Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saunan tilaaminen Suomesta ei onnistunut – Miksi suomalainen ei halua tehdä rahaa?

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Lontoossa asuva tuttavapariskunta halusi ostaa saunan takapihalleen. Tiedättehän te saunan. Se on se loistava suomalainen keksintö, jonka löylyissä mieli ja keho virkistyvät.

Saunan tilaaminen osoittautui kuitenkin yllättävän vaikeaksi. Suomalaiset saunapakettien toimittajat eivät halunneet myydä saunojaan ulkomaille. Saunayhtiöt lupasivat kyllä ”palata asiaan” laskettuaan rahdin ja muut toimituskulut. Lupaukset osoittautuivat tyhjiksi. Yhtiöt eivät edes viitsineet vastata jatkotiedusteluihin. Myyminen ei yksinkertaisesti kiinnostanut.

Tuttavapariskunta kyllästyi suomalaisyhtiöiden mykkyyteen ja tilasi saunan Saksasta. Se ei ole kuulemma aivan yhtä kiva sauna kuin ne, joita Suomessa oli kaupan. Saksalaisella saunalla oli silti puolellaan yksi kiistaton etu: saksalaisyhtiö suostui myymään ja toimittamaan saunan Lontooseen.

Miksi suomalainen ei halua myydä saunojaan ja tehdä rahaa? Miksi suomalainen sauna ei matkusta? Kyse ei ollut ainakaan kielimuurista. Tuttavapariskunnan toinen osapuoli on suomalainen, joten ostotiedustelut tehtiin selvällä suomen kielellä.

Saksalaisyhtiö sen sijaan ei edes olettanut, että asiakas puhuu vain saksaa. Yhtiö myi saunojaan englanniksi. Saksalaisyhtiön verkkosivuilta asiakas saattoi myös heti laskea, kuinka paljon toimitus minnekin päin maailmaa maksoi. Saksassa oltiin liikkeellä myyntimielellä ja asiakkaiden ehdoilla.

Kohta pääsen Lontoossakin saunaan – tuttaviemme saksalaiseen saunaan. Lyömme saksalaiset löylyt ja siemailemme vilvoitellessamme saksalaista olutta. Prosit! Löytyisiköhän jostain viemiseksi saksalaisia pellavaisia laudeliinoja? Saksalaisyhtiöt tuntien niitäkin on verkkokaupat pullollaan.

Ulkomaisille saunavieraille tuttavani voivat kertoa, että kyllä Suomessakin yhä tehdään saunoja. Suomalaisilla saunayhtiöillä on kuitenkin liikaa rahaa ja asiakkaita, joten ulkomaille toimittaminen ei kiinnosta. Siksi piti ostaa saksalainen kompromissisauna.

Ja mitä siitäkin nyt tulisi, jos suomalaisyhtiöt alkaisivat myydä saunojaan Lontooseen. Brititkin saattaisivat innostua ja ruveta tilailemaan saunoja oikein olan takaa. Suomessa ei ehdittäisi muuta kuin laittaa saunoja pakettiin ja lähettää laskuja perään. Ikävä tulevaisuudenkuva. Parempi ”palata asiaan” joskus myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat