Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenraalin patsas matkasi Myanmarista Kontulaan – ja kohta se menee takaisin

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kun lopulta löysin taidemaalari Moen, tiesin, mitä odottaa. Asuinkortteli oli läävä.

Moe oli alkoholisoitunut. Hän asui vaatimattomissa oloissa kaupungin laidalla. Hän oli fyysisesti hauras, maalasi aiempaa vähemmän ja kompensoi tyhjyyden niin, että joi enemmän.

Hämmästyttävää kyllä, maalari Moe oli edelleen sydämellinen mies, eikä alkoholismi ollut tehnyt hänestä suoranaista kusipäätä, kuten alkoholismi joistakin tekee.

Elettiin kevättä 2004 kaakkoisaasialaisen Myanmarin silloisessa pääkaupungissa Yangonissa.

Maa oli lähes suljettu ja tyylipuhdas diktatuuri: valtaa piti ilmeettömien kenraalien juntta. Ne kansalaiset, jotka olivat julkisesti kenraalien kanssa eri mieltä, joutuivat bussikyydillä työleirille. Näin oli käynyt esimerkiksi Mandalayn kaupungissa tapaamilleni kolmelle maineikkaalle koomikkoveljekselle, jotka olivat olleet viisi ja puoli vuotta leirillä. Ensimmäiset kaksi kuukautta he hakkasivat kiviä tietyömaalla Myitkynassa.

Olin etsinyt taidemaalari Moen käsiini, koska minua oli pyydetty tekemään niin.

Pyytäjä asui Helsingin Kontulassa. Hän oli taiteilijan veljenpoika, nuori poliittinen pakolainen Ko Ko Thett, joka oli paennut Myanmarista vuonna 1997 ja päätynyt Suomeen. Tehtäväkseni tuli viedä taiteilijanretkusedälle Yangoniin tieto siitä, mitä veljenpojalle tätä nykyä kuului.

Kerroin Moelle, että veljenpoika on ok. Opiskelee Helsingin yliopistossa, asuu kerrostalokaksiossa Kontulassa ja kirjoittaa hankalasti avautuvia runoja. Vaimonkin on juippi löytänyt.

Moe kuunteli, otti huikkaa ja oli tietoihin varsin tyytyväinen. Hän haki lipaston päältä pienen patsaan, jonka hän oli saanut vuosia aiemmin kyseiseltä veljenpojalta. Seuraavaksi tehtäväkseni tuli toimittaa patsas Kontulaan sen alkuperäiselle omistajalle.

Patsaassa oli kovasti symboliikkaa, sillä se esitti legendaarista kenraali Aung Sania, maan itsenäistymisliikkeen johtajaa 1940-luvulla. Hän on edelleen Myanmarin demokratiaa ajavan opposition esikuva. Maalari Moelle, joka oli sairasteleva mies, oli tärkeää, että patsas päätyisi takaisin veljenpojalle. Ymmärsin. Toimitin pystin Yangonin laidalta Helsingin laidalle Kontulaan.

Siitä on nyt yksitoista vuotta. Mitä minä oikein tässä avaudun? Miksi kerron kaiken juuri nyt?

Koska on viimein sen aika.

Noin 53 miljoonan asukkaan Myanmarissa pidettiin viime sunnuntaina historialliset vaalit, ensimmäiset edes suurin piirtein demokraattiset 25 vuoteen.

Myanmarilla on merkitystä, sillä se on yli kaksi kertaa Suomen kokoinen, geopoliittisesti tärkeä alue Kiinan ja Intian välissä.

Vaalit voitti – ja oikein viimeisen päälle jytkyttämällä – 70-vuotias nainen, jonka isä on se patsaan legendaarinen kenraali Aung San.

Tytär Aung San Suu Kyi on isäänsäkin isompi tähti. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1992, mutta joutui siitä huolimatta kököttämään kenraalien määräämässä kotiarestissa marraskuuhun 2010.

Aung San Suu Kyin puolue Kansallinen demokratialiitto NLD sai yli 80 prosenttia äänistä, kenraalien puolue Solidaarisuuden ja kehityksen puolue USDP noin kymmenen prosenttia. Toki kenraalit ovat perustuslakimuutoksella varmistaneet, että heillä on automaattisesti neljäsosa parlamenttipaikoista.

Vaikka Aung San Suu Kyi on maan suvereeni äänimagneetti, hänestä ei tule Myanmarin presidenttiä. Kenraalijuntta sorvasi vuonna 2008 Myanmarin perustuslakiin pykälän, jonka mukaan presidentiksi ei kelpaa henkilö, jonka yksikään lähisukulainen on toisen maan kansalainen. Pykälä tehtiin nimenomaan Aung San Suu Kyin kiusaksi, sillä hänen kaksi poikaansa ovat Britannian kansalaisia.

Yksi on varmaa: ystäväni runoilija-aktivisti Ko Ko Thett ja yangonilainen taidemaalari Moe ovat odottaneet tätä kauan. Tämä on historiallinen hetki, momentum, jolloin huru-ukkokenraalien ote lipeää, arpaonni kääntyy ja valtaa keikahtaa siviileille. Maailmanpoliittisesti Myanmarin mullistuksessa kyse on siitä, että sen mahtava naapuri Kiina on päättänyt kääntää selkänsä juntalle.

Saan Ko Ko Thettiin yhteyden sähköpostilla. Hän jätti Kontulan jo vuosia sitten ja on päätynyt Lontooseen. Mitä kuuluu kenraali Aung San -patsaalle?

”Se on säilössä Helsingissä. Annan sen rouva Suulle, kun kykenen”, Ko Ko Thett vastaa, ja rouva Suulla hän tarkoittaa tietenkin Aung San Suu Kyitä.

Entä mitä kuuluu Moelle, setäukolle, alkoholiin hairahtaneelle taidemaalarille Yangonin laidalla?

Ko Ko Thett tapasi 63-vuotiaan Moen elokuussa. Ukko kuulemma juo vähemmän ja maalaa enemmän. ”Hän selviytyi paksusuolen syövästä. Hänen uudet maalauksensa myydään jo ennen kuin ne ovat valmistuneet.”

Runoilija itse taas muuttaa joulukuussa Myanmariin kahdeksantoista maanpakolaisvuoden jälkeen. Hän alkaa vetää Irrawaddy-nimistä kirjallisuusfestivaalia, jonka suojelijana on... no, Aung San Suu Kyi.

”Olisi hienoa saada suomalaisia runoilijoita ja kirjailijoita seuraaville festivaaleille, jotka pidetään marraskuussa 2016”, Ko Ko Thett vihjaa.

Kappas vain. Siinä on jo eksotiikkaa. Kirjailijaliitto, korvat hörölle, muutamalle lyyrikolle olisi Myanmarin-keikkaa ehkä tiedossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat