Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiyden vaiettu perintö: ehkäisyn puute jätti traumoja

Sunnuntai
 
Näin selviät, kun vauva vain huutaa ja oma pää uhkaa räjähtää
Näin selviät, kun vauva vain huutaa ja oma pää uhkaa räjähtää
"Pikkuvauvojen vanhemmille pitäisi olla päivystävä sos-numero, jonne illalla ja yöllä saa soittaa, kun tuntuu, että tilanne kaatuu päälle", sanoo psykologi Hannele Törrönen. Videolla hän kertoo käytännön vinkkejä tilanteisiin, jossa uupumus iskee päälle ja vauva vain karjuu. Hannele Törrönen on tehnyt pitkän uran Ensi- ja turvakotien liitossa. Tänä vuonna häneltä ilmestyi Vauvan kanssa vanhemmiksi -kirja. Toimittaja: Katariina Pajari HS, kuvaus. Markus Jokela HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Synnytä kuin kani tai ole peloissasi kaiken aikaa. Jos tulet raskaaksi, voi käydä miten vain: tulet jätetyksi tai joudut naimisiin ihmisen kanssa, josta et välitä ja joka ei välitä sinusta.

Tällaista oli kaikkien naisten elämä vielä jokin aika sitten, kun ei ollut käytössä kunnollista ehkäisyä. Psykologi Hannele Törrönen, joka teki pitkän uran Ensi- ja turvakotien liitossa, kuvaa sitä kirjassaan Vauvan kanssa vanhemmiksi. Pumpulisesta nimestään huolimatta kirja on kovaa kamaa ja panee kenet tahansa ajattelemaan asioita uusiksi.

Juuri nyt äitiyttä käsitellään teatterissa, kirjallisuudessa ja tv-ohjelmissa. Se on trendikäs aihe. Törrösen mielestä keskustelu on usein slogan-vetoista väittelyä siitä, millainen on hyvä tai paha äiti, ollaanko imetyksen tai purkkiruuan puolesta vai niitä vastaan. Yksi puuttuu: historia.

”Nyt kauhistellaan vanhoillislestadiolaisten naisten arkea, vaikka se oli vain hetki sitten jokaisen naisen realiteetti. Me emme ymmärrä, mitä se tarkoittaa.”

Äitien ja isoäitien traumoista pitää puhua. Koska ne vaikuttavat meihin yhä.

Markus Jokela / HS
Hannele Törrönen on mummo. Hän auttaa mielellään miniäänsä Annakerttu Arankoa Lilli-vauvan hoidossa.
Hannele Törrönen on mummo. Hän auttaa mielellään miniäänsä Annakerttu Arankoa Lilli-vauvan hoidossa.

Äitiyden veteraaneja pitäisi kuulla kuin sotaveteraaneja, Törrönen sanoo. Molempien kokemukset ovat vaiettua lähihistoriaa. Traumat heijastuvat siihen, millaisia me olemme, millainen kulttuurimme on. Se on meissä mykkänä olevaa, vahingollisesti vaikuttavaa psykohistoriaa.

Sota päättyi 40-luvulla, mutta sen jättämiä jälkiä pohditaan yhä kirjallisuudessa, taiteessa ja sukutapaamisissa koko ajan. Miten sota koettiin, ja miten se tuntuu vielä seuraavissa sukupolvissa. Samalla tavalla pitäisi pystyä puhumaan äitiveteraanien kokemuksista vaikeina aikoina.

Millaista oli ennen ehkäisyä? Silloin käytettiin uhkakuvia: naisia peloteltiin miehistä ja seksistä. Se voi yhä vaikuttaa siihen, miten miehistä puhutaan.

Tapahtui kaikkea traumaattista. Oli laittomia lapsenlähdetyksiä. Häpeää. Vaikeita raskauksia, joita tuli aina vain lisää. Osa lapsista oli ei-toivottuja tai annettiin pois, kun ei itse pystytty hoitamaan.

Tietysti se on heijastunut myös lapsiin ja näiden lapsiin, näihin päiviin asti.

”Minä olin 20-vuotias, kun tuli oikeus lailliseen aborttiin. Sen jälkeen niihin liittyvien tulehdusten määrä romahti”, Törrönen sanoo. Vahinkoraskauksia oli ennen lakimuutosta keskeytetty brutaalein ja hengenvaarallisin keinoin.

Ei näistä asioista voi ruveta sukutapaamisissa suoraan ja julkisesti kyselemään. Olisi silti hyvä tietää oman suvun ja lähipiirin vaietuista tragedioista. Moni outo asia omassa historiassa tulisi ymmärretyksi, Törrönen sanoo.

”Naiset ovat olleet lohduttoman yksin näiden asioiden kanssa.”

Jos ei omalle kohdalle osunut mitään ikävää, jokainen heistä on ainakin tiennyt jonkun traagisen tapauksen.

Miehet vaikenivat sotakokemuksista mutta huusivat öisin traumojaan. Miten äidit ovat omia traumojaan oireilleet? Huutamalla lapsille? Vai muuttumalla katkeriksi?

Syyllistävä, nääntyvä, huivinsa alla lymyävä ja maailmalle lähteneitä lapsiaan piikittelevä äiti on meille ajallisesti hyvin läheistä perintöä.

Pitäisi puhua siitäkin, miten yksin äidit olivat sota-aikana. Sotasankareita on palkittu mitalein ja ihailtu, samoin sankariäitejä, kuten suurperheiden emäntiä. Uhrautumista on arvostettu. Ja arvostetaan yhä.

Miltä heistä oikeasti on tuntunut, siitä ei ole juhlapuheissa avauduttu.

Törrönen miettii kirjassaan nykyistä tapaa puhua äitiydestä niin negatiivisesti: Mistä äitien katkeruus ja kitkeryys ja uhrivoittoinen ajattelu kumpuavat?

Ehkä osaksi myös historiasta.

Kun e-pillerit tulivat 60-luvun lopulla, tapahtui dramaattinen käänne. Vallankumous.

63-vuotias Törrönen näki sen vaiheen itse. Hän muistuttaa, että samaan aikaan keskiolut vapautettiin ja ylipäätään maailma monella tapaa vapautui.

”Me riehaannuimme täysin.”

Tilanne oli niin uusi, ettei omista äideistä ja isistä ollut siinä neuvojiksi.

”Meidän sukupolvemme ei saanut omilta vanhemmilta mitään kypsää tukea suhteessa seksuaalisuuteen.”

Rauhanliikkeessä kapinoitiin sodan käyneitä isiä vastaan, seksuaalisella vapautumisella perinteisiä äitejä vastaan.

”Me näytimme keskisormea pihtareille.”

Se oli täydellisen häpeämättömyyden aikaa. Mutta homma lähti kyllä monella lapasesta. Meni itsetuhoisuuden puolelle, Törrönen sanoo. Kun vihdoin koitti vapaus, ei käytetty minkäänlaista kypsää harkintaa.

Nyt hän miettii, millaisen henkisen perinnön tämä ”sekava sukupolvi” jätti omille lapsilleen.

Joskus kun metron liukuportaissa näen edelläni nuoren naisen lähes paljaan takapuolen, kun raitiovaunussa näen edessäni paidan alta pursuavia tissejä ja katson nuoria tyttöjä ympäripäissään örveltämässä siideritölkit kädessä, ajattelen: Mitä tämän nuoren naisen äiti on tyttärelleen puhunut? Tähänkö rintaliivien polttaminen johti? Tässäkö tämä vapaus, jota haluttiin?

Pentti Koskinen
Naisten kokemukset äitiydestä siirtyvät seuraaville sukupolville.
Naisten kokemukset äitiydestä siirtyvät seuraaville sukupolville.

Törrönen ei ole niitä naisia, jotka haluavat vertailla, oliko ennen kamalampaa kuin nyt. Hänestä historiaan pitää katsoa, jotta ymmärretään paremmin tätä päivää.

Törrönen on nyt jo itse eläkkeellä, mutta hän on viettänyt koko ikänsä työssä vauvaperheiden kanssa, sellaistenkin, joilla on isoja vaikeuksia. Hänellä on kolme aikuista poikaa ja kaksi lastenlasta, hän näkee yhä vauvaperheen elämää läheltä.

Kirjassaan hän kertoo avoimesti, miten rättipoikki oli itse, kun ensin syntyi yksi poika ja parin vuoden sisään vielä kaksospojat. Heillä oli vanha ruumisauto, jonka takaosassa hän pötkötti ajomatkat, kun oli kaksosia odottaessaan niin iso, ettei pystynyt istumaan. Ruumisautossa hän kävi myös nukkumassa, kun vauvat valvottivat.

Hänelle on selvää, että äitiys on myös ruumiillinen asia. Kaksosia odottaessaan hän vietti ison osan raskaudesta sairaalassa. Yksi sairaalaan synnyttämään piipahtanut kauhisteli, kun tajusi, että Törröstä oli pidetty kuukausikaupalla siellä, ankeissa oloissa: Jos sä olisit susikoira, niin iltapäivälehdessä olisi lööppi, että schäferi on pelastettava, mutta kun sä olet nainen, niin sua ei auta kukaan.

Synnytyskipujen lievittämisen puolesta alettiin taistella vasta 70-luvulla. Nyt pelkoihinkin saa apua. Mutta synnytyksen aiheuttamista traumoista puhutaan yhä liian vähän. Eivät kivutkaan ole mihinkään kadonnet. Nainen voi kuvata synnytystä, että oli kuin kranaatti olisi räjähtänyt sisällä.

Nykyisin halutaan kuitenkin korostaa vanhemmuutta miehen ja naisen yhteisenä kokemuksena ja häivyttää sukupuolen merkitystä. Vanhemmuudesta puhutaan Törrösen mielestä liiankin neutraalisti. Naiset ovat synnytyksen jälkeen ihan ”sanoinkuvaamattomassa tilassa”. Se ei ole mikään työnjakokysymys, äitiys on raskauden, synnytyksen ja varhaisen vauva-ajan myös hyvin ruumiillinen asia.

Neutraalius kätkee alleen senkin, että myös miehillä on omat vaikeutensa.

Voiko kukaan mies olla onnellisen tietämätön sukupuoleensa liittyvästä lähtökohtaisesti kielteisestä suhtautumisesta? Onko mies epäiltyjen listalla vähän niin kuin varmuuden vuoksi?

Käsitykset isistä ja äideistä ovat toki muuttuneet inhimillisemmiksi, moninaisemmiksi ja elämänmakuisiksi, Törrönen sanoo. Silti jostain kaukaa kumpuavat vielä vanhat rasitteet ja yksisilmäiset käsitykset sukupuolesta.

–– sekä naiseus että miehisyys on tavalla tai toisella pahaa ja sietämätöntä: naiset ovat huonosti kohdeltuja alistettuja uhreja, miehet taas tunteettomia porsaita. Miten tällainen outo keskustelu vaikuttaa lapsiin ja nuoriin?

Ammattilaisetkaan eivät huomioi perheiden monimuotoisuutta, vaan yleistävät ja toistavat tiettyjä rooleja. Se lisää vanhempien paineita. Se myös estää näkemästä, millaista apua juuri nämä vanhemmat oikeasti tarvitsisivat.

Kun Törröseltä kysyy, mitä mieltä hän on perhevalmennuksesta, hän haroo päätään ja kiroilee. Helsingissä valmennus aloitetaan sulkemalla silmät ja menemällä omaan lapsuuteen...

”Se on rikollista! Entä jos oma lapsuus on ollut ihan hirveä. Miksi sitä pitäisi kaivella? Tuettaisiin sitä, että on syntymässä uusi perhe, ja autettaisiin hyvään alkuun.”

Törrönen inhoaa sitä, että kaikille annetaan samat opit ja neuvot. Pitäisi mieluummin kysyä, mikä teitä tässä tilanteessa askarruttaa. Hän vihaa sitä, että aina keksitään vaihtuvien oppien mukaan erilaisia kampanjoita perheille. Että nytpä onkin kaikille vauvoille tutiton ja vaatteeton alku. Äidit, isät ja lapset ovat erilaisia.

Vaarallisinta on hänestä yleinen puhe väsymyksestä. Että sellaistahan vanhemmuus on aina ja kaikille, väsyttävää ja raskasta. Tätä hoetaan, eikä mitään tehdä, koska näinhän sen kuuluu ollakin.

Jos muinoin pidin meteliä siitä, että vanhemmuuden ristiriidoista pitää puhua, nyt mietin puolestaan, joko tämä riittää ja ennen kaikkea: mitä tällä väsymyksen ja negatiivisten tunteiden ”sallimisella” mahdetaan tarkoittaa.

Hän muistaa, kun oma poika oli viisivuotias ja vanhemmat neuvottelivat hoitovuoroista. Lapsi sanoi, että on pahoillaan, kun hänestä on niin kauheasti vaivaa.

”Eihän me sitä tarkoitettu!”

Yleinen väsymyspuhe ei tee kenellekään hyvää. Kaikkein vähiten niille, jotka todella tarvitsevat apua.

Kun vanhempien kriisit ja negatiiviset tunteet on julistettu normaaleiksi, he eivät myöskään saa todellista apua selvitäkseen hankalista tilanteista lapsen kanssa, Törrönen kirjoittaa.

Väsymys on pommi, joka on tehtävä vaarattomaksi, Törrönen sanoo. Hänellä on siihen paljon konkreettisia keinoja. Pelkkä puhuminen ei todellakaan riitä.

Tunteista puhuminen on ihmeellisen yliarvostettua muutenkin ja saattaa johtaa sekavaan ja epämääräiseen vyyhteen.

”On erotettava toisistaan väsymys, joka on vain väliaikainen notkahdus. Ja väsymys, joka on tappavan vaarallista.”

Ei riitä, että kysytään, väsyttääkö. On kysyttävä, miten lapsen kanssa selviydytään. Kun äiti sanoo, että ei enää jaksa, mitä hän pelkää, että voi pahimmillaan tapahtua? Jäävätkö sukat silittämättä vai onko vaarana, että vahingoittaa lasta?

Toiseksi kannattaa tunnustella, auttaako väsymykseen lepo. Onko olo koko ajan vihainen, tuleeko haudottua ikäviä asioita? Jos viettää vapaa-aikaa ja ahdistaa palata lapsen luo, kannattaa hakea apua.

Joskus äidit pelkäävät lastaan. Vauva voi tuntua arvaamattomalta tai riesalta, vaikealta tyypiltä tai kamalan sairaalloiselta. Tästä tunteesta on päästävä.

Asiat ovat hyvin, kun lapsesta voi tuntea iloa. Lapsen pitäisi tuntua tutulta. Hän on liittolainen, jonka kanssa äiti on samalla puolella.

Ei ole mikään ihme, jos on ongelmia. Lapsen saaminen nostaa pintaan omia varhaisia kokemuksia. Juuri niitä, joissa toistuvat edellisten sukupolvien kokemukset. Siksi vanha perintö pitäisi käydä läpi. Että tunnistaisi sen itsessään.

Joskus Törrönen näkee kahviloissa ihan nyrjähtäneitä vanhempia. Äiti haukkuu lasta törkeästi, isä nauraa tälle sadistisesti. Vanhemmat pitäisi havahduttaa ajattelemaan, mitä he oikein tekevät ja miksi.

Toisaalta esimerkiksi masennus ei Törrösen mielestä ole este sille, etteikö voisi olla hyvä äiti. Ihmiselle voi olla ihan selvää, että vaikka itsellä on vaikeaa, lapsi on ihana. Vaikeampaa on, jos kokee lapsen riippana.

Usein Törrönen näkee myös äitejä, jotka ovat kovin ailahtelevia.

On vauvoja, jotka joutuvat sopeutumaan mielialoiltaan äärimmäisen vaihtelevan vanhemman kiihkeään rytmiin. Vauva välillä unohtuu, sitten häneen tarraudutaan kiihkeästi, välillä ollaan ihan mukavassa kontaktissa ja seuraavassa hetkessä hänelle tulistutaan ihan mitättömästä. Vanhempaa ohjaavat silloin ensisijaisesti omat sisäiset vaihtuvat tilat ja ulkomaailmasta tulevat impulssit. Siinä on vauvalla tekemistä!

Jokaisen äidinkannattaa miettiä etukäteen selviytymiskeinoja, siltä varalta, että on joskus äärirajoilla.

”Vauvan kanssa täytyykin taantua       höperöksi. Silti pitää pystyä pitämään yllä myös aikuista puolta. Jos ei pysty, on haettava apua.”

Hän muistaa, millaista oli yksin pukea kolmea huutavaa lasta. Ensin yksi toppahaalarissa hikoileva parvekkeelle, mutta kun kaksi muuta oli puettu, ekalla oli jo pissat housuissa. Välillä hänkin tunsi, että ei kestä, vaan kuolee tähän.

Kun hän meni kolmen lapsen kanssa bussiin, hän lykkäsi ensin yhden jonkun ihmisen syliin ja sanoi, että pidä tätä, haen vielä kaksi.

”Aina joku auttaa”, Törrönen sanoo painokkaasti. Apua pitää pyytää. Apua pitää hakea ihan mistä tahansa, vaikka kadulta keskellä yötä. Joskus auttaa, että soittaa vaikka palvelunumeroon, kunhan kuulee aikuisen ihmisen äänen niin, että oma tolkku palaa. Paniikki on saatava katkaistua.

Häntä auttoivat aikoinaan myös äiti ja anoppi. Mutta ei se ole ainoa vaihtoehto. Perhe ja suku ei välttämättä ole ollenkaan paras apu, siinä ei kannata kaunistella.

Jotkut mummot ja vaarit ovat yksinkertaisesti järjettömiä ja arvaamattomia. Heidän ongelmansa voivat vyöryä nuorten vanhempien ylle vahingoittavasti ja uuvuttavasti.

Törrönen antaa kirjassaan konkreettisia neuvoja niitä tilanteita varten, kun on ihan äärirajoilla ja pelkää tekevänsä jotain kamalaa. Ohjeet ovat niin järjelliset, lohdulliset ja helppokäyttöiset, että niistä on apua muillekin kuin vauvojen äideille.

Törrönen oli perustamassa 1980-luvulla Suomeen ensimmäisiä äitikahviloita. Hän ylistää viime vuonna netissä syntynyttä Hätäkahvit-verkostoa, jonka kautta äidit saavat tukea toisistaan pikaisesti. Sille pitäisi myöntää Nobel-palkinto, Törrönen sanoo.

Televisiostakin tulee nyt hyvää äitiläppää. ”Siskonpeti on nerokkainta naishuumoria, vapauttavaa”, hän kehuu.

Törrösen mielestä lapsiperheiden elämään tarvitaan keveyttä, iloa ja naurua.

Äitiyden paineet ovat muuttuneet, Törrönen sanoo. Nyt ne syntyvät siitä, että on paljon vaihtoehtoja. Pitää miettiä, kuka minä olen, millainen äiti. Ennen äidin rooli oli päinvastoin ahdistavan tiukka.

Nykyisiä äitejä stressaavat myös työelämän epävarmuus ja pätkäduunit. On riski jäädä äitiyslomalle, jos ei ole varmuutta töistä. 1980-luvulla, kun Törrönen sai lapset, saattoi ajatella, että nyt elämässäni on tämä vaihe, voin nauttia tästä kaikessa rauhassa ja palata sitten töihin. Äitiys oli yksi selkeä elämänvaihe, jolle oli tila ja paikka.

Onneksi huolien keskellä on iso, hyvä asia, josta ammentaa. Se vauva.

Vauvalla on valtava voima tuoda hyvää jokaisen lähellä olevan aikuisen elämään. Millään kurssilla, koulutuksella tai psykoterapiallakaan ei ole sellaista vahvuutta.

Äitiyden veteraanin opetus uusille sukupolville on selvä. Ei saa jäädä negatiivisiin tunteisiin makaamaan.

”Sinun tehtäväsi äitinä on puhkaista epätoivon hetki, että et myrkytä lapsen elämää. Pitää puhdistaa elämän nukkasihdistä nöyhtä pois. Me kaikki ansaitsemme parempaa.”

Lapsesta on paljon iloa. Sillä tavalla ennen oli tapana sanoa. Se on yhä totta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat