Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-ikäiset valkoiset amerikkalaismiehet kuolevat kärsimykseen

Tiedemiehet havaitsivat yllättävän ilmiön. Keskiluokalla menee niin huonosti, että kuolleisuus kääntyi kasvuun. Tämä on ollut syksyn puheenaihe Yhdysvalloissa, kirjoittaa Saska Saarikoski Washingtonista.

Sunnuntai
 
Fer Gregory
Kuva: Fer Gregory

Valkoisella miehellä on paha olla. Sen huomaa, kun katsoo Yhdysvalloissa ympärilleen. Perinteiset miestyöt ovat vähentyneet, maahanmuuttajat paiskivat hommia puolella palkalla, ja naiset sekä aasialaiset täyttävät yliopistot.

Eikä kysymys ole pelkistä mielikuvista. Uusi tutkimus osoittaa, että keski-ikäisten valkoisten amerikkalaismiesten kuolleisuus on kääntynyt kasvuun. Vuosina 1999–2013 valkoisten 45–54-vuotiaiden miesten kuolleisuus kasvoi noin puolen prosentin vuosivauhdilla.

Samaan aikaan naisten kuolleisuus on jatkanut laskuaan – samoin kuin miesten kuolleisuus kaikissa muissa ikäryhmissä ja etnisissä ryhmissä. (Kuolleisuus on suhdeluku, joka kuvaa kuolemantapausten määrää väestössä tai sen osassa tiettynä ajanjaksona.)

Tiedot selviävät kahden Princetonin yliopiston tutkijan Anne Casen ja Angus Deatonin tuoreesta tutkimuksesta, josta on tullut yksi syksyn suuria puheenaiheita Yhdysvalloissa.

Viisikymppisten ahdinko on melko tuore ilmiö. Tutkimusjaksoa edeltävien 20 vuoden aikana keski-ikäisten valkoisten miesten kuolleisuus vähentyi kaksi prosenttia vuodessa.

Tutkimustulokset ovat järkyttäneet väestötieteilijöitä, sillä tähän asti kuolleisuuden jatkuvaa vähenemistä on pidetty teollistuneissa maissa lähes itsestään selvänä.

Vuosina 1945–1968 syntyneistä amerikkalaismiehistä on tutkijoiden mukaan tulossa ”kadotettu sukupolvi”. Yhdysvaltain Kansallisen vanhenemisinstituutin johtajan John Haagan mukaan yhden ikäryhmän kuolleisuuden kasvu on todella poikkeuksellinen ilmiö.

”Se on ennenkuulumatonta Yhdysvalloissa ja hyvin harvinaista missään muussakaan rikkaassa maassa modernilla ajalla”, Haaga vastaa sähköpostitse.

Casen ja Deatonin tutkimustuloksia ei ole kuitenkaan syytä epäillä, sillä molemmat ovat tunnustettuja huippututkijoita. Deatonille myönnettiin tänä vuonna taloustieteen Nobel-palkinto tutkimuksista, joissa hän on selvittänyt kuluttamisen suhdetta ihmisten hyvinvointiin.

Voi tuntua oudolta, että tällainen tieto tuli tiedemaailmalle yllätyksenä, sillä kuolleisuustilastot ovat myös Yhdysvalloissa väestötilastoinnin peruskauraa.

Yhdysvalloissa kuolleisuus tilastoidaan niin ikäryhmittäin kuin etnisen taustan mukaan, mutta ennen Casea ja Deatonia kukaan ei ollut keksinyt verrata näitä tilastoja toisiinsa.

Löydön tehtyään Case ja Deaton eivät rientäneet julkistamaan tuloksiaan vaan alkoivat etsiä kuolinsyyselvityksistä selitystä ilmiölle. Lopulta niitä löytyi neljä: itsemurhat, alkoholi, huumeet ja reseptilääkkeet. Näiden neljän tappajan taustalta tutkijat löysivät todellisen viikatemiehen: miesten kärsimyksen.

Case ja Deaton ovatkin ristineet ilmiön nimellä deaths of despair eli epätoivokuolemat.

”Aikaisemmin keski-ikäisten kuolemat on totuttu yhdistämään tupakkaan ja ylipainoon, mutta niillä ei ole mitään tekemistä valkoisten keski-ikäisten miesten kasvaneen kuolleisuuden kanssa, vaan se liittyy kipuun ja masennukseen”, John Haaga huomauttaa.

Viisikymppiset valkoiset miehet ovat jo pitkään kertoneet kyselyissä terveyden ja mielenterveyden ongelmista. Yhä useammat miehet sanovat kärsivänsä kroonisista kivuista. Tämä saattaa liittyä siihen, että 1990-luvun lopulla markkinoille tuli uusia opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, joita lääkärit alkoivat määrätä pienempiinkin särkyihin. Näiden lääkkeiden käyttö onkin 15 vuodessa nelinkertaistunut.

Samaan aikaan kovat huumeet ovat levinneet kaupungeista syrjäseuduille. Heroiini ei ole Yhdysvalloissa enää suurkaupunkien huume, vaan suoneen piikitetään myös sisämaan pikkukaupungeissa. Heroiinin yliannostuksesta johtuvat kuolemat ovat viime vuosina kääntyneet jyrkkään nousuun.

Itsemurhat ja päihteiden käyttö ovat lisääntyneet kaikissa miesryhmissä ja joka puolella maata, mutta kuolleisuuden kasvu on ollut nopeinta heikosti koulutettujen joukossa. Tällä ryhmällä maksakirroosikuolemat ovat lisääntyneet 50 prosentilla ja myrkytyskuolemat peräti nelinkertaistuneet.

Case ja Deaton ovat varovaisia arvaillessaan syitä keski-ikäisten kärsimykseen. He kuitenkin muistuttavat yhteiskunnan rakennemuutoksesta, joka on vetänyt maton monen alta: ”Kun tuottavuus 1970-luvulla hidastui ja tuloerot kääntyivät kasvuun, suuret sukupolvet joutuivat ensimmäisinä huomaamaan, etteivät he menesty paremmin kuin vanhempansa.”

Varsinkin heikosti koulutetuilla menee huonosti. Tilanne on vaikein sisämaan pikkukaupungeissa, joista tehtaat ovat siirtyneet ulkomaille, eikä tilalle ole tullut palveluammatteja, kuten suuremmissa keskuksissa. Tehdastöiden kato on iskenyt kovimmin juuri miehiin.

Kysymys on muustakin kuin taloudesta. Tutkijat esittävät siitä kolme vahvaa todistetta:

Viisikymppisten kuolleisuus kääntyi kasvuun jo selvästi ennen Yhdysvaltain vuoden 2008 talousromahdusta.

Taantuma on kohdellut kovin kourin myös naisia, mustia ja latinoja, mutta heidän kuolleisuutensa on jatkanut laskuaan kuten ennenkin.

Suomessa tai muissa länsimaissa ei ole havaittu samaa kuolleisuuspiikkiä, vaikka talousongelmia on ollut. Tutkijat arvelevat, että se voi johtua paremmista tukiverkoista. Suomalaiset miehet kuolevat kuitenkin yhä noin kuusi vuotta naisia nuorempina. Kuolleisuuserot ovat kuitenkin viime vuosina kaventuneet, eivät kasvaneet.

Mutta miksi valkoiset amerikkalaismiehet eivät kestä maailman muuttumista?

Koska he ovat pudonneet muita korkeammalta. Valkoinen keskiluokka on elänyt pitkään porvarillisen moraalin mukaisesti. Elämä on rakentunut vakituisen työpaikan, ydinperheen ja kirkossa käynnin kolmiyhteydelle. Nyt nämä peruspilarit horjuvat.

”Keski-ikäiset valkoiset miehet ovat kadottaneet oman elämänsä tarinan”, Deaton kirjoittaa.

Kuolleisuustutkimus on herättänyt Yhdysvalloissa paljon keskustelua, sillä se putosi keskelle poliittista vihan syksyä. Sekä oikeistolaiset että vasemmistolaiset presidenttiehdokkaat ovat kasvattaneet kannatustaan vihaisilla puheilla. Tähtäimessä ovat olleet niin maahanmuuttajat, raharikkaat kuin Washingtonin liituraitaeliittikin.

Sisämaan valkoiset ovat olleet erityisen innostuneita julkkismiljonääri Donald Trumpin raivokkaasta rähinöinnistä.

Konservatiivibloggari Rod Dreher uskoo, että presidentiksi pyrkivän Trumpin kannattajat ovat juuri samoja katkeria valkoisia, joiden vaikeuksia Case ja Deaton ovat tutkimuksessaan kuvanneet. Dreher kommentoi kuolleisuustutkimusta blogissaan:

”Ei tarvita sosiologia ymmärtämään niitä maanjäristysmäisiä yhteiskunnallisia muutoksia, joita amerikkalaisessa elämässä on 1960-luvulta lähtien tapahtunut – ja jotka ovat olleet valkoisille lievästi sanottuna hämmentäviä. Kyse ei ole siitä, ettei muutoksia olisi tarvinnut tehdä. Osa niistä oli hyviä ja välttämättömiä, toiset eivät, mutta pitää ymmärtää, että muutos on ollut psykologisesti traumaattinen joillekin valkoisille, jotka odottivat maailman toimivan toisella tavalla – tavalla, joka hyödytti heitä.”

Tilastot ovat tilastoja, mutta niiden takaa löytyy eläviä ihmisiä – tai kuolleita. Case ja Deaton ovat laskeneet, että jos miesten kuolleisuus olisi pysynyt vuoden 1998 tasolla, se olisi säästänyt lähes 100 000 ihmishenkeä. Jos kuolleisuus olisi laskenut samalla tavalla kuin 20 edellisvuoden aikana, ihmishenkiä olisi säästynyt melkein puoli miljoonaa.

Tutkijat vertaavat murhenäytelmää aidsiin, joka tappoi vuosina 1981–2013 noin 650 000 amerikkalaista. Aids oli kuitenkin valtava puheenaihe, kun taas keski-ikäisten valkoisten miesten katoamista ei kukaan ollut edes huomannut. Kun Case ja Deaton saivat artikkelinsa valmiiksi, ensimmäiset lääketieteelliset lehdet eivät halunneet julkaista sitä.

”Johtuuko se siitä, ettei heikosti koulutettujen valkoisten keski-ikäisten miesten kärsimys ja kuolema kiinnosta eliittiä?” Dreher kysyi.

John Haagan mukaan on vielä liian aikaista veikata, onko valkoisten miesten kärsimys tilapäinen vai pysyvä ilmiö.

”Kyseessä on selvä kehityssuunnan muutos, emmekä tiedä, milloin tai miten se kääntyy”, Haaga sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat