Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bataclanin verilöylyn keskeltä lähetettiin hämmästyttävän huolellisia Facebook-päivityksiä

Sunnuntai
 
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Ihmiset pakenevat Bataclan-konserttisalista
Le Monden toimittaja tallensi tämän videon Bataclan-konserttipaikalta, kun ihmiset pakenevat ampujia. Videota ei suositella herkimmille katsojille. Kuva: Le Monde/Reuters

Ranskalainen Benjamin Cazenoves makasi ruumiiden keskellä konserttisali Bataclanin lattialla ja päivitti Facebook-statustaan. Kello oli 22.00, terroristit olivat iskeneet konserttisaliin kello 21.40.

Asemiehet olivat tulleet sisään salin pääovista, kun bändi esitti suurin piirtein kuudetta kappalettaan. Salissa oli pimeää, vain lava oli valaistu. Terroristit ampuivat rynnäkkökiväärein väkijoukkoon ja heittelivät ehkä kranaatteja. Yhtyeen jäsenet pakenivat näyttämön takana olevasta ovesta, ja samaan suuntaan pyrki paniikissa muitakin ihmisiä. Salissa oli noin 1 500 henkeä, joista suurin osa pääsi pakoon, luultavasti varauloskäytävästä.

Monet yrittivät paeta parvelle, ja osa piiloutui penkkien väliin. Asemiehet seurasivat perässä. He ampuivat väkijoukkoon sekä ylhäällä että alhaalla ja vaihtoivat välillä lippaita, kolme tai neljä kertaa. Ammuntaa jatkui noin kymmenen minuuttia. Kuolleita oli yli 80 ja haavoittuneita valtavasti. Verta oli joka paikassa.

Ammunta keskeytyi. Terroristit ottivat satakunta panttivankia. Heidän joukossaan Cazenoves.

Cazenovesin viesti kello 23.00 Suomen aikaa: ”Olen yhä Bataclanissa. Ensimmäinen kerros. Pahasti haavoittunut. Rynnäkkö äkkiä. Sisällä on eloonjääneitä. Ne tappavat kaikki. Yksitellen. Ensimmäiseen kerrokseen äkkiä!!!!”.
Cazenovesin viesti kello 23.00 Suomen aikaa: ”Olen yhä Bataclanissa. Ensimmäinen kerros. Pahasti haavoittunut. Rynnäkkö äkkiä. Sisällä on eloonjääneitä. Ne tappavat kaikki. Yksitellen. Ensimmäiseen kerrokseen äkkiä!!!!”.

Nyt ampujat puhuivat. He alkoivat piinata vankejaan, sanoivat, että tällaista on Syyriassa.

Oli hiljaista, vain uhrien taskuissa kännykät soittelivat. Voi kuvitella, että jotkut niistä kuulostivat tilanteessa irvokkailta.

Paniikissa oleville vangeille esitettiin kysymyksiä, ja pienikin väärä ele tai sana merkitsi teloitusta. Samoin jos joku yritti tarttua kännykkäänsä. Moni makasi hiljaa näytellen kuollutta.

On epäselvää, oliko tuolloin pimeä vai sytyttivätkö terroristit valot. Joka tapauksessa paniikin keskellä Cazenoves lähetti jollain konstilla viestinsä Facebookiin. Viestissä hän sanoo olevansa ensimmäisessä kerroksessa, mikä Ranskassa tarkoittaa pohjakerroksesta seuraavaa kerrosta.

Cazenoves kirjoitti olevansa vaikeasti haavoittunut. Hän toivoi poliisin rynnäkköä mahdollisimman pian, sillä terroristit teloittivat vankejaan yksitellen.

Poliisi rynnäköi kello 0.30.

Hämmästyttävää tässä on se, että Cazenoves kykeni hädän keskellä näpyttelemään järkevän päivityksen. Luulisi, että siinä tilanteessa ei saisi edes älypuhelinta auki. Jos salissa oli pimeää, näytön valo olisi saattanut paljastaa Cazenovesin.

Jopa välimerkit ovat kohdallaan, samoin aksentit. Vain pari lyöntivirhettä ja virheellinen adjektiivin suku.

Facebook-päivityksen lähettäminen on ollut 34-vuotiaalla Cazenovesilla täysin automaattista. Kaiken huipuksi hän lähetti uuden päivityksen 22.23. Siinä hän kertoi olevansa elossa ja että hänen haavansa ovat sittenkin vähäisiä. ”Ruumiita joka puolella.”

Kellonajasta päätellen hän oli yhä sisällä. Mutta miksi hän ei nyt pyytänyt apua? Oliko hänet jo vapautettu?

Seuraavana päivänä hän kiitti auttajiaan.

Cazenovesin postaukset saivat yli 20 000 jakoa. Onko ihan varmaa, että Cazenovesin päivitykset ovat aitoja? Mahdollisen huijauksen olisi pitänyt selvitä hänen kavereilleen välittömästi.

Mutta tiedonvälityksestä se kertoo jotain, niin kuin sekin videonpätkä, jossa kuolleita ja haavoittuneita makaa verissään Bataclanin edessä. Yksi hahmoista liikkuu, nostaa kätensä. Kännykän ruudun valo välähtää. Hän yrittää viestiä.

CHRISTIAN HARTMANN
Pelastuneita Bataclanin edessä.
Pelastuneita Bataclanin edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat