Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomen täytyy nyt tukea Merkeliä”

Sunnuntai
 

Pakolaiskriisi, Ukrainan kriisi, Syyrian kriisi, Kreikan kriisi, eurokriisi. Ja nyt Saksan liittokansleri Angela Merkelin asema horjuu.

Euroopan unioni on nyt suorastaan ylivoimaisten haasteiden edessä, Paavo Lipponen sanoo.

Hän on todella huolissaan. Huolta lisää Britannia, sillä Lipposen mielestä oli jo vaara, että se käyttäisi hyväkseen EU:n hädänalaista tilaa.

”Toivon, että kyse ei ole siitä, että Britannia kiristäisi EU:ta juuri nyt, kun Saksa ja Ranska ovat keskeisessä asemassa pelastamassa unionia.”

Merkelin asemaa horjuttaa EU:n pakolaiskriisi ja se, että hän toivotti arvostelijoiden mielestä turvapaikanhakijat liian avosylin tervetulleiksi Saksaan.

Kyse ei kuitenkaan ole vain pakolaiskriisistä, Lipponen sanoo. Se vain kätkee hyvin alleen paljon muutakin kritiikkiä, jota on vaikeampi penkoa.

Aina, kun kuulee väitteen siitä, että Merkelin lähtölaskenta on alkanut, täytyy Lipposen mielestä kysyä, mitä Merkelin kaatumisella saataisiin aikaan. Se voi tarkoittaa koko unionin hajoamista, hän sanoo.

”Se olisi kaaos. Toivon, että Suomen hallituksessa ymmärretään, että nyt on tuen aika. Jos Merkel kaatuu, kuka enää välittää koko unionista?”

Itse asiassa Merkelin tukeminen on nyt Suomen EU-politiikan päätehtävä, Lipponen sanoo. ”Olettaisin, että Suomen hallitus näkee asiat niin, että nyt ei ole marginaalien ja pikkupolitiikan aika. Nyt täytyy selkeästi tukea Merkelin linjaa ja hänen ponnistelujaan.”

Pakolaiskriisi jakaa Euroopan ennennäkemättömällä tavalla. Aina ei ollut selvää, mihin rintamaan Suomi oikein asettuu. Suomi äänesti tyhjää EU:n sisällä siirrettävien turvapaikanhakijoiden taakanjaosta.

Sen, mihin leiriin Suomi kuuluu, ei Lipposen mielestä pitäisi olla millään tavoin epäselvää. ”Itä-Euroopan maiden blokkiin emme kyllä kuuluisi tässä geopoliittisessa tilanteessa. Kun nämä entiset autoritääriset maat ovat nostamassa profiiliaan, niin jääminen jonkinlaiseen välitilaan niiden ja muun Länsi-Euroopan väliin olisi pahinta, mitä meille voi tapahtua.”

Leimoja ei pidä lyödä, Lipponen sanoo, mutta Unkari ja muut EU:n itäiset kovan pakolaispolitiikan maat antavat nyt väläyksiä historiastaan. ”Vanhat autoritaariset tendenssit tulevat näkyviin. Nämä maat olivat ensin feodaalista ja sitten kommunistista Eurooppaa. Ja senkin lyhyen itsenäisyyden ajan, joka osui maailmansotien väliin, ne olivat tšekkejä lukuun ottamatta autoritaarisesti hallittuja.”

Suomi sen sijaan on ollut aina länsimaa, siitä lähtien kun Suomesta tuli osa Ruotsia, Lipponen sanoo.

Nopein tapa tukea Merkeliä on osoittaa, että Suomi on mukana jakamassa pakolaiskriisin taakkaa, Lipponen sanoo.

”Solidaarisuuden voisi osoittaa vahvemminkin. Suomelle terveellisintä on nojata Euroopan keskeisimpään akseliin, Saksaan ja Ranskaan.”

Suomen tukea Merkel tarvitsee myös eurokriisin hoidossa ja siinä, miten Britannia saadaan pysymään EU:ssa. Se on Lipposen mielestä elintärkeää.

”Nyt pitää tutkia munaskuita myöten se, mitä Britannia loppujen lopuksi oikein haluaa, jotta voisimme helpottaa sen jäämistä unionin jäseneksi. Raja kulkee kuitenkin siinä, että perussopimuksia ei aleta muuttaa.”

Kotimaan politiikkaan ja toissa viikon hallituskriisiin Lipponen ei halua sotkeutua.

Yhdestä asiasta hänellä on kuitenkin tiiviit terveiset hallitukselle. Ne koskevat sote-uudistusta, ja Lipponen, vahva ruotsin kielen puolustaja, lausuu ne ruotsiksi: ”Lycka till.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat