Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leskimies jää helposti yksin: ”Miehillä on vain huonoja kavereita”

Kun vaimo kuolee, mies on usein avuton. Tarmo Portti selviää kotitöistä, mutta ystävyyssuhteiden hoitoa tukkijätkä ei huomannut opetella ajoissa.

Anna-Sofia Berner HS

Eivät leskimies Tarmo Portin asiat erityisen huonosti ole. Eläke on mukava, ja välit lapsiin ja lapsenlapsiin ovat hyvät. Isosisko soittaa melkein päivittäin, puhelimessa puhutaan politiikkaa. Vaimon sisko asuu saman tien varressa ja poikkeaa kylään viikoittain.

Kerran viikossa 76-vuotias Portti käy kunnan kuntosalilla, missä hän tapaa muita miehiä. Ei siellä paljon puhuta, mutta kyllä se sosiaalisesta tapahtumasta käy. Keskiviikkoisin ja lauantaisin hän menee saunaan. Löylyt ovat lyhyet mutta kipakat ja nautinnolliset. Jo vaimon eläessä hän kävi saunassa yksin, sillä Kaarina Portti piti lempeämmistä löylyistä kuin miehensä.

Joka aamu Portti tekee pitkän lenkin koiran kanssa. Sen jälkeen hän kirjaa ylös lenkin pituuden. Tänä vuonna Portti on kävellyt jo yli 2 000 kilometriä.

Yhdentoista jälkeen Portti syö lounaan, joka on usein päivän ainoa lämmin ateria. Sitten hän odottelee, että televisiosta alkaisi Holby Cityn sairaala. Siihen on aikaa tunteja.

Ne tunnit ovat Portin ongelma. Silloin hän huomaa olevansa yksin.

Antti J. Leinonen
Kun Tarmo Portti oli nuori, miehet eivät siivonneet.
Kun Tarmo Portti oli nuori, miehet eivät siivonneet.

Kaarina Portin kuolemasta on kulunut neljä vuotta. Hän menehtyi kolmessa kuukaudessa aivosyöpään. Portit ehtivät olla naimisissa 48 vuotta ja 20 päivää.

”Kummajainenhan minä olen. Yleensä se jää nainen tänne viimeiseksi”, Tarmo Portti sanoo.

Portti on oikeassa. Leskimiehiä on paljon vähemmän kuin leskinaisia. Yli 75-vuotiaista naisista joka toinen on leski. Miehistä harvempi kuin joka viides.

Leskimiesten osuus tosin kasvaa, kun miehet kurovat eliniässä naisia kiinni. Portin kotiseudulla Inarissa se ei kuitenkaan vielä näy. Hän tietää omalta kylältään yhden toisen leskimiehen.

”Minulla on ollut tapana sanoa, että kun nainen jää leskeksi, niin hänellä on turvaverkko ystävistä. Miehillä ei ole kuin huonoja kavereita.”

Tarmo Portti on käynyt kansakoulun ja on ammatiltaan metsätyömies. Hän oli 27 vuotta Metsähallituksen palveluksessa. Joka aamu kuljetusauto vei miehet metsään ja toi illalla takaisin.

Työ oli yksinäistä, mutta matkoilla iskettiin tarinaa. Työkavereiden kanssa puhuttiin työstä, työehtosopimuksista, politiikasta. Ei koskaan perheestä tai mistään henkilökohtaisesta, Portti sanoo.

Kun Portti joutui työkyvyttömyyseläkkeelle, työkaverit jäivät. Silti elämä oli sosiaalista. Vaimon kanssa käytiin tansseissa ja Ivalossa syömässä hotelli Kultahipussa tai lounasravintola Nutukkaassa. Kotona kävi vieraita viikoittain. Se muuttui, kun Kaarina kuoli.

”Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen on perinteisesti ikään kuin kuulunut naiselle”, Portti sanoo. ”Sitten, kun mies jää yksin, se on pallo hukassa.”

Lapsena Tarmo Portilla oli kaksi hyvää kaveria. Toinen heistä on vielä elossa ja soitti Portille Kaarinan hautajaispäivänä.

”Hän puhui pitkän aikaa. Ja sanoi niinkin, että mistä se johtuu, että hänen pitää tänne aina soittaa.”

Sen jälkeen kumpikaan ei ole soittanut.

Portti on aina herännyt aikaisin, haastatteluaamuna kello 5.40. Hän kirjoittaa heräämisajan aina kalenteriin, samoin kuin kävellyt kilometrit. Vielä työssä ollessaan hän hiipi aamuisin hiljaa keittiöön, ettei herättäisi vaimoa. Keitti sitten pannukahvit ennen kuin lähti matkaan, hakemaan muita jätkiä kuljetusauton kyytiin. Kahdenkymmenen minuutin aamuhetki oli nautinto.

Töistä tullessa kotona odotti aina ruoka pöydässä, joka kerta. Se oli tarpeen, sillä metsässä Portti söi korkeintaan pullanpalasen tai pari näkkileipää.

Niillä eväillä hän teki ennätyksensäkin: 21 mottia halkoja päivässä. Viikkoennätys on 101 mottia.

”Ne ovat kovia lukuja.”

Portti oli kova työmies, mutta siihen kovuus jääkin. Vaimon vielä eläessä Portti meni joskus pannuhuoneeseen itkemään, ihan vain liikutuksesta.

Vaimolla oli tapana sanoa, että Portin suvun ihmiset ovat kuin kananmunia.

”Kuori on kova, mutta sisältä ollaan ihan löllöä.”

Pehmeyttä ei voinut näyttää muille kuin vaimolle. Kavereiden kanssa ei tunteita jaettu.

Portti kuuluu sukupolveen, jonka piti tiskatakin salaa, etteivät naapurinmiehet huomaa. Mies ei itkenyt eikä tiskannut eikä työntänyt lastenvaunuja. Ne olivat naisten hommia.

Antti J. Leinonen
Tarmo Portin talo lämpiää puilla, jotka entinen metsätyömies pilkkoo itse.
Tarmo Portin talo lämpiää puilla, jotka entinen metsätyömies pilkkoo itse.

Siivouskomerossa on muovisanko, johon Kaarina on tussilla kirjoittanut ”ikkunat ja pölyt”. Pölyjen pyyhkiminen kuului loppuun asti vaimolle, mutta kuusikymppisenä Portti sai päähänsä ottaa päävastuun siivouksesta ja ruuanlaitosta.

Lattiat hän aikoo pestä kontallaan niin kauan kuin pääsee ilman apua pystyyn. Luuttuna on froteepyyhe, joka kuulemma kuluu jynssätessä nopeasti. ”Minä en moppia huoli, kun olen sitä mieltä, että sillä levitetään lika eikä poisteta sitä.”

Portti opetteli kotityöt enimmäkseen omin päin, vaikka vaimo toki auttoi silloin, kun hän pyysi neuvoa.

”Jos oli joku monimutkaisempi, että lohta haudutettiin jossakin kermahommissa, niin ne Kaarina teki kyllä. Minä en osannut kuin medaljonkia paistaa.”

Kun vaimo kuoli, Portti osasi huolehtia itsestään ja kodistaan. Sen vuoksi hän oli paremmassa asemassa kuin moni leskimies. On sellaisiakin miehiä, jotka eivät osaa hellan levyä sammuttaa.

Tänään Portti on aamulla keittänyt rasvaisen lihakeiton, josta syö kaksi päivää. Muita vakioruokia ovat esimerkiksi poronkäristys, kaalilaatikko, kyljykset, lehtipihvi, spagetti ja jauhelihakastike, karjalanpaisti. Toisinaan Portti etsii reseptejä netistä.

Kaarinan eläessä hän söi salaattiakin. Nyt kurkkukin tahtoo unohtua jääkaappiin.

Kun lapsenlapset tulevat kylään, hän leipoo täytekakun. Sen täytteeksi tulee itse kerättyjä hilloja. Portti keittää marjat ja siivilöi sen jälkeen kivet pois.

Ei ole ihan tyypillistä, että Portin ikäinen mies osaa leipoa kakun.

”Pitää varmaankin mennä kauas tunturin tuolle puolen, että löytyy toinen”, Portti sanoo.

Antti J. Leinonen
Tarmo Portti leipoo mieluiten kakun. ”Pullan leipominen on niin isotöinen homma.”
Tarmo Portti leipoo mieluiten kakun. ”Pullan leipominen on niin isotöinen homma.”

Aina iltaisin Portti kaataa itselleen lasillisen konjakkia. Ei enempää. Kolmen vartin pullo kestää kaksi viikkoa.

Kesällä Portti otti kirjahyllystä mökkilukemisiksi Erno Paasilinnan kirjan Yksinäisyys ja uhma.

Mutta nimi johti harhaan: kirja kertoikin kustantajien asioista.

”Se jäi sitten sinne mökille.”

Portin yksinäisyydessä on tiettyä uhmaa. Hän ei kaipaa seurakseen ketään hyväntekijää, joka tuntee tarvetta lievittää vanhusten yksinäisyyttä.

”Jos minun luonani kävisi joku vapaaehtoinen, tuntisin olevani kiitollisuudenvelassa.”

Takaraivossa kummittelee isän ohje, että apua pitää antaa, mutta sitä ei pidä pyytää.

”Se oli väärä ohje.”

Antti J. Leinonen
Edesmennyt Kaarina Portti ja lapsenlapset ovat päässeet seinälle.
Edesmennyt Kaarina Portti ja lapsenlapset ovat päässeet seinälle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat