Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On neljä tapaa tuhota Isis

Kannattaako terroristijärjestö nujertaa diplomatialla, köyhdyttämällä, kybersodalla vai sotajoukoilla? Upseerit, tutkijat ja suomalainen sotavalokuvaaja vastaavat.

Tommi Nieminen HS

Maailmassa on harvoin laajamittaista yksimielisyyttä siitä, että jokin yksittäinen järjestö on tuhottava. Harva järjestö edustaa niin syvää pahuutta, että se ylittää useimmat poliittiset rintamalinjat.

Edellisen kerran näin oli loppuvuonna 2001, New Yorkin terrori-iskun jälkeen. Tuolloin järjestö oli Osama bin Ladenin johtama al-Qaida.

Nyt se on Abu Bakr al-Baghdadin kalifaatti Isis. Nämä kaksi ovat toki läheistä sukua toisilleen, sillä Isisiä voi pitää Irakin al-Qaidan perillisenä.

Oleellisinta on nyt se, kuinka Isis tuhotaan – sillä järjestö mitä todennäköisimmin tuhotaan.

Isisin sotilaallinen voima sen hallitsemalla alueella Syyriassa ja Irakissa on horjunut jo kuukausia. Isis on menettänyt erityisesti pohjoisessa Irakissa kaupunkeja ja strategisesti tärkeitä kulkuväyliä, eikä ole mahdotonta, että Isis-armeijan romahdus tapahtuu jo vuoden 2016 aikana.

Se, kuinka Isis lyödään, määrittää paljon sitä, mitä tapahtuu Isisin jälkeisessä Lähi-idässä.

Isisiä voi murentaa monin tavoin: perinteisin sotatoimin, rahahanat katkaisemalla, kybersodankäynnillä, kansainvälisellä suurvaltapolitiikalla ja Lähi-idän demokratiaprojektilla. Yhdestä moni asiantuntija on samaa mieltä: sotilaallisesti Isisin voi tuhota vain maahyökkäyksellä.

Reuters
Isisin taistelija heilutti järjestön mustaa lippua Irakin Mosulissa kesäkuussa 2014.
Isisin taistelija heilutti järjestön mustaa lippua Irakin Mosulissa kesäkuussa 2014.

Isisin valtimo on valtatie numero 47.

Neljäseiska vie Irakin Mosulista Syyrian Raqqaan, eli se kulkee Isisin kahden ”pääkaupungin” välillä. Sitä pitkin terroristit kuljettavat taistelijoita, aseita, ammuksia, rahaa, ruokaa – ja ylipäätään kaikkea sitä, mitä vuosikausien sodankäyntiin tarvitaan.

Pohjoisen Irakin kurdijoukot saivat katkaistua valtatie 47:n USA:n ilmaiskujen avulla perjantaina 13. marraskuuta – samana päivänä, jolloin Isis iski Pariisiin. Kurdijoukot valtasivat Sinjarin rauniokaupungin, josta tekee tärkeän se, että se on valtatie 47:n varrella.

Isisin valtimo – huoltoreitti – katkaistiin.

Pohjois-Irak ja Pohjois-Syyria ovat Isisin-vastaisen sodankäynnin päänäyttämö, sillä sekä Mosul että Raqqa sijaitsevat pohjoisessa. Isis on elossa niin kauan kuin sillä on edes toinen näistä. Isis-taistelijoiden määrää ei tiedä kukaan, mutta useimmat arviot ovat 30 000–60 000 taistelijan välillä.

Hollantilainen Lähi-itä-tutkija Wladimir van Wilgenburg on asunut vuodesta 2009 Pohjois-Irakin Erbilissä. Hän arvioi HS:lle, että kurdit voisivat hyökätä Isisin toiseen ”pääkaupunkiin”, Mosuliin, heti talven jälkeen.

”Tosin kurdit eivät tee sitä ilman Irakin armeijan tukea. Mutta Isis on hyvin heikko juuri nyt, vaikka heillä on vahva imago julkisuudessa. Irakilaisjoukot ja kurdit pystyvät kyllä valtaamaan Mosulin”, amerikkalaisen Jamestown Foundationin tutkija toteaa.

Maahyökkäys ja kalifaatin miehitys on joka tapauksessa ainoa mahdollisuus, sillä miljoonien siviilien keskellä toimivaa terroristiverkostoa ei voi tuhota pommittamalla.

”Seuraava jihadistien sukupolvi tulee olemaan hyvin vaarallinen, jos Isisiä ei lyödä maasodankäynnillä”, van Wilgenburg sanoo.

Samaa mieltä ovat strategian tutkija kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja kuvajournalisti Niklas Meltio, joka vietti viimeksi tammikuussa viisi päivää Pohjois-Irakin kurdijoukkojen kanssa etulinjassa Isisin hallitsemassa Sinjarissa.

Silloin Sinjar jäi valtaamatta. Nyt marraskuussa se onnistui.

Sinjar vallattiin yhden aamupäivän aikana, Meltio sanoo. ”Ei Isis ole mikään lyömätön armeija. Se tarvitsee vain boots on the ground [maajoukot]. Sisään Raqqaan, sisään Mosuliin”, Meltio sanoo.

Meltion mukaan kurdit olisivat tainnuttaneet Isisin jo yli vuosi sitten, jos Turkki olisi sallinut eri kurdiryhmien kunnollisen aseistamisen ja tehokkaan ilmatuen. Siitä hän on varma, että Isis on nitistettävä ruohonjuuritasolla, paikallisin sotilain, jotka ulkovallat ovat aseistaneet.

”Länsimaat tarvitsisivat moninkertaisen määrän kansainvälisiä joukkoja tekemään sen saman, jonka kurdit voisivat tehdä, sillä kurdeilla on paikallistuntemus.”

Kapteeni Paronen arvioi, että sotilaallisesti tilanne Irakissa näyttää ”äärimmäisen hyvältä”.

”Kurdijoukoilla on edellytyksiä kehittyä vieläkin vahvemmiksi taistelijoiksi”, hän sanoo.

Myös Suomi on loppukesästä lähtien pitänyt Pohjois-Irakin Erbilissä noin 50 upseerin ryhmää, joka kouluttaa kurdien peshmerga-joukkoja Isisin-vastaiseen sotaan.

”Paljon riippuu nyt siitä, kuinka hyvin valtatie 47 saadaan pidettyä suljettuna. Jos se onnistuu, Mosul nääntyy omaan mahdottomuuteensa”, Antti Paronen sanoo.

Eri arvioiden mukaan Mosulia, jossa edelleen asuu noin miljoona ihmistä, pitää vallassaan noin 4 000–6 000 Isisin jihadistia. Kuinka se on ylipäätään mahdollista?

Kapteeni Paronen kutsuu Isisin valtaa machiavellilaiseksi ilmiöksi ja viittaa sillä Niccolò Machiavellin vuonna 1513 kirjoittamaan vallankäytön analyysiin Ruhtinas.

”Ruhtinas käyttää raakuuksia tarvittaessa. Samoin Isis hallitsee äärimmäisen pelon ja terrorin kautta, väkivallan mittasuhteet ovat ihan käsittämättömät”, Paronen sanoo.

Tutkija van Wilgenburg muistuttaa, että alussa Mosulin sunniväestö toivotti Isisin tervetulleeksi.

”Epäilen, että siellä on enää montakaan Isisin tukijaa. Mutta jokainen potentiaalinen haastaja teloitetaan tai eliminoidaan nopeasti”, van Wilgenburg toteaa.

Mosulin valtaus on aivan mahdollinen ensi vuoden aikana. Se olisi Isisin lopun alku. Tuolloin terroristijärjestön rippeiden täytyisi paeta pääosin Syyriaan. Sen jälkeen sotilaallinen paine kohdistuisi kalifaatin pääkaupunkiin Raqqaan.

Öljy rasvaa Isisin, kuten se rasvaa monet Lähi-idän valtiot.

Kun Isisiltä otetaan öljy pois, se menettää vuodessa leijonanosan tuloistaan, sillä öljystä se saa arviolta yli puoli miljardia euroa. The Financial Times arvioi, että Isis tuottaa vuorokaudessa noin 42 000–48 000 barrelia raakaöljyä, josta osan se kykenee jopa jalostamaan laitoksissaan.

Napoleon sanoi, että ’armeija marssii mahallaan’, ja jopa Isisin täytyy syöttää ja aseistaa taistelijansa ja näiden perheet. Jos seuraat rahan liikkeitä ja näännytät Isisin taloudellisesti, alkaa rappeutumisprosessi, joka lopulta halvaannuttaa järjestön”, neuvoi London School of Economicsin tutkija Fawaz Gerges Time-lehdessä lokakuussa 2014.

Isisillä on merkittäviä öljylähteitä kahdessa paikassa: Syyrian Deir ez-Zorissa ja Irakin Qayyarassa. Se saa öljytuloistaan vain pienen osan myymällä öljyä Syyrian ja Irakin ulkopuolelle. Pääosa öljystä myydään paikallisille öljykauppiaille kalifaatissa ja Syyrian kapinallisalueilla.

Siksi Yhdysvaltojen ensimmäinen suuren luokan ilmaisku Pariisin terroristi-iskujen jälkeen kohdistui Deir ez-Zoriin. Yhdysvallat väitti tuhonneensa 116 öljyrekkaa, jotka olisivat kuljettaneet Isisin öljyä kalifaatin markkinoille.

Isisin kokonaisbudjettia on vaikea arvioida, sillä se on piilotettua rahaa, joka liikkuu kaikessa hiljaisuudessa tililtä toiselle maailmanlaajuisessa tietoverkossa. Se saa öljyn lisäksi rahaa esimerkiksi lahjoituksina, huumekaupalla, mustan pörssin bisneksellä, vaatimalla panttivangeista lunnaita ja keräämällä kalifaatissa korkeita veroja.

Rahaa pestään ja rahaa varastetaan esimerkiksi tyhjentämällä vallattujen kaupunkien pankit.

”Isisin rahaliikenne ja rahanpesu tapahtuu pääosin digitaalisen maailman kautta”, arvioi kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta. ”Kun Ranskan johdolla on EU:ssa ryhdytty nyt tehokkaammin estämään Isisin propagandan levittämistä ja rekrytointia, nyt yhtä keskeistä digitaalisessa maailmassa olisi Isisin rahavirtojen estäminen ja häiritseminen.”

Tiedustelun ja tutkijoiden on siis selvitettävä, kuinka Isisin kansainväliset rahavirrat kulkevat. Mitä kautta järjestö kierrättää varallisuuttaan eli pesee sitä ikään kuin terrorismista puhtaaksi?

On oleellista tietää, missä ovat Isisin pankkitilit ja varallisuus, jotta ne voidaan jäädyttää. Täytyy selvittää, kuka kalifaatin ulkopuolella ostaa Isisin öljyä ja mitä reittejä maksu toimitetaan kalifaattiin.

Iso kysymys on myös se, ketkä tukevat Isisiä taloudellisesti. Aiemmin osa Persianlahden upporikkaista työnsi Isisille rahaa avoimesti. Sittemmin se on täytynyt tehdä pääosin piilossa, sillä Saudi-Arabian uskonnollinen johtaja, suurmufti Abdul-Aziz Al al-Sheikh julisti elokuussa 2014 Isisin ”islamin viholliseksi”.

HANDOUT
Venäjän ilmavoimat pommitti Isisin hallussa olevaa öljynjalostamoa Syyriassa 18. marraskuuta 2015.
Venäjän ilmavoimat pommitti Isisin hallussa olevaa öljynjalostamoa Syyriassa 18. marraskuuta 2015.

Ei riitä, että tuhotaan Isisin öljyhanat.

Ei riitä edes se, että seurataan rahavirtoja ja kuivataan ne. Se ei pysäytä Isisin propagandakoneistoa, joka on tietoverkkojen aikakaudella halpa, ketterä, maailmanlaajuinen ja hämmästyttävän tehokas.

Isisin toiminta verkkomaailmassa on otettava vakavasti, sanoo kyberturvallisuuden professori Limnéll. Hän listaa 4+1 tapaa, jolla Isis käy sotaa tietoverkoissa:

1. Se levittää propagandaa.

2. Se rekrytoi taistelijoita ja tukijoita.

3. Se viestii keskuudessaan salatusti ja salaamatta.

4. Se hoitaa rahaliikennettään ja pesee rahaa.

Lisäksi on viides tapa, joka on näistä ylivoimaisesti huolestuttavin.

5. Isis voisi tehdä kyberiskuja yhteiskuntien kannalta kriittisiin kohteisiin, kuten sähkölaitoksiin tai ydinvoimaloihin.

Limnéll ei tosin usko, että Isis toistaiseksi pystyy siihen.

”Tämä on nouseva uhka. On merkkejä siitä, että Isis on onnistunut rekrytoimaan teknologisesti lahjakkaita kavereita. Mutta kyberkyvykkyyttä on vaikea arvioida, sillä sitä ei voi laskea, kuten panssarivaunuja”, Limnéll sanoo.

Tunnetuin Isisin propagandisteista oli 21-vuotias brittiläinen hakkeri Junaid Hussein, jota pidettiin Isisin kybersodankäynnin johtajana. Yhdysvallat tappoi hänet autoon kohdennetulla ilmaiskulla Raqqassa lokakuussa 2015.

Ilmaiskut eivät ole kuitenkaan tehokkain lääke propagandaan. Oikeastaan päinvastoin. Ne ovat epävarmoja ja harhautuvat siviilikohteisiin. Se johtaa tavallisen kansan kärsimykseen, jonka avulla Isis rekrytoi uusia taistelijoita. Eikä useimpia verkkojihadisteja voi tappaa ilmaiskulla Raqqassa tai Mosulissa, sillä he voivat yhtä hyvin istua koneen äärellä Nairobissa, Jakartassa tai Riihimäellä.

Brookings-tutkimuslaitoksen mukaan syksyllä 2014 vähintään 46 000:ta Twitter-tiliä käytettiin Isisin propagandaan. Yhtä niistä piti parikymppinen eteläsuomalainen Abdullah, joka oli kääntynyt islamiin. Hän twiittasi vuosina 2013–2014 Isis-propagandaa yli 10 000 seuraajalle. Sittemmin Abdullah hylkäsi Isisin ja twiittaa nyt järjestöä vastaan.

Kuinka Isisin verkkopropaganda tuhotaan?

Päävastuu on valtioiden tiedustelupalveluilla ja kybersodankäynnillä.

Mutta tänä vuonna myös itsenäisten hakkerien ryhmät, kuten GhostSec ja CtrlSec, ovat aloittaneet kybersodan Isisiä vastaan. Samoin tekee hakkeriaktivistien maailmanlaajuinen verkosto Anonymous, joka julisti Pariisin iskujen jälkeen: Älkää epäröikö: Anonymous on sodassa Daeshia vastaan. Me emme lakkaa vastustamasta Isisiä. Me olemme heitä parempia hakkereita. #OperaatioISIS.

Daesh on arabiaksi Isisin lyhenne.

Anonymous väittää paljastavansa, ketkä ovat Isisin keskeiset verkkopropagandistit. Sen lisäksi se lupaa tuhota Isisin verkkosivustoja ja sosiaalisen median tilejä ja tutkia Isisin rahaliikennettä. ”Totta kai se on myös Anonymousin tapa osoittaa sympatiaa Pariisin uhreille”, Limnéll sanoo.

Limnéll uskoo, että itsenäisillä hakkereilla on merkitystä. Heistä taitavimmat saattavat paljastaa tietoa, jota yksikään tiedustelupalvelu ei ole Isisistä saanut.

Ideologiaa, jihadismia ja verkkopropagandaa ei voi kuitenkaan kukistaa, ellei sitä ensin ymmärrä.

Isisin kannattajat tai johtajat ovat fanaattisia, mutta eivät ”hulluja”, ja liikkeen kasvulla on järjelliset syyt, muistuttaa Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Hän ei ajattele vain Isisin lannistamista, vaan Lähi-idän isoa palapeliä, jossa Isis on yksi osa.

Oleellista on ymmärtää, että radikaaleja islamisteja sikiää lisää niin kauan kuin Lähi-idän sunnien ja shiiojen konflikti jatkuu, Irakin shiiahallinto alistaa sunneja, Persianlahden öljymaat tukevat radikaalia sunnilaista islamia ja Lähi-idässä on miljoonien toimettomien, rahattomien ja turhautuneiden nuorten miesten joukko, jolle voi syöttää mustavalkoisen maailmankuvan.

Juuri nyt Isisin kanssa ei voi neuvotella, mutta Juusola muistuttaa, että radikaaleimmat liikkeetkin muuttuvat, ja jos Isisiä ei ole sitä ennen tuhottu, voi tulla vielä aika, jolloin sen kanssa joudutaan neuvottelemaan.

Niin kävi Talebanin kanssa Afganistanissa. Yhdysvallat vannoi vuosia, ettei terroristien kanssa neuvotella.

Ei koskaan.

Kunnes se neuvotteli.

Miljoonan dinaarin kysymys: kun Isis on tuhottu, mitä siitä jää jäljelle?

Jää Lähi-idän geopoliittinen palapeli ja sunnien jihadistinen ideologia. Varmaa on myös se, että aluksi Pohjois-Syyriaan ja Pohjois-Irakiin tulee Isisin kokoinen valtatyhjiö.

Poliittisia tyhjiöitä yhdistää se, että joku aina täyttää ne. Mikä täyttää Isisin tyhjiön?

”Se on epäselvää, ei sitä kukaan tiedä”, sanoo Irakin Erbilissä asuva tutkija Wladimir van Wilgenburg.

”On paljon kilpailevia militioita ja ryhmiä, ja niiden kohtaaminen voi johtaa uusiin sotiin tai jännitteisiin. On liian aikaista sanoa, mitä Isisin jälkeen tapahtuu, mutta varmaa on se, että konfliktit ja jännitteet eivät katoa.”

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan Wolfgang Muehlbergerin mielestä oleellista Irakin konfliktissa ja Isisin ideologian nujertamisessa on se, että Irakin shiiajohtoisen hallinnon täytyisi edustaa laajemmin eri kansanryhmiä, kuten sunneja.

”Syyriassa taas ainoa mahdollisuus on löytää poliittinen tie ulos sisällissodasta”, Muehlberger sanoo.

”Mutta aika ei ole vielä kypsä ratkaisulle. Vaikka olisi sopimus siitä, mikä on Assadin hallinnon rooli sodanjälkeisessä Syyriassa, se sopimus pitäisi vielä panna voimaan. Tästä tulee pitkä prosessi, ja kyse on Saudi-Arabiasta, Iranista, Moskovasta ja Washingtonista.”

Listaan voisi hyvin lisätä vielä Turkin.

Ongelma on, ettei yksikään näistä viidestä maasta ole samaa mieltä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin ja tämän lähipiirin roolista Isisin ja sodan jälkeisessä Syyriassa.

Yhdysvallat haluaa kaataa sekä Isisin että Assadin.

Venäjä haluaa kaataa Isisin mutta pitää Assadin vallassa Venäjän ehdoilla.

Sunnien Saudi-Arabia haluaa kaataa shiia-Assadin mutta on passiivinen Isisin suhteen.

Iran haluaa kaataa Isisin ja pitää Assadin vallassa, mutta Iranin ehdoilla, ei Venäjän ehdoilla.

Turkki taas haluaa sekä Assadin että Isisin kaatuvan, mutta niin, ettei kurdien sotilaallinen ja poliittinen asema vahvistu ja kysymys kurdien itsehallintoalueesta nouse esiin.

”Ideaalia tietenkin olisi, että YK:n turvallisuusneuvosto pääsisi yhteisymmärrykseen ja Isisin-vastaisella operaatiolla olisi YK-mandaatti”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen.

Ei niin, että Sinkkonen siihen uskoisi. Ei ainakaan vielä. Suurvallat katsovat omia etujaan Lähi-idässä, eivätkä edut ole helposti yhteen sovitettavissa.

Mohammed Ameen / Reuters
Mosul on Isisin pääkaupunki Irakissa.
Mosul on Isisin pääkaupunki Irakissa.

Symbolisesti oleellista on se, ettei Isisin sotilaallinen tuhoaminen saa olla kristityn lännen ja muslimimaailman välinen mustavalkoinen kaksintaistelu. Sen täytyy olla kristityn lännen ja islamilaisen maailman yhteisrintama: ulkovaltojen liittouma hoitaa aseistamisen ja ilmaiskut, ja paikalliset joukot hoitavat varsinaisen maahyökkäyksen ja kalifaatin miehityksen.

Tarvitaan muslimien sota, jolla lyödään Isis.

Sen jälkeen tarvitaan muslimien rauha, joka täyttää Isisin jättämän valtatyhjiön.

”Alueelle täytyy luoda arabimaiden yhteinen Isisin-vastainen rintama ja saada myös Turkki ja Iran tukemaan sitä”, vanhempi tutkija Sinkkonen sanoo.

Se on kuitenkin vielä kaukana.

On parempi ottaa varovainen askel kerrallaan, kuten tekee kävelemään opetteleva lapsi.

On katsottava Pohjois-Irakin ja Pohjois-Syyrian kylmän talven yli, noin neljän kuukauden päähän.

Maalis-huhtikuussa keskilämpötilat nousevat 15 asteeseen ja Isisin-vastaiset kurdijoukot lämpenevät. Jos suurvallat ovat siihen mennessä päässeet kompromissiin presidentti Assadin hallinnon roolista sodanjälkeisessä Syyriassa, on täysin mahdollista, että suurhyökkäys kalifaattia vastaan alkaa.

Siitä tulee verinen taisteluiden sarja, sillä kalifaatin kaupungit täytyy vallata kortteli korttelilta.

Hyökkäys alkanee, kun kevät koittaa.

Sana / Reuters
Syyrian presidentti Bashar al-Assad esiintyi kannattajilleen Syyrian marttyyrien päivänä toukokuussa 2015.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad esiintyi kannattajilleen Syyrian marttyyrien päivänä toukokuussa 2015.
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat