Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutos on ihmiselle pahasta – siksi olen konservatiivi

Meidän ajassamme asioiden uudistaminen on arvo sinänsä – johtivatpa uudistukset mihinkään parempaan tai eivät, kirjoittaa toimittaja Pekka Vahvanen.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Tunnustan syntini: olen konservatiivi. Haluan säilyttää asiat ennallaan tai jopa mennä ajassa taaksepäin.

Kun on nuorena oppinut tietynlaisen maailman realiteetit, on epämiellyttävää huomata, kuinka maailma muuttuu aina uudestaan.

Mieluiten olisin lukinnut maailman 1980- tai 1990-luvulle, lapsuuteni aikoihin. Enkä ole ainut, joka haikailee menneen maailman perään: Taloustutkimuksen parin vuoden takaisen kyselyn mukaan suomalaiset eläisivät mieluiten 1980-luvulla.

Silloin bruttokansantuote oli pienempi eikä meillä ollut älypuhelimia, totta. Mutta ehkä bruttokansantuotteen kasvu ja älypuhelimet eivät ole onnen koko kuva.

Meidän ajassamme eteenpäin menemistä pidetään kovin tärkeänä. Asioiden uudistaminen on arvo sinänsä – johtivatpa uudistukset johonkin parempaan tai eivät. Vaikuttaa siltä, että vanhan säilyttäminen on synti itsessään.

Siten on yleistä vastustaa jotain asiaa tai ajatusta sanomalla, että tämä ei kuulu tähän päivään, tämä ei ole vuotta 2015. Mikä argumentti se on?

En pidä ongelmana sitä, että homoparit menevät naimisiin, koska se ei pakota minua muuttamaan käyttäytymistäni millään lailla. Sen sijaan talousjärjestelmästämme lähtevät muutokset vaativat paljon sopeutumiskykyä. Meidän pitää omaksua yhä nopeammin uusia taitoja, uusia rooleja, uusia tietojärjestelmiä ja niiden salasanoja. Kuvaan kuuluu myös työn perässä muuttaminen ja siten uusiin paikkoihin ja ihmisiin tottuminen.

Vaikka siitä ei huudella työpaikkahaastatteluissa, ihmispoloiselle muutos ei ole aina helppo asia.

Tulevaisuudentutkija Alvin Toffler murehti yhteiskunnan kiihtyvää muutosta jo vuonna 1970 ilmestyneessä kirjassaan Future Shock (Hätkähdyttävä tulevaisuus). Toffler kirjoitti, että suurimman osan ihmisen historiaa ympäröivät olosuhteet eivät ole olleet jatkuvan muutoksen kourissa. Modernissa maailmassa muutoksen nopeus ja ohikiitävyys tekevät elämästä turvatonta, kun kiinnekohdat katoavat.

Toffler viittasi myös Thomas Holmesin ja Richard Rahen yhä pätevään tutkimukseen. Sen mukaan suuri määrä muutosta yksilön elämässä lyhyen ajan sisällä – oli muutos sitten positiivista tai negatiivista – lisää riskiä sairastua fyysisesti.

Minulla on oma resepti muutoksen sairastuttavia vaikutuksia vastaan. Siihen kuuluu pysyvyyden illuusion rakentaminen absurdeiltakin vaikuttavien kiinnekohtien avulla. Lopetan käytännössä jokaisen päiväni katsomalla televisiosta Frasierin, vaikka olen nähnyt sarjan kaikki jaksot moneen kertaan. Säälittävää, sanoo varmasti moni. Ja niin lienee tämäkin: kun olen asunut ulkomailla vieraassa kaupungissa, olen käynyt päivittäin pakonomaisesti samassa ruokapaikassa ja syönyt aina saman annoksen.

Ihmiset ovat tietenkin erilaisia, ja kyky sopeutua muutokseen on yksilöiden välillä erilainen. Psykologit jakavat ihmiset mielenlaadultaan konservatiivisiin ja liberaaleihin. Samoilla käsitteillä kuvataan myös poliittisia toimijoita.

Vielä 1800-luvun alussa Euroopan konservatiivipuolueet epäilivät liberaalia talouspolitiikkaa.

Nykyään konservatiivipuolueet ovat usein ristiriitaisia: ne uskovat talouden liberalisoimiseen, mikä puolestaan myllää omalakisesti uusiksi sosiaalisia instituutioita, jotka konservatiivit haluaisivat säilyttää entisellään. On paradoksaalista, että perinteisesti konservatiivisiksi katsotut puolueet (esimerkiksi Yhdysvaltain republikaanit, Britannian konservatiivit, Suomen kokoomus) ovat eturintamassa uudistamassa ja samalla purkamassa perinteisiä, ”toimimattomia käytäntöjä” – kilpailukyvyn nimissä.

Tämä ei toki päde varauksetta konservatiivisiin puolueisiin – esimerkiksi merkittävä osa perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajista ei kannata oikeistolaista talouspolitiikkaa.

On itse asiassa niin, että persoonallisuudeltaan konservatiiviset ihmiset kannattavat useimmiten melko vasemmistolaista talouspolitiikkaa. Tähän päätelmään on tullut esimerkiksi psykologi Ariel Malkan johtama tutkimus, joka julkaistiin viime vuonna. Tuloeroja tasaava politiikka tuo vakautta ja turvaa, jota konservatiivinen persoonallisuustyyppi kaipaa.

Poikkeuksena ovat tutkimuksen mukaan aktiivisesti politiikkaa seuraavat konservatiivit. He ovat alistuneet ajatukseen, että konservatiiviseen ”poliittiseen pakkaukseen” kuuluu oikeistolainen talouspolitiikka.

Konservatiiviset puolueet eivät siis kovin hyvin tyydytä niitä, jotka ovat mielenlaadultaan konservatiivisia.

Ihmislajin historiassa on ollut pääosin järkevää pitää kiinni hyväksi havaituista toimintamalleista ja epäillä hieman kaikkea uutta. Mutta se mikä on ollut evolutionistisesti järkevää, ei aina edistä talousjärjestelmämme etuja.

Talouden kasvu perustuu nykyään pitkälti siihen, että meille luodaan uusia keinotekoisia tarpeita, jotka pystytään täyttämään vain uusilla vempaimilla ja palveluilla. Konservatiivi on helppo nähdä kehityksen jarruksi, koska hän ei lähde mukaan jokaiseen uuteen villitykseen. Asioiden pitää vakuuttaa pitemmän päälle, jotta ne voi ottaa osaksi elämää.

Käytännönläheisyys on tavallisesti kuulunut konservatiiviseen ajattelutapaan. Siksi on ymmärrettävää, että konservatiiviset puolueet hyväksyivät pikkuhiljaa liberaalin talouden, joka mahdollisti ihmiskunnan elintason nousun ja elämän helpottumisen.

Mutta oikea konservatiivi oivaltaa myös sen, että pelkkä hyödyn, tehokkuuden ja rationalisoinnin maksimointi ei johda hyvään ja arvokkaaseen elämään. Pitää myös ymmärtää ja kuunnella ihmisen menneisyyttä – sitä mitä ihminen on ollut ja mitä hän on. Sitten konservatiivi voi alkaa harkita, kannattaako ottaa askel tulevaisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat