.

Se koskee 1980–90-luvulla noudatettua vahvan markan politiikkaa, jossa Suomen markan ulkoista arvoa pidettiin keinotekoisesti korkealla seurauksista välittämättä. Laajaltihan katsotaan, että tämä johti osaltaan vuonna 1991 alkaneeseen lamaan ja pahensi sitä.

Vahva markka johtui Kantolan mukaan siitä, että taloustieteessä oli suosiossa ” Milton Friedmanin edustama monetarismi, joka korosti tiukan rahapolitiikan merkitystä ja halusi eroon länsimaita vaivanneesta inflaation ja sitä seuranneiden devalvaatioiden sykleistä”.

Totuus on toinen. Friedman kannatti kelluvia valuuttakursseja, joita ei politiikalla pyritä pitämään millään tietyllä tasolla. Hänen tunnetuimpia julkaisujaan on jopa artikkeli The Case for Flexible Exchange Rates (Joustavien vaihtokurssien puolustus). Hänen haluamaansa suuntaan Suomi siirtyi siis päinvastoin 1992, kun entinen vahva markka päästettiin kellumaan. (Myöhemmin Suomi euroon siirtymällä hylkäsi Friedmanin uudelleen.)

Myös Friedmanin tulkinta 1930-luvun maailmanlaajuisesta lamasta esitti, että lamaan oli ollut osasyynä juuri usko vahvan valuutan autuaaksi tekevyyteen. Se oli hänestä hirvittävä virhe, ja jos häneltä olisi kysytty, hän olisi sanonut vahvan markan miesten toistavan Suomessa samaa virhettä.

Kantola yhdistää Friedmanin ajatukseen, että talouspolitiikan on aina oltava kireää, että lamoja ei voi välttää ja että ne ovat vain terve ilmiö karsiessaan taloudesta elinkelvotonta ainesta. Jo väitöskirjassaan Markkinakuri ja managerivalta (2002) Kantola analysoi ansiokkaasti tämän ajattelutavan suosiota lama-ajan Suomessa.

Milton Friedmanin ajattelutapa se ei kuitenkaan ollut. Haastattelussa vuonna 1999 hän sanoi päinvastoin, että se oli ”tehnyt maailmalla suurta tuhoa”.

Monetarismi kyllä korostaa inflaation torjuntaa, mutta hyvin kapeasti vain siltä kannalta, paljonko keskuspankki laskee liikkeelle uutta rahaa. Se, devalvoidaanko rahaa vai ei, on sivuseikka. Devalvaatio vain siirtää inflaatiota paikasta toiseen, mutta ei sen enempää nopeuta kuin hidastakaan sitä.

Miksi Friedman sitten sekoittuu mielikuvissa omiin vastustajiinsa? Koska kyse on juuri mielikuvista.

Friedmanilla oli yksityishenkilönä monia mielipiteitä esimerkiksi sosiaalipolitiikasta, tuloeroista ja julkisen sektorin oikeasta koosta. Hän oli niistä hyvin tunnettu, ja monet niistä olivat samoja kuin Suomessa vahvan markan kannattajilla. Niinpä hän yhdistyy heihin, vaikka oli taloustieteilijänä heidän kanssaan sukset ristissä.

Monetaristi voi kuitenkin olla myös poliittisesti sitoutumaton. Silloin hänellä ei vain ole mitään symboliarvoa. Niinpä kukaan ei väitä, että vaikkapa sellaiset monetaristit kuin David Laidler tai Michael Parkin olisivat vaikuttaneet 1980-luvulla Suomen talouspolitiikkaan, vaikka he jopa kävivät täällä useita kertoja.

He eivät samaistu vastustajiinsa, mutta hintana on, etteivät he samaistu akateemisen maailman ulkopuolella mihinkään muuhunkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat