Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Lipponen: Arktinen politiikka on nostettava EU-pöytiin

Veteraanipoliitikko Paavo Lipponen on ajanut pohjoista ulottuvuutta pian neljännesvuosisadan.

Anna-Liina Kauhanen HS

Jos pohjoinen ulottuvuus olisi liikenneväline, se olisi Pohjois-Suomen talouden veturi – juna, joka kuljettaisi uusia arktisia raiteita pitkin kaasua, kalaa, duunareita ja turisteja Norjan Kirkkoniemestä Suomen Rovaniemen kautta etelämmäs Eurooppaan ja miksei myös Venäjän kautta Kiinaan.

Jos pohjoinen ulottuvuus olisi poliitikko, se olisi Paavo Lipponen.

Paavo Lipponen on pohjoinen ulottuvuus.

Juuri hän iskosti sanaparin suomalaisten mieliin. Elettiin EU-Suomen ensivuosia, aikoja, jolloin Suomella oli Neuvostoliiton tilalla uusi naapuri, Venäjä, ja myös uusi poliittinen koti, Euroopan unioni.

Arktisen alueen merkitys kasvaa - video näyttää keskeiset arktiset kysymykset
Arktisen alueen merkitys kasvaa - video näyttää keskeiset arktiset kysymykset
Arktisen politiikan tärkein kysymys on ilmastonmuutos. Ilmaston lämpenemistä yritetään hillitä, mutta koska niin väistämättä käy arktisella alueella, halutaan siitä hyötyä taloudellisesti. Grafiikka: Boris Stefanov.

Vaikka kylmä sota päättyi, ei tarve idänpolitiikalle kadonnut. Se vain piti keksiä uudelleen. Syntyi pohjoinen ulottuvuus.

Lipponen näki 1990-luvun lopussa paljon vaivaa saadakseen EU:n ja Venäjän kohtaamaan. Ja sai.

Nyt on sama tarve. Pohjoista ulottuvuutta muuttaa lännen suhde itään. Ja idän suhde länteen.

Siksi Lipponen puhuu taas pohjoisesta ulottuvuudesta. Tosin pohjoinen on saanut entisestään lisää ulottuvuutta. Kyse on EU:n arktisesta politiikasta, geopolitiikasta, ilmastonmuutoksesta, ei vain siitä, miten EU hoitaa naapuruussuhteitaan Norjaan, Islantiin ja Venäjään.

”Haluan nostaa arktisen politiikan statusta”, Lipponen sanoo.

Lipponen haluaa, että pohjoinen ulottuvuus tekee näyttävän paluun EU-pöydille. ”Rauta on nyt kuumaa”, hän sanoo.

Lipponen onkin ollut kattamassa pöytää. Hän on kirjoittanut vanhan ystävänsä, EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin pyynnöstä muistion EU:n arktisen politiikan suuntaviivoista.

Muistion otsikko on For an Ambitious EU Arctic and Northern Policy (Taustamietteitä EU:n kunnianhimoiselle arktiselle ja pohjoiselle politiikalle). Muistiota voisi kuvata ikään kuin arktisen politiikan tsekkauslistaksi – jos Suomen entinen pääministeri ja pohjoisen ulottuvuuden isä pitää näitä pointteja tärkeinä, voisi kai komissiokin käsitellä niitä omassa tiedonannossaan.

Lipposen listaus komissiolle on pätevä.

Paljon on toki tuttua jo siitä raportista, jonka Lipponen teki Elinkeinoelämän keskusliitolle. Pohjoinen tahtotila -raportti julkaistiin viime keväänä. Samoilla leveyspiireillä liikkuu myös Suomen, Norjan ja Ruotsin pääministerien tilaama ja tammikuussa julkaistu Kasvua pohjoisesta -raportti, jonka kirjoittamiseen osallistui Suomesta Risto E. J. Penttilä.

Tärkeää on nostaa pohjoisen politiikan kunnianhimoa niin Suomessa kuin EU:ssa, kuuluu Lipposen viesti. Suomen, Ruotsin ja Norjan Lipponen haluaa kimppaan niin, että myös Suomi hyötyisi Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin kaasu-, öljy-, infra- ja kaivosinvestoinneista.

Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että EU on mukana pohjoisen talouskasvussa. Siksi tarvittaisiin isoja infrainvestointeja kuten rata Jäämereltä Suomen kautta etelään.

Lipponen muistuttaa myös siitä, miten merkittävä olisi pohjoinen datakaapelihanke Suomen kautta Aasiaan. Koillisväylän merikaapeli tekisi Suomesta datasolmun ja avaisi mahdollisuuksia vaikka mille pilvipalvelulle. Sitten pitäisi kehittää kaivos- ja kalateollisuutta...

Edistystä on jo nähty. Raporttinsa sisältöä esitellessään Lipponen jopa kehaisee elinkeinoministeri Olli Rehniä (kesk) ja liikenneministeri Anne Berneriä (kesk), sitä, miten he ovat tarttuneet arktisen talouskasvun mahdollisuuksiin. Pääministeri Juha Sipilääkin Lipponen kiittää, muun muassa siitä, miten suopeasti tämä suhtautui Lipposen EK:lle tekemään raporttiin.

Pohjoisen Lipponen tuntee hyvin. Hän puhuu arktisen alueen talouskehityksestä verkkaan mutta järjestelmällisesti. Lausuu huolella ja hienostuneesti off shore ja on shore, kun viittaa kaasukenttiin merellä ja maalla.

Raporttiaan varten Lipponen kiersi tapaamassa asiantuntijoita maailman johtavissa ajatushautomoissa ja tutkimuskeskuksissa. Nyt hän kiertää ahkerasti puhumassa arktisen politiikan puolesta. ”Pitäisi vain jo päästä selvityksistä operatiiviseen toimintaan”, hän sanoo.

Arktisten strategioiden pohdinta vaatii selvästi syvyystajua ja suhteita. Ehkä se on siksi emeritus-pääministerien harrastus. Ranskan arktista strategiaa, tai kuten Lipponen huolellisesti lausuu, road mapia, laatii Lipposen hyvä tuttu ja Ranskan entinen pääministeri Michel Rocard.

”Hän on muuten jo 85-vuotias”, Lipponen, 74, sanoo.

Rocardin arktinen tiekartta julkistetaan lähiaikoina, ja Lipponen mainitsee Rocardin aikovan tukea sen julkistuksessa myös Lipposen muistiota.

”Oma raporttini tähtää siihen, että koko Eurooppa, myös etelä, näkisi arktisen politiikan win–win-tilanteen. EU tarvitsee kasvun draivereita, ja arktinen politiikka on juuri sitä. Pelkästään Pohjois-Norjassa ja Pohjois-Ruotsissa tehdään kymmenen vuoden sisällä parin sadan miljardin euron investoinnit.”

Artikkeliin liittyvät

Pohjoisen Lipponen tuntee, mutta niin hän tuntee myös idän. Venäjällä on yhä suuri rooli siinä, mitä Lipponen – ja Suomi – toivoo EU:n arktiselta politiikalta. Arktisessakin politiikassa alkoi nimittäin uusi aika huhtikuussa 2014, kun Venäjä miehitti Krimin.

Jäätynyt konflikti olisi vähän laiska kuvaus Venäjän suhteesta muihin arktisen alueen maihin. Mutta ei voi kiistää, etteikö arktinen politiikka olisi kylmentynyt.

EU ja Yhdysvallat vastasivat Krimin miehitykseen pakotteilla. Koska Venäjän talous on riippuvainen arktisen alueen öljystä ja kaasusta, pakotteet kohdistettiin rahoitusmarkkinoiden lisäksi juuri arktiseen öljynetsintään.

Jännitteitä lisää se, että Venäjä on perustanut uusia arktisen alueen sotilasjoukkoja ja järjestänyt suuria sotaharjoituksia. Muut ovat vastanneet lisäämällä omaa sotilaallista näkyvyyttään.

”Oli muuten merkille pantavaa, että kiinalaisia sotalaivoja oli Alaskan rannikolla syyskuisen arktisen ilmastokokouksen aikana”, Lipponen toteaa.

Arktisella alueella on Venäjän talouden tulevaisuus, öljy ja kaasu. Ja jos Koillisväylä 20–40 vuoden kuluttua avautuu meriliikenteelle, Venäjällä on aivan uudenlainen raja puolustettavanaan. ”Venäjä varustautuu myös Kiinaa vastaan.”

Geopolitiikan ja sotilaallisen varustautumisen osuutta arktisessa politiikassa ei kuitenkaan pidä liioitella, Lipponen sanoo. ”Varustautumistakin on syytä tarkastella viileästi: miten paljon siinä on Venäjän tärkeiden luonnonvarojen ja tärkeimmän tukikohdan turvaamista, ja missä määrin kyse on Venäjän yleisestä tarpeesta näyttää voimaansa.”

Suurimmat muutokset arktisten luonnonvarojen käytössä ja ympäristöasioissa ovat riippumattomia geopolitiikasta, Lipponen sanoo. Isoin kehys kaikelle on ilmastonmuutos. Kyse on myös öljyn hinnan laskusta ja ympäristötietoisuuden noususta. Kaikki tämä näkyy suurten yritysten toiminnassa ja kansainvälisessä politiikassa enemmän kuin kiristyneet välit Venäjään.

Esimerkiksi se, ettei Venäjä koskaan käynnistänyt Štokmanin kaasukenttää Barentsinmerellä, vaan keskittyy Jamalin maakaasukenttiin Jäämeren rannalla Siperiassa, ei johdu pakotteista tai suurvaltapolitiikasta, vaan siitä, miten pirullisen vaikeaa ja kallista arktisten luonnonvarojen hyödyntäminen on, Lipponen sanoo.

Uusin muistutus öljyn hinnan merkityksestä investointipäätöksiin saatiin, kun Shell päätti lopettaa öljyn etsinnät Alaskan edustalla. ”Vaikka miljardeja oli jo käytetty. Kovin hype arktisen ympärillä on todella haihtunut.”

Pakotepolitiikkaa ei silti pidä vähätellä, Lipponen sanoo. ”Venäjä ei saa läntistä teknologiaa käyttöönsä. Se joutuu käyttämään omia rahojaan – tai Kiinan rahoja. Nämä ovat isoja poliittisia kysymyksiä.”

Yhdysvallat ja Venäjä ovat kuitenkin päättäneet pitää Arktisen neuvoston areenana, jossa ainakin ympäristöyhteistyö voi jatkua. ”Se on merkittävää”, Lipponen sanoo.

Aikaan saadaan päätöksiä esimerkiksi ympäristönsuojelusta, meripelastuksesta ja kalavesistä. Rajansa silti yhteistyöhalullakin. Venäjä esimerkiksi vastustaa sitä, että EU pääsisi Arktisen neuvoston tarkkailijajäseneksi.

EU:lle se on harmi. Surkuttelemaan on kuitenkin turha jäädä, Lipponen sanoo. Suomi ja Ruotsi ovat neuvostossa. Ja EU:n on syytä käyttäytyä suurvallan tavoin ja toimia niillä areenoilla, joilla se jo on, Lipponen sanoo. Kuten vaikkapa Barentsin euroarktisessa neuvostossa, jonka puheenjohtajan nuijan ulkoministeri Timo Soini (ps) vastikään luovutti Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville Oulussa.

”Se, että Lavrov tuli Ouluun, oli hyvin merkittävää”, Lipponen sanoo.

Merkittävää se oli siksi, että Suomen ulkopolitiikalle arktisten maiden kerho on tärkeä yhteisö. Samoihin pöytiin suurvaltojen kanssa on vaikea päästä. Soini on ollut vasta puoli vuotta ulkoministerinä, mutta on tavannut jo arktisen yhteistyön ansiosta myös Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja ulkoministeri John Kerryn.

Suomen pitää ottaa EU:n arktisen politiikan linjauksissa johtorooli, vähän samaan tapaan kuin Suomi otti johtoroolin pohjoisen ulottuvuuden politiikassa, Lipponen sanoo.

Pohjoinen ulottuvuus oli aikoinaan Suomen ensimmäinen EU-aloite. Se esiteltiin Luxemburgin huippukokouksessa vuonna 1997. ”Sitä kokousta isännöi Luxemburgin silloinen pääministeri Juncker”, Lipponen, silloinen Suomen pääministeri, sanoo.

Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajuuskaudella 1999 Helsingissä järjestettiin kaksi merkittävää kokousta: pohjoisen ulottuvuuden ulkoministerikokous ja EU:n ja Venäjän huippukokous.

”Paikalla oli silloinen pääministeri Vladimir Putin ”, Lipponen muistuttaa.

Pohjoisen ulottuvuuden vaiheiden muisteluissa viitataan usein presidentti Mihail Gorbatšoviin ja hänen lokakuussa 1987 Murmanskissa pitämäänsä puheeseen. Elettiin siis vielä neuvostoaikoja. Gorbatšov sanoi, että hän haluaa maapallon pohjoisosasta rauhan vyöhykkeen.

Neuvostoretoriikassa oltiin toki aina rauhan asialla, kun oltiin Neuvostoliiton asialla. Moni on kuitenkin myöhemmin ollut sitä mieltä, että juuri tämä Gorbatšovin puhe pohjusti lopulta monia arktisia yhteistyöaloitteita. Tarvittiin toki paljon muutakin. Pohjoinen ulottuvuus on osa sitä jatkumoa, johon kuuluvat Kekkosen ydinaseeton pohjola, Etyk, globaali aseidenriisuntapolitiikka ja ympäristöliikkeen nousu.

Lyhyessä ajassa syntyi kuitenkin monta yhteistyöfoorumia, kuten EU:n pohjoinen ulottuvuus, Arktinen neuvosto ja Barents- ja Itämeri-aloitteet. Oli tärkeää saada yhteen pohjoisnapaa ympäröivät maat.

EU:n pohjoinen ulottuvuus löysi päähuolensa Venäjän Neuvostoliitolta perimistä ympäristökatastrofeista. Kuolan niemimaa oli maailmanlopun maisemaa ja metsäkuolemat totta myös Suomessa. EU:n uusi sisämeri, Itämeri, oli heikossa kunnossa. Venäjän ydinjätteistä oli suuri huoli.

”Ympäristöongelmat eivät olleet lainkaan listan kärjessä Venäjällä, mutta ympäristökumppanuus osoittautui sille tärkeäksi. Erkki Tuomioja sanoi joskus, että se on merkittävintä, mitä EU:n ja Venäjän välillä on saatu aikaan”, Lipponen sanoo.

Mutta kyse oli tietenkin myös geopolitiikasta. Kaikessa oli. EU-Suomi oli tarkka paikastaan kylmän sodan jälkeisessä maailmassa.

Yhteistyö laajeni. Sosiaali- ja terveysyhteistyöllä puututtiin esimerkiksi Barentsin hiv-ongelmaan. ”Mutta jos pohjoinen ulottuvuus pitäisi kiteyttää kahteen pointtiin, olisivat ne Pietarin jätevesien puhdistaminen ja ydinjätteistä huolehtiminen.”

Vaikka EU:n pohjoista ulottuvuutta vähän uudistettiin matkan varrella, on pakko myöntää, että se aika lailla arkistui. Kunnes se hyytyi.

Tulevaisuus näyttää synkältä. Synkkyys tosin on sikäli sisäänrakennettua, että vaikka pohjoista ulottuvuutta miten brändäisi uudelleen, kyse on yrityksestä hyötyä siitä, että ilmasto lämpenee. Sivutuotteena toivotaan tilaa, jossa pohjoinen olisi ilmansuunnista se, jossa Venäjästä olisi vähiten vaivaa.

Voi silti olla, että pohjoisen ulottuvuuden suurimmaksi saavutukseksi jää Pietarin lounainen jätevedenpuhdistamo. Uusia hankkeita Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki, Euroopan investointipankki ja Pohjoismaiden investointipankki eivät voi enää rahoittaa.

”Kun on tämä sanktio-ongelma.”

Arktista politiikkaa ei pidä tehdä sillä oletuksella, että Venäjä-suhteet ovat aina jäässä, Lipponen sanoo.

”Pakotteet iskevät ympäristöprojekteihin tavalla, joka ei voi olla EU:n etujen mukaista. Uudet hankkeet ovat jäissä. Voi kysyä, miten näin kävi.”

Kyse ei sitä paitsi ole vain Pietarin jätevesien puhdistamisesta, vaan koko pohjoisesta pallonpuoliskosta.

Missä on koko globaalin ilmastopolitiikan ja arktisen politiikan idea ja ydin, jos käy niin, että ympäristöyhteistyö Venäjän kanssa katkaistaan, Lipponen kysyy.

Ilman ympäristöyhteistyötä Venäjän kanssa ilmastonmuutoksen hillitseminen on liki mahdotonta, Lipponen sanoo.

Nyt olisi nimittäin todella kiire puuttua Venäjän mustan hiilen päästöihin. Musta hiili on otsonin ja metaanin lisäksi tärkeimpiä ilmastoon vaikuttavia lyhytikäisiä yhdisteitä.

”Musta hiili on arktisen jään suurin uhka. John Kerry sanoi vastikään, että mustan hiilen päästöt ovat arktisella alueella 2 000 kertaa suurempi ongelma kuin hiilidioksidipäästöt. Luoteis- ja PohjoisVenäjällä on tuhansia paikallisia lämpövoimaloita, jotka käyttävät raskasta polttoöljyä ja kivihiiltä erittäin alhaisella hyötysuhteella.”

Lumen ja jään päälle laskeutunut musta hiili sulattaa vauhdilla napa-alueita. Viivyttelyyn ei ole varaa, Lipponen sanoo. Venäjä pitää saada mukaan. Se ei vain ole kovin yksinkertaista.

”Länsi on riippuvainen siitä, mihin Venäjä on valmis, ja keinoja vaikuttaa, saati pakottaa, on vähän. Olemme nyt tekemisissä sellaisen Venäjän kanssa, joka haluaa näyttää ja myös käyttää voimaansa.”

Venäjä tietysti itse vastaa voimankäytön seurauksista, Lipponen sanoo. Mutta Venäjästä olisi nyt lännelle kumppaniksi.

”Sekä Venäjä että Yhdysvallat haluavat pitää ympäristöyhteistyön yleisen vastakkainasettelun ulkopuolella. On hyvin tärkeää, että on jokin linja, jossa yhteistyö Venäjän kanssa jatkuu”, Lipponen sanoo.

Jos siinä ei onnistuta, ovat seuraukset vakavia. Ympäristölle, taloudelle, ilmastolle, rauhan asialle.

Voi käydä niin, että Venäjä liukuu tyystin lännen ulottumattomiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat