Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vangit esiintyvät rodeossa – Angolasta tuli esimerkki muille vankiloille Yhdysvalloissa

Angolan vankilassa Yhdysvalloissa vangit esiintyvät rodeossa ja saavat palkinnoksi rahaa. Rodeo on tehnyt Angolasta esimerkin muille vankiloille.

Laura Saarikoski HS

Mahtaako murhamiehen pokka pitää?

Walter Walker istuu kahta elinkautista kahden nuoren naisen taposta Angolan vankilassa Louisianassa. Tänään hän ei ajattele sitä, vaan härkää.

Mustavalkoraitaiseen vankipaitaan puettu Walker seisoo vankilan rodeoareenan katsomossa ja vaihtaa levottomasti jalkaa. Pian hänet ja kolme muuta vankia ohjataan pienen pöydän ääreen keskelle areenaa. Härkä päästetään irti.

Se vanki, joka nousee viimeisenä pöydästä, voittaa 200 dollaria.

Ohjelmanumeron nimi on vankipokeri.

”Haluan osallistua, koska haluan todistaa, että pystyn johonkin”, 32-vuotias Walker sanoo. Hän puhuu niin paksulla etelän murteella, että puheesta on vaikea saada selvää – tai sitten jännitys jäykistää kielen.

Walkerin kolmivuotias poika, joka syntyi juuri ennen kuin isä suljettiin Angolaan, on tänään ensimmäistä kertaa katsomossa.

”Haluan näyttää pojalleni, että mikä tahansa on mahdollista”, Walker sanoo.

Dermot Tatlow
Walter Walker tappoi kaksi nuorta naista, toisen kesken riidan ja toisen pitääkseen tekonsa salassa. Hän istuu Angolassa kahta elinkautista, eikä hänellä toistaiseksi ole toivoa päästä ikinä vapaaksi.
Walter Walker tappoi kaksi nuorta naista, toisen kesken riidan ja toisen pitääkseen tekonsa salassa. Hän istuu Angolassa kahta elinkautista, eikä hänellä toistaiseksi ole toivoa päästä ikinä vapaaksi.

Angolan vankila Mississippijoen mutkassa Louisianan soisella alangolla on Yhdysvaltain pahamaineisimpia paikkoja. Entisen puuvillaplantaasin maille rakennetussa korkeimman turvaluokituksen laitoksessa istuu 6 300 vankia, joista 83 odottaa kuolemanselleissä teloitustaan.

Nimensä Angola on saanut plantaasista, joka taas nimettiin Afrikasta tuotujen orjien mukaan. Maisema ei ole paljon muuttunut: vanginvartijat partioivat valtavaa tasankoa yhä hevosten selässä, vankilan pelloilla kasvatetaan puuvillaa, ja 70 prosenttia vangeista on mustia.

Joka syksy 51 vuoden ajan Angolassa on järjestetty vankilarodeo, jonka 20 dollarin pääsyliput myydään nopeasti loppuun. Rodeoon saavat osallistua kaikki hyvin käyttäytyneet vangit lukuun ottamatta kuolemaantuomittuja. Vähemmän luotetut pääsevät katsomoon, jossa heidät eristetään maksavasta yleisöstä korkeaan häkkiin.

”Minä tiedän, että teillä Euroopassa asiat järjestetään toisella tavalla”, sanoo vankilan tiedotuspäällikkö Gary Young, joka on vieraita vastassa vankilarodeon portilla. Rodeoareenaa ympäröi korkea piikkilanka-aita, ja sisäänkäynnin yläpuolella lukee ”ei kylmälaukkuja, ei kameroita, ei aseita”.

Young ymmärtää, miten oudolta vankilarodeo kuulostaa ulkomaalaisen korviin. Kun yksi rodeovieras kertoo halunneensa tulla katsomaan, ”kuinka vankeihin sattuu”, toimittaja ohjataan nopeasti eteenpäin.

”Teidän täytyy tajuta, kuinka tärkeä asia rodeo vangeille on. Se on muuttanut Angolan. Meistä on tullut esimerkki monille muille vankiloille Yhdysvalloissa”, Young sanoo.

Kun vankilarodeo alkoi Angolassa vuonna 1964, se järjestettiin kotikutoisella areenalla, ja osa harvalukuisesta yleisöstä istui väärinpäin käännetyillä lautalaatikoilla.

Ratsastajaan kiinnitetty video näyttää, millaista on härän selässä
Ratsastajaan kiinnitetty video näyttää, millaista on härän selässä
Elinkautisvanki Chris Gagelle vankilarodeo antaa hetkellisen tunteen vapaudesta. Toimittaja Laura Saarikoski HS, kuvaus Dermot Tatlow, leikkaus Terhi Liiimu HS.

Pidätettyjä uhkailtiin Angolalla, koska sinne lähetettiin Louisianan pahimmat rikolliset. Angolassa joutui helposti hakatuksi, raiskatuksi ja jopa murhatuksi. Edelleen 80 prosenttia vangeista istuu elinkautista.

Vuonna 1995 vankilanjohtajaksi nousi entinen opettaja Burl Cain, jolla oli vallankumouksellisia ajatuksia. Hän rakennutti vankien avulla uuden, modernin rodeoareenan, johon mahtuu 10 000 katsojaa. Hän alkoi markkinoida tapahtumaa yleisölle, mutta ennen kaikkea vangeille itselleen.

”Rodeosta tuli motiivi hyvälle käytökselle: ellei vanki käyttäydy hyvin, hän ei voi osallistua rodeoon. Ellei voi osallistua, ei voi voittaa rahaa”, kertoo Angolan apulaisjohtaja Perry Stagg.

Raha on tärkeää, koska sillä vangit voivat ostaa pientä luksusta: tupakkaa tai parempaa hammastahnaa kuin mitä vankilassa on. Tai sitä voi lähettää lapsille, jotka eivät ole tottuneet odottamaan isältään mitään.

Rodeorahoja käytetään myös vankilan työpajoihin. Rahalla ostetaan tarvikkeita, joista vangit nikkaroivat tavaroita, joita he sitten myyvät rodeoyleisölle. Näin murhamiehistä on tehty pienyrittäjiä, joiden työ vaikuttaa heidän elämänsä laatuun.

Seurauksena vangit alkoivat vahtia toistensa käytöstä, koska kukaan ei halua menettää rodeota.

Staggin mukaan vankeihin ja vanginvartijoihin kohdistuneen väkivallan määrä on laskenut Angolassa 80–85 prosenttia 20 vuodessa, mikä tekee Angolasta yhden Yhdysvaltain turvallisimmista vankiloista.

”Nyt antaisin vaimoni kävellä vankilan läpi, eikä minun tarvitsisi pelätä, että kukaan koskee häneen tai edes huutaa hänen peräänsä”, Stagg sanoo.

Rodeoareenan ulkopuolella soi karusellimusiikki, ja lapsivieraat kiljuvat muovihevosten selässä. Kymmenien myyntipöytien ääressä luottovangit myyvät rodeoyleisölle työpajoissa valmistamiaan maalauksia, huonekaluja, koruja, lompakoita ja vöitä. Vartijat seuraavat kaupankäyntiä sivusta peukalot vyön alla.

Osa nahkatavarasta on krokotiilia vankilan omilta mailta: vartijat ampuvat krokotiilit Mississipin varressa ja tuovat ne vangeille suolistettaviksi.

Krokotiilin lihasta tehdään myös hotdogeja, joita myydään rodeokahvilassa. Päälle voi purskauttaa vankilassa tehtyä Guts and Glory (Sisu ja maine) -maustekastiketta.

Etelän paljettipaitaiset naiset ja pyöreävatsaiset miehet hipelöivät käsitöitä ja tukevia puutarhakalusteita, joiden käsinojissa on juomakuppitelineet. Ellei karusellin takana pilkottaisi vartiotorni, voisi kuvitella olevansa raamattuvyöhykkeen maalaismarkkinoilla.

”Kaikista ostoista peritään 9 prosentin myyntivero”, muistutetaan julisteessa.

”Olen halunnut jo pitkään tulla tänne, koska tarvitsemme uudet pihatuolit”, kertoo louisianalainen Beth Lanning, joka kokeilee miehensä kanssa puista parikeinua. ”Tavara on hyvälaatuista ja halvempaa kuin muualla. Ja mitä lähemmäksi sulkemisaika tulee, sitä paremmin voi tinkiä.”

Lanningia ei arveluta puhua elinkautisvankien kanssa, vaikka ”olen tällainen pieni nainen”. ”Kaikki ovat todella kohteliaita”, hän sanoo. Se on totta: jokainen myyjä kutsuu naisia sanalla ma’am, rouva. Vangit tuijottavat ohikulkijoita uteliaasti, ja heitä tuijotetaan takaisin. Tuollaisia ne nyt ovat.

Jerry McLemore muistuttaa valkoisessa parrassaan rotevaa joulupukkia, joka kauppaa itse täyttämiään alligaattorin päitä seinäkoristeiksi. Hän on istunut Angolassa 26 vuotta murhasta. Rodeomarkkinat on se päivä vuodessa, jolloin hän voi hetken kuvitella olevansa tavallinen ihminen muiden joukossa.

”Rodeon ansiosta ihmiset näkevät, ettemme me ole eläimiä”, McLemore sanoo. ”Jokainen ansaitsee uuden mahdollisuuden.”

Ansaitseeko todella?

Tästä amerikkalaiset ovat eri mieltä. Yhdysvalloissa tuomiot ovat paljon kovempia kuin Suomessa. Oikeusjärjestelmä on keskittynyt rankaisuun, ei kuntoutukseen. 30 vuodessa vankien määrä on viisinkertaistunut.

Nyt ollaan moraalisesti ja taloudellisesti umpikujassa. Yhdysvalloissa on 2,2–2,4 miljoonaa ihmistä telkien takana, saman verran kuin Kiinassa ja Venäjällä yhteensä. Jos luku suhteutetaan Suomeen, meillä istuisi vankilassa 40 000 ihmistä nykyisen kolmentuhannen sijasta.

Erityisen hurjia seuraukset ovat olleet mustille miehille, jotka päätyvät pidätetyiksi herkemmin kuin valkoiset. Yhdysvalloista ”puuttuu” 1,5 miljoonaa mustaa miestä verrattuna mustiin naisiin, koska he ovat telkien takana tai mullan alla. Kun mustat yksinhuoltajaäidit kasvattavat lapsensa köyhyydessä, ketju ei katkea.

Angolan vangeista suurin osa on kasvanut ilman isää.

Nyt Yhdysvaltain vankimäärää ja kustannuksia yritetään leikata. Äkkiä pitäisi ajatella sitä, mitä vangeille tapahtuu muurien ulkopuolella.

Siinä rodeostaan kuulu vankila toimii yllättäen esimerkkinä, Stagg sanoo. ”Ellei vangeilla ole mitään erityisiä taitoja, vapautuminen on heille haitaksi.”

Rodeo opettaa vangit yrittäjiksi, ja vankilan työpajoissa he oppivat ammatin. Ehdonalaista voi hakea sitten, kun on suorittanut päästötodistuksen ja saanut kädentaitoja.

Täällä on 16 eri alan työpajaa, mikä tekee vankilasta Louisianan suurimman ammattikoulun.

”Se on hulluutta”, sanoo vankilanjohtaja Burl Cain suoraan. Hän on pieni leveä mies, jolla on valkoinen tukka ja yhtä paksu etelän aksentti kuin vangeilla.

Kun hän kävelee rodeoareenan ympärillä, kaikki pysähtyvät kättelemään häntä kuin julkkista.

Vankilat säilövät rikollisia, mutta eivät hoida rikosten syitä, Cain sanoo. Kun köyhien nuorten koulutukseen ei haluta panna verorahoja, ne joudutaan käyttämään heidän säilömiseensä.

Yhdysvallat käyttää vankiloihin 80 miljardia dollaria (73 miljardia euroa) vuodessa; viidennes osavaltiosta panee vankiloihinsa jo enemmän rahaa kuin yliopistoihinsa.

”Jos nämä miehet olisivat saaneet koulutusta, he eivät olisi päätyneet vankilaan. Täällä minä sitten opetan heille niitä taitoja, joita koulu ei opettanut. Päästäkseen tänne heidän vain piti ensin tappaa joku”, Cain sanoo.

Oikeistolaisessa etelässä moni ei pidä tällaisesta puheesta. Rodeotakin on arvosteltu siitä, että se on liian kivaa. Walkerin surmaamista tytöistä toisen äiti olisi halunnut tappajalle kuolemantuomion, ei härkäleikkejä.

Cainin tulokset puhuvat kuitenkin puolestaan: Yhdysvalloissa noin 45 prosenttia vapautuneista vangeista joutuu vankilaan uudelleen. Angolasta vapautuneille sama luku on 10 prosenttia.

Vankilan opettaja Ashley Harvey myöntää, että ulkopuolella hänkin ajatteli vangeista vain pahaa. Nyt hän on ymmärtänyt, että monet tuomitut ovat kuin isoja lapsia, jotka kerjäävät kiitosta ja huomiota.

”Yksi oppilaani sanoi, että Angola pelasti hänen elämänsä. Mitä siitä pitäisi ajatella?” Harvey kysyy.

Dermot Tatlow
”Vankipokerissa” neljä miestä istuu pöydän ääreen kuin pelaisi korttia. Härkä päästetään irti, ja se, joka viimeisenä nousee pöydästä, on voittaja. Osallistujilla on kypärät ja suojaliivit.
”Vankipokerissa” neljä miestä istuu pöydän ääreen kuin pelaisi korttia. Härkä päästetään irti, ja se, joka viimeisenä nousee pöydästä, on voittaja. Osallistujilla on kypärät ja suojaliivit.

Rodeon aluksi lauletaan tietysti Yhdysvaltain kansallislaulu, ja 10 000 ihmistä nousee seisomaan käsi sydämellään.

Mitähän Angolan vangit ajattelevat laulaessaan vapaiden ja rohkeiden maasta?

Sitten show alkaa.

Villihevoset ja härät päästetään yksi kerrallaan karsinasta areenalle selässään raitapaitainen vanki, jolla on musta kypärä ja suojaliivi. Yleisön huuto nousee joka sekunti, kun mies pysyy hyppivän eläimen selässä, mutta lopulta jokainen paiskautuu ruskeaan multaan.

Yksi kannetaan ambulanssiin ilmeisesti lievän aivotärähdyksen vuoksi.

Lopulta on vankipokerin vuoro. Walter Walker istuu kolmen muun miehen kanssa pöydän ääreen kuin pelaisi korttia. Yksi miehistä nostaa jalat rehvakkaasti pöydälle.

Kun härkä päästetään irti, se tulee suoraan kohti ja nakkaa sarvillaan pöydän ilmaan. Kolme miestä hajoaa pakoon, ja se rehvakas kaatuu tuolin kanssa selälleen maahan. Värikkäästi pukeutuneet rodeopellet juoksevat houkuttelemaan sarvipään pois kaatuneen luota.

Yleisö huutaa, hurraa, viheltää ja tömisyttää jalkojaan. Tämä on Walkerin tähtihetki.

Kuten hän sanoi ennen esitystä: Koskaan aiemmin en ole tuntenut itseäni hyväksi missään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat