Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serbia kävi oman talvisotansa sata vuotta sitten

Sunnuntai
 
UIG / Getty
Serbian ”maaton kuningas” Pietari pakenee härkävankkureissa.
Serbian ”maaton kuningas” Pietari pakenee härkävankkureissa. Kuva: UIG / Getty

Nyky-Serbialla on imago-ongelma. Sen tunnetuimmat edustajat ovat sellaiset julmurit kuin Slobodan Milošević ja Ratko Mladić. Maan julkisuuskuva on lähes pelottava, se näyttää kovaa pelaavalta Nemanja Vidićiltä, isolta Inter Milanin puolustajalta.

Stefan Wermuth / Reuters
Puolustaja Nemanja Vidić on kova jätkä.
Puolustaja Nemanja Vidić on kova jätkä.

Presidenttinä ollessaan Milošević hehkutti verihuuruista nationalismia, joka ammensi voimansa Kosovo Poljen taistelusta turkkilaisia vastaan vuodelta 1389.

Kiinnostavaa on, että voimaa saatiin hävitystä taistelusta. Serbiassa muistellaan ammoin hävittyjä sotia, joissa on taisteltu urhoollisesti ylivoimaa vastaan. Kuulostaa tutulta.

Mutta on totta, että Serbia oli ensimmäisen maailmansodan suurimpia uhreja. Se kärsi suurimmat suhteelliset tappiot, menetti väestöstään peräti 15 prosenttia.

Koko sotahan tavallaan alkoi Suur-Serbiasta haaveilleen Gavrilo Principin ampumista laukauksista. Hän surmasi Itävalta-Unkarin arkkiherttuan Frans Ferdinandin ja tämän puolison. Balkan oli jo silloin täynnä sekavaa kansalliskiihkoa, jossa pieni kristitty kansa kamppaili Turkin muslimiuhkaa vastaan.

Viime kesänä Serbia paljasti Gavrilo Principin patsaan. Terroristi on siellä sankari.

Heti Sarajevon laukausten kajahdettua Itävalta-Unkari hyökkäsi Serbiaan. Suurvallan asenne oli vähän sama kuin Stalinilla 1939. Mutta pieni Serbia pani kampoihin, ja kohta itävaltalaiset oli lyöty takaisin rajan taa. Vähän ylikin. Serbia oli pieni ja ärhäkkä sotilasvaltio, joka oli saanut kokemusta monissa Balkanin sodissa Turkkia ja Bulgariaa vastaan. Se oli hyvä puolustuspelissä.

Itävalta-Unkarin toinen yritys päättyi yhtä nolosti. Saksalaiset katsoivat jo halveksuen aseveljelään: mitä se oikein tuhraa moisen pikkuvaltion kanssa?

Mutta syksyllä 1915 yritetään vielä kerran. Nyt on mukana myös saksalaisia joukkoja sekä Serbian toinen rajanaapuri Bulgaria.

Tilanne on Serbian kannalta toivoton. Sitkeää vasarintaa tehden sen joukot perääntyvät yhdessä siviilipakolaisten kanssa. Kohta ollaan taas muistorikkaalla Kosovo Poljen kentällä. Se elähdyttää serbejä, mutta taas joudutaan taipumaan. Perääntyminen jatkuu.

Täsmälleen sata vuotta sitten marraskuun lopussa 1915 koko Serbia on siirtymässä pois Serbiasta, Albaniaan.

Olosuhteet kapeilla vuoristoteillä ovat erittäin vaikeat. Lumen, pakkasen, nälän ja pilkkukuumeen vaivaamat joukot kärsivät valtavia tappioita. Joukkojensa mukana kulkee myös vanha ja sairas kuningas Pietari, maaton kuningas.

Kerrotaan sen verran tulevaisuudesta, että 133 000 serbiä selviää merenrantaan. Heidät kuljetetaan Korfun saarelle. Se on paljon enemmän kuin Lesbokselle saapuu nyt pakolaisia. Sinne he jäävät odottamaan mahdollisuutta iskeä takaisin. Peli ei ole vielä pelattu.

Serbialla on aina ollut myös takanaan iso kaveri: Venäjä. Se on joka historian vaiheessa asettunut puolustamaan pientä ortodoksista uskonveljeään Balkanilla. Ja nyt uusi Venäjä on puolustanut Serbiaa sen uusissa konflikteissa.

Myös Suomessa on tunnettu Serbiaa kohtaan sympatiaa. Jo Runeberg oli löytänyt tuon pienen sankarikansan ja kääntänyt sen kansanrunoja. Mahdollisesti hän otti myös mallia hävityn sodan sankaruudesta Vänrikki Stoolin tarinoihin, jossa suomalaiset vetäytyvät pois koko Suomesta. Joka tapauksessa Serbia on esimerkki siitä, miten kansakunta löysi itsensä ja kansalliseepoksensa. Topelius taas tuki Venäjän keisarin ja Serbian taistelua kristikunnan puolesta islamilaista Turkkia vastaan. Suomessa asti puhuttiin turkkilaisista ja muhamettilaisista ja niiden muodostamasta uhasta.

Serbian toivoton taistelu sata vuotta sitten herätti myötätuntoa ympärysvalloissa, Ranskassa ja Britanniassa. Se oli pieni, urhea sisupussi, joka kävi talvisotaansa suuren vihollisen armoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat