Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivon pitkää, kylmää ja lumista talvea – testaa, missä sinulle on sopivin ilmasto

Sunnuntai
 
Jussi Konttinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Matti Pikkujämsä
Kuva: Matti Pikkujämsä

Marraskuinen pakkasaamu oli kaunis. Maa oli kuurassa, ja taivaanranta punersi. Kirpeä ilma hieroi kasvoja. ”Olipa kaunis aamu”, sanoin kollegalle. ”Vähän liian kylmä makuuni”, hän vastasi.

Oli tapahtunut tyypillinen talviihmisen ja kesäihmisen kohtaaminen. Ei ihme, että kollegani on asunut aikanaan vuoden Intiassa ja minä Siperiassa. Mikä on yhdelle autuutta, on toiselle kauhistus.

Olen talvi-ihminen. Hihkun onnesta, kun sataa lunta tai elohopea painuu pakkaselle. Rakastan talvipäivän valoa ja oksilla lepäävää lunta. Nautin pyrystä, jalkojen alla narskuvasta pakkaslumesta ja kantavista keväthangista. Saan paukkupakkasista syvää mielihyvää. Sitä paitsi pakkasella on usein tyyntä ja aurinkoista.

Mikään ei ole parempaa kuin ihon kihelmöinti ja poskien kuumotus kunnon talviulkoilun jälkeen.

Talvesta iloitsemisessa on jotain lapsekasta. Kun olin lasteni kanssa viime viikonloppuna Sisä-Suomen lumisateissa, ei tarvinnut miettiä, mitä tekisi. Lapset riemuitsivat päästessään pulkkamäkeen, hiihtämään ja tekemään lumiukkoa.

Iso osa talven viehätyksestä liittyy tietysti talviurheiluun, kaikkeen, mitä lumen ja jään kanssa voi tehdä.

Mutta talvea kelpaa ihailla ikkunastakin. Ja kun kulkee pakkasessa kaupungilla, ajatus kirkastuu. Sitä paitsi sanoihan Boris Pasternak runossaan:

”Niin suurta surua ei maailmassa ole, ettei lumen loisto sitä sammuttaisi.”

Olen aina ihmetellyt, miksi suuri osa suomalaisista valittaa talven kylmyyttä tai lumisuutta. Missä he oikein kuvittelevat asuvansa?

Kun Helsingissä oli mahtavia lumitalvia, monet marisivat joutuessaan kaivamaan autojaan kinoksista. Minä huhkin mielelläni lumitöitä vaikka joka päivä siitä ilosta, että saadaan lisää lunta.

Tunnen talvikammoisia, ja suvaitsen heitä. Myönnän, että ihminen voi syntyä väärään paikkaan. On rehellistä muuttaa sinne, missä pärjää.

Mutta silti. Veropakolaisuuden vielä ymmärtää, mutta että elämänsä arvokkaasti Pohjolassa asunut ihminen muuttaa eläkepäiviksi Portugalin ilmastoon. En tajua edes niitä, jotka häipyvät etelänlomalle kesken parhaiden hiihtokelien.

Suurin talveen liittyvä väärinkäsitys on, että silloin olisi kylmä.

Kylmä voi tulla vain kahdessa tapauksessa: jos ei ole pukeutunut kunnolla tai ei liiku.

Siperiassa sanotaan, että siperialainen ei ole se, jota ei palele, vaan se, joka pukeutuu kunnolla.

Kuumaa ei pääse pakoon, mutta kylmältä voi suojautua. Jaloista ja käsistä on huolehdittava, koska veri pakenee ensin niistä. Pipo on tärkeä, sillä kovalla pakkasella 80 prosenttia lämmöstä poistuu pään kautta.

Katson säälien isiä, jotka kökkivät pakkasessa leikkipaikalla farkuissa. Toppahousut sopivat myös aikuiselle.

Talvi on luotu liikkumiseen ja ponnisteluun, kun lämmön voi pukata ulos. Iso osa talven riemusta on liikunnan endorfiinihumalaa. Vanhan ajan metsuritkin tykkäsivät tehdä töitä 20 asteen pakkasilla.

Talvikammoinen taas on pohjimmiltaan ihminen, joka haluaisi vain löhötä.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Hannu Rintamäen mukaan kylmänsietokyky on yksilöllistä, mutta sitä voi kehittää. Pyrähdys ulkona ei riitä, vaan pakkasessa olisi oltava päivittäin vähintään puoli tuntia, mieluiten tunti pari.

Itseään voi karaista tietysti rankemminkin vaikka avantouinnilla.

”Kalastajan kädet” voi yrittää hankkia liottamalla kopria päivittäin kylmässä vedessä.

Kaupunkilaiset suomalaiset viettävät vain neljä prosenttia talvesta ulkosalla. Ei ihme, että talvi ahdistaa, jos kokemukset siitä rajoittuvat hetken värjöttelyyn bussipysäkillä tai syöksyyn lämmittämättömään autoon.

Jostain syystä ajatellaan, että monien asioiden tekeminen talvella on mahdotonta.

”Miten oikein pyöräilet tällaisella pakkasella?” minulta on kysytty.

Ihan kuin kesälläkin: painamalla polkimia. Suomen vilkkain pyöräilykaupunki on muuten Oulu.

Luonto ei mene talvella kiinni. Lumi ja jää eivät vaikeuta liikkumista, vaan helpottavat sitä. Ihmisen ei tarvitse ruveta nukkumaan talviunta.

Lapsia ylisuojellaan talvelta pukemalla heidät liian lämpimästi tai kieltämällä kokonaan menemästä ulos pakkasella.

Mielestäni koulut voisivat alkaa järjestää keväisin hiihtoleirikouluja Norjan malliin. Talvikammoisten mielestä tämä tietysti aiheuttaisi traumoja.

En minäkään haluaisi ikuista talvea.

Suomen ilmaston etu on sen neljä vuodenaikaa: talvi, valtavalla voimalla vyöryvä kevät, valoisa kesä ja haikea syksy.

Lohdutonta on vain loppusyksystä, kun on pimeää, kosteaa ja lumetonta. Silloin minäkin olen valmis lähtemään etelän lämpöön ja valoon.

Jokaisen talvi-ihminen sisintä kouraisee tieto siitä, että Suomen talvet voivat kohta olla menneisyyttä.

Ilmasto lämpenee täällä pohjoisessa nopeiten. Joulukuut ovat lämmenneet vuodesta 1850 jo viisi astetta. Tulevaisuudessa lunta voi olla maassa ja järvet voivat olla jäässä vain ajoittain. Hiihdosta voi tulla hallilaji.

Ihmettelen niitä, joiden mielestä tämä on toivottavaa kehitystä. Haluavatko he Suomeen puolen vuoden marraskuun? Pimeys ei poistu täältä millään.

Pariisissa väännetään maailman tulevaisuudesta – enkä tarkoita Isisin vastaista sotaa vaan ilmastokokousta.

Talvi-ihminen ei jää odottamaan ilmastotekoja hallituksilta, vaan toimii itse säästämällä energiaa, vähentämällä autoilua, lentämistä, lihansyöntiä ja ruuan hävikkiä.

Muuten kartalle jää aika vähän paikkoja, jonne voi lähteä ilmastopakolaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat