Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsi sydämelle: mistä mielipiteesi ovat peräisin?

Sunnuntai
 

Tehkääpä itsellenne mielipidekysely. Kysytte vaikka, onko voi terveellisempää kuin margariini. Samaa mieltä vai eri mieltä? No niin, vastaus on valittu. Nyt mietitte sitten, miten te päädyitte juuri tähän vastaukseen. Miten asiasta ajateltiin lapsuudenkodissanne? Vaikuttivatko kantaan kokemukset, havainnot, jokin keskustelu, elokuva, uutinen tai kenties joku tietty ihminen? Millaisia tunteita asiaan liittyy?

Mietin omaa kantaani. Valitsen voin. Kantani ei kyllä perustu yhteenkään tutkimukseen. Mikä sitten vaikutti? Ensin tulee mieleen Antti Heikkilä, kohulääkäri. Sitten Pekka Puska, kansanterveyden grand old man. Jos pitäisi valita kumman kaa... No, Antti Heikkilä voitti, valitsen voin. Isänikin suosi voita yli 80-vuotiaaksi, kunnes kaunis terveydenhoitaja kielsi sen, ja isä uskoi kerrasta. Yleensä haluan olla isän kanssa eri mieltä, mutta tässä asiassa kanta on muodostunut jo lapsena, kun vielä ihailin isää, joka vielä söi voita. Jossain taustalla kummittelee myös lapsuuden uutinen kissanrasvasta margariinin aineksena. Eihän se totta ollut, mutta jäi mieleen. Voihin liittyy ajatus puhtaudesta, aitoudesta, vähemmän teollisesta ja ajatus gourmetruuasta, siis vauraudesta ja elämisen laadusta. Mutta oikeasti en käytä voita kuin leivonnassa.

Leväperäiset ovat mielipiteiden juuret.

Julkisen keskustelun perusteella voisi kuvitella, että kansa on jakautunut kahteen leiriin, jolla on selvät, vastakkaiset mielipiteet. Ehei. Kuvio on paljon monimutkaisempi ja ristiriitaisempi.

Tätä asiaa voi tutkiskella Taidehallissa olevassa 101 kaikkien puolesta -näyttelyssä. Siellä sata tilastollisesti koko Suomea edustavaa ihmistä pääsee perustelemaan mielipiteensä kansaa jakavista asioista.

Kun yksittäisiltä ihmisiltä kysytään, tulee aina yllätyksiä.

Otetaan Taidehallin teoksesta väite: Homo- ja lesbopareilla tulisi olla oikeus adoptiolapsen hankkimiseen. Jo etukäteen voi arvata, että pääkaupungin nuoret koulutetut ajattelevat näin, muut eivät. Niinkö?

Katsotaan, mitä Suomea edustava otos vastaa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen kyselyssä. Seinälle tulee sadan ihmisen kuvat. Ne liikkuvat seinällä sen mukaan, mitä ihmiset ovat kysymykseen vastanneet. Viuh, melkein kaikki siirtyvät seinän oikeaan laitaan. Se tarkoittaa, että he ovat väitteen kanssa samaa mieltä. Ohhoh. Eihän tämä näköjään jaa kansaa lainkaan.

Tuokin eteläkarjalainen eläkeläismies, entinen kuljetuspäällikkö, kannattaa. Varmaan joku lapsista on homo ja mies on pehmennyt. Ehei. Klikataan miehen kuvaa, ja esiin tulee video, jolla hän perustelee kantansa. Hän kertoo, että hänen lapsuudenkotinsa oli rakkaudeton. Hän uskoo, että homoparit ovat todella rakkaudesta perustamassa perhettä.

Vanha nainen, sihteeri Varsinais-Suomesta, kannattaa. Hänet olisi lapsena adoptoitu Ruotsiin, mutta biologinen äiti ei suostunut, mikä oli harmi.

Sitten on joku maahanmuuttajan näköinen, hehän tulevat usein maista, joissa on konservatiivinen perhekäsitys. Vielä mitä. Tämä nepalilaissyntyinen yritysjohtaja on itse kuulunut vähemmistöön ja puolustaa siksi muidenkin vähemmistöjen asemaa. Nepalin passissa on kolme vaihtoehtoa: nainen, mies tai muu. Pohjoismaat eivät ole edelläkävijöitä.

Siinä tuli heti kolme yllättävää perustelua homoparien adoptio-oikeudelle: rakkaudeton lapsuus, adoptio ja vähemmistöt. Eri taustoista tulevat ihmiset pystyivät omien kokemustensa kautta samastumaan homoparien tilanteeseen.

Katsotaan kokeeksi toinen kyllästymiseen asti kiistelty asia. Suomen tulisi ottaa vastaan nykyistä paljon enemmän maahanmuuttajia. Suurin osa kannattaa!

Eläkkeellä oleva mikrobiologinainen sanoo, että Suomeen tarvitaan uusia geenejä. Jäyhä eläkeläismies, entinen ammattiopettaja Etelä-Savosta, toteaa, että maahanmuuttajat kyllä työllistävät itsensä. Uusimaalaisen meriupseerin mielestä he tuovat uutta näkemystä.

Heillä kaikilla, myös vanhoilla ja maalaisilla, on omia kontakteja maahanmuuttajiin. Mikrobiologi muistelee 50-luvun opiskeluaikoja ja afrikkalaisia stipendiaatteja, joista osa jäi Suomeen töihin. Jäyhä setä puhuu paikkakunnan kurdiyrittäjistä. Meriupseeri on ollut töissä ulkomailla, Suomessa työpaikalla on ollut siirtolaisia, vanhaa äitiäkin hoitavat muualta muuttaneet. Lisäksi hän pelaa krikettiä. Pelin välissä joku voi käydä rukoilemassa ja jatkaa sitten peliä. Ja pelaa vielä hyvin, meriupseeri sanoo.

Millaisia sitten ovat ne harvat maahanmuuton vastustajat tässä otoksessa? Löytyy helsinkiläinen kuvataiteilija. Eivätkö he kaikki kannata monikulttuurisuutta? Klikkaan aurinkolaseihin verhoutunutta hupparimiestä. Hän alkaa puhua pehmeällä äänellä. Pelkää islamisaatiota. Hänestä ihmisten pitäisi pysyä kotonaan. Sodat pitäisi lopettaa.

Myös ”väärää mieltä” oleva voi olla kiinnostava tyyppi. Ja vaikka ihminen olisikin samaa mieltä kuin minä, on turha kuvitella, että ajattelemme samalla tavalla. Perustelut voivat olla ihan erilaisia.

Taiteilijaparin keräämä otos ei varmaan ole tieteellisesti pätevä. Väki on valikoitunutta, heitä on haettu paikallislehtien ilmoituksilla ja Facebookissa. Prosenttiluvut voi kiistää, mutta ne eivät ole nyt olennaisin asia. Ovatko ne koskaan?

Pelkkä samaa mieltä tai eri mieltä olevien määrä ei kerro paljon. Kaksi täysin eri tavalla vastannutta voi oikeasti olla ihan samaa mieltä. Otetaan väite: Kapitalistinen talousjärjestelmä ei ole paras yhteiskunnan perusta. Jos pitää Suomea mallimaana, voi vastata miten vain: yhden mielestä Suomi edustaa kapitalismia ja toisen mielestä ei.

Väite: Elämässä tärkeintä on rakkaus. Ihmiset käsittävät tämän eri tavoin. Perustelut ovat aina antoisampia kuin itse mielipiteet tai niiden prosenttisuus.

Ikä- ja sukupuoliroolit rikkoutuvat. On nuoria naisia, joille rakkaus ei ole tärkeintä. Ja miehiä, jotka puhuvat rakastamisen vaikeudesta itkuun asti.

Vieraiden ihmisten avautumisiin voi jäädä jopa koukkuun kuin tv-hahmoihin:

Hupparihörhön videoista on katsottava kaikki jaksot. Marihuana pitäisi laillistaa. Hän haaveilee siitä, että voisi hakea kaupasta pilvitikkareita, -limsaa ja -kakkua.

Karjakko Lapista on huippu. Taiteella on ollut suuri vaikutus elämääni. Kyllä. Kirjallisuus oli hänen nuoruudessaan ainoaa seksivalistusta. Iän, aseman ja kotipaikan ero tulee selväksi. Koulupoika Töölöstä käy äidin kanssa Firenzessä katsomassa taidetta, isäpuoli on juristi – okei, tekee mieli tirkistellä hänen elämäänsä.

Raaka totuus on, että ihmistä kuunnellaan enemmän, jos hän ei ole tylsä.

Videot eivät juurikaan herätä vihaa tai ärtymystä, vaikka olisi ihan eri mieltä. Miksi julkiset keskustelut sitten ovat niin raivokkaita ja loukkaavia?

Ehkä ero on siinä, että videoilla ihmiset saavat perustella kantaansa rauhassa. Heitä saa myös kuunnella rauhassa. Ei tule väittelytilannetta. On helpompi kunnioittaa ihmistä, joka paljastaa myös tunteet ja oman epävarmuutensa. Videolla näkyy koti: kissat, koirat, taulut, takka, kuntopyörät ja keinutuolit.

Väittelyissä taas vältetään paljastamasta mitään henkilökohtaista ja vedotaan objektiivisiin tutkimuksiin, huonoihinkin. Netissä väitellään ja lietsotaan vihaa. Kasvottomasti ja nimettä. Kasvotuksin käytös muuttuu. Rauhallisinta on kuunnella toista kuin kärpäsenä katossa. Ei tule haastetuksi eikä koe oloaan uhatuksi.

Onko sekään sitten hyvä?

Kun Taidehallissa järjestettiin keskustelutilaisuus näyttelyn tiimoilta, mies yleisön joukosta kysyi, voisiko videolla olla myös joku natsi, joka tuntuisi meistä ihan sympaattiselta tyypiltä.

Se on tärkeä kysymys. Videolta kuuntelee vaikka uskovaista lastenhoitajaa, joka vastustaa homojen adoptio-oikeutta tuulesta temmatuin tutkimuksin ja oikeastaan aika törkein perusteluin. Pitääkö kuunnella? Missä kulkee raja? Entä jos tämä ihminen pääsisi päättäjäksi?

Raja kulkee siinä, missä poljetaan toisen oikeuksia. Joissain asioissa on pakko valita. Sellaisia päätöksiä pitäisi tehdä mahdollisimman vähän.

Kuunteleminen ei yksin auta.

Ei voi loputtomiin kuunnella luuloja ja loukkauksia. Pitäisi kuulla perusteluita ja mielipiteiden syntyhistoriaa. Näistä voisi etsiä ratkaisuja.

Ääriryhmät keräävät ihmisiä, jotka kokevat, ettei heitä kuulla. Eihän hiljaisen enemmistönkään ääntä kuulla. Luullaan, että tiedetään, miten tavis ajattelee. Mielipidemittaukset eivät kerro kenestäkään tarpeeksi.

Taiteilijat tuntuvat kyllä olevan oikeilla jäljillä, kun he sanovat: Näyttely haastaa tekemään yhden tämän ajan radikaaleimmista teoista, muiden kuuntelemisen ilman ennakkoluuloja.

Joskus ihminen muuttaa kantaansa. Ihme kyllä. Jos elämän suurin vaikuttaja on alakoulun opettaja tai onneton lapsuudenystävä, miten mikään yksittäinen lehtijuttu tai tutkimustulos voisi horjuttaa heidän asemaansa.

Uusien näkemysten on juurruttava omien kokemusten maaperään. Takinkääntäjällä on yhä sama vanha takki.

101 kaikkien puolesta -näyttelyssä ihmiset kertovat, minkä mielipiteen ovat jättäneet taakseen. He ovat tehneet savesta kiitollisuusesineitä ihmisille, jotka ovat muovanneet heidän ajatusmaailmaansa. On koottu myös vaikuttavien kirjojen kirjasto.

Siinäpä seuraleikin ainekset: Kuka on elämäsi vaikuttaja? Miten muutit mieltäsi?

Työkaveri ei enää tee liharuokia. Siihen vaikutti Marko, yksi meistä. Monella on sama! Miten Marko sen teki? Voisiko tästä löytyä jokin yleisempikin strategia?

Mietitäänpä.

Marko julkaisee Facebookissa inhokuvia ruokalan makkaroista ja vihapäivityksiä lihansyöntiä vastaan. Mutta työtoverina hän on kohtelias, hyväntuulinen, ei ylimielinen. Tiedämme, mitä hän ajattelee. On huono omatunto, nolottaa syödä makkaraa. Markolle haluaa olla mieliksi.

Niin. Jos haluaa saada jonkun muuttamaan mieltään, kannattaa olla kiva. Mutta samalla rehellinen, avoin ja periksi antamaton. Raivoaminen ei tehoa. Jos inhoaa toista, ei hänen kanssaan halua olla samaa mieltä, vaikka hän olisi oikeassa.

101 kaikkien puolesta Helsingin Taidehallissa 22. marraskuuta asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat