Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten naispari voi juhlia tyylikkäästi akateemisissa juhlissa?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Tällä kertaa menemme suoraan kysymyksiin.

Anjan nimipäivä oli alun perin ja yli 40 vuoden ajan 11.11. Minkähän takia se muutettiin päiväksi 22.10. Oliko mitään perusteluja? Olisikohan mahdollista muuttaa se takaisin perinteiseksi päiväksi?

– Jussi

Ensin huonot uutiset: Anjaa ei valitettavasti olla palauttamassa takaisin aiemmalle päivälleen. Mutta häntä ei myöskään olla enää siirtämässä muualle.

Suomalaista nimipäiväkalenteria ylläpitää nykyisin Helsingin ylipiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala. Hän kertoi minulle, että Anja siirtyi kalenterissa Kustaa Vilkunan nimipäiväuudistuksessa vuonna 1973.

Tuolloin moni nimi vaihtoi paikkaa. Kyse oli ketjureaktiosta: Anjan aiemmalle päivälle siirtyi Panu, joka sai siirtyä Toukon alta. Touko oli tuolloin palaamassa kalenteriin pitkän tauon jälkeen, ja nimipäiväkalenterin päivityksissä pyritään siihen, että takaisin palaavat nimet saavat saman päivän kuin aiemmin. Vilkuna päätti siirtää Anjan samalle päivälle muiden Annaan pohjaavien nimien kanssa.

Nimipäiväkalenterin kokoaminen on haastava palapeli, Saarelma-Paukkala kertoo.

Uusi nimi pääsee mukaan, jos se on 50:n uudistusta edeltäneen vuoden aikana annettu ensimmäiseksi nimeksi yli 500 lapselle. Virallista päiväkohtaista rajoitetta ei ole, mutta kalenterin kokoajat yrittävät välttää sitä, että yhdellä päivällä olisi hirveän monta nimeä. Nykyään nimiä ei mielellään enää siirrellä eikä myöskään poisteta kalenterist,a jos suosio laskee.

”Kokemus on osoittanut, että ne voivat tulla uudestaan suosituiksi, joten se on turhaa.”

Esimerkiksi vuoden 2015 uudistuksesssa kalenteriin palasi 50-luvulla pois pudonnut Okko.

Täynnä kalenteri ei missään nimessä ole, sillä yhden nimen päiviä on vielä useita.

Yhteensä kalenterissa on nyt 873 nimeä, joista 455 on naisten nimiä.

”Miesten nimenanto on yhtenäisempää”, Saarelma-Paukkala kertoo. ”Suosituilla miesten nimillä on enemmän kantajia kuin suosituilla naisten nimillä. Naisten nimistö on rikkaampaa.”

Uusien nimien sijoittelu on luovaa työtä. Suomenkielisen ja suomenruotsalaisen kalenterin ylläpitäjät tekevät yhteistyötä, jotta samat nimet saataisiin yhteisille päiville. Kun Noel otettiin kalenteriin tänä vuonna, sovittiin päiväksi yhteistuumin 23. joulukuuta, viittaahan nimi jouluun.

Jos kantanimi löytyy jo kalenterista, määrittää se päivääkin: Annu juhlii siksi Annan kanssa.

Jos nimi on aivan uusi, käytetään luovuutta. Sisu esimerkiksi löysi paikkansa Kalevalan päivästä, ja anarkistinen Peppi sijoitettiin aprillipäivään.

Olen osallistumassa lähitulevaisuudessa ainejärjestömme vuosijuhliin, ja kanssani juhliin osallistuu tyttöystäväni. Olen itse myös nainen, ja sen vuoksi juhlaetiketti tuottaa meille haasteita. Akateeminen pöytäjuhla perinteisesti rakentuu hetero-oletuksen ympärille, mikä näkyy muun muassa plaseerauksessa ja perinteisissä ohjelmanumeroissa, kuten omalle avecille laulettavissa lauluissa. Erityisesti lauluperinteet tuottavat minulle ja tyttöystävälleni haasteita, sillä ”laulu miehelle ja naiselle” -perinteessä toinen (eri sukupuolta oleva) nousee seisomaan laulaakseen laulun avecilleen. Oletuksena on siis se, että juhliin osallistuva pariskunta muodostuu miehestä sekä naisesta. Hyvä Sisko, osaatko neuvoa, kuinka toimia vastaavissa tilanteissa? Miten voimme edustaa tyttöystäväni kanssa tyylikkäästi pariskuntana ja nauttia akateemisista juhlaperinteistä ilman, että parisuhteemme tuntuu vähemmän arvokkaalta?

– Akateeminen nainen

Akateemiset juhlat ovat ehkä perinteistä sukupuolittuneimpia. Plaseeraus on tehty sukupuolijaon mukaan, ja pöytään istuttaessa miehen oletetaan saattelevan avecinsa istumaan ja tarjoavan tuolin oikealla puolellaan istuvalle naiselle – vasemmanpuoleisellekin, jos tämä on sattunut saapumaan yksin. Nämä perinteet ihastuttavat monia ja vaivaannuttavat toisia – myös heteroparien osapuolia.

Nähdäkseni on muutama ratkaisuvaihtoehto, joita voidaan myös yhdistellä.

1. Voitte ottaa etukäteen yhteyttä järjestävään tahoon ja pyytää heitä huomioimaan sen, että kaikki läsnäolijat eivät saavu paikalle mies-naispareina. Voisikohan perinteitä hiukan muuttaa?

2. Voitte päättää ottaa perinteet eräänlaisena leikkinä (vähän samaan tapaan kuin paritanssien kurssilla voidaan valita lennosta, kumpi ”vie”) ja yksinkertaisesti päättää, kumpi leikkii tämän illan missäkin roolissa.

3. Voitte molemmat viettää illan ”naisina” – onhan paikalla varmasti muitakin, joilla ei ole vastapäätä miestä tuoleja siirtelemässä ja lauluja laulamassa.

4. Voitte valita kohdan 2 tai 3 ja antaa järjestäjille myöhemmin palautetta tulevan varalle sen mukaan, miltä juhla tuntui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat