Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukemisen personal trainer valmentaa kirjastossa – ”Täällä pohjantähden alla ei ole sivistyksen mittari”

Kallion kirjaston lukuvalmennettava Paula Peltonen uskoo, että pahimmillaan äidinkielen tunnit voivat tehdä lukemiselle saman kuin koululiikuntatunnit urheilulle. Siksi hän suosittelee valmennusta.

Sunnuntai
 
Markus Jokela / HS
Lukuvalmentaja Sini Turusen erikoisalaa ovat spekulatiivinen fiktio ja fantasiakirjallisuus.
Lukuvalmentaja Sini Turusen erikoisalaa ovat spekulatiivinen fiktio ja fantasiakirjallisuus. Kuva: Markus Jokela / HS

On ihminen, jolla on tavoite. On valmentaja, joka jelppaa sen saavuttamisessa. Sellainen personal trainer, tiedätte kyllä kuvion. Valmentaja haastattelee asiakkaan, tekee treeniohjelman ja tarvittaessa pikkuisen piiskaa matkan varrella.

Kuulostaako vähän juttagustafsbergiltä? Ei kovin väärin, vaikka tämä juttu käsitteleekin lukuvalmennusta. Lukuvalmentaja on sivistyksen superdieetti-Jutta, joka auttaa kuntopolun sijaan kirjastossa.

Puolentoista kilometrin päässä Helsingin rautatieasemalta on Karhupuisto. Sen kupeessa seisoo punatiilinen Kallion kirjasto, jonka perusti vuonna 1889 rouva Alli Trygg, kansalaisaktiivi, joka myi kuppilassaan Sörnäisissä juoppouteen taipuvaiselle naapurustolle vähäprosenttista raittiuskaljaa ja pyöritti yksityistä pikkukirjastoa. Allin aikaan kirjasto ei tosin ollut tiilestä eikä nykypaikallaan: kansankoti oli puutalo Hämeentien varrella. Nyt paikalla on rottien rakastama puisto Pengerkujan kupeessa. Mäen päälle kirjasto muutti vuonna 1912.

Mutta Allista: hän oli tavallaan Kallion kirjaston ensimmäinen lukuvalmentaja. Alli Trygg otti asiakseen henkilökohtaisesti kannustaa ihmisiä lukemisen tielle.

Piti kuitenkin kulua yli sata vuotta ennen kuin Allin toimet saivat jatkoa. Toki kirjastoväki on kannustanut lukuharrastukseen läpi laitoksen historian, mutta Suomen ensimmäiset nimetyt lukuvalmentajat aloittivat Helsingissä vuonna 2013.

Ajatus lähti punttisalilta. Nelisen vuotta sitten personal trainerit olivat jo hitti, kun Pasilassa pidettiin Helsingin kirjastojen strategiapäivä. Joku kirjasi fläppitaululle ajatuksen sivistyksen personal trainerista. Musiikkiin keskittynyt Kirjasto 10 nappasi ideasta kiinni ja jalosti – syntyi musavalmentaja.

Kun sitten Kallion kirjaston kävijät toivoivat lukuvinkkausta aikuisille, musavalmentajan konsepti kopioitiin ja Alli Tryggistä alkanut lukuvalmentajien ketju sai lisää lenkkejä. Nyt heitä on kaikkiaan yksitoista, seitsemän Kallion kirjastossa ja neljä Itiksen kirjastossa Itäkeskuksessa.

Tuhannet rikosromaanit seisovat särmässä järjestyksessä Kallion kirjaston alakerran dekkarikirjastossa. Alli Trygg katsoo tuimasti pöydän mustavalkokuvassa, mutta minikirjastossa on rauha.

Tämä on paikka, jossa lukuvalmentajat tapaavat asiakkaitaan. He istuvat tummapintaisen puupöydän ääreen ja puhuvat.

Seesteinen ilmapiiri on olennainen osa valmennusta, kertovat Kallion kirjaston lukuvalmentajat Maria Kotila ja Sini Turunen. Vaikka kirjasto pyrkii pysymään nykyajassa monipuolistamalla tarjontaansa – sieltä voi lainata mölkyn tai frisbeen – ydin on silti tärkein. Lukeminen. Kirjat.

”Nykyaikana valmennusta on tarjolla liki kaikilla elämänalueilla, joten sinänsä tämä on hyvin modernia. Toisaalta näen tämän myös vastapainona hektiselle maailmalle. Lukuvalmennuksessa sekä valmentajalla että valmennettavalla on aikaa keskittyä, keskustella ja kohdata henkilökohtaisesti”, Turunen sanoo.

Käytännössä valmennus alkaa, kun asiakas ottaa yhteyttä sähköpostilla. Ensin on haastattelu, jossa perataan lukumieltymyksiä tai inhokkeja. Sitten valmentaja kerää parinkymmenen kirjan setin. Lukutoiveet vaihtelevat: Antakaa hyvää lukemista. Haluan lukea pohjoisamerikkalaisesta boheemielämästä. Sivistäkää minua maailmankirjallisuuden merkkiteoksilla.

”Moni ajattelee, että on olemassa joku yleissivistykseen kuuluva kirjalista, joka vain pitää lukea läpi. Näen asian aivan toisin”, Turunen sanoo. ”Ei jokaisen suomalaisen tarvitse lukea Täällä pohjantähden alla osoittaakseen sivistystä.”

Lukeminen tarkoittaa jokaiselle eri asiaa. Yhdelle se on tietopääoman kasvattamista, toiselle hetken nollaus. Kolmannelle kirjallisuus tarkoittaa tuhatta mahdollisuutta kokeilla jonkun toisen elämää.

”Kirjallisuuteen ei pitäisi rakentaa raja-aitoja korkeakirjallisuuden ja viihteen välille. Kaikki lukeminen on yhtä tärkeää ja jokaisella lukukokemuksella oma merkityksensä”, Turunen sanoo.

Lukuvalmennusta on tehty Helsingissä runsaat kaksi vuotta. Viime vuonna valmennettavia oli 33, tänä vuonna tähän mennessä 22. Tilaa olisi enemmällekin, Maria Kotila sanoo. ”Mutta mikään pikapalvelu tämä ei ole. Emme lupaa aikaa ensi viikolle, mutta ajan kanssa kyllä.”

Lukuvalmentajat eivät ole itse lukeneet jokaista suosittelemaansa kirjaa. He hyödyntävät arvioita ja kirjallisuusblogeja, kollegoiden suosituksia.

”Aina löytyy luettavaa. Kirjallisuus ei lopu koskaan kesken”, Kotila sanoo.

Lukuvalmennus on Helsingin kaupunginkirjaston maksuton palvelu, mutta käytännössä kirjastokorttia ei kysellä. Lukuvalmennuksia on Kalliosta käsin tehty ainakin Keravalle ja Turkuun. Kuten kirjastopalveluiden käyttäjistä muutenkin, myös lukuvalmennettavista valtaosa on naisia. Tyypillinen tapaus on entinen intohimoinen lukija, jonka elämäntilanne on vieroittanut kirjoista. Haluaisin oppia uudestaan lukemaan, Turunen kuvaa erästäkin toivetta.

”Mutta valmennettava voi yhtä lailla olla sellainen, joka on viimeksi lukenut kirjan peruskoulussa. Me räätälöimme asiakkaan mukaan”, Maria Kotila sanoo.

Peruskoulu, hyvä kun tuli puheeksi.

Helsinkiläinen Paula Peltonen nimittäin uskoo, että pahimmillaan äidinkielen tunnit voivat tehdä lukemiselle saman kuin koululiikuntatunnit urheilulle – kun on tuputettu ja pakotettu itselleen sopimattoman lajin pariin, voi helposti ajatella, että ”tämä ei ole lainkaan minun juttuni, inhoan tätä”, vaikka oikeasti kyse on vain vääräntyyppisestä lähestymistavasta.

Siksi Paula Peltonen suosittelee henkilökohtaista valmentajaa sekä kuntosalille että kirjastoon.

Peltonen on 58-vuotias sairaanhoitaja ja Kallion kirjaston lukuvalmennusasiakas. Kyse ei ole siitä, etteikö Peltonen osaisi lukea ilman apua, todellakin osaa, sitähän hän tekee kaiken aikaa – kyse on isommasta kuvasta.

Hän huomasi, että käveli kirjastoon, näki tuhansien kirjojen rivit eikä silti löytänyt luettavaa. Peltonen ymmärsi, että ihmisen ajatusmaailma on lopulta kapea ja omat keinot sen laajentamiseen rajalliset.

Että apu olisi tarpeen.

”Ihan jo sanomalehteä lukiessa mieleen jäävät ne jutut, jotka tukevat pään sisällä jo olevaa kapea-alaista maailmankuvaa. Uudelle on tilaa lopulta vähän.”

Perhe piti vitsinä, kun Peltonen kertoi hankkineensa lukemisen personal trainerin. Lankomies nauroi ääneen.

”Alun perin minäkin kyseenalaistin nykymeiningin, jossa joka asiaan saa valmennusta, mutta olen kääntänyt mielipiteeni. Se on yksinomaan hyvä, että asiantuntijat jakavat tietouttaan. Minulla ei ole liikuntaan personal traineria, mutta sain urheilevalta pojaltani siihen liittyen vinkkejä, jotka nekin mullistivat kaiken. Sama kävi lukuvalmennuksessa.”

Peltonen tykkää filosofisesta ja psykologisesta kirjallisuudesta sekä dekkareista. Niistä hän hakee eksoottisia maita ja kiinnostavia ihmismielen kuvauksia. Hän uskoo, että leikkaussalissa tapahtuva hoitajantyö tekee sen, että kirjankin pitää edetä jouhevasti. Tolstoin Anna Kareninan hän on aloittanut ainakin viisi kertaa, mutta kun ei, niin ei. Saramagon Toinen minä jäi myös lukematta loppuun.

Peltonen lopettaa kirjan kesken, jos se ei miellytä. Hän kertoi valmennuksen alkuhaastattelussa, että hän kyllästyy, jos kirjassa ovea avataan viisi sivua ja sittenkin ovi on vasta raollaan. ”Se puuduttaa minut hengiltä”, hän puuskahtaa.

Peltonen sanoo päässeensä yli kirjahäpeästä. Hän tarkoittaa tv-ohjelmiin liittyvää ilmiötä: kun ihmisiltä kysyy, mitä he katsovat televisiosta, he vastaavat katsovansa uutisia ja dokumentteja, vaikka oikeasti katsovat usein myös kepeää hömppää, mutta eivät kehtaa myöntää sitä.

”Kun lapset olivat pieniä, mietin usein, että nyt jos joku näkisi, mitä kirjoja luen. Mutta enää en mieti, kaikelle on hetkensä, ja ainakin minulla on tarve monenlaiselle kirjallisuudelle. Joskus se on Nobel-tasoa, joskus viihdettä.”

Peltosella on meneillään viides lukuvalmentajan valitsema kirjalista. Suosituksista valtaosa on osunut maaliinsa, Peltonen kiittää lukuvalmentajaansa Maria Kotilaa.

Muutama on jäänyt kesken, mutta vastaavasti jotkut ovat olleet niin koskettavia, että Peltonen on ostanut ne omaksi. ” Amos Ozin Tarinoita rakkaudesta ja pimeydestä on sellainen, samoin Cristina De Stefanon Oriana Fallaci – nainen ristitulessa.”

Mitkä teokset tekivät viimeksi vaikutuksen lukuvalmentajiin? Kysytään vielä se.

Maria Kotila tietää heti. ”Tänään tulin töihin ysiratikalla Pasilasta ja ajoin ohi Karhupuiston pysäkin, havahduin vasta Hakaniemessä. Luin Pauliina Vanhatalon Pitkää valotusaikaa. Se on kaunissanainen, avartava ja osin Oulun murteella kirjoitettu. Se solahti minuun. Että ihminen voi mennä peruuttamattomalla tavalla rikki, mutta elämä voi silti olla hyvää.”

Sini Turunen suosittelee Nelli Hietalan kirjaa Lintujen käytännöllisyydestä. ”Omaperäisiä novelleja arjesta, joka taittuu fantasiaan. Kirjassa todellisuutta katsotaan vinksahtaneesta näkökulmasta, ja kirjan edetessä tajusin, että se onkin todellisuus, joka on vinossa, ei horisontti.”

Markus Jokela / HS
Lukuvalmentajat Sini Turunen (vas.) ja Maria Kotila valitsevat kirjat aina valmennettavan omien mieltymysten pohjalta. He myös antavat myös maailman ajankohtaisten tapahtumien näkyä kirjasuosituksissaan.
Lukuvalmentajat Sini Turunen (vas.) ja Maria Kotila valitsevat kirjat aina valmennettavan omien mieltymysten pohjalta. He myös antavat myös maailman ajankohtaisten tapahtumien näkyä kirjasuosituksissaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat