Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka lähelle Aurinkoa pitäisi matkustaa, jotta avaruudessa olisi shortsikeli?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Terve taas, lukijat, tässä on Torsti.

Viime palstalla pohdittiin siviilisäätyä. Nimimerkki HS-paperiversion lukija mietti, miten hänen tulisi määritellä siviilisäätynsä. ”Asuimme mieheni kanssa 25 vuotta avoliitossa ennen eroamme. Lapsemme ovat nyt aikuisia, ja ex-avomieheni kuoli muutama vuosi sitten. Leski en ole, mutta olenko eronnut vai edelleen naimaton?”

Virallisen siviilisäätyluokituksen mukaan henkilö on naimaton, jos hän ei ole mennyt naimisiin tai solminut rekisteröityä parisuhdetta. Avoliittoa luokitus ei tunnista eikä avoeroakaan, joten virallisesti olet naimaton, niin hassulta kuin se tilanteessasi vaikuttaakin.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Avaruudessa on kylmä, mutta lämpötila nousee, kun lähestytään Aurinkoa. Mutta kuinka lähelle Aurinkoa pitäisi matkustaa, jotta avaruudessa olisi mukava shortsikeli eli noin 25−30 astetta?

– Ilkka Koskivuo

Avaruuden keskilämpö on tosiaan melkoisen alhainen, 2,7 astetta kelviniä eli -270,45 astetta celsiusta. Sen kylmemmäksi ei avaruudessakaan viilene.

Lisäksi avaruudessa ainoa merkittävä tapa siirtää lämpöä on säteily. Aurinkoa kiertävät kappaleet absorboivat itseensä lämpösäteilyä ja toisaalta säteilevät sitä myös takaisin avaruuteen.

Tilanne muistuttaa istumista nuotion ääressä kylmällä kelillä. Samaan aikaan kun tulen lämpösäteily kuumottaa kasvoja säteilee paleleva selkä lämpöä pois.

Se, kuinka kuumaksi Aurinkoa kiertävä kappale lämpenee, riippuu paitsi etäisyydestä, myös sen pinnan ominaisuuksista, kappaleen sisäisestä lämmönjohtokyvystä ja mahdollisista eristävistä kerroksista, kuten ilmakehistä.

Kun eristystä ei ole, lämpö voi nousta nopeasti. Kansainvälisellä avaruusasemalla työskentelevät astronautit joutuvat varomaan käsitellessään metallisia kappaleita aseman ulkopuolella. Päiväsaikaan, Auringon lämmittäessä, kappaleet voivat lämmetä yli 200 celsiusasteeseen, kun taas muutamaa tuntia myöhemmin ne voivat Maan varjossa viiletä 100 pakkasasteeseen.

Mutta olettakaamme, ettei avaruusturistilla olisi eristävää avaruuspukua ja hän säteilisi kaiken itseensä osuvan energian uudelleen pois.

Tällöin sopiva, 25−30 °C:n lämpötila löytyisi noin 130,7−126,4 miljoonan kilometrin päässä Auringosta (Maapallon etäisyys on noin 150 miljoonaa kilometriä), jos matkailija pystyisi ottamaan vastaan kaiken häneen kohdistuvan säteilyn.

Mikäli turistin iho ja vaatteet heijastaisivat pois puolet saapuvasta säteilystä, olisi hänen mentävä 92,4−89,4 miljoonan kilometrin etäisyydelle. Tämä olisi jo Venuksen radan sisäpuolella.

Mittaavatko tieliikennekamerat myös useampien samansuuntaisten ajoneuvojen nopeudet? Monesti tuntuu, että vasemmalla ja ohiajavat pääsevät livahtamaan kuin koirat veräjästä ilman maksulappua.

– Kauko Espoosta

Peltipoliisien nopeusvalvonta ei perustu tien varressa olevaan kameraan, vaan tien alle asennettuihin induktiosilmukoihin. Jokaisella kaistalla on kaksi silmukkaa, jotka rekisteröivät yli ajavan ajoneuvon. Siitä, kuinka nopeasti ajoneuvo etenee silmukalta seuraavalle, saadaan ajoneuvon nopeus. Jos se on liian suuri, kamera ottaa ajoneuvosta kuvan.

Nopeusvalvontakamerat on asennettu siten, että ne valvovat yhtä hyvin molemmat kaistat. Vasemmalla ajavia valvotaan siis yhtä hyvin kuin muitakin.

Silmukat ovat myös yhteydessä toisiinsa ja tunnistavat erilaiset ajoneuvot. Taktinen kaistanvaihto oikealla hetkellä ei auta livahtamaan valvonnan ohi.

Sen sijaan käsikäyttöinen tai automaattivalvonta-autossa oleva, tutkaperusteinen nopeusvalvontalaite seuraa aina vain yhtä ajoneuvoa kerrallaan. Teoriassa on siis mahdollista, että kahdelta samanaikaisesti eri kaistoja tulevalta autolta vain toiselta ehditään mitata nopeus.

Jos omistan hehtaarin maata, Kuinka syvälle maan sisään ja kuinka korkealle ylöspäin omistusoikeuteni yltää? Voinko rakentaa tontille 50 kerroksisen pilvenpiirtäjän tai kaivaa luolastoa alaspäin tai tehdä monikerroksisen maanalaisen rakennuksen?

– Monta on ihmeellistä asiaa

Omistusoikeuden pystysuuntaisia ulottuvuuksia ei ole määritelty laissa erikseen. Vakiintuneen tulkinnan mukaan omistus jatkuu niin korkealle ja syvälle kuin tontin tosiasiallinen käyttömahdollisuus ulottuu.

Asiasta on riidelty oikeudessa, kun tonttien alle on kaivettu syvällä olevia parkkiluolia ja vastaavia. Vaikka maanalaisesta rakentamisesta saa yleensä korvauksen, tietää tikkaremmi ainakin yhden tapauksen, jossa parkkiluola oli niin syvällä, ettei syvyys oikeuden mukaan ollut enää maanomistajan hyödynnettävissä eikä korvausta tarvinnut maksaa.

Valitettavasti omistusoikeus ei kuitenkaan tarkoita lupaa rakentaa pilvenpiirtäjää tai loputtoman syvää luolastoa. Suomessa rakentamista säädellään kaavoilla, eikä tontilla saa ylittää rakennusoikeutta tai muita kaavan määräyksiä. Myös erilaiset ympäristön suojelua varten tehdyt lait, kuten esimerkiksi pohjaveden käyttöä säätelevä vesilaki, asettavat syvälle rakentamiselle rajoituksia.

Torsti on myös Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat